Pomană şi spectacol

Publicat în Dilema Veche nr. 432 din 24-30 mai 2012
Marea de altădată jpeg

Zilele trecute doi domni, unul tînăr şi altul mai în vîrstă mi-au sunat la uşă: „Nu vreţi, domnule, o excursie la Parlament?“. „Cum adică?“ „Sîntem de la USL şi vă oferim o excursie pe gratis la Casa Poporului, să vedeţi ce frumos arată şi pe dinăuntru.“ „Păi, nu mă interesează, că o ştiu“, am răspuns şi evaluam deja în minte cît din gestul de a-i duce pe alegători în campanie să vadă Parlamentul, adică instituţia de bază a unei democraţii, e mită electorală şi cît educaţie civică. Vocea omului mai în vîrstă, blîndă şi rugătoare, mi-a risipit brusc dilemele: „Hai, domnule, că se dă şi o masă gratuită la Rin Hotel“.

Mai nou, excursiile gratuite au devenit o adevărată modă de mituire a electoratului. Şi oamenii nu sînt duşi numai la Parlament, ci şi la Sinaia, la Cernica sau în alte locuri, în excursii de cîte o zi. Dincolo de asta, există, bineînţeles, nenumărate relatări privind pomenile electorale mai clasice, fără plimbare. Prin Gorj cică un candidat a distribuit alegătorilor găini, prin Dîmboviţa s-au dat saci de cartofi iar prin Argeş s-ar fi împărţit medicamente şi ochelari de vedere (să vadă omul mai bine pe cine pune ştampila?). Tot aşa, la Ploieşti un candidat pretinde că va oferi „pensii municipale“, iar la Bucureşti se promit spitale noi, transport gratuit, ieftiniri la facturile de întreţinere. Cu alte cuvinte, ca şi în campaniile electorale trecute, se dau şi se promit pomeni.

Chiar şi preşedintele Băsescu a împărţit portocale jurnaliştilor care-l aşteptau la ieşirea dintr-un supermarket. Vrînd, nevrînd, gestul făcut la începutul campaniei electorale tot în simbolistica pomenii se înscrie. Sîntem guvernaţi ca nişte pomanagii şi ne-am obişnuit aşa. Şi culmea e că prin Occident, deşi din motive puţin diferite, cerşetoria rimează tot mai des cu România.

Cred că de cele mai multe ori oamenii acceptă şi cartofii unui candidat, şi găinile celuilalt, fără să le creadă promisiunile, şi votează în cele din urmă tot pe cine vor ei, după cu totul alte criterii. Unii acceptă pomana pentru că se jenează să refuze; alţii îşi fac calculul că e o rară ocazie cînd primesc şi ei ceva înapoi de la politicienii care în restul timpului oricum se folosesc cum vor de banii publici; iar prin comunităţile mai mici sînt şi destui care se tem să refuze, ca să nu se pună rău cu eventualii noi primari, fiindcă refuzul nu se interpretează ca un gest de demnitate, ci ca unul de ostilitate faţă de candidatul sau partidul respectiv. Chiar în lipsa unor studii despre eficienţa mitei electorale (cine să le facă?), s-a format un adevărat obicei care se înscrie în categoria tot mai largă a cutumelor stupide şi de neocolit. Organizatorii de campanii se iau unii după alţii într-o concurenţă prostească, ignorînd chiar posibilele consecinţe legale. În condiţiile în care populaţia nu mai e chiar aşa de săracă, pare că nu atît pomana în sine contează, cît mai degrabă gestul. Fiindcă dacă nu faci pomeni înseamnă că eşti un pîrlit. A da cîte ceva la toată comunitatea e semn că ai putere, că poţi intra în sistemul „aleşilor“.

Tot astfel, dacă eşti candidat şi nu promiţi năstruşnicii – de tipul metrou la Rîmnicu Vîlcea, grădini de castraveţi în jurul Clujului, străzi aspirate şi autostrăzi suspendate la Bucureşti – rişti să nu te bage lumea în seamă. Şi dacă te ia în seamă nu înseamnă că te-ar şi crede, dar asta-i ceva secundar în condiţiile în care alegerile şi politica tind să devină un spectacol de comedie din care lumea îl alege pe bufonul cel mai puţin trist.

Într-o atare situaţie, declaraţia unui candidat – „Nu oferim alegătorilor absolut nimic pentru că nu avem ce să le dăm. Normalitatea constă în ceea ce gîndeşte omul.“ – pare de pe altă planetă. E de presupus că oamenii nu-l vor vota, dar nu neapărat pentru că nu le dă mită, ci tocmai din cauză că pare de pe altă planetă, adică un naiv care nu poate face nimic în sistemul deja instaurat, un ins care nu înţelege nici măcar obiceiul pămîntului, cu rolurile sale bine stabilite. Măcar ceilalţi, chiar dacă hoţi sau mincinoşi, te fac să visezi frumos ori îţi mai dau, nu-i aşa, cîte o găină înainte de alegeri. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

gigi6 jpg jpeg
Gigi Becali vrea fotbal și după moarte. Locul de veci al familiei, transformat în teren de joc
În Cimitirul Sf. Ilie din Voluntari, pipereanul Gigi Becali, patronul FCSB, a amenajat locuri de veci pentru cei din familie, iar printre cavouri a presărat gazon artificial, așa cum are pe terenurile bazei din Berceni.
lindenfeld1 jpeg
Satul din 1828, abandonat de zeci de ani, poate „reînvia”. Locul superb din inima României își poate recăpăta strălucirea de altădată
Țara noastră ascunde nenumărate locuri de o frumusețe rară, pe care nu foarte mulți oameni le cunosc. Iar o astfel de locație mai puțin știută se află în inima Munților Semenic, unde găsim un sat superb, numit Lindenfeld.
adunare liceu jpg
Exodul copiilor în căutarea educației pierdute: „Din ce în ce mai mulți școlari aleg să studieze în străinătate”
Relația proastă cu dascălii, dar și nemulțumirea față de condițiile de viață din România și bullying-ul îi determină pe elevi să plece să studieze în străinătate. 55,1% din copii vor să urmeze școala în străinătate.
riduri webp
Ești la menopauză? Iată ce produse să folosești pentru a avea un ten perfect! Rutina pe care să o respecți
Ești la menopauză? Iată ce produse să folosești pentru a avea un ten perfect!
Descopera ce distruge relatia de cuplu si ce i apropie pe parteneri webp
Cele mai comune 5 greșeli pe care le facem când ne alegem partenerul. „Dragostea învinge totul” e un mit
Angela Nuțu, psihoterapeut şi doctor în neuroștiințe, a dezvăluit câteva dintre cele mai frecvente greşeli pe care le fac oamenii atunci când îşi aleg partenerul de viaţă.
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Deciziile pentru dosarele de pensie depuse după 1 septembrie, greu de emis. Daniel Baciu: „Facem eforturi să primească în decembrie”
Aproximativ 20.000 români care au depus documentele pentru pensionare în luna septembrie 2024 așteaptă în continuare deciziile, deși a fost depășit termenul legal de 45 zile. Șeful Casei Naționale de Pensii a avansat un termen, chiar dacă soft-ul nu e gata.
cozonac jpg
Rețetă de cozonac din secolul al XIX-lea. Secretele străbunicilor noastre
Cozonacul, această delicatesă tradițională românească, este simbolul sărbătorilor și al ospitalității. În vremurile de demult, cozonacul nu era doar un desert, ci o expresie a iubirii și a grijii față de cei dragi.
suplimnente jpg
Ce suplimente alimentare preferă românii?
Piața suplimentelor alimentare din România, estimată la peste 670 de milioane de euro, în 2024.
image png
Povestea bărbatului înșelat imediat după nuntă. Soția își dorește să fie dusă în luna de miere
Nici bine nu au semnat actul de căsătorie, căci începutul căsniciei a doi tineri a fost zdruncinat de infidelitatea miresei. Femeia și-a înșelat soțul la doar câteva ore după nuntă, el fiind devastat.