Poliţist, adjectiv; Cannes, festival

Publicat în Dilema Veche nr. 275 din 21 Mai 2009
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Trei ani după ce cîştiga Caméra d’Or (cel mai important premiu pentru debut) cu A fost sau n-a fost?, Corneliu Porumboiu s-a întors pe Croazetă cu noul său film, Poliţist, adjectiv. A schimbat doar secţiunea: din "Quinzaine des réalisateurs" a trecut în "Un certain regard", urmînd pas cu pas traseul lui Cristi Puiu " care a debutat tot în "Quinzaine..." (cu Marfa şi banii, în 2001), trecînd apoi în "Un certain..." (şi cîştigîndu-l) cu Moartea domnului Lăzărescu, în 2005. Thierry Frémaux (delegatul general al festivalului) a insistat, în toate interviurile sale, că plasarea unui film în secţiunea oficială paralelă a fost determinată nu doar de numărul mare de nume grele care au trimis filme pentru competiţie (Almodóvar, Ang Lee, Loach, Resnais, Tarantino, von Trier), ci şi de dorinţa de a nu "dezechilibra" secţiunea paralelă, incluzînd şi aici filme puternice "care ar fi putut face parte oricînd din secţiunea principală" etc. "Oricînd", dar nu acum; cu toată diplomaţia dlui Frémaux (care l-a făcut totuşi pe Ford Coppola să se retragă din "secţiunea principală" " unde i se oferise un slot în afara competiţiei pentru Tetro " în "Quinzaine..."), nu poţi să nu te întrebi dacă Porumboiu n-ar fi fost mai la locul lui în competiţie decît Isabel Coixet sau Brillante Mendoza... Deocamdată, să ne bucurăm totuşi " căci filmul vasluianului e departe de a fi trecut neobservat: odată pentru că, la urcarea treptelor spre sala Debussy de către echipa filmului (cu regizorul anturat de Vlad Ivanov şi Ion Stoica), Croazeta a răsunat de şlagărul Mirabelei Dauer care se aude (de trei ori!) în film, şi a doua oară pentru că mai toate cronicile apărute a doua zi sînt superlative (...). Şi nu doar cronicile scrise, ci şi cele orale: la cîteva ore după proiecţie, intrînd în aceeaşi sală Debussy pentru a vedea Taking Woodstock al lui Ang Lee (un film minunat), cei doi critici importanţi cu care m-am întreţinut (Nick James, redactorul-şef de la Sight & Sound şi J. Hoberman, principalul cronicar de la Village Voice) vorbeau despre Poliţist, adjectiv ca despre cel mai bun film văzut pînă atunci. Poliţist, adjectiv (pe care l-am vizionat, graţie lui Porumboiu, acum cîteva luni la Bucureşti, încă fără generic) este nu doar cel mai impresionant "follow-up" al unui film de debut (înscriindu-se în linia Puiu-Mungiu), ci şi poate cea mai radicală propunere cinematografică românească de la Marfa şi banii încoace. O poveste care te pune pe gînduri despre conştiinţă individuală versus obligaţie profesională, despre politică şi poliţie, despre cuvînt şi reprezentare. Un film "despre timp" " spune Porumboiu în caietul de presă. Ba chiar despre micro-timp, aş adăuga eu: acel timp în care un şlagăr sau un dicţionar devin personaje principale, telescopînd micro-evenimente semnificative... Cei care vin la TIFF se pot convinge, căci filmul a fost inclus în competiţie.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
Unde a fost primul „București” din România? Ce localitate a purtat acest nume
Astăzi, atunci când auzim numele de București, fiecare dintre noi ne gândim imediat la capitala țării. La urma urmei, este vorba despre cel mai mare oraș din țară, cât și cel mai important, din punct de vedere politic și economic. Însă, acesta nu a fost primul „București” din România!
Ilie Bolojan FOTO presidency.ro
Mesajul lui Ilie Bolojan de Ziua Independenței României. „Este nevoie de înțelepciunea fiecăruia dintre cetățenii țării”
Ilie Bolojan afirmă sâmbătă, 10 mai, de Ziua Independenței Naționale a României, că țara are nevoie de „înțelepciunea” cetățenilor săi pentru a trece „peste actuala perioadă complicată” și a continua parcursul european.
supermarket, foto shutterstock jpg
Ce se întâmplă în magazine de pe 11 mai. Apare o nouă regulă! Ce trebuie să știe toți românii care merg la cumpărături
Data de 11 mai aduce o nouă regulă în toate magazinele din România. Ce trebuie să știe toți românii care merg la cumpărături și toți comercianții din țară?
Rumen Radev intr-o conferinta de presa la summitul NATO de la Madrid FOTO EPA-EFE
Președintele Bulgariei consideră că sprijinul UE pentru Ucraina este „o cauză sortită eșecului”. „Se teme Europa de întoarcerea păcii?”
Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a criticat, în timpul paradei de la Moscova, sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina, declarând că este „o cauză sortită eșecului”.
Rodica Popescu Bitanescu, foto captura video TVR  jpg
Recunoști actriță din imagine? Și-a cunoscut soțul la examenul auto: „I s-a spus să nu mă ia de nevastă”
Marea actriță a teatrului românesc s-a făcut remarcată atât prin talentul său, cât și prin râsul inconfundabil. Puțini știu însă că în spatele veseliei molipsitoare se află o poveste de viață marcată de suferință.
Groenlanda SUA FOTO Shutterstock
SUA au în vedere acordarea unui statut special Groenlandei. Ce ar presupune planul administrației Trump
Oficialii americani discută un plan prin care Groenlanda ar putea fi adusă în sfera de influenţă a SUA și care presupune un tip de acord folosit de SUA pentru a menţine relaţii strânse cu naţiuni din Insulele Pacificului, potrivit a doi oficiali americani şi altor surse familiarizate cu discuţiile.
pompieri smurd fb jpg
Șase copii și doi adulți au ajuns la spital în urma unui accident produs în Suceava
Doi adulţi şi şase copii au ajuns la spital după un accident rutier petrecut pe un drum din judeţul Suceava. Unul dintre șoferii implicați în coliziune era începător.
japonia dieta alimente istock jpg
Alimentul pe care îl consumă japonezii ce au trecut peste 100 de ani. Îl găsești în toate magazinele
Deja nu mai este un secret pentru nimeni faptul că dieta are un rol crucial pentru sănătatea noastră. Indiferent de cât de multe ore am petrece în sala de sport, sau de cât de des mergem la medicul de familie, dacă nu suntem atenți la ce mâncăm, sănătatea noastră tot va avea de suferit.
Nicușor Dan și Elena Lasconi FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
„Nu vreau să fac vreo greşeală!” Ce spune Nicuşor Dan despre postarea Elenei Lasconi conform căreia România a ales Europa
Nicuşor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a comentat postarea de pe Facebook a Elenei Lasconi, conform căreia România a ales Europa şi trebuie să rămână pe acest drum.