Podul de piatr─â

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 945 din 19 ÔÇô 25 mai 2022
Comunismul se aplic─â din nou jpeg

Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi. Demolarea Hanului Trei Sarmale de la Ia╚Öi e un exemplu recent. Chiar dac─â nu era vorba de aceea╚Öi cl─âdire c─âreia Eminescu, Creang─â sau Alecsandri ├«i c─âlcaser─â pragul, ci de un imobil reconstruit dup─â ce se ruinase ╚Öi chiar dac─â proprietarul (care a manevrat el ├«nsu╚Öi buldozerul) sus╚Ťine c─â-l va reconstrui ╚Öi mai trainic, ╚Öi mai frumos, lucrurile nu s-au desf─â╚Öurat dup─â nici un fel de regul─â sau lege. Condi╚Ťiile ├«n care s-a f─âcut d─âr├«marea nu s├«nt de natur─â s─â dea ├«ncredere c─â noua construc╚Ťie va mai avea vreo leg─âtur─â cu cea veche, c─â va mai respecta vreo norm─â sau c─â va mai fi m─âcar ridicat─â. Nu exist─â nici un fel de garan╚Ťii serioase. Podul de piatr─â s-a d─âr├«mat, a r─âmas doar apa care l-a luat ╚Öi care continu─â s─â curg─â la vale.

De cur├«nd, ├«n timp ce vizitam centrul vechi al Valenciei, ghidul ne-a povestit cum splendidul ora╚Ö a fost bombardat ├«n timpul r─âzboiului civil din Spania: ÔÇ×De╚Öi nu pare, s─â ╚Öti╚Ťi c─â toate cl─âdirile astea s├«nt fake. Au fost distruse de bombardamentele italienilor ╚Öi germanilor care-i ajutau pe na╚Ťionali╚ÖtiÔÇŁ. Se spune c─â aproximativ o mie de cl─âdiri au fost atunci complet distruse, m─ârturie fiind fotografiile vremii, care arat─â un ora╚Ö ├«n ruine cu mun╚Ťi de moloz. ╚śi s-ar putea considera c─â Valencia a sc─âpat u╚Öor fa╚Ť─â de Madrid sau Barcelona, ca s─â nu mai vorbim de Guernica, a c─ârei distrugere a inspirat celebra pictur─â a lui Picasso. Nu ╚Ötiu cum s-a reconstruit Guernica, dar ╚Ötiu c─â, la fel ca la Valencia, la Barcelona ╚Öi la Madrid cl─âdirile vechi au fost reconstruite ├«n mare parte. Zonele istorice arat─â ca ├«nainte, iar ideea c─â ele au fost la un moment dat complet distruse pare ast─âzi de-a dreptul incredibil─â. Arhitectura modern─â ╚Öi-a f─âcut ╚Öi ea apari╚Ťia, bine├«n╚Ťeles, dar ├«n zone distincte, f─âr─â s-o tulbure pe cea veche.

Multe alte zone din Europa au fost reconstruite identic dup─â r─âzboaie sau calamit─â╚Ťi. Var╚Öovia e ╚Öi ea un caz extraordinar. Dup─â ce ├«ntregul ora╚Ö a fost ras de pe fa╚Ťa p─âm├«ntului ├«n cel de-al Doilea R─âzboi Mondial, centrul a fost ref─âcut dup─â vechile planuri, strad─â cu strad─â, cl─âdire cu cl─âdire, ├«nc─âpere cu ├«nc─âpere, identic ╚Öi, culmea, chiar ├«n vremea comunismului uniformizator ╚Öi ÔÇ×├«nnoitorÔÇŁ.

De cur├«nd am auzit de reconstruc╚Ťii similare la Potenza, ├«n sudul Italiei, unde alia╚Ťii au bombardat intens cl─âdiri istorice ├«n care se fortificaser─â trupele germane, ├«n 1943.

La r├«ndul ei, Germania, confruntat─â cu distrugeri uria╚Öe, s-a chinuit ceva mai mult cu reconstruc╚Ťia, mai ales ├«n partea estic─â. Dresda sau Berlinul nu mai s├«nt cum au fost. La Dresda, ├«ns─â, planurile ╚Öi lucr─ârile de refacere a cl─âdirilor istorice nu s├«nt nici pe departe abandonate.

P├«n─â ╚Öi din biata Bosnia-Her╚Ťegovina am aflat ve╚Öti despre reconstruirea minunatului pod de piatr─â din Mostar, la doar un deceniu dup─â ce fusese bombardat de s├«rbi ╚Öi apoi d─âr├«mat complet de armata croat─â, ├«n timpul r─âzboiului din fosta Iugoslavie. Au f─âcut altul nou la fel de trainic ╚Öi de frumos.

Acum, bine├«n╚Ťeles c─â apar unele ├«ntreb─âri: Noi de ce nu reconstruim aproape nimic? De ce nu restaur─âm? De ce pare s─â nu ne pese de ce a fost? De ce n-avem aproape deloc asemenea procup─âri? Ceau╚Öescu a profitat de cutremurul din 1977 ca s─â-╚Öi pun─â ├«n aplicare planurile de ÔÇ×sistematizareÔÇŁ, adic─â de distrugere a tot ce amintea de trecut. Speciali╚Ötii socotesc ├«ns─â c─â dup─â 1989, ├«n deplin─âtatea libert─â╚Ťii (╚Öi a facult─â╚Ťilor noastre mintale, cum s-ar putea spune), am stricat ╚Öi mai mult din acest patrimoniu, ╚Öi a╚Öa destul de s─ârac. ├Än orice caz, de-a lungul timpului, edilii Bucure╚Ötiului au contribuit prin rea-voin╚Ť─â, incompeten╚Ť─â sau nep─âsare la distrugeri mult mai grave dec├«t cele produse de r─âzboaie sau cutremure.

Una din foarte rarele refaceri semnificative din ultima vreme a fost cea a cl─âdirii Teatrului Na╚Ťional (nu a celei bombardate de germani ├«n 1944, ci a celei inaugurate ├«n 1973 ╚Öi schimonosite ulterior, ├«n anii ÔÇÖ80, de ofensiva kitsch-ului ceau╚Öist). Asta s-a ├«nt├«mplat gra╚Ťie eforturilor ╚Öi perseveren╚Ťei unui singur om: Ion Caramitru.

Nimeni nu s-a angajat ├«ns─â ├«n mod serios dup─â Revolu╚Ťie s─â reconstruiasc─â, de exemplu, m─âcar ├«n parte, A╚Öez─âmintele Br├óncovene╚Öti. Primarii succesivi au fost de-a dreptul dezinteresa╚Ťi de orice asemenea proiect. Pe de alt─â parte, e de observat c─â natura s─âlbatic─â r─âs─ârit─â ├«ntr-o uria╚Ö─â groap─â abandonat─â, cu margini betonate, a creat o nea╚Öteptat─â pasiune public─â. O eventual─â reconstruire a faimoasei m─ân─âstiri care a existat tot pe acolo n-a mobilizat vreo energie colectiv─â. Nu p─ârem s─â apar╚Ťinem continentului caracterizat prin cea mai mare grij─â fa╚Ť─â de patrimoniul s─âu istoric ╚Öi cultural. Dar cum vom p─ârea c├«nd Ucraina va organiza Eurovision-ul, ├«ntr-un Mariupol ref─âcut, a╚Öa cum a promis pre╚Öedintele Zelenski?

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist ├«n marketing ┼či de c├óteva luni a ├«nceput un experiment social. El a f─âcut o compara┼úie ÔÇ×cosmetizat─âÔÇŁ a costului vie┼úii ├«n paradisul din Bali, cu Bucure┼čti sau Cluj, iar concluziile acestul ÔÇ×clickbaitÔÇŁ elaborat au fost surprinz─âtoare: oamenii au ├«nghi┼úit ÔÇ×g─âlu┼čcaÔÇŁ ┼či au generat un trafic nebun post─ârii.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, ┼či a spus c─â mirosul ┼či m├óncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii s─â anexeze toat─â Dobrogea. Jafuri, crime ┼či bomboane otr─âvite ├«n Primul R─âzboi Mondial
Dup─â nici jum─âtate de veac de la ie┼čirea Dobrogei de sub st─âp├ónirea otoman─â, provincia dintre Dun─âre ┼či Marea Neagr─â a cunoscut din nou ororile ocupa┼úiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au ├«ncercat s─â anexeze toat─â provincia prin jefuirea ┼či omor├órea popula┼úiei.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.