P├«nza de p─âianjen a probabilit─â╚Ťilor

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 906 din 19 ÔÇô 25 august 2021
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg

├Än urm─â cu c├«teva s─âpt─âm├«ni, Andrei Cornea ÔÇô bine-cunoscut pentru subtilitatea, rafinamentul stilistic, profunzimea ╚Öi pertinen╚Ťa scrierilor sale ÔÇô a publicat ├«n aceast─â revist─â un text, v─âdind acelea╚Öi calit─â╚Ťi, sub titlul ÔÇ×Despre ceea ce nu ╚ÖtimÔÇŁ. ├Än inventarul scurt al lucrurilor pe care nu le putem ╚Öti au fost incluse ╚Öi universurile posibile. Acestea ar fi simple fic╚Ťiuni, rezultat al imagina╚Ťiei. F─âr─â a contrazice ├«n mod direct afirma╚Ťia c─â universurile posibile se num─âr─â printre lucrurile pe care nu le putem cunoa╚Öte ╚Öi c─â istoria contrafactual─â este fic╚Ťional─â, dou─â norme din Codul Civil, din domeniul r─âspunderii civile (cuprinse ├«n ultimele dou─â alineate ale articolului 1385), nu numai c─â neag─â ├«n mod indirect aceast─â afirma╚Ťie, dar merg mult mai departe, d├«nd judec─âtorilor temeiul pentru a pronun╚Ťa, cu putere de lucru judecat, hot─âr├«ri despre ceea ce s-ar fi putut ├«nt├«mpla dac─â o anumit─â fapt─â nu ar fi fost s─âv├«r╚Öit─â. Prima norm─â statueaz─â c─â persoana c─âreia i se cauzeaz─â un prejudiciu printr-o fapt─â ilicit─â are dreptul la o desp─âgubire, incluz├«nd at├«t pierderea efectiv suferit─â (damnum emergens), c├«t ╚Öi c├«╚Ötigul pe care l-ar fi putut ob╚Ťine ├«n condi╚Ťii obi╚Önuite dac─â fapta v─ât─âm─âtoare nu ar fi existat (lucrum cessans). Dac─â pierderea efectiv suferit─â poate fi cunoscut─â, de╚Öi evaluarea acesteia este ├«ntotdeauna discutabil─â, c├«╚Ötigul face parte din categoria a ceea ce s-ar fi putut ├«nt├«mpla dac─â fapta p─âgubitoare nu ar fi fost s─âv├«r╚Öit─â. A doua norm─â permite judec─âtorului s─â acorde victimei, ╚Ťin├«nd seama de ├«mprejur─âri ╚Öi de situa╚Ťia concret─â a acesteia, o repara╚Ťie propor╚Ťional─â cu probabilitatea ob╚Ťinerii unui avantaj sau a evit─ârii unei pagube, dac─â, urmare a faptei ilicite, victima a pierdut ╚Öansa de a ob╚Ťine un avantaj sau de a evita o pagub─â. ├Än ipoteza acestei ultime norme. aspectul contrafactual este ╚Öi mai evident. Oricum, ├«n ambele situa╚Ťii, judec─âtorii pronun╚Ť─â hot─âr├«ri cu valoare de adev─âr, iar c├«nd hot─âr├«rile s├«nt definitive, adev─ârul, tocmai pentru c─â are o accep╚Ťie judiciar─â, diferit─â uneori de accep╚Ťia filosofic─â ╚Öi de cea ╚Ötiin╚Ťific─â, devine incontestabil, cu foarte pu╚Ťine excep╚Ťii, c├«nd s├«nt motive rezonabile pentru admisibilitatea unor c─âi extraordinare de atac.

S├«nt legiuitorul, care acord─â aceste drepturi victimei ├«n mod abstract, ╚Öi judec─âtorul, care le stabile╚Öte ├«n mod concret, ├«nzestra╚Ťi cu daruri cognitive, considerate imposibile de c─âtre filosofi? R─âspunsul este negativ, dar ├«ntrebarea este prost pus─â, fiind necesar─â reformularea ei: ce anume permite legiuitorului ╚Öi judec─âtorului s─â statueze despre ceea ce nu pot ╚Öti ca ╚Öi cum ar ╚Öti? R─âspunsul este c─â  hot─âr├«rile judec─âtore╚Öti ÔÇô pronun╚Ťate potrivit celor dou─â norme din  Codul Civil, evocate mai sus ÔÇô, chiar dac─â s├«nt definitive ╚Öi considerate ca fiind conforme cu adev─ârul, implic─â nu numai un proces de cunoa╚Ötere, ci ╚Öi unul de realizare a drept─â╚Ťii. Echitatea ├«ntemeiaz─â aceste puteri de legiferare ╚Öi de judecat─â, f─âr─â ca  adev─ârul, ca no╚Ťiune cognitiv─â, s─â fie cu totul exclus, ├«n m─âsura ├«n care se accept─â c─â ar putea avea ├«nf─â╚Ťi╚Öarea unei predic╚Ťii, bazate pe probabilitate ╚Öi  similitudine, dar nu despre ceea ce s-ar putea ├«nt├«mpla ├«n viitor, ci despre ceea ce s-ar fi putut ├«nt├«mpla ├«n trecut.

├Än teoria r─âspunderii civile s-a pretins mult─â vreme c─â numai prejudiciul cert poate fi reparat. Aceast─â condi╚Ťie sever─â este teoretic posibil─â ├«n cazul pierderii efectiv suferite de c─âtre victim─â (damnum emergens), dar practic este greu de ├«ndeplinit ori de c├«te ori se pune problema evalu─ârii acestei pierderi. Cei care au, ├«ntr-un fel sau altul, experien╚Ť─â ├«n lumea justi╚Ťiei au constatat c─â rapoartele de evaluare f─âcute de exper╚Ťi diferi╚Ťi nu coincid niciodat─â ├«n concluziile lor, iar judec─âtorul trebuie s─â aleag─â, desigur motivat, o solu╚Ťie sau alta, mereu criticabil─â de c─âtre p─âr╚Ťi. De cele mai multe ori, aleg├«nd o asemenea solu╚Ťie, judec─âtorul ╚Ötie c─â nu ╚Ötie valoarea exact─â a pierderii efectiv suferite, pentru c─â este vorba de valoarea economic─â, ea ├«ns─â╚Öi supus─â fluctua╚Ťiilor pie╚Ťei. Ideea de echitate, mai mult dec├«t ideea de adev─âr, justific─â aceast─â alegere. Concluzia se impune ╚Öi mai mult ├«n cazul a╚Öa-numitului c├«╚Ötig nerealizat (lucrum cesans). Un exemplu de asemenea prejudiciu este lipsirea proprietarului de folosin╚Ťa unui lucru care a fost de╚Ťinut o perioad─â de timp, f─âr─â drept, de c─âtre o alt─â persoan─â; proprietarul este ├«ndrept─â╚Ťit s─â cear─â valoarea acestei folosin╚Ťe, ca ╚Öi c├«nd ├«n acea perioad─â ar fi folosit efectiv sau ar fi ├«nchiriat bunul respectiv, beneficiind astfel de o valoare exact─â. Acest ra╚Ťionament nu se bazeaz─â pe cunoa╚Öterea real─â a valorii lipsei de folosin╚Ť─â a unui anumit bun, ci pe prezum╚Ťii simple, plec├«nd de la situa╚Ťii similare sau de la premisa c─â nimic neprev─âzut nu s-ar fi putut ├«nt├«mpla ├«n perioada ├«n care proprietarul a fost lipsit de folosin╚Ťa bunului (ar fi putut s─â piar─â bunul ├«ntr-un incendiu sau s─â nu fie folosit ├«n mod lucrativ din varii motive). De cele mai multe ori, ├«n practica judiciar─â exemplele de c├«╚Ötig sau beneficiu nerealizat r─âm├«n sub semnul incertitudinii, infirm├«nd condi╚Ťia care impune ca prejudiciul s─â aib─â caracter cert.

C├«t prive╚Öte pierderea ╚Öansei de a ob╚Ťine un avantaj sau de a evita o pagub─â, legiuitorul ╚Öi judec─âtorul se ├«ndep─ârteaz─â at├«t de mult de cerin╚Ťa caracterului cert al prejudiciului ╚Öi de ideea de adev─âr, ├«nc├«t numai principiul echit─â╚Ťii ╚Öi exercitarea unui profund sim╚Ť al drept─â╚Ťii mai pot salva hot─âr├«rile judec─âtore╚Öti pronun╚Ťate ├«n aceast─â materie de primejdia arbitrarului. Evaluarea avantajului care s-ar putea ob╚Ťine sau a pagubei care s-ar putea evita este supus─â unei doze mai mici sau mai mari de relativitate, care exist─â ├«n  opera╚Ťia de stabilire a oric─ârei valori economice. Doza de relativitate cre╚Öte ├«ns─â exponen╚Ťial c├«nd judec─âtorul trebuie s─â stabileasc─â probabilitatea ob╚Ťinerii avantajului sau a evit─ârii pagubei, iar apoi s─â aplice aceast─â propor╚Ťie la valoarea c├«╚Ötigului sau a pagubei. Criteriile oferite de legiuitor pentru a reduce riscul arbitrarului, ├«ndemn├«nd pe judec─âtor s─â ╚Ťin─â cont de ├«mprejur─âri ╚Öi de situa╚Ťia concret─â a victimei, nu s├«nt suficiente pentru a suplini acuitatea sim╚Ťului drept─â╚Ťii cu care ar trebui s─â fie ├«nzestra╚Ťi judec─âtorul ╚Öi ceilal╚Ťi participan╚Ťi la proces, inclusiv exper╚Ťii evaluatori. P├«nza de p─âianjen  a probabilit─â╚Ťilor ├«n care se poate pierde judec─âtorul nu poate fi rupt─â dec├«t de sim╚Ťul drept─â╚Ťii, despre care ne place s─â credem c─â ╚Ötim sau, cel pu╚Ťin, c─â intuim un pic mai mult dec├«t despre universurile posibile.

Valeriu Stoica este avocat ╚Öi profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul ├«n care Statele Unite se raporteaz─â la Taiwan e adesea descris ca fiind ÔÇ×ambiguitate strategic─âÔÇŁ.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemen╚Ťa cu care Viktor Orb├ín respinge ultimul set de sanc╚Ťiuni ├«mpotriva Rusiei precum ╚Öi alte m─âsuri de sprijin pentru Ucraina arat─â distan╚Ťa care se casc─â ├«ntre Ungaria ╚Öi Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia convie╚Ťuie╚Öte constant cu rusofilia, admira╚Ťia cu panica, tentativa colabor─ârii cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie moral─â a lumii europene se oglinde╚Öte ╚Öi ├«n insuficien╚Ťa modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dac─â izb├«nda Ucrainei ├«n fa╚Ťa Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o triste╚Ťe melancolic─â.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existen╚Ťa ÔÇ×m─âgarului cu un singur corn ├«n frunteÔÇŁ a fost confirmat─â ╚Öi de Aristotel.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Vlad Constantinesco ╚Öi St├ęphane Pierr├ę-Caps: o pledoarie pentru libertate
Ofer─â o imagine complex─â ╚Öi coerent─â a raporturilor dintre Constitu╚Ťie, stat, societate ╚Öi individ.
Iconofobie jpeg
Bifurca╚Ťiile g├«ndirii etice
Din p─âcate, ÔÇ×a╚ÖezareaÔÇť (etic─â) pe toate nivelurile de g├«ndire r─âm├«ne inaccesibil─â multora dintre noi.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Noroc chior
Dic╚Ťionarele noastre mai ├«nregistreaz─â ├«ns─â c├«teva caracteriz─âri similare, norocul put├«nd fi apreciat superlativ ca ÔÇ×orbÔÇŁ, ÔÇ×porcescÔÇŁ, ÔÇ×cu carulÔÇŁ.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Activit─â╚Ťi de week-end
├Än via╚Ť─â trebuie s─â ╚Ötii trei lucruri: ce vrei ÔÇô adic─â s─â ai un scop, ├«n ce crezi ÔÇô adic─â s─â respec╚Ťi ni╚Öte valori ╚Öi ce trebuie s─â faci ÔÇô adic─â ce ac╚Ťiuni ├«ntreprinzi.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA ┼či ATP au spus c─â a interzice sportivi (chestie care nu implic─â ┼ú─ârile lor, deja puse pe tu┼č─â de toat─â lumea) ├«ncalc─â principiul nediscrimin─ârii pe baz─â de na┼úionalitate.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?