Pietoni, biciclişti, şoferi

Publicat în Dilema Veche nr. 515 din 24-30 decembrie 2013
Reacţii omeneşti jpeg

● Într-o zi, după ce m-am învîrtit vreo 20 de minute prin centrul Bucureştiului în căutarea unui loc de parcare, pe o străduţă, am găsit în sfîrşit mult doritul spaţiu, într-un colţişor. Pentru a nu încurca circulaţia altor maşini, trebuia totuşi să mă urc cu roţile din spate pe trotuar. În acelaşi timp, îmi calculam aşezarea maşinii în aşa fel încît să nu obstrucţionez nici circulaţia pietonilor, să las un spaţiu pe unde să se poată trece. Transpirat şi enervat, abia ce terminasem manevra şi mă pregăteam să deschid portiera, gîndindu-mă ce proastă inspiraţie avusesem în acea zi să nu folosesc metroul, că o doamnă care trecea pe acolo a început a-mi face semne cu degetul, arătîndu-mi ceva sus. Am strîns capul între umeri, crezînd că urma să cadă ceva. Dar tînăra doamnă m-a lămurit îndată, însoţindu-şi gestul de vorbe: „Pune-o sus! Urc-o pe bloc!“ Era nervoasă. M-am gîndit că poate am greşit ceva şi că poate nu evaluasem bine distanţa pe care o lăsasem pentru pietoni, ori că în spatele maşinii era vreun obstacol pe care nu-l văzusem, vreun pietroi care să blocheze circulaţia. Am coborît, m-am uitat de jur împrejur. Nu părea să fie nimic în neregulă. Sigur, mă urcasem puţin pe trotuar, dar mai era loc destul şi pentru trecători. Legea spune că trebuie să laşi cel puţin un metru pentru circulaţia pietonilor. Lăsasem mai mult de un metru. Şi, brusc, m-am simţit neîndreptăţit de atitudinea acelei persoane, mai ales că de fiecare dată sînt foarte grijuliu cum parchez, din motive pe care le-aş putea numi „de civilizaţie“. Femeia dispăruse între timp, dar mi-a revenit în minte figura ei înroşită şi gesticulaţia aprinsă. Am realizat că pentru ea reprezentam în mod generic nesimţitul, individul care se suie cu 4x4 pe trotuar şi calcă toate regulile fără să-i pese de nimeni, specimenul odios dezvoltat în perioada tranziţiei, care împiedică traiul normal şi tihnit al oamenilor de bine, cel care aruncă gunoaie din maşină, poluează şi claxonează cu fiecare ocazie. Un monstru. Ei bine, de nervi, am simţit dintr-odată cum intru în pielea personajului drept care fusesem luat. Şi mi-am construit un răspuns mental pe măsură: „Uite cine şi-a găsit să mă apostrofeze. O isterică cu faţa fiartă de propriile-i neputinţe şi nereuşite. O complexată şi o frustrată. O vegetariană, o ecologistă nesuferită, o femeie fără bărbat (pentru că nici un bărbat nu şi-ar dori aşa ceva lîngă el), o caraghioasă care-şi închipuie că atitudinea ei are valenţe civice, o agitată cu mintea plină de utopii, care a pierdut legătura cu orice realitate. O biciclistă.“  

● Altădată, eram pe bicicletă. Pe o stradă îngustă, un BMW a ţîşnit din locul unde era parcat, fără să semnalizeze, tăindu-mi calea. Abia am reuşit să opresc în momentul în care deja mă vedeam sărind peste capota maşinii. Probabil că sunetul bietului meu claxon de bicicletă nici nu pătrundea prin antifonarea luxoasei maşini. Şoferul părea să nici n-aibă habar de existenţa mea. El era personajul acela rău, nesimţitul cu BMW, căruia nu-i pasă de ce e în jur, singura lui preocupare fiind propria persoană şi maşina sa. În ciuda diferenţei de tracţiune, l-am ajuns la următorul stop. M-am aplecat uşor, să-i văd figura prin geamul fumuriu, eventual să-i zic ceva (mărturisesc că o clipă mi-a trecut prin minte chiar să-i ard un şut într-un far, căci, în definitiv, el fusese cît pe ce să mă accidenteze). Vorbea la mobil. Şi-a ridicat către mine o privire absolut senină, dezarmantă. Aşa cum bănuisem, nu ştia ce făcuse. Ce să-i mai zic? Avea număr de provincie şi părea total zăpăcit de infernalul trafic bucureştean. Îşi permitea totuşi să aibă o mînă ocupată cu telefonul. 

● Un om foarte simpatic, autodeclarat „pieton absolut“, mi-a spus că-i urăşte pe biciclişti. Cînd a aflat că şi eu mai am obiceiul să străbat oraşul pe două roţi, a mimat gestul de a mă strînge de gît. Mi-a povestit apoi că locuieşte pe Calea Victoriei şi că, într-o sîmbătă, cînd avea şi el ocazia să doarmă mai mult, a fost trezit de un mare tam-tam, cu voci amplificate de megafoane. Cînd s-a uitat pe geam, a văzut o mare de „nenorociţi dintr-ăştia pe două roţi“, care strigau: „Şi noi sîntem în trafic! Şi noi sîntem în trafic!“ „Şi eu sînt în pat şi nu pot să dorm“ a zis el. Cine le-o fi dat autorizaţie nenorociţilor să facă scandal pe Calea Victoriei?  

La mitingul cu pricina s-a petrecut şi un incident. Un automobil (iarăşi BMW) a intrat în cîţiva biciclişti. Cinci dintre ei au ajuns la spital. Reacţia manifestanţilor a fost spargerea parbrizului minunatei maşini. În urma incidentului, atît şoferul, cît şi bicicliştii au depus plîngeri la Poliţie. 

● Un prieten mi-a spus că el s-a hotărît să adopte următoarea atitudine: cînd e la volan, nu mai ţine seama de pietoni, nu le dă prioritate decît dacă îi sar în faţă. Parchează pe trotuar fără să le lase loc de trecere. Nici bicicliştilor nu le mai dă prioritate şi nici nu le face loc cînd stă la semafor. Ei sînt mai mici, aşa că să stea acolo unde le e locul. Cînd el însuşi e pe bicicletă, îi înjură şi îi claxonează pe toţi şoferii care se apropie prea mult de el. Dacă e cazul, le face şi gesturi obscene. Militează pentru drepturile bicicliştilor şi participă la marşurile acestora. Cînd e pieton, îi apostrofează pe şoferii care nu-i dau prioritate, răsuceşte oglinzile maşinilor parcate prea mult pe trotuar şi îi înjură pe bicicliştii cu care se intersectează. Odată, unuia mai obraznic i-a făcut chiar vînt... Şi cică, de cînd a adoptat filozofia asta, a ajuns să se simtă într-o stare de deplină împăcare cu el însuşi.

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Bianca Elena Calian finalista The Miss Globe 10  foto arhiva personala jpg
Bianca Elena Călian, românca de la The Miss Globe. Concursul de frumusețe se desfășoară în Albania
Concursul de frumusețe The Miss Globe are loc în perioada 1-15 octombrie, în Albania. Una dintre cele 61 de concurente este o româncă: Bianca Elena Călian, o tânără de 24 ani din Pitești.
Aleksandr Vucic si Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Parlamentul European va cere suspendarea negocierilor de aderare a Serbiei la UE
Serbia a început negocierile de aderare la UE în ianuarie 2014, dar a înregistrat puţine progrese până acum. Ea a deschis 18 dintre cele 35 de capitole de negociere şi a închis provizoriu doar două dintre ele.
bai ocna3 jpg
Complexul Balnear de la Ocna Mureș, în probe tehnologice. Stațiunea balneară a fost construită cu 7 milioane de euro VIDEO
Complexul Balnear de la Ocna Mureș, investiție în valoare de circa 7 milioane de euro, a intrat în etapa de final a investiției. Constructorul a demarat procedura probelor tehnologice.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.