Piaţa evenimentelor mondiale

Publicat în Dilema Veche nr. 608 din 8-14 octombrie 2015
Reac┼úii omene┼čti jpeg

Un fin observator al scenei politice interna┼úionale ├«mi atr─âgea aten┼úia odat─â asupra felului ├«n care se schimb─â problema principal─â. Capul de afi┼č al agendei politice mondiale e mereu altul, iar titlurile anterioare s├«nt l─âsate ├«n umbr─â pentru o vreme sau chiar definitiv. Dac─â ar fi s─â recapitul─âm ce s-a ├«nt├«mplat de pe la ├«nceputul anului trecut, ne vom aminti cum, de exemplu, capul de afi┼č era ┼úinut de revolta din Ucraina, unde pre┼čedintele Ianukovici tocmai fusese ├«nl─âturat, iar oamenii intrau prin palate ┼či-i descopereau bog─â┼úiile adunate pe spinarea lor. Lumea a fost uimit─â de curajul ucrainenilor ┼či de l─âcomia fostului conduc─âtor. P─ârea ├«ns─â c─â lucrurile se pot ├«ndrepta ├«ncet-├«ncet ┼či c─â vor ie┼či din zona de interes mondial maxim. ├Än s─âpt─âm├«nile ┼či lunile urm─âtoare ├«ns─â, tot Ucraina avea s─â r─âm├«n─â ├«n aten┼úia lumii, dar nu gra┼úie schimb─ârii de regim, ci din cauza interven┼úiei ÔÇ×omule┼úilor verziÔÇť ├«n Crimeea. Au fost apoi provoc─ârile ruse┼čti ┼či ├«nceputul r─âzboiului din estul Ucrainei, ├«nso┼úite de r─âspunsul b├«lb├«it al puterilor occidentale. Rusia a ap─ârut din nou drept marele imperiu al r─âului care poate pune probleme ├«ntregii lumi. S-a invocat amenin┼úarea schimb─ârii modului de a face r─âzboi, prin folosirea de solda┼úi care nu-┼či asum─â o identitate. Se spunea c─â e o amenin┼úare pentru care NATO ┼či puterile occidentale n-ar fi preg─âtite. Chestiunea a ocupat mult timp aten┼úia comunit─â┼úii interna┼úionale. A fost ├«ntrerupt─â ├«ntruc├«tva de problema unor atacuri (ceva mai importante dec├«t de obicei) ale armatei israeliene asupra F├«┼čiei Gaza care au dat ap─â la moar─â, ca de fiecare dat─â, disputelor pro- ┼či antisemite. Vreo dou─â zile a durat ├«ngrijorarea generat─â de rezultatele nea┼čteptat de bune ale unor partide radicale din Fran┼úa ┼či Marea Britanie ├«n alegerile europarlamentare. 

Pe fundal, ├«n lume, tot mai ├«ngrijor─âtoare era ├«ns─â extinderea ISIS. Ocuparea rapid─â a unor ├«ntregi regiuni din Irak ┼či Siria, atrocit─â┼úile ┼či decapit─ârile s─âv├«r┼čite de membrii acestei grup─âri au ├«ngrozit lumea civilizat─â. Regimul lui Bashar al-Assad, cel incriminat doar cu un an ├«nainte pentru folosirea armelor chimice ├«mpotriva propriei popula┼úii, a ├«nceput s─â par─â ceva

, un mic dictator care, ├«n nici un caz, n-ar fi trebuit deranjat din lupta sa cu for┼úele islamiste. 

Au urmat manifesta┼úiile pentru democra┼úie din Hong Kong de care lumea s-a speriat c─â ar putea destabiliza ├«ntreaga Chin─â, cu repercusiuni incalculabile asupra ├«ntregii regiuni, dac─â nu chiar la nivel global. Ce Rusia, ce ISIS, aten┼úie la China, oameni buni, acolo-i bomba secolului ÔÇô p─âreau s─â spun─â unele jurnale de ┼čtiri. Tot cam pe atunci ├«ns─â, o alt─â mare spaim─â a cuprins ├«ntreaga omenire: epidemia de Ebola din Africa de Vest. Dintr-odat─â, gravele conflicte din estul Ucrainei au p─ârut a-┼či pierde din importan┼ú─â, iar Hong Kong-ul a redevenit o mic─â insul─â, chiar dac─â u┼čor agitat─â pe moment. Ebola ├«ns─â se putea r─âsp├«ndi incontrolabil ┼či nici un guvern ┼či nici o armat─â nu-i puteau sta ├«n cale. P─ârea deasupra oric─âror puteri omene┼čti, mai ales c─â apari┼úa unui antidot eficient ├«nt├«rzia. S-a urm─ârit pas cu pas cum epidemia a ajuns ├«n Spania, printr-un preot venit din Africa, de la care apoi s-a infectat o asistent─â.ÔÇŽ Zi de zi, ┼čtirile vorbeau de tot mai mul┼úi mor┼úi, situa┼úia era din ce ├«n ce mai grav─â. Ca ┼či la momentul gripei aviare sau al sindromului SARS, s-a pomenit insistent precedentul gripei spaniole, cea care a omor├«t zeci de milioane de oameni ├«n ├«ntreaga lume dup─â Primul R─âzboi Mondial. Sigur, Ebola a f─âcut ┼či ea mii de victime, dar mai ┼čtie cineva ast─âzi ce se ├«nt├«mpl─â cu ea? S-a sf├«r┼čit epidemia? E la cote mai mici? ├Än orice caz, pare a nu mai fi o prioritate mondial─â.

Nebunia luptătorilor ISIS proveniţi din ţări occidentale a început să agite spiritele. Dar atentatul de la

a fost de-a dreptul devastator din punct de vedere al percep┼úiei generale. A provocat indignare ┼či, apoi, incredibile dispute. Terori┼čtii erau, ca ┼či ├«n alte cazuri, crescu┼úi tot ├«n interiorul societ─â┼úii occidentale. 

├Än sf├«r┼čit, pe firmament a explodat chestiunea Greciei, cu alegerile ei. Mai vechea problem─â a datoriilor suverane a reizbucnit puternic cu acea ocazie. Ce discu┼úii ├«ntre Tsipras ┼či liderii europeni, ce manifesta┼úii la Atena, ce dezbatere aprins─â p├«n─â la nivel de taximetri┼čti ┼či frizeri bucure┼čteni! S-a spus c─â e cea mai mare criz─â cu care s-a confruntat Uniunea European─â de la ├«nfiin┼úarea ei. Numai c─â a fost dep─â┼čit─â imediat de criza refugia┼úilor. ┼×i mai grav─â, ┼či mai periculoas─â pentru Uniunea European─â. Criz─â care a readus ├«n prim- plan ┼či conflictul din Siria, considerat drept surs─â a fenomenului. ┼×i, colac peste pup─âz─â, ┼či Rusia a mobilizat armata ┼či a lansat atacuri ├«n Siria. A atacat, se pare, for┼úele rebelilor antiguvernamentali, care nu fac parte din ISIS (c─â doar nu era s─â fac─â treaba americanilor). Unii au zis c─â inclusiv marele exod a fost orchestrat de Rusia pentru a abate aten┼úia Europei ┼či a opiniei publice mondiale de la ce se ├«nt├«mpla ├«n Ucraina. Al┼úii au zis c─â, dat─â fiind multitudinea for┼úelor implicate ├«n r─âzboiul din Siria, ziua de 30 septembrie 2015 va fi considerat─â data ├«nceperii celui de-al Treilea R─âzboi Mondial. Cert e c─â Rusia a ajuns iar cap de afi┼č, cu opera┼úiuni nu tocmai benefice pentru pacea mondial─â. 

Ce vreau s─â spun, ├«ns─â, cu toat─â aceast─â ├«n┼čiruire de evenimente? Sigur, ├«n cele mai multe cazuri e vorba de lucruri reale, de lucruri foarte grave care se ├«nl─ân┼úuie parc─â ├«ntr-o succesiune tot mai periculoas─â. Dincolo de asta, ├«ns─â, e de observat c─â, bombardat─â cu informa┼úii de peste tot, lumea a ajuns s─â treac─â dintr-o amenin┼úare ├«n alta, s─â tr─âiasc─â ├«ntr-o permanent─â team─â de r─âzboi, de epidemii, de crize financiare, de invazii ale unor str─âiniÔÇŽ Poate c─â nu neap─ârat mass-media face s─â creasc─â num─ârul ┼či intensitatea spaimelor de genul acesta, ci aceia care vor s─â intre cu orice pre┼ú ├«n aten┼úia opiniei publice mondiale. Cei care au posibilitatea de a juca pe marea pia┼ú─â global─â ┼či care ┼čtiu c─â ar avea de c├«┼čtigat dac─â, ├«ntr-un fel sau altul, ajung s─â impun─â capul de afi┼č de pe agenda mondial─â. E evident c─â, odat─â cu binele care se poate r─âsp├«ndi mai repede ├«n lume, gra┼úie tehnologiei ┼či vitezei actuale de circula┼úie a informa┼úiei, nici r─âul nu se las─â mai prejos. E unul dintre efectele perverse ale globaliz─ârii.  

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Cultura de Internet (o ├«nsemnare ÔÇô ├«nc─â ├«ndrept─â╚Ťit─â, cred ÔÇô din 2008)
At├«ta doar: c├«nd e┼čti ├«n faza de ├«nv─â┼úare, nu se cade s─â adop┼úi, ┼úan┼úo┼č, postura ├«nv─â┼ú─âtorului. Mai ai ├«nc─â de butonatÔÇŽ
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totu╚Öi, c─â determinismul geografic joac─â un anume rol ├«n judec─â╚Ťile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar c├«nd ├«ncerc─âm s─â vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie moral─â, adic─â libertatea.
AFumurescu prel jpg
Na╚Ťiuni (ne)ru╚Öinate
Practic, constat tot mai des c─â exist─â at├«t oameni, c├«t ╚Öi na╚Ťiuni ce par complet str─âine conceptului de ru╚Öine.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul ├«n care suveranismul ╚Öi izola╚Ťionismul s-au dus s─â moar─â. ├Äns─â, cel pu╚Ťin pentru o vreme, cele dou─â vor l─âsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, aceast─â func╚Ťionare eficient─â nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justi╚Ťie, s-a bucurat de dreptul la ap─ârare ╚Öi de o analiz─â independent─â ╚Öi impar╚Ťial─â a motivelor ╚Öi argumentelor prezentate.
640px Bathing at Talloires (Bagnade à Taillores) (The Swim) MET DP834430 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necru╚Ť─âtoare
Egoismul (aproape c─â ├«mi vine s─â-i spun egotism ╚Öi ├«n rom├ón─â) reprezint─â mult mai mult dec├«t ne transmit dic╚Ťionarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alieneaz─â sui generis, te ├«mboln─âve╚Öte de ÔÇ×tine ├«nsu╚ŤiÔÇŁ.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
De dulce
Echivalen╚Ťa par╚Ťial─â dintre dulce ╚Öi bun devine echivalen╚Ť─â total─â ├«n anumite construc╚Ťii, de exemplu ├«n sintagma fra╚Ťi dulci(sau buni), adic─â fra╚Ťi av├«nd ambii p─ârin╚Ťi ├«n comun, ├«n opozi╚Ťie cu fra╚Ťii vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce leg─âtur─â au toate astea cu rubrica de educa╚Ťie, cu statutul de prof, via╚Ťa mea? Exilarea lui Ovidiu ╚Öi atentatul asupra lui Rushdie s├«nt pledoarii pentru nevoia de a p─âstra ├«n ╚Öcoal─â literatura pe primul loc ÔÇô ╚Öi subliniez, pe primul ÔÇô ca importan╚Ť─â!
Un sport la R─âs─ârit jpeg
David Popovici e om?
Cu c├«t rezultatele s├«nt mai mari ┼či mai departe de imagina┼úia noastr─â apare umbra tri┼čatului. A┼ča ┼či cu David. Nu poate fi adev─ârat, sus┼úin nu pu┼úini. E ceva ├«n neregul─â. De unde a ap─ârut?
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Dup─â 30 de ani
Hai, noi s─â tr─âim, c─â se pare c─â vom fi ultima genera╚Ťie de oameni ├«n╚Ťelep╚Ťi de pe lumea asta. Dup─â noi vin sociopa╚Ťii ─âia care nu mai ╚Ötiu s─â vorbeasc─â ├«ntre ei. Nu ╚Ötiu dec├«t s─â stea cu ochii ├«n telefon. M─â ├«ngroze╚Öte treaba asta, z─âu.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana ╚Öi str─ânutul albanez ÔÇô despre c─âl─âtoria mea ├«n Albania (I) ÔÇô
Diminea╚Ťa ├«ncepe doar atunci c├«nd locuitorii ora╚Öului se ├«nt├«lnesc pe la terase ca s─â-╚Öi bea cafeaua, ├«nso╚Ťit─â mereu de un pahar de ap─â rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodat─â acas─â.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.

Adevarul.ro

image
Cu c├ót vor cre┼čte salariile bugetarilor. OUG cu major─âri ┼či sporuri a fost retras─â, un nou proiect a fost publicat de Ministerul Muncii
Ministerul Muncii a publicat, miercuri, ├«n dezbatere public─â un nou proiect de ordonan┼ú─â de urgen┼ú─â, care prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor, ├«ncep├ónd din luna august, cu un sfert din diferen┼úa dintre salariul prev─âzut pentru anul 2022 ├«n legea salariz─ârii bugetare ┼či cel din luna decembrie 2021.
image
Fetiţa luată de curenţi la Vama Veche, salvată de Salvamar. Plutea pe o saltea pneumatică, spre Bulgaria
Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Judeţului Constanţa au fost solicitaţi pentru salvarea unui minor care plutea pe o saltea pneumatică pe mare.
image
Misterul decesului unui opozant al lui Putin, găsit mort în SUA. Soţia neagă varianta sinuciderii, susţinută de o jurnalistă rusă
Dan Rapoport (52 de ani),  un om de afaceri cu dublă cetăţenie letonă / americană, care a făcut o mulţime de bani în Rusia înainte de a deveni un critic al lui Vladimir Putin, a fost găsit mort în SUA.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.
image
Iuliu Maniu, ÔÇ×un om de extrem─â rigiditate moral─â, ├«n timp ce partidul s-a ar─âtat dispus la tranzac┼úiiÔÇť
Cea mai mare provocare politică internă PNŢ a primit-o nu de la muncitorii nemulţumiţi de scăderea salariilor și de șomaj sau de la opoziţia liberală, ci de la fostul principe Carol, îndepărtat de la tron prin actul din 4 ianuarie 1926.