Peticul de curte

Publicat în Dilema Veche nr. 459 din 29 noiembrie - 5 decembrie 2012
Marea de altădată jpeg

Una dintre dorinţele specifice românului de azi este să aibă „măcar un petic de curte“, adică să fie proprietar al unei case pe pămînt, să nu mai locuiască la bloc. Pînă la un punct, e o reacţie firească la sistemul impus de comunism prin aşa-numitele cartiere-dormitor, de care foarte mulţi încă n-au reuşit să scape, un fel de revers al urbanizării forţate. Dincolo de asta, e probabil şi un individualism caracteristic cu rădăcini mai vechi, care deseori strică orice încercare de comuniune prea apropiată. Am întîlnit oameni sătui nu de blocurile ceauşiste, ci de coabitarea cu vecinii într-un condominium luxos, nou construit. Nu reuşeau să se înţeleagă cu administrarea piscinei, a terenului de sport sau a curţii comune. A tînji după „peticul de curte“ înseamnă şi că vrei să ai de-a face cît mai puţin şi mai de departe cu vecinii cei imposibili. (Am observat că în Europa Occidentală dorinţa asta nu e aşa de arzătoare. Chiar şi oameni înstăriţi suportă mai uşor să locuiască în imobile cu mai multe familii şi chiar să stea cu chirie. Ştiu să profite de avantajele administrării în comun a unor lucruri, ştiu să reducă eficient eventualele inconveniente şi nu-şi pun gratuit beţe în roate unii, altora. În general, deţin ştiinţa de a se bucura de beneficiile unui oraş.)

Pînă la mult doritul „petic de curte“, românul trece însă probe de foc. Mai ales, după ce mulţi au priceput că „vilele“ „la cheie“ ale aşa-numiţilor „dezvoltatori imobiliari“, în noi „cartiere rezidenţiale“, sînt pînă la urmă tot un fel apartamente într-un bloc desfăşurat pe orizontală, cu vecini prea apropiaţi şi facilităţi reduse, la preţuri nejustificate. Şi au ales soluţia să-şi construiască singuri casa, fie în regie proprie, fie apelînd la firme specializate. În ambele situaţii însă, bieţii oameni dau piept cu meseriaşii. Un adevărat război care vine după o prealabilă încălzire a nervilor prin hăţişurile tărăgănatei biro-corupţii a autorizaţiilor.

Se face astfel că nenumăraţi femei şi bărbaţi destoinici ajung să se specializeze forţat într-unul din cele mai alambicate domenii. Întîi descoperă ce sînt alea PUG, PUZ şi PUD. Unii află că demolarea unei construcţii preexistente presupune nu doar o autorizaţie, ci şi un plan de demolare făcut după toate regulile, de un arhitect. Alţii descoperă că un teren, deşi intravilan, nu e neapărat şi construibil, că poate fi şi arabil. Toţi vor trece prin succesiunea planurilor: de arhitectură, de structură, de instalaţii – fiecare cu specialistul şi costurile proprii. Vor vedea cum Primăria poate respinge planul arhitectului dacă nu e plătit şi proiectantul local, „agreat“ de autorităţi, cum inspectorii vin să caute nod în papură... Vor învăţa cum se face un studiu geotehnic, cum se obţine o autorizaţie de la pompieri, una de la compania de electricitate, o alta de la cea de gaze şi o a treia de la apă. Astea sînt într-un foarte, foarte scurt rezumat.

Se începe apoi organizarea de şantier: cazare muncitori, tras curent şi săpat „budă“ temporară. Imediat apar şi rapidele cursuri practice de specializare în fundaţii, ciment, fier beton şi stîlpi de susţinere. Unde e nevoie de cifa simplă şi unde de cea cu elefant. Care-i diferenţa dintre cofrajul din lemn şi cel din tego. Uite aşa se toarnă şapa, uite aşa se face placa. Ai pus hidroizolaţie guttabeta. Dar ai auzit de hidroizolaţia lichidă (!?). A nu se uita, în orice caz, bănuţul de argint din fundaţie. Se numără sacii de ciment precum steagurile lui Pristanda. Se face importanta diferenţă dintre bolţari, BCA, BCU şi cărămidă. „Boiandrug numai acolo sau şi aici, şefu’, că poate vă răzgîndiţi vreodată la amplasarea geamurilor.“ Iată şi cum se profilează bovindoul (strîmb, de-ţi vine să zici că şi meseriaşii sînt nişte bovindoi). Iaca şi cum e centura, cît durează uscarea, cum stau popii. Trec săptămînile şi lunile, mai răsar ziduri strîmbe şi dimensiuni greşite, sînt „bovindoi“ goniţi. Vin echipe noi. În sfîrşit, se ajunge la acoperiş. De acolo, nimic nu se mai mişcă fără crenguţa de brad şi ştiuleţii de porumb. Noroc că încep numele frumoase: şarpantă, capră şi căpriori, cosoroabă, astereală (aveţi grijă să vă facă totodată sageacul şi pazia, nut şi feder). Dacă lucrează bine, nu apar caplamale. E momentul în care femeile descoperă cu surprindere că dulapul nu e doar cel de haine, că pluralul poate fi şi dulapi şi că blana poate fi şi din lemn. Tot aşa cum logica bărbaţilor a fost contrariată cînd li s-a spus că, dincolo de amprenta la sol, suprafaţa utilă nu e totuna cu cea locuibilă.

Mai departe, ţiglă metalică (de fapt, o tablă), ţiglă ceramică, olane, solzi bituminoşi sau onduline? Plăci OSB (nu USB). Mînă curentă la scară, ce frumos... Şi baluştri... (sau parmaclîc). Dar e şi mizeria cu adezivii, aditivii, amorsele, chiturile, tencuiala, tinciul, gletul. Mai simplu cu rigips. Şi întrebările fundamentale. O laşi să se usuce peste iarnă sau peste vară? Tencuială pieptănată sau nu? Decorativa înainte sau după termopane? Polistirenul, scîrţîietoarea cu care ne jucam în copilărie, e acum extrudat sau expandat. Ce important ar fi un lăcrimar.

Instalaţiiii!! Tuburi Bergman, PVC? Centrală pe gaze sau pe lemne? Pe lemne, simplă sau cu gazeificare? Peleţi? Ce-s ăăăăia? Convector? Electrică e scumpă. Ar fi şi panourile de infraroşu, cu beneficii terapeutice, şi scapi şi de centrală, de calorifere şi ţevăraie. Nu-ţi mai trebuie fitinguri: nici coturi, nici t-uri, nici nipluri. Doar la instalaţia de apă. Pexal, propietilenă sau cupru?

Muncitorii scapă boilerul peste faianţă. Se sparg vreo două plăci. „Animaaaale!“ Paguba e totuşi mai mică decît cînd au spart chiuveta italienească. Şi nu e tot aşa frustrant ca atunci cînd s-au furat toate cablurile din pereţi. Nebunia adevărată vine cu finisajele. Că mai sînt şi parchetul şi gresia şi plintele şi faianţa şi uşile şi feroneria şi gardul şi grădina şi magazia şi băile cu ale lor şi bucătăria cu ale ei şi mobila şi lămpile şi draperiile... De şemineu am uitat. Inaugurarea? La balamuc. Era mai bine la bloc. 

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Un român grobian la meciul Cîrstea – Kvitova: S-a rușinat și comentatorul Digi Sport VIDEO
Din păcate, avem huligani, nu doar pe arenele sportive din țară. Mai nou, niște indivizi dubioși ne fac de râs și afară!
image
Cea mai temută infractoare care a terorizat Spania e româncă. O armată de interlopi o asculta orbește
Tenace, ambițioasă și extrem inteligentă, dar nu în ultimul rând de o frumusețe răpitoare, ea a reușit să câștige toate războaiele cu bandele rivale.
image
Nou scandal sexual în universitate. „Profesorul de 67 de ani i-a propus să devină iubita lui. Să facă sex în fața unei minore“
Elaborarea unor Coduri de etică stricte privind hărțuirea sexuală în universitățile din România devine o prioritate, în contextul numărului din ce în ce mai crescut de astfel de cazuri care apar în spațiul public. Ultimul scandal de acest tip provine din Cluj-Napoca.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.