Personalitatea SARS-CoV-2

Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Multe vedete însetate de cît mai mulți fani și „folouărși” și-ar dori nivelul de celebritate pe care l-a cîștigat acest virus în doar cîteva luni. Întreaga planetă îi știe numele. Sigur că nu e vorba despre oameni răi care invidiază un virus pentru ravagiile pe care le face. Ci despre semeni de-ai noștri care trăiesc din celebritate. Aici ar putea apărea invidia. Sînt faimoși pentru că sînt faimoși, și asta e meseria lor. Sectorul lor de activitate. Să fie cunoscuți. Să știe cît mai multă lume ce mai fac ei. Pentru așa ceva se pot cîștiga bani foarte frumoși. Iar pentru ca banii ăștia să vină, trebuie să ai cît mai mult public care urmărește ce faci. Nu neapărat ce lucrezi într-un mod foarte concret sau ce creezi, cercetezi, studiezi. Ci, pur și simplu, ce-ai mai făcut, la ce te-ai mai gîndit, ce părere ai despre ceva. E și asta o parte din superspectacolul acestei epoci din care facem parte cu toții. Și nu e cu bine sau cu rău. E cu alegeri, gusturi, niveluri de înțelegere, feluri de a vedea lucrurile. Și conștiința faptului că e loc sub soare pentru toată lumea.

SARS-CoV-2 e un virus foarte agresiv și foarte contagios. A evoluat extrem de repede în conștiința umanității contemporane, pe măsura vitezei cu care își realizează „performanțele”. E cea mai cunoscută existență de pe planetă, de la ora asta. O simplă căutare comparativă pe Google spune tot. Donald Trump: 871.000.000 rezultate. Vladimir Putin: 84.400.000. Kim Kardashian: 203.000.000. Abia acum intră artileria grea. God: 2.030.000.000. COVID-19: 3.820.000.000. Și joaca asta poate continua zile întregi. Pentru că, sigur, e o joacă. Dar ca orice joacă, poate să conțină lucruri care pot da mult de gîndit. Iar rezultatele ar fi mult mai spectaculoase. Pentru că foarte multă lume încă face confuzie între numele virusului, SARS-CoV-2, și numele bolii pe care acesta o produce, COVID-19. Dacă mai pui la socoteală ce iese cînd cauți „Coronavirus” (2.270.000.000) sau „SARS-Cov-2” (123.000.000), însumată în dreptul virusului se adună o cifră amețitoare: 6.213.000.000 de rezultate. Gîndiți-vă la dimensiunile semantice ale cuvîntului „christian”. Substantivul comun, adjectivul, numele propriu etc. În „competiția” cu virusul, adună „numai” jumătate: 3.110.000.000 de rezultate. Iar cifrele astea se obțin la căutarea cu litere latine. Să nu uităm, pe planetă există miliarde de oameni care folosesc alte scrieri; chineză, arabă, slavă etc. Căutarea asta pe Google e o joacă simplistă. Dar arată ceva. O parte a nivelului de pătrundere și prezență a unei noțiuni în conștiința umanității. Dacă punem la socoteală civilizația spectacolului în care trăim, obsesia standardelor și cuantificărilor care ne guvernează viețile, atunci viteza cu care acest virus reușește „performanța” de a deveni „supercelebru” poate fi pentru unii ceva „de invidiat”.

Chiar și sub confuzia mai multor nume, cel al virusului ca atare, al bolii, al „familiei” de virusuri, SARS-CoV-2 a devenit un adevărat personaj al actualității. Istoria în desfășurare a tuturor acțiunilor și gîndurilor umanității de la ora asta e marcată profund de existența sa. Are profil de personalitate și de personaj. Spunem despre „el” că e „foarte agresiv” și „extrem de pervers”, nu „moare” cu una, cu două și are „comportamente profund surprinzătoare”. Vorbim despre „el” ca despre „dușmanul nevăzut”. Dar, cu toate astea, are una dintre cele mai cunoscute „figuri” din lume. E foarte posibil ca, la un sondaj pe străzile orașelor Europei sau ale Americii (atunci cînd vom ieși din case), dacă arăți două fotografii, una reproducînd celebrul autoportret al lui Leonardo da Vinci sau chiar pe cel al lui Van Gogh, alături de o fotografie a „chipului” lui SARS-CoV-2, să constați că virusul e mult mai cunoscut după „față” decît multe celebrități. Merge la concurență și cu actori și sportivi faimoși.

„Bila” aceasta cu excrescențe ca niște țepi, aidoma unei vechi mine marine, numele care conține sunetul și imaginea mentală a cuvîntului „coroană”, gîndurile unora dintre noi, care văd virusul acesta ca pe un „pedepsitor” venit să îndrepte metehnele umanității, toată această bandă largă de percepție plimbă statutul de personaj al lui SARS-CoV-2 între cel de înger exterminator, entitate extraterestră, creație a unui Frankestein contemporan, „homuncul” scăpat din  laboratoarele unor „alchimiști” rătăciți în experimente oculte. Acest mecanism de personificare nu e deloc o noutate și nici o proiecție care cade doar pe acest virus. De la începuturile speciei noastre, personificarea e o reacție umană în fața necunoscutului. Așa cum ne spune un celebru filozof, vorbim despre ceea ce nu știm, despre necunoscut, cu cuvintele pe care le avem la îndemînă, cu ajutorul noțiunilor pe care le cunoaștem. Iar amplitudinea personificării acestui virus e direct proporțională cu dimensiunea și forța loviturii pe care ne-a aplicat-o. Însă mai e ceva în plus.

O bună parte din ființele care trăiesc pe această planetă sînt ființe ale tipului contemporan de înțelegere a noțiunii de ficțiune. Noi conceptualizăm „ficțiunea” și raportul ei cu „realitatea” într-un mod foarte diferit de cel de acum douăzeci de ani și profund diferit de cel din trecutul mai îndepărtat. Acum, granița dintre cele două e una prin excelență fluidă, așa cum se întîmplă în cazul mai multor noțiuni esențiale cu care operăm azi. Sîntem ființe aproape ieșite din epoca televizorului și a cinematografului, și deja binișor pătrunse în cea a inteligenței artificiale, a realității virtuale, a universului serialelor, care nu mai sînt nici televiziune, nici cinema, ci o specie nouă, autonomă. Arta contemporană, cu felul ei de pătrundere în lume, joacă și ea rolul ei. Personajul SARS-CoV-2 se naște natural într-un asemenea ecosistem cultural. Și evoluează pe măsura vitezelor cu care se petrec metabolismele lui. Boala devine personaj suprem. Cu atît mai justificată e teama de vremuri interesante.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Eva Longoria (6) jpg
Actriţa Eva Longoria a dezvăluit motivele pentru care a plecat din America „distopică”. Unul din ele, alegerea lui Donald Trump
Actrița hollywoodiană Eva Longoria a dezvăluit recent, într-un interviu că familia sa nu mai locuiește în Statele Unite și își împarte timpul între Mexic și Spania, explicând şi motivele care au condus la această decizie.
schelet copil timisoara jpg
Descoperire macabră în Timișoara. Scheletul unui copil a fost descoperit pe un șantier. Este anchetă
Este anchetă în Timișoara, după ce mai mulți muncitorii care efectuau lucrări pe un șantier au dat peste rămășițe umane care par să aparțină unui copil.
200 de ani de la moartea lui Napoleon Bonaparte: O comemorare delicată, dar asumată de președintele francez Emmanuel Macron jpeg
Ce mâncau soldații din armata lui Napoleon. Alimentele care nu se lipseau niciodată din meniu
Campania din Rusia din 1812 a fost începutul sfârșitului pentru Napoleon, iar retragerea din Moscova a fost marcată de foamete și pierderi masive. Din cauza lipsei de hrană și a frigului extrem, soldații Marii Armate s-au confruntat cu condiții cumplite, luptând pentru supraviețuire
nou centru radioterapie ploiești jpeg
Se deschide un nou centru de Radioterapie la Spitalul Municipal Ploiești
Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Banca Mondială, anunță deschiderea unui Centru de Radioterapie la Spitalul Municipal Ploiești. Acesta a fost dotat cu echipamente în valoare de 20 de milioane de lei (4 milioane de euro).
bahmuteanu prigoana oana roman jpg
Oana Roman, alături de Adriana Bahmuțeanu, după decesul lui Silviu Prigoană: „Îmi pare rău de ce i se întâmplă”
Adriana Bahmuțeanu trece prin clipe cumplite după moartea lui Silviu Prigoană, mai ales că afaceristul a fost înmormântat în secret, de către fiii lui, miercuri seară, și nu a primit nici măcar comunicatul pe care Honorius Prigoană l-a remis presei după înhumarea secretă a acestuia. Mai mult, nu și-
examen rezidentiat foto mediafax elvira gheorghita
Rezidențiat 2024. Calendarul examenului, reguli și mod de organizare
Examenul de Rezidențiat 2024 se va desfășura duminică, 17 noiembrie, începând cu ora 10:00. Proba durează 4 ore, iar candidații trebuie să răspundă la o grilă cu 200 de întrebări.
Cum să ne optimizăm viața și să îmbătrânim sănătos cu ajutorul tehnologiilor inovative mp4 thumbnail png
Cum să ne optimizăm viața și să îmbătrânim sănătos, detaliază dr Anca Mihalcea, Medic specialist Geriatrie-Gerontologie
La Adevărul Live vine Dr Anca Mihalcea, Medic specialist Geriatrie-Gerontologie vorbește despre utilizarea tehnologiilor inovative, în menținerea sănătății și optimizarea performanței în viața de zi cu zi.
influenceri
ANAF către influenceri: Puteți cere anularea unor obligații bugetare până pe 25 noiembrie
ANAF a transmis influencerilor și altor persoane care câștigă bani din urma postărilor pe internet că pot depune cererea de amnistie fiscală până pe data de 25 noiembrie.
WhatsApp Image 2024 11 15 at 09 56 32 jpeg
Fobia bizară a unui ministru din Suedia face zile grele staff-ului. Se teme de un fruct peste tot prezent
Ministrul egalității de gen din Suedia are o fobie cu totul ieșită din comun. Ea are o spaima incontrolabila pentru un fruct, despre care nutriționiștii spun că ar fi benefic pentru eliminarea stresului.