Perfecţiunea nu e totul

Publicat în Dilema Veche nr. 596 din 16-22 iulie 2015
Reacţii omeneşti jpeg

Wimbledon-ul s-a încheiat. E un moment în care putem să ne întrebăm cum mai arată tenisul mondial şi ce ne poate spune el. Aş risca nişte observaţii, nu ca profesionist, dar ca unul care m-am învîrtit cîteva zeci bune de ani în preajma acestui sport. În primul rînd aş constata că regularitatea continuă să fie o calitate pe care se pune mare accent. Sînt o mulţime de jucători (şi mai ales jucătoare) apropiaţi de perfecţiune, care scot orice minge, oricît de tare sau oricît de bine le-a fost plasată. Ei reuşesc să cîştige multe meciuri şi să se menţină în top. Dar asemenea jucători stau mai prost cu partea de spectacol şi nici nu prea reuşesc să devină campioni absoluţi, din aceia care se ţin minte peste generaţii. Sînt sportivi care au învăţat un tenis standard, de o pisălogeală infinită. Au exersat de milioane de ori aceleaşi lovituri. Sînt atleţi desăvîrşiţi, pot alerga la nesfîrşit şi se pot întinde după orice minge. Pentru ei şi pentru antrenorii lor, tenisul nu mai e un simplu joc, ci un fel de industrie. Eficienţa e pusă la mare preţ, în vreme ce subtilităţile jocului propriu-zis sînt lăsate în plan secund. Acum cîţiva ani, Caroline Wozniacki a reuşit să se menţină două sezoane în fruntea ierarhiei WTA jucînd peste tot ca o furnicuţă, fără să cîştige însă nici un turneu de Mare Şlem. În singura ei finală de Mare Şlem, la US Open, a fost învinsă de proaspăta mămică Kim Clijsters (ce jucătoare!). Angelique Kerber e o altă figură asemănătoare Carolinei, parcă şi mai „tocilară“, care reuşeşte să scoată din minţi orice jucătoare de atac. E un stil la modă. 

Totuşi, în vîrful ierarhiei mai sînt şi cîteva jucătoare care ştiu să şi rişte, pentru care tenisul a rămas încă un joc. Ofensivă şi agresivă e Maria Sharapova, care nu te lasă să te plictiseşti, chiar dacă ritualurile şi răcnetele ei războinice te pot trimite cu gîndul la atacarea Ucrainei. Mai nou, Garbine Muguruza se anunţă o jucătoare puternică şi, de ce nu, cu o pregătire îmbunătăţită, Irina Begu ar putea deveni de-a dreptul redutabilă. Sînt fete care lovesc tare şi care ştiu că sportul acesta nu înseamnă doar să dai mingea înapoi în terenul adversarului. Vă întrebaţi, probabil, unde aş plasa-o pe Simona Halep. Ei bine, aş zice că tinde să intre mai degrabă în categoria „tocilarelor“ decît în cea a „jucătoarelor“. Poate că şi fizicul o determină să fie acolo. 

Şi la băieţi sînt unii precum David Ferer (absent de la Wimbledon anul acesta), muncitorul fără odihnă care aleargă fără oprire şi nu cedează niciodată. Dar nici el nu face mare lucru în turneele de Mare Şlem, fiind totdeauna parcă la discreţia unor Djokovici, Nadal sau Federer. Varietatea e totuşi parcă ceva mai mare la băieţi. Novak Djokovici e numărul unu mondial, fără rival la ora actuală, cu un joc complet, dar destul de standardizat şi el. Tenisul lui e extraordinar de bun (poate chiar perfect), dar nu şi frumos în aceeaşi măsură. Faţă de „atleţii“ care prind orice, el are şi o latură yoghină. E mai elastic decît oricine şi, dincolo de calităţile fizice, are o putere mentală pe care doar Rafael Nadal o mai poate egala. Dacă Djokovici e un drac, cum spunea cineva, Nadal e un superman. Şi Nadal prinde(a) tot, dar, spre deosebire de Djokovici, efortul depus părea să-l consume mai mult. Tenisul lui Nadal e ciudat. Are lovituri pe cît de urîte, pe atît de senzaţionale. Acum e într-o oarecare derivă şi soluţia propusă public de veteranul McEnroe a fost să-şi schimbe antrenorul, adică pe unchiul său care l-a antrenat încă din copilărie. O soluţie similară ar fi probabil şi pentru Wozniacki, care nu renunţă nici în ruptul capului la antrenorul tată. 

Mi se pare limpede că victoriile în marile turnee dau adevărata măsură a unui jucător. Acolo e bătălia adevărată şi mai puţin contează adunarea punctelor şi locul în clasamentul general. E, cumva, ca la şcoală. Nu neapărat cei care învaţă totul şi iau numai note mari sînt şi cei mai buni. 

Dar i-am lăsat la urmă pe campionii campionilor. Evident, e vorba de Serena Wiliams şi de Roger Federer. „Bătrînii“ spectaculoşi. De Serena Williams nici o altă jucătoare nu reuşeşte să se apropie măcar. Pe lîngă ea, toate celelalte par nişte fetiţe venite să se joace cu mingea. Faţă de ele, Serena are acea forţă ieşită din comun şi o personalitate puternică. E o jucătoare născută, nu făcută, ea însăşi a afirmat ceva de genul ăsta. La rîndul lui, dincolo de partea fizică sau mentală, Federer are un talent cu totul excepţional. E geniul absolut în acest sport şi iată că, la aproape cei 34 de ani ai săi, încă reuşeşte să-i facă faţă într-o finală de Wimbledon unui Novak Djokovici. 

De observat că nici Serena, nici Federer nu au regularitatea celorlalţi aflaţi prin fruntea clasamentului. Dacă te uiţi la jocurile lor, şi unul, şi celălalt greşesc cu nemiluita. Îşi asumă riscuri, adică. Nu doar de dragul spectacolului, ci şi pentru că, probabil, au atîta caracter încît să nu aştepte doar greşeala adversarului. Nu doar că joacă, dar şi gîndesc în stil mare. Meschinăriile nu-s pentru ei. De asta probabil că sînt şi aşa de importanţi în istoria sportului şi aşa de iubiţi de public. Fiindcă pe teren, amîndoi, deşi dominatori, par cît se poate de umani. Nu au nimic de roboţei. Nu sînt perfecţi. Dincolo de sportul în sine, cu toată frumuseţea lui, cred că e ceva de învăţat din asta.  

1031545422 jpg
Reformiști și antireformiști
Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Nu merge bine”
În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cîinii și românii
Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.
Frica lui Putin jpeg
Dumnezeu ca bun de consum
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Prizonieri în rang secund?
După ce ne-am enervat și am jurat boicoturi, ne-am potolit repede. N-am boicotat nimic.
m simina jpg
Gara din New York
Dar Grand Central Terminal a avut noroc.
Iconofobie jpeg
Capitale…
În condiţiile unei dinamici culturale fireşti, şi Iaşiul, implică autorul, ar putea avea un destin similar, eliberîndu-se – o dată pentru totdeauna – de complexul „trădării” de la 1859...
„Cu bule“ jpeg
Cuvinte de mimă
Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi.
HCorches prel jpg
A construi nu înseamnă neapărat a desființa mai întîi
Se știe cît de puțin stagiu pedagogic se face la orice facultate, pentru a se obține calificarea de profesare în învățămînt.
p 7 Departamentul de Justitie WC jpg
Patrioți doar cu vorba
Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.
radu naum PNG
Arbitrii români au orbul găinilor?
O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor).
Comunismul se aplică din nou jpeg
Geografia dintotdeauna
Tim Marshall spune că „geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor” și încearcă să nu cadă în capcana unui determinism geografic (care ar putea fi asemănător, nu-i așa, cu determinismul economic marxist).
O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.