Pensionarii de la terasă

Publicat în Dilema Veche nr. 955 din 28 iulie – 3 august 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Dimineață, la ora 11, în parc nu e prea multă lume. La o terasă, în fața unei cafele, îmi verific e-mail-urile (modul de lucru pandemic și post-pandemic). Nu e încă foarte cald,  atmosfera predispune la liniște și bună dispoziție. La masa de alături stau patru persoane: două doamne de cel puțin 80 de ani, un domn de aceeași vîrstă și o cucoană cu vreo 20-25 de ani mai tînără. (Ați observat că în preajma grupurilor de oameni în vîrstă e prezentă mai mereu și o astfel de persoană mai tînără, vioaie și binevoitoare, pregătită parcă în orice moment să-i descurce și să-i ajute pe aceștia?)

Pe lîngă cei patru se gudură și doi căței de dimensiuni mici, care se manifestă prin serii succesive de lătrat ascuțit, însoțite de fiecare dată de șiiit-urile stăpînilor. Doi Bubico, să zicem, care captează din cînd în cînd întreaga atenție a celor patru. Doamnele în vîrstă poartă bluze fine de mătase, elegante și aprins colorate. Domnul, cu ochelari, are o cămașă albă și pantaloni crem, iar pe cap o pălărie de pai. Costumația cucoanei mai tinere e cît se poate de practică, un tricou simplu și pantaloni trei-sferturi, adidași în picioare. Vocile tuturor sînt cultivate, conversează cu o oarecare distincție. Genul de doctori pensionari, îmi zic, dar nu sînt totuși medici. Sînt niște intelectuali pensionari români, din deceniul al treilea al secolului 21. Pe masă număr patru sticle de bere, cîte una de fiecare. Nu suc, nu apă, nu cafea, ci bere, ceea ce, date fiind vîrstele lor, trebuie să mărturisesc că mi se pare un detaliu cît se poate de încurajator pentru viitor.

Domnul spune că, dacă tot nu mai face nu știu ce investiție, măcar să apuce să meargă în Bali, fiindcă de multă vreme vrea să vadă cum e în Bali. Și-a luat biletele de avion. Dacă n-ar repeta numele celebrei insule aș crede că n-am auzit bine. (Eu, evident, de la masa de alături, trag cu urechea, ca un nemernic.) Bali, carevasăzică! Nici o îndoială. Una dintre doamne ține să-i spună, oarecum insinuant, că pe acolo sînt și multe baruri de noapte. El replică impasibil că, mai ales în zonele turistice, lucrurile astea sînt peste tot, pentru că, de fapt, nu sînt altceva decît niște instalații de încasat bani.

Se iscă apoi o discuție despre firma unui cunoscut la care lucrează un alt cunoscut, specialist în case de marcat. Domnul trage concluzia că acesta se ocupă de cîntare. „Case de marcat, nu cîntare”, îi atrage atenția una dintre doamne. Bărbatul insistă că, de fapt, e același lucru, pentru că, de obicei, cîntarele moderne de la magazine au și casă de marcat. „Nu toate”, zice cucoana. Fiecare o ține pe a lui minute în șir. Nu știu dacă e dorința fiecăruia de a avea neapărat dreptate sau o încercare, specifică vîrstei, de a demonstra că logica și mintea încă funcționează, că informațiile sînt la zi, că nici unul n-a scăpat vreo inexactitate sau vreo prostie. Cățeii, stîrniți de tonul discuției probabil, încep să latre amîndoi și pare că aceasta va fi și salvarea. Dar, după ce sînt potoliți (unul cu ton aspru, celălalt cu binișorul), discuția despre cîntare și case de marcat reizbucnește fix de acolo de unde rămăsese. În cele din urmă, persoana mai tînără izbutește să detensioneze situația, intervenind și explicîndu-le, cu argumente pronunțate răspicat, că amîndoi au dreptate.

Conversația se mută către micile probleme de sănătate ale doamnelor. Una îi recomandă celeilalte o alifie pentru ochi, foarte bună în cutare afecțiune. Cea din urmă îi cere să-i trimită numele alifiei pe WhatsApp și scoate smartphone-ul să verifice informațiile care există pe Internet despre acel produs. Manevrează tastele cu dexteritate și, la un moment dat, exclamă că, de cîte ori vrea să se uite la ceva pe Google, i se deschide mai întîi nu știu ce joc, care o prinde pe loc și că de obicei uită ce căuta, rămînînd să joace „prostia asta”. Eu îmi amintesc cum de dimineață, în piață, am auzit o precupeață în vîrstă, care vindea roșii, din aceea cu șorț și basma, vorbind cu cineva la mobil: „Păi, spune-i să caute pe telefon ce fel de dronă vrea, să-mi trimită mie pe WhatsApp modelul exact, că i-o cumpăr eu. Zău, mă, așa să facă, spune-i!”.

La masa de alături, berile se termină, iar „prietenii mei” plătesc și se scoală să plece. Se salută și se tot firitisesc pentru diverse lucruri, despărțirea durează. În sfîrșit, domnul și o doamnă pornesc într-o direcție, iar ceilalți doi spre alte două puncte cardinale. Una dintre doamnele în vîrstă e foarte sprintenă, cealaltă merge normal, în vreme ce domnului îi ia ceva timp să se îndrepte de spate și să-și capete echilibrul și viteza „de croazieră”.

Îmi vin în minte pensionarii străini, turiști prin România anilor ’70-’80, care ne uimeau prin mobilitatea, veselia și seninătatea lor. Coborau din autocare, unii chiar în cărucioare cu rotile, avînd o dispoziție tinerească. Ne spuneam că au bani, că statele occidentale au grijă de vîrstnici și că ei înșiși nu mai au griji. În vremurile acelea, pensionarii noștri își pierdeau tot timpul pe la cozi, în căutare de alimente strict necesare. Să nu ne facem că nu vedem ce s-a schimbat.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.
image
Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Biserica Reformată a construit în Huedin (judeţul Cluj) o grădiniţă cu predare în limba maghiară. Un reprezentant al bisericii a precizat că grădiniţa a fost construită cu sprijin din partea  statului ungar, dar că va primi şi copii români.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.