Pensionarii de la terasă

Publicat în Dilema Veche nr. 955 din 28 iulie – 3 august 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Dimineață, la ora 11, în parc nu e prea multă lume. La o terasă, în fața unei cafele, îmi verific e-mail-urile (modul de lucru pandemic și post-pandemic). Nu e încă foarte cald,  atmosfera predispune la liniște și bună dispoziție. La masa de alături stau patru persoane: două doamne de cel puțin 80 de ani, un domn de aceeași vîrstă și o cucoană cu vreo 20-25 de ani mai tînără. (Ați observat că în preajma grupurilor de oameni în vîrstă e prezentă mai mereu și o astfel de persoană mai tînără, vioaie și binevoitoare, pregătită parcă în orice moment să-i descurce și să-i ajute pe aceștia?)

Pe lîngă cei patru se gudură și doi căței de dimensiuni mici, care se manifestă prin serii succesive de lătrat ascuțit, însoțite de fiecare dată de șiiit-urile stăpînilor. Doi Bubico, să zicem, care captează din cînd în cînd întreaga atenție a celor patru. Doamnele în vîrstă poartă bluze fine de mătase, elegante și aprins colorate. Domnul, cu ochelari, are o cămașă albă și pantaloni crem, iar pe cap o pălărie de pai. Costumația cucoanei mai tinere e cît se poate de practică, un tricou simplu și pantaloni trei-sferturi, adidași în picioare. Vocile tuturor sînt cultivate, conversează cu o oarecare distincție. Genul de doctori pensionari, îmi zic, dar nu sînt totuși medici. Sînt niște intelectuali pensionari români, din deceniul al treilea al secolului 21. Pe masă număr patru sticle de bere, cîte una de fiecare. Nu suc, nu apă, nu cafea, ci bere, ceea ce, date fiind vîrstele lor, trebuie să mărturisesc că mi se pare un detaliu cît se poate de încurajator pentru viitor.

Domnul spune că, dacă tot nu mai face nu știu ce investiție, măcar să apuce să meargă în Bali, fiindcă de multă vreme vrea să vadă cum e în Bali. Și-a luat biletele de avion. Dacă n-ar repeta numele celebrei insule aș crede că n-am auzit bine. (Eu, evident, de la masa de alături, trag cu urechea, ca un nemernic.) Bali, carevasăzică! Nici o îndoială. Una dintre doamne ține să-i spună, oarecum insinuant, că pe acolo sînt și multe baruri de noapte. El replică impasibil că, mai ales în zonele turistice, lucrurile astea sînt peste tot, pentru că, de fapt, nu sînt altceva decît niște instalații de încasat bani.

Se iscă apoi o discuție despre firma unui cunoscut la care lucrează un alt cunoscut, specialist în case de marcat. Domnul trage concluzia că acesta se ocupă de cîntare. „Case de marcat, nu cîntare”, îi atrage atenția una dintre doamne. Bărbatul insistă că, de fapt, e același lucru, pentru că, de obicei, cîntarele moderne de la magazine au și casă de marcat. „Nu toate”, zice cucoana. Fiecare o ține pe a lui minute în șir. Nu știu dacă e dorința fiecăruia de a avea neapărat dreptate sau o încercare, specifică vîrstei, de a demonstra că logica și mintea încă funcționează, că informațiile sînt la zi, că nici unul n-a scăpat vreo inexactitate sau vreo prostie. Cățeii, stîrniți de tonul discuției probabil, încep să latre amîndoi și pare că aceasta va fi și salvarea. Dar, după ce sînt potoliți (unul cu ton aspru, celălalt cu binișorul), discuția despre cîntare și case de marcat reizbucnește fix de acolo de unde rămăsese. În cele din urmă, persoana mai tînără izbutește să detensioneze situația, intervenind și explicîndu-le, cu argumente pronunțate răspicat, că amîndoi au dreptate.

Conversația se mută către micile probleme de sănătate ale doamnelor. Una îi recomandă celeilalte o alifie pentru ochi, foarte bună în cutare afecțiune. Cea din urmă îi cere să-i trimită numele alifiei pe WhatsApp și scoate smartphone-ul să verifice informațiile care există pe Internet despre acel produs. Manevrează tastele cu dexteritate și, la un moment dat, exclamă că, de cîte ori vrea să se uite la ceva pe Google, i se deschide mai întîi nu știu ce joc, care o prinde pe loc și că de obicei uită ce căuta, rămînînd să joace „prostia asta”. Eu îmi amintesc cum de dimineață, în piață, am auzit o precupeață în vîrstă, care vindea roșii, din aceea cu șorț și basma, vorbind cu cineva la mobil: „Păi, spune-i să caute pe telefon ce fel de dronă vrea, să-mi trimită mie pe WhatsApp modelul exact, că i-o cumpăr eu. Zău, mă, așa să facă, spune-i!”.

La masa de alături, berile se termină, iar „prietenii mei” plătesc și se scoală să plece. Se salută și se tot firitisesc pentru diverse lucruri, despărțirea durează. În sfîrșit, domnul și o doamnă pornesc într-o direcție, iar ceilalți doi spre alte două puncte cardinale. Una dintre doamnele în vîrstă e foarte sprintenă, cealaltă merge normal, în vreme ce domnului îi ia ceva timp să se îndrepte de spate și să-și capete echilibrul și viteza „de croazieră”.

Îmi vin în minte pensionarii străini, turiști prin România anilor ’70-’80, care ne uimeau prin mobilitatea, veselia și seninătatea lor. Coborau din autocare, unii chiar în cărucioare cu rotile, avînd o dispoziție tinerească. Ne spuneam că au bani, că statele occidentale au grijă de vîrstnici și că ei înșiși nu mai au griji. În vremurile acelea, pensionarii noștri își pierdeau tot timpul pe la cozi, în căutare de alimente strict necesare. Să nu ne facem că nu vedem ce s-a schimbat.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.