Pensionarii alpini

Publicat în Dilema Veche nr. 366 din 17 - 23 februarie 2011
Adevăratul rost al lucrurilor jpeg

Era opt dimineaţa şi un soare cu dinţi. Dintr-un Peugeot destul de vechi au coborît un om de peste 70 de ani şi două doamne cam de aceeaşi vîrstă. El purta un fes roşu cu creastă şi ciucure, ele aveau pantaloni negri de lînă. Mici simboluri ale apartenenţei la o generaţie în ale cărei vremuri de glorie se purtau altfel de echipamente de schi. Altminteri, aveau clăpari moderni şi beţe Leki cu gardă de protecţie galbenă. Bronzatul şofer a dat jos cu meticulozitate schiurile de pe acoperişul maşinii, făcînd glume în nemţeşte cu însoţitoarele sale. Erau printre primii care urmau să urce în acea zi pe crestele orbitoare de deasupra văii Oetz-ului (acolo unde în anii ’90 au fost găsite cele mai vechi rămăşiţe – de peste 5 milenii – ale unui trăitor din Europa, îngheţat şi perfect conservat, care a primit numele de Otzi). Scena cu pensionarii sportivi îmi evoca tihnitul şi bine socotitul mod de viaţă al persoanelor în vîrstă din Occident, stil pe care lumea de la noi îl invidia în anii comunismului (cînd abia dacă-l intuia din felul în care aceştia veneau în grup cu autocarele pe litoralul nostru). Eu îi invidiam pe cei trei, chiar şi în acel moment, pentru că vacanţa mea tocmai se terminase. Şi pe drum spre aeroport, am observat că staţiile de autobuz erau pline de pensionari cu schiuri pe umăr. Ei mai folosesc încă autobuzele, ca nişte oameni sprinteni şi normali ce sînt. Gîndul mi-a fugit şi la bunica blondă pe care o zărisem în prima seară pe autostradă, în paralel cu maşina noastră, la peste o sută de kilometri pe oră, prin geamul luminat al rulotei sale, în timp ce-i dădea unui copil să mănînce cu linguriţa. Tehnologie şi viteză plus tihnă. Ce viaţă!  

Anul trecut văzusem la Ischgel, în telecabina dinspre Samnaun, o cucoană (probabil elveţiancă) de peste 80 de ani. Subţire şi plină de riduri, purta un costum negru, scump. Pe schiurile ei nu scria Atomic ori Salomon ori Fischer ori Head ori Elan ori Rossignol, ca la toată lumea. Nu scria nimic, iar suprafaţa lor părea argintată, ca o oglindă, de te puteai privi în ele. Erau schiuri din acelea realizate de designeri de modă, de fiţe, cum am zice noi. Schia uşurel, dar onorabil. Am mai văzut-o pe pîrtii şi mai spre seară, semn că  rezista o zi întregă. Genul de om care nu renunţă la sport pînă în cea din urmă zi pe care i-o dă  Dumnezeu. În sfîrşit, mi-am amintit şi de vorbitorul de română cu accent maghiar, din urmă cu două zile, din telescaunul ce urca spre altitudinile ameţitoare dinspre vîrful Schwarze Schneid, care ne-a întrebat de unde sîntem. A intrat în vorbă confirmîndu-ne ceea ce observasem şi noi, că prin toate staţiunile austriece sînt mai mulţi români ca niciodată. „Domnule dragă, parcă în orice telescaun sau telegondolă dai de cineva din România. Atenţie la ce vorbiţi pe aici.“ Ne-a mărturisit apoi că şi el face parte dintr-un grup de 150 de pensionari care au venit cu un autocar din Cluj. „Mîine plecăm, dar peste două săptămîni o pornim iarăşi. Toate 150 de persoane. Zburăm cu avionul la Bergamo şi de acolo, mai departe, un autobuz ne duce pînă în La Léchère, pe lîngă Grenoble, dacă ştiţi dumneavoastră. Îi un loc aşa de fain... Şi toată treaba costă numa’ 300 de euro. Să ştiţi că nu mai schiez de 20 de ani în România, deşi am chiar un amic care şi-a construit o pîrtie lîngă Cluj. Mă tot invită acolo. Numa’ că îi doar un cablu nenorocit, o mizerie, nu altceva. Pe deasupra îi şi scump.“ 

Telescaunul tot urca şi omul povestea. Avea bucuria să meargă oriunde se putea schia şi timp berechet fiindcă era la pensie. Dar ce pensie, de! Ne-a spus că înainte de călătoria la Léchère mai avea de făcut şi o altă escapadă montană cu copiii săi care urmau să vină în vizită din America. („Ei, aşa poate se mai explică treaba cu banii“, ne-am zis noi în gînd). „Copiii nu au timp să stea prea mult – a continuat el –  aşa că nu mergem decît un weekend pînă la Maribor în Slovenia, cu maşina, că e destul de aproape de Cluj. Acolo o să ne coste însă ceva mai mult, că am rezervat camere la un hotel de cinci stele.“ Am prins a mă foi în loc şi începuse deja să mă bată gîndul să-i fac omului vînt din telescaun. M-am mai liniştit la ideea că poate minţea. Prea avea limbariţă. Norocul lui că telescaunul a ajuns la destinaţie înainte să-mi pun planul în aplicare. Spre stupoarea noastră, omul a pornit pe pîrtie ca din puşcă. Schia de ziceai că-i Jean-Claude Killy. Chiar dacă nici eu nu mă cred mai prejos decît Franz Klammer, nu l-am mai putut prinde din urmă, iarăşi, spre norocul lui, că cine ştie ce s-ar mai fi întîmplat. Apoi mi-am zis că să ne dea Dumnezeu la mai mulţi pensionari dintr-ăştia ca el, care să ne enerveze aşa, şi nu altfel. Să ne facă, adică, invidioşi şi să ne dea speranţa că viaţa poate reîncepe şi după 60 de ani.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un român care a vrut să răpească un copilaș, bătut crunt în Irlanda
Un român a fost snopit în bătaie la Dublin, pe o stradă, după ce a vrut să răpească un copil.
image
Patimile lui Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus: „Operație pe cord deschis și multe medicamente”
„Patimile lui Hristos”, filmul regizat de Mel Gibson, a devenit rapid unul dintre cele mai populare pelicule religioase și se vorbește despre o continuare. Prea puțin este cunoscut cum actorul principal, Jim Caviezel, a fost la un pas de moarte din cauza filmului.
image
Halle Berry, discurs în fața Capitoliului SUA: „Sunt la menopauză!“ Actrița, apel pentru adoptarea unei legi esențiale pentru femei
Actriței Halle Berry i s-a alăturat joi un grup de senatori în fața Capitoliului pentru a promova o lege prin care care să se investească 275 de milioane de dolari în cercetare și educație în ceea ce privește menopauza.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.