Pedepsiți-vă copiii! „Le prinde bine!”

Publicat în Dilema Veche nr. 859 din 24 - 30 septembrie 2020
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Așa am crescut mulți dintre noi. Cu felul ăsta de „înțelepciune”, din moși-strămoși. Copilul trebuie pocnit cînd face nazuri și tîmpenii, c-așa ajunge „om serios”, pe care „te poți baza”. Strategiile de educație, de obținere în cele mai bune condiții a portofoliului celor „șapte ani de-acasă” sînt simple. Și dau rezultate „minunate”. Uitați-vă la noi, ce societate consolidată, altruistă și incluzivă avem. Toate „realizările” astea s-au obținut foarte ușor. Niște palme peste ochi, niște curele „la fund” (deseori, o biciuire în toată regula), tras de păr, cu tăvălirea aferentă prin toată casa, punerea în poziții umilitoare (în genunchi, de exemplu, c-așa înveți să fii „cuminte” și „cuviincios”), și cîte și mai cîte. Important e să-l altoiești pe netrebnicul mic, cîtă vreme încă poate fi dresat cum trebuie. Vorbitul urît, înjurăturile crunte și blestemele nici nu se mai pun. Că „verba volant”. O scatoalcă sănătoasă după ceafă, să-l dai de-a dura pe împricinat, niște bătăi zdravene, în care-ți mai descarci și problemele de peste zi, astea rămîn „ca litera de evanghelie” în mintea copilului. Așa au crescut mulți. Iar acum se simt bine să aibă putere asupra unei ființe extrem de vulnerabile. Pentru că așa știu ei s-o „pregătească pentru viață”.

Deși nu mai e deloc un secret că sîntem un paradis al pumnului în gură și al umilirii, zilele trecute ne-am inflamat la nivel național că un primar de prin județul Bistrița-Năsăud și-a umilit crunt fiica. În plus, a mai și filmat scena de „parenting” strămoșesc. La început, știrea a circulat destul de timid. Dom’ primar e penelist. Nasol. Ar fi trebuit să fie pesedist, că dădea mai bine. E din Ardeal. Și mai nasol. Ar fi trebuit să fie din Moldova. Dacă se poate, de pe la Vaslui. Așa ar fi fost ideal pentru gustul nostru de a comenta realitatea culturală din patrie. Pînă la urmă, ce să faci?! Foamea de macabru a învins. Știrea s-a rostogolit, așa cum ne rostogolim odraslele, cînd le dăm pilde de înțelepciune cu pumnul. Și ce ne place nouă cel mai mult și mai mult să spunem în știre? Că ființa umilită era dezbrăcată. Dacă tot a expus-o tac-su, de ce să n-o mai supraexpunem și noi? Că facem „laicuri” cu treaba asta. Barbaria nu funcționează în toată splendoarea doar în cazul facerii de rele. Ci și în modalitățile de rezolvare. Adică iese hărmălaie la știri, cînd se află de cîte o nenorocire de-asta, scriem articole, urlăm ca din gură de șarpe, după care mergem acasă și ne vedem de treburi. Considerăm că, dac-am făcut scandal, treaba s-a rezolvat.

O cercetare a Organizației Salvați Copiii arată că „în România trăiesc aproximativ 3,68 milioane de copii, din care 1,3 milioane sînt în risc de sărăcie și excluziune socială, iar viețile a 700.000 de copii sînt afectate de deprivare materială severă (cea mai ridicată rată din UE), context nedorit care favorizează creșterea mortalității infantile, abandonul școlar și lipsa protecției sociale împotriva neglijării, a abuzurilor fizice ori sexuale”. Deci stăm bine: „Analizând datele statistice oferite de Ministerul Public, observăm că numărul total al minorilor victime ale infracțiunilor contra persoanei a crescut cu aproximativ 62% între 2010 și 2015, de la 783 de copii în 2010 la 1.269 in 2015. În ceea ce privește infracțiunile contra vieții sexuale (viol, act sexual cu un minor, perversiune sexuală, corupție sexuală, incest), între 2010 și 2015 observăm o creștere cu aproximativ 24% a numărului de victime minore, de la 411 la 511. Trebuie menționat că datele de mai sus reprezintă dimensiunea identificată a fenomenului, nu incidența acestuia (studii recente privind incidența abuzului sexual asupra minorului nefiind disponibile)”. Un studiu din 2017 al Organizației World Vision România arată că „77% din respondenţi sînt de acord cu proverbul «Copilul este oglinda părintelui». Violenţa este o tradiţie de familie şi nu este văzută ca ceva negativ, după cum afirmă unii dintre respondenţi: Şi pe noi (pe mine şi pe fraţii mei) ne-au bătut şi uite ce oameni au scos din noi”. Tot de aici aflăm că „86% din cazurile raportate de abuz fizic asupra copiilor au avut loc în familie, conform Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului”. Iar studiul din 2016 al Organizației Salvați Copiii mai zice așa: „Deși interzise prin lege, abuzul și neglijarea continuă să fie fenomene prezente în viața copiilor din România. Astfel, un procent de 63% din copii spun că au fost bătuți acasă de către părinți, în timp ce 20% din părinți consideră încă pedepsele fizice drept un mijloc de educație a copiilor. Aceste date sînt cu atât mai îngrijorătoare cu cît procentul de părinți care recunosc că își supun copiii unor forme de abuz fizic ușor (38%) a rămas constant între 2001 și 2012, în ciuda interzicerii formale a oricăror pedepse corporale asupra copiilor“.

E greu să obții date clare de la instituții ale statului. În viața de zi cu zi, oamenii au învățat să răspundă la sondaje ca să iasă bine. Pe de altă parte, aproape jumătate din cei care abuzează copiii scapă basma curată. Noi îl linșăm mediatic pe primarul de la Sîngeorz, mai zicem și-n titluri bombastice, de mii de ori, că biata fată era dezbrăcată și supusă umilințelor, ca să fie umilită bine și-n presă, nu doar acasă, și credem că lucrurile așa se rezolvă. Totuși, autoritățile care trebuie să se autosesizeze se mișcă un pic, ajutate și de elanul campaniei electorale. Dar asta e boală veche și grea. Se rezolvă doar sistematic, prin legi clare, instituții responsabile și prin enorm de multă educație. Iar dacă pe-aici mai e de salvat cîte ceva, asta doar ei o mai pot face. Copiii ăștia pe care-i batem și-i umilim, ca să le „prindă bine”, pentru vremea cînd vor fi mari.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

pilaf cu rosii jpeg
Cum să-ți iasă pilaful la fel de bun ca la restaurant. Trucul simplu care o să facă din preparatul tău o delicatesă
Pilaful pare, la prima vedere, unul dintre cele mai simple preparate de făcut acasă. Totuși, de prea multe ori iese ori prea moale, ori prea uscat, ori cu boabele lipite între ele.
Coreea de Nord a făcut exerciții privind un contraatac nuclear FOTO EPA-EFE
Kim Jong-un accelerează înarmarea nucleară a Marinei, după prezentarea noului distrugător Choe Hyon
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a cerut intensificarea înarmării nucleare a flotei maritime, după prezentarea oficială a noului distrugător „Choe Hyon”, anunță agenția de stat KCNA.
catalin haidu portar handbal foto facebook jpg
Un portar român de doar 17 ani scrie istorie pentru o echipă uriașă de handbal din Europa
În vârstă de doar 17 ani, portarul român Cătălin Haidu a scris aseară istorie pentru echipa de handbal SG Flensburg-Handewitt, unul dintre cele mai puternice cluburi din Germania și din Europa, calificându-se în Final Four-ul European League, a doua competiție de pe continent.
paine sanatos logo webp
Care pâine din comerț este cea mai bună pentru consum? Mihaela Bilic: „O etichetă curată”
Pâinea se numără printre cele mai populare alimente din întreaga lume, iar cei mai mulți dintre noi o consumăm aproape zilnic. Însă, în ciuda popularității de care se bucură, pâinea poate să aibă și anumite efecte negative asupra organismului nostru.
Alegerile în Timișoara. FOTO Inquam Photos / Cornel Putan
Sumă uriașă pusă pe un candidat la alegerile din România pe platforma de predicții Polymarket
Victor Ponta candidează ca independent la alegerile de pe 4 mai.
banner Marina si Daniel Nitoiu jpg
Unde au petrecut graviduța Marina și soțul Daniel Nițoiu 1 Mai, în avans?! „Lăsăm călătoriile în afară pe altă dată”
Marina și Daniel Nițoiu au mers la Sighișoara să-și încarce bateriile, înainte de 1 Mai.
Razboi in Ucraina FOTO Profimedia (15) jpg
Putin vrea tot. Rusia cere control total asupra a patru regiuni ucrainene, blocând inițiativa lui Trump de încetare a focului
Planurile administrației Trump de a impune o încetare a focului în Ucraina au intrat într-un impas major, după ce președintele rus Vladimir Putin a cerut recunoașterea integrală a controlului rus asupra regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson — teritorii anexate simbolic în 2022, dar nicioda
Drone Ploiest Brasov e1618990165196 webp
Orașul din România ce va taxa turiștii. Oameni din toate colțurile lumii vin aici
Începând cu 1 ianuarie 2026, turiștii care vizitează Brașovul și stațiunea Poiana Brașov vor plăti o taxă unică de 10 lei de persoană, indiferent de durata sejurului.
Politisti fac perchezitii la resedintele mai multor persoane implicate in altercatiile violente de sambata, 21 septembrie in orasul Pantelimon  Foto Inquam Photos Octav Ganea (1) jpg
Angajaţi ai Regiei de Transport Public Braşov, suspectați de furt de combustibil. Zeci de percheziții în Brașov și Covasna
Zeci de percheziții au loc miercuri dimineață la sediul RATBV și la locuințele unor angajați ai regiei, într-un dosar de furt calificat deschis de procurorii și polițiștii din Brașov.