Pe vremea mea...

Publicat în Dilema Veche nr. 826 din 19 decembrie 2019 - 2 ianuarie 2020
Invizibilii jpeg

Probabil că nu există expresie care să mă scoată din sărite mai tare. Cînd o aud, de fiecare dată și fără să mai aștept nici o urmare, îmi vine să răspund cu mega-țîfna care a ajuns să despartă diverse generații: Pe vremea ta ce? Chiar ce? Iar răspunsurile sînt dintre cele mai diverse.

Pe vremea mea nu ne mai plîngeam atîta. Pe vremea mea am făcut războiul într-o singură pereche de pantofi. Minunat. Asta se gîndește cineva să i-o spună, de pildă, unuia cu gura plină de McNuggets pentru care Revoluția de acum 30 de ani, din ’89, e deja istorie veche, încapsulată, una dintre lecțiile din manual nici mai departe, nici mai aproape de al Doilea Război Mondial, să zicem. I-o spune cuiva care are de ales între zeci de adidași, al cărui frate de 5 ani aleargă bezmetic și bucuros prin viața lui nou-nouță încălțat în pantofi cu beculețe multicolore în talpă.

Pe vremea mea ne creșteam altfel copiii. Nu făceam atîtea mofturi la mîncare. Păi, cînd aveai de ales între nimic și nimic, cam asta se întîmpla. Și exact ca pe vremea ta sînt și acum destui copii care n-au cum să facă mofturi la mîncare pentru că n-au de unde. Ideea generală ar fi ca toți copiii să fie îndreptățiți să facă mofturi la mîncare, cam așa stă treaba. Pe vremea mea bătaia era ruptă din rai. Nu știu cum o fi arătat raiul ăsta al vostru, dar știu sigur că n-aș vrea să ajung în el. Nici n-o să intru în subiectul sensibil al diverselor metode de parenting pentru că nu mă pricep, dar cred că ne putem relaxa puțin. Știu doar că, uitîndu-mă puțin în urmă, mi-aș fi dorit teribil să fac și eu o altfel de școală, să mă evalueze individual cineva, să mă treacă în grupa de visători, de cititori, de pictori de case maro cu pomi verzi pe lîngă ele și să nu mă chinuie cu algebra și analiza matematică din care nu am rămas cu nimic. Nu, nici măcar cu o anume disciplină mentală.

Pe vremea mea nu mai eram atît de sensibili. Ei, și de aici ne ducem în războiul împotriva așa-numiților fulgi de zăpadă. Snowflakes. Pe scurt, pentru cei cărora termenul le-a rămas străin, un snowflake e în general cineva din generația nouă care se ofensează ușor din orice, care nu prea face față bine greutăților vieții, o mimoză, cum ar veni. Cine le zice așa? Păi, cei care  se gîndesc cu bărbăție că sensibilitatea e o tară de caracter, nicidecum un firișor de empatie în plus. Fulgii de zăpadă au ajuns, mai departe, să fie categorisiți politic așa de către cei care nu mai pot trăi cu atîta corectitudine, activism de mediu sau veganism. Ca să nu fii un fulg ar trebui să te plictisească și să te enerveze toate pretențiile astea de corectitudine, de căutare activă a unor termeni neofensatori, noul val de feminism și Greta Thunberg.

O să povestesc aici foarte scurt cît de înșelătoate și infinit de complicată e chestia asta cu ofensa. În 2005, cînd a izbucnit toată nebunia pro și contra, toate violențele și ura, după ce un ziar danez a publicat o serie de caricaturi cu profetul Mahomed, mă aflam într-o comunitate oarecare, într-un birou de jurnaliști. Cum religia mi-e la fel de aproape ca o pereche de pantofi cu două numere mai mici, mă aflam și eu în treabă exact ca toată lumea, nici mai musulmană, nici mai creștină, nici mai hindusă, nici mai nimic. Din momentul în care doi tipi, neieșiți la vremea aia din logica glumelor de liceu, au început să-mi tot pună pe birou caricaturile alea, recunosc că m-am enervat. Nu desenele în sine, discutabile sau nu, ci gestul cuiva de a băga cu forța libertatea de exprimare sub nasul cuiva presupus musulman m-a mîngîiat cumva în răspăr.

Sînt un fulg. Aici voiam să ajung. Pentru cei care încă nu înțeleg de ce nu e OK să folosești termenul „țigan“ (da, chiar și în cazul în care unii din comunitate pretind că nu-i deranjează), pentru cei care se miră de infinitele variațiuni de gen și sex ale unei ființe umane – prin definiție și evoluție – extrem de complicată și aplecată spre autoanaliză, pentru cei pentru care alergia la alune e un semn de slăbiciune generațională, pentru cei care nu și-au rezolvat în țara lor rănile dureroase ale istoriei recente și mai vechi, dar le pute corectitudinea politică, pentru toți aceștia sînt un snowflake.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Vietnamezii din Timișoara, filmați când prind popândăi pentru a-i mânca. Animalele sunt protejate de lege VIDEO FOTO
Mai mulți cetățeni vietnamezi, care locuiesc în căminul fabricii Smithfield de pe strada Polonă din Timișoara, au fost filmați în timp ce săpau pe un câmp și prindeau popândăi.
image
Revelațiile unor unguri în România. „Până la urmă, m-am înșelat în privința Transilvaniei și a lor”
Zsolt și Daniel sunt doi tineri din Ungaria care au vizitat pe rând România și au vorbit despre surprizele pe care le-au avut în momentul în care au ajuns să cunoască români și chiar să-și facă prieteni.
image
Care sunt cele 3 zodii care mint fără nicio remuşcare
Din punct de vedere al horoscopului există zodii care sunt mai mult sau mai puţin predispuse a se regăsi pe lista mincinoşilor.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.