Pe urmele lui Odysseu riști să dai de ciclopi

Publicat în Dilema Veche nr. 815 din 3-9 octombrie 2019
Pe urmele lui Odysseu riști să dai de ciclopi jpeg

Din uriașa marină de la Lefkada urma să plecăm opt oameni cu un catamaran printre insulele din Marea Ionică, avînd ca punct culminant Ithaca lui Odysseu. După cum e bunul obicei cu aceste chartere de închiriat, prima noapte se doarme la bord, în port. E o ocazie să te obișnuiești cu nava și cu statul pe apă în condiții de adăpost și valuri mici. Nu e bine să pleci în grabă și să te dumirești abia în larg cum funcționează una-alta pe barcă. Tot într-o bună tradiție marinărească, am ajuns și la ideea că amănuntele traseului trebuie stabilite în ultimul moment, în funcție de cea mai recentă prognoză a vînturilor. Navigatorii de pe bărcile cu pînze cunosc importanța flexibilității de a schimba ruta ori de cîte ori vremea sau vîntul o cer. Există și o vorbă: pe mare știi totdeauna cînd pleci, dar nu știi niciodată cînd te vei întoarce. Ilustrarea cea mai celebră a acestei vorbe e chiar Odiseea. Aveam să descoperim, de altfel, că vînturile predominante în toată zona din jurul Ithacăi sînt dinspre vest și nord, la fel ca pe vremea lui Homer. E destul de clar astăzi că ospitalierii și prietenoșii feaci care, potrivit lui Homer, l-ar fi adus cu nava lor pe Odysseu acasă în Ithaca veneau dinspre Calabria. Și datorită acestor vînturi prielnice, călătoria lor a fost foarte scurtă. Aici trebuie să spun că mă bazez pe studiile făcute în anii ‘60 de istoricii germani Armin și Hans-Helmut Wolf, publicate într-o carte tradusă și la noi în 1981 la Editura Meridiane, cu titlul Drumul lui Ulise. Cei doi cercetători lămuresc în bună măsură, cu metode minuțioase și cît se poate de științifice, că feacii, cu a lor cetate condusă de Alcinous, nu erau în Corfu, așa cum multă vreme s-a tot crezut, ci acolo unde astăzi e Calabria.

Dar, revenind la povestea noastră, planul inițial a fost să navigăm pînă în Zakynthosul cel „păduros“, cum vorbește despre el Odysseul lui Homer, să ajungem deci acolo cît mai repede, ca punct extrem sudic pe care ne propusesem să-l atingem și să ne întoarcem apoi fără grabă spre nord, poposind evident și în Ithaca. Poate ni s-a părut și că am fi adus un fel de afront memoriei lui Odysseu dacă ne năpusteam din prima, eventual folosind motoarele, în Ithaca. Lucrul ăsta trebuia făcut mai pe ocolite. Ce-i drept, planul nostru inițial nu s-a realizat pe deplin, cum se va vedea în cursul povestirii, pentru că, așa cum spuneam, niciodată pe mare lucrurile nu se petrec cum te-ai aștepta.

Ca și într-o călătorie precedentă, micul dejun dinaintea plecării s-a lungit extrem de mult. De fapt, amî-nam semiconștient plecarea și primele manevre de ieșire din port, de care ne era cam teamă. Un catamaran de 12 tone nu e un Volskwagen Polo. Noroc că eram acostați chiar la marginea primului ponton, ceea ce ușura mult lucrurile. Știam că după ieșirea din marină urma un fel de canal de vreo patru kilometri care trebuia străbătut cu motorul. Interesant e că intrarea și ieșirea din porturi nu se face nici astăzi, după cum nu se făcea nici în vremea lui Odysseu, manevrînd pînzele. Teoretic, există și o asemenea procedură pentru cazuri excepționale, dar n-am auzit pe nimeni să fi recurs vreodată la ea. Pentru asta ți-ar trebui o sincronizare perfectă a echipajului și un timonier extrem de abil. Altfel, riști să rupi malurile, să spargi bărcile… Dacă actualmente e, în principiu, obligatoriu să te folosești de motor pentru aceste manevre, pe vremea lui Odysseu, adică acum 3.300 de ani, lucrul ăsta se făcea cu ajutorul vîslelor. Pînzele se ridicau abia în larg. De observat e că foarte multe dintre cunoștințele legate de marinărie și navigație sînt de fapt proceduri rezultate din experiența a sute și chiar mii de ani de practică. Văzînd ordinea și felul în care se fac unele operațiuni consemnate prin manualele de specialitate, înțelegi că în spate sînt serioase istorii și acumulări omenești. E un fel de școală a iscusinței, o meserie plină de secrete mărunte, probabil la fel ca zidăria sau tîmplăria.

În sfîrșit, am desfăcut parîmele de legătură la chei și mooring-ul, ne-am îndepărtat de ponton, am ieșit din port, am străbătut canalul, am ieșit la marea cea largă, mă rog, cum e în Grecia, adică nu chiar atît de largă încît să nu mai vedem uscatul. Ne rămăseseră în minte cîteva lucruri pe care ni le spusese Claudiu, cel care ne dăduse barca în primire cu o zi înainte. Erau niște informații extrem de utile, strecurate așa, într-o doară: spre deosebire de bărcile monococă, la manevrele catamaranului blochezi cîrma pe zero și te folosești doar de cele două motoare, e mai simplu; între Kalamos și Kastos e de ales Kalamos (sau Kostos?); Zakynthos-ul e cam departe pentru doar o săptămînă de navigație; în Meganisi e o marină privată unde merită să vă opriți.

Această ultimă frază ne-a făcut să alegem Meganisi ca loc de primă escală. Era aproape și nu aveam de gînd să facem cine știe ce performanțe, mai ales din prima zi. Putea fi popasul potrivit pentru acea noapte. Dar Meganisi are mai multe golfuri și marine și nu știam unde era exact cea recomandată de Claudiu. Nici cartea porturilor aflată sub biroul de comandă nu apucaserăm s-o studiem, fiindcă ne luaserăm cu o mulțime de alte treburi. Ne-am apropiat de coasta de nord a insulei și am ales cam la întîmplare un golf. L-am studiat cu binoclul de la distanță, cu ideea că dacă nu ne place să căutăm altceva. Avea două locuri de acostare diferite. Ne-am orientat către cel din dreapta. Era acolo un ponton de piatră, care ni s-a părut ocupat, și un altul de lemn. În timp ce survolam (ca să folosesc un termen din aviație) portul, la mal a apărut cel pe care unii îl numesc omul negru, insul care te ajută de obicei să acostezi. Era un tip cu un tricou albastru, foarte voinic și destul de în vîrstă, care a început să ne strige ceva. Părea un fel de stăpîn al locului cu o căutătură ciudată. Să fi fost un ciclop? Dar cum spațiul tipografic nu e la fel de întins ca marea, vă voi povesti despre el în numărul viitor.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

img (3) jpg
Cine este bărbatul care a ucis o mamă și pe fiul ei, în Bihor. A încălzit mâncare în bucătăria victimelor şi a luat masa. Femeia i-a fost învățătoare
Detalii șocante ies la iveală în cazul dublei crime din județul Bihor. Un tânăr de 27 de ani și mama acestuia, o pensionară în vârstă de 63 de ani, au fost omorâți cu sânge rece.
metrou bucuresti jpeg
Ponturi pentru a circula mai ieftin cu transportul în comun în București
Scumpirea Metrorex poate fi evitată prin alegerea altor tipuri de abonament, relatează clubferoviar.ro.
shutterstock 2541436979 jpg
Știi să-ți sufli nasul corect? Iată recomandările medicilor și riscurile asociate cu tehnicile greșite
Sezonul răcelilor și gripei aduce cu sine nasuri înfundate și secreții nazale abundente. Să-ți sufli nasul pare o acțiune simplă, dar dacă nu este făcută corect, poate avea consecințe neașteptate asupra sănătății.
harris jpg
O jucătoare de curling a scăpat de suspendarea pentru dopaj după ce a susținut că a fost contaminată prin contact sexual
Sportiva din Canada a scăpat de pedeapsa drastică dictată inițial, după ce s-a adresat TAS.
meta
Meta concediază mii de oameni „cu performanțe scăzute”: „Am decis să ridicăm ștacheta”
Meta, firma-mamă a WhatsApp, Facebook şi Instagram, va renunţa la aproximativ 5% dintre angajaţii săi cu performanţe scăzute şi intenţionează să facă noi angajări pentru acele posturi, în 2025.
5 zodii urmărite de ghinion în luna februarie, sursă foto: Canva
Zodia care prinde curaj și-și urmează iubirea secretă. Renunță definitiv la relația toxică pe care o trăiește
În această săptămână, astrele aduc o transformare profundă în viața unei zodii care, de mult timp, trăiește într-un labirint emoțional.
foto captura x soldat nord coreean capturat jpg
Noi fragmente din interogatoriul nord-coreenilor capturați în Kursk. Soldatul recunoaște că a primit un pașaport rusesc fals
Volodimir Zelenski, a publicat noi fragmente din interogatoriul cu soldații nord-coreeni capturați din regiunea Kursk.
pahar cu apa jpg
Ai meningită? Cum ai putea afla cu testul paharului?
Testul paharului este o metodă despre care se spune că ar putea ajuta la identificarea meningitei, o afecțiune rară, dar potențial fatală. Este important să știi ce este acest test și cât de fiabil este.
Alina Puscas Foto Antena 1 jpg
Alina Pușcaș, despre cum își educă cei trei copii. Ce reguli respectă: „Nu fac parte din categoria părinților care...”
Alina Pușcaș, una dintre cele mai îndrăgite prezentatoare TV din România, este o femeie împlinită. Pe lângă cariera de succes, vedeta este mama a trei copii, soție și antreprenor. Ea a mărturisit că viața ei s-a schimbat radical de când este mămică, iar recent, a vorbit despre modul în care ea și so