Pe rîndul al doilea

Publicat în Dilema Veche nr. 847 din 2 - 8 iulie 2020
Invizibilii jpeg

Ce faci în perioadele în care nu ți se întîmplă nimic? Nimic bun și nimic neapărat rău? Plutești pe o bărcuță gonflabilă în mijlocul unei ape liniștite după furtună. În jur, resturi. Curenți adînci, imperceptibili, se răsucesc ca niște fuioare de jos, din burta acestui ocean gri, murdar, și te duc spre undeva, habar n-ai unde. Salți în sus și-n jos, de-a stînga și de-a dreapta, în bărcuța asta caraghioasă (englezii au un cuvînt bun pentru plutirea asta – bobbing – căruia nu reușesc acum să-i găsesc corespondent), tai un drum sinuos printre resturile din jur care plutesc și ele fără țintă. Rame de lemn în care au fost odată fotografiile unor doamne grase, cu mijlocul sugrumat de corsete. Cutii de conserve răsturnate cu fundul în sus prind o lucire de soare în metalul lucios pînă le umple apa și le mănîncă apoi adîncurile. Foi scrise de mînă pe care apa sărată a lăbărțat cerneala, pînă la ilizibil. Pagini dintr-o revistă, un titlu simplu BLM, un Iisus negru și o măicuță a sa la fel. O cartelă de metrou cu două călătorii consumată: ora 8,32 Piața Sudului și 17,59 Piața Unirii 1. O zi de muncă a cuiva, tristă ca moartea. O pungă de plastic de la Mega, eternă, indestructibilă, e și ea pe oceanul ăsta, sub soarele opac, ca o bucată de slănină.

Ia uite, plutești pe depresie, ar putea spune unii, și ar putea avea dreptate. Plutești pe disperarea tuturor și a ta. Un mal du siècle continuu și caraghios reșapat, decupat cu larghețe ca să se poată suprapune generațiilor X, Y, Z, boomerși cu mileniali deopotrivă, treji și implicați, or, dimpotrivă, apatici și perfect analfabeți funcțional. La grămadă.

În asemenea momente, unii aleg să facă escapism. E simplu, e la îndemînă și nu costă decît niște timp. L-am folosit ca să terminăm Netflixul și Amazonul, să lăsăm necitite pînă la capăt cărțile esențiale, să ne explorăm pînă la obsesie casele, cu excursii de o zi în debarale și în biblioteci. Emoția redescoperirii rîndurilor de cărți din spate. Nescoasele la lumină care stau umile în spatele altor cotoare mai celebre, mai profunde, mai talentate. Un volumaș cu poezii al unei cunoștințe scos la o editură obscură, cu dedicație. Dedicația are aceleași înflorituri dulci-provinciale ca versurile. Alături, un politolog contemporan care n-a înțeles nimic din anii ’90 și nimic din ce se întîmplă acum. Un manual de alchimie. Un Benedetto Croce rufos, subliniat cu creionul în facultate, exilat și el prin spate dintr-o răzbunare estetică. Rîndul al doilea din bibliotecă e viață adevărată, domnule. Ar merita un loc special, cărțile astea trebuie scoase din umbra celebrităților, a bestseller-urilor, a coperților americanizate grafic, cu autori mari în alb-negru. Acolo, pe rîndul din spate, sînt graficienii de week-end și designerii de coperți precare, un Nu subțirel al lui Eugen Ionescu, doi-trei cronicari peste care ai plîns și tocit la școală pentru că ți-au scăpat sensul și molcuțenia de cuvinte de acolo. Redescoperite puțin mai tîrziu, n-ai mai avut răbdare, cameleoane ticăloase!

Rîndul doi din bibliotecile oamenilor, rudele sărace, morții de prea mult timp, urîții și necitiții, sentimentele perimate, Dama cu camelii, un d’Annunzio baroc, flamboaiant, discutabil, în mica sa republică. Un italian caraghios. După zidul respectabil și canonic, cool și trendy, după marile adevăruri spuse cu talent, după misoginul de Hemingway, sîntem noi, celelalte cărți. În zilele în care nu ai nimic de făcut le auzi foșnind în spate, complotînd, căutînd să-și scoată cotoarele la lumină. Pe cine interesează cum se alege un papă? Dar versuri scrise de o călugăriță catolică, iubita lui Iisus? Rețete scrise de intelectuali? Sau un Bourdain cinic sinucis și el acolo, în spate? Rîndul doi din bibliotecile și viețile noastre, mă aud gîndind și mă amuză cu atît mai tare filosofeala asta de mîna a doua. Mă amuză puțin cîte puțin disperarea și plictiseala colosală. Depresia. Sînt ale mele, mi le asum. E sîmbătă sau duminică, o zi de vară cu nimic de făcut și nicăieri de mers. Mă bag în rîndul al doilea, am de gînd să cercetez acolo o vreme.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Regrete printre românii care au trecut la Hidroelectrica. Au fost atrași cu un preț mic, dar situația se schimbă
Cele mai multe contracte expiră în curând, iar oamenii se plâng că nici măcar nu au fost notificați de furnizor.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.