Pe rîndul al doilea

Publicat în Dilema Veche nr. 847 din 2 - 8 iulie 2020
Invizibilii jpeg

Ce faci în perioadele în care nu ți se întîmplă nimic? Nimic bun și nimic neapărat rău? Plutești pe o bărcuță gonflabilă în mijlocul unei ape liniștite după furtună. În jur, resturi. Curenți adînci, imperceptibili, se răsucesc ca niște fuioare de jos, din burta acestui ocean gri, murdar, și te duc spre undeva, habar n-ai unde. Salți în sus și-n jos, de-a stînga și de-a dreapta, în bărcuța asta caraghioasă (englezii au un cuvînt bun pentru plutirea asta – bobbing – căruia nu reușesc acum să-i găsesc corespondent), tai un drum sinuos printre resturile din jur care plutesc și ele fără țintă. Rame de lemn în care au fost odată fotografiile unor doamne grase, cu mijlocul sugrumat de corsete. Cutii de conserve răsturnate cu fundul în sus prind o lucire de soare în metalul lucios pînă le umple apa și le mănîncă apoi adîncurile. Foi scrise de mînă pe care apa sărată a lăbărțat cerneala, pînă la ilizibil. Pagini dintr-o revistă, un titlu simplu BLM, un Iisus negru și o măicuță a sa la fel. O cartelă de metrou cu două călătorii consumată: ora 8,32 Piața Sudului și 17,59 Piața Unirii 1. O zi de muncă a cuiva, tristă ca moartea. O pungă de plastic de la Mega, eternă, indestructibilă, e și ea pe oceanul ăsta, sub soarele opac, ca o bucată de slănină.

Ia uite, plutești pe depresie, ar putea spune unii, și ar putea avea dreptate. Plutești pe disperarea tuturor și a ta. Un mal du siècle continuu și caraghios reșapat, decupat cu larghețe ca să se poată suprapune generațiilor X, Y, Z, boomerși cu mileniali deopotrivă, treji și implicați, or, dimpotrivă, apatici și perfect analfabeți funcțional. La grămadă.

În asemenea momente, unii aleg să facă escapism. E simplu, e la îndemînă și nu costă decît niște timp. L-am folosit ca să terminăm Netflixul și Amazonul, să lăsăm necitite pînă la capăt cărțile esențiale, să ne explorăm pînă la obsesie casele, cu excursii de o zi în debarale și în biblioteci. Emoția redescoperirii rîndurilor de cărți din spate. Nescoasele la lumină care stau umile în spatele altor cotoare mai celebre, mai profunde, mai talentate. Un volumaș cu poezii al unei cunoștințe scos la o editură obscură, cu dedicație. Dedicația are aceleași înflorituri dulci-provinciale ca versurile. Alături, un politolog contemporan care n-a înțeles nimic din anii ’90 și nimic din ce se întîmplă acum. Un manual de alchimie. Un Benedetto Croce rufos, subliniat cu creionul în facultate, exilat și el prin spate dintr-o răzbunare estetică. Rîndul al doilea din bibliotecă e viață adevărată, domnule. Ar merita un loc special, cărțile astea trebuie scoase din umbra celebrităților, a bestseller-urilor, a coperților americanizate grafic, cu autori mari în alb-negru. Acolo, pe rîndul din spate, sînt graficienii de week-end și designerii de coperți precare, un Nu subțirel al lui Eugen Ionescu, doi-trei cronicari peste care ai plîns și tocit la școală pentru că ți-au scăpat sensul și molcuțenia de cuvinte de acolo. Redescoperite puțin mai tîrziu, n-ai mai avut răbdare, cameleoane ticăloase!

Rîndul doi din bibliotecile oamenilor, rudele sărace, morții de prea mult timp, urîții și necitiții, sentimentele perimate, Dama cu camelii, un d’Annunzio baroc, flamboaiant, discutabil, în mica sa republică. Un italian caraghios. După zidul respectabil și canonic, cool și trendy, după marile adevăruri spuse cu talent, după misoginul de Hemingway, sîntem noi, celelalte cărți. În zilele în care nu ai nimic de făcut le auzi foșnind în spate, complotînd, căutînd să-și scoată cotoarele la lumină. Pe cine interesează cum se alege un papă? Dar versuri scrise de o călugăriță catolică, iubita lui Iisus? Rețete scrise de intelectuali? Sau un Bourdain cinic sinucis și el acolo, în spate? Rîndul doi din bibliotecile și viețile noastre, mă aud gîndind și mă amuză cu atît mai tare filosofeala asta de mîna a doua. Mă amuză puțin cîte puțin disperarea și plictiseala colosală. Depresia. Sînt ale mele, mi le asum. E sîmbătă sau duminică, o zi de vară cu nimic de făcut și nicăieri de mers. Mă bag în rîndul al doilea, am de gînd să cercetez acolo o vreme.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.