Pauza. Manual de utilizare

Publicat în Dilema Veche nr. 659 din 6-12 octombrie 2016
Pauza  Manual de utilizare jpeg

Circulă ideea că te faci stimat/iubit de muncitorii tăi dacă-ți sufleci din cînd în cînd mînecile, cît ești tu de șef, și lucrezi cot la cot cu ei. Dacă joci totul pe cartea asta, sigur nu va funcționa. Am avut ocazia să văd o doamnă arheolog, celebră, atît cît poți fi în arheologie, dînd cu tîrnăcopul în rînd cu zilierii, de numa-numa. Dacă ar fi lucrat cu stîngăcie, ideea ar fi avut ceva potențial, dar din păcate această doamnă era foarte pricepută. Lumea rămînea cu impresia, corectă de altfel, că șeful ține să le arate cum se poate face treaba, treaba lor, mai bine și mai repede. În general, arheologii se lasă treptat de gesturile astea și, dacă e vorba să ai presă bună printre muncitori, se mulțumesc cu alte butoane. Iar butonul esențial este pauza. Șefii ar trebui să se gîndească mai des că principala lor datorie pe șantier este să dea pauzele la ora stabilită, cu absolută exactitate, ceea ce înseamnă cu un minut înainte de ora prevăzută. Să nu fii niciodată în situația să ți se arate cadranul ceasului cu degetul. Cu mai bine de o oră înainte de pauză, omul începe deja să se gîndească la pauza care se apropie. Respectul față de pauză este pînă la urmă din aceeași categorie cu respectul față de banii pe care i-i datorezi omului pentru munca lui, și care trebuie să vină, și ei, integral și exact la timp. Iar asta cu atît mai mult dacă e vorba de sume mici, cîteva ore suplimentare sau o duminică, pentru că de sumele mici se leagă așteptările cele mai mari. După cum pauza nu se scurtează niciodată, pentru nimic în lume, nici măcar cu un minut. În minutul ăla, înainte de a-și pune mănușile, omul încă visează, se gîndește la casa lui, la femei, la parastase etc. E liber și puternic.

Aș zice că e important ca, în clipa în care a venit pauza, să te întrerupi și tu, ca un om normal, din orice făceai, și să te întinzi în iarbă fără nici o întîrziere. Să te întrerupi chiar în mijlocul propoziției și să zici: lasă că mai vorbim, acuma facem o pauză. În felul ăsta nu riști să sugerezi că ești foarte dedicat cauzei, că tu nu ai obosit, că nu ți-e foame. Nu că nu le-ar prii oamenilor mîncarea dacă nu te așezi și tu lîngă ei, dar oricum, se simt obligați să înceapă să te strige amical: băi, dom’ șef, ce se întîmplă, las-o dracu’, hai să mîncăm, alou! Transformarea unei echipe de zi­lieri la venirea pauzei este, de altfel, miraculoasă. Din niște inși ursuzi și jerpeliți, prefăcuți de soare în mogîldețe prăfuite, te afli deodată într-un cerc de boieri în iarbă, care discută toți cu toți mîncînd cu o bizară demnitate din zeci de cutii diferite pline cu bunătăți frumos colorate de cu seară. Se fac glume mai subțiri și mai groase, la care rîd deodată și cei despre care credeai că trag un pui de somn cu pălăria pe față. Apar de pe deal musafiri, întîi un cuplu în vîrstă venit de la carnaval, care se așază cu mult firesc lîngă noi, apoi un derviș pe scuter, care face cu zilierii mei un schimb rapid de pachete. Conversația se întoarce la tractoare și Facebook. Constați că și în germană, și în turcă se folosește același cuvînt pentru garoafă și cuișoare. Cineva a adus un miel, că n-avea cu cine să-l lase. Apoi pauza se termină și toată lumea se tîrăște anonimă în șanț.

Ca să coordonezi o echipă de 20 de muncitori trebuie să fii pe rînd, cu oarecare talent, good cop și bad cop. Rolul de good cop e ceva mai simplu, deși și acolo se pot face greșeli majore, după care ai pierdut controlul asupra echipei. Dar, în general, vine mult mai ușor decît momentele în care trebuie să te dai autoritar. Pe șantierele din Orient se obișnuiește, de exemplu, ca șeful să mai aducă mărunțișuri pentru lucrători, chips-uri, țigări, cola etc. (În Turcia e de preferat să nu faci gafa de a aduce Coca-Cola dacă poți să aduci Cola Turka.) În experiența mea, nu există nimic mai bun decît să dai pur și simplu oamenilor o pauză suplimentară, în zilele în care e foarte cald, adică în fiecare zi. Muncitorii își mai iau și singuri mici pauze, de pildă cînd se aude muezinul, dacă se aude, dar o pauză individuală nu are nici pe departe atîta substanță cît o pauză colectivă, care înseamnă taifas generalizat sub oblăduire instituțională. E remarcabil cît de mult face o pauză de cinci minute, sau trei minute, pentru moral, cît de mult bucură ea sufletul. Evident, mai e și teama ca unul din muncitorii foarte în vîrstă să nu pățească ceva, deși cred că, statistic, mai multor arheologi, chiar și din cei care obișnuiesc să stea mereu la umbra cortului, li se înmoaie picioarele de căldură decît muncitorilor care asudă în șanț. Nu vreau să zic că e mai înțelept să te impui prin pauze decît prin muncă. Dar pentru o mică pauză neașteptată, fie și doar cît o jumătate de țigară sau o felie de pepene galben, pentru un gest atît de mărunt, ziceam, vei avea surpriza să constați că muncitorii tăi te lasă și pe tine să faci o poză cu mielul ăla.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată: romanul Trecerea, Cartea Românească, 2016.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Litoralul de la munte, alternativă la Marea Neagră. Trei locuri spectaculoase de bălăceală și de făcut plajă, în inima munților
Litoralul românesc se poate dovedi o piatră grea de încercare atât din punct de vedere financiar, al distanței în anumite cazuri dar și al aglomerației estivale. România are însă un relief care oferă numeroase alternative, inclusiv în zonele montane.
image
„Antrenorul de genii” a fost arestat preventiv. Lajos Kristof spune că se afla într-o stare de somnambulism când a violat un minor
Lajos Kristof, care a fost prins în flagrant în timp ce agresa sexual un băiat de 14 ani, a fost arestat preventiv duminică. Acesta a declarat în fața anchetatorilor că ar fi întreținut relații sexuale cu minorul fără să fie conștient și că se afla într-o stare de somnambulism.
image
Povestea profesoarei care și-a donat salariul pentru a-și premia elevii cu note mari la Bacalaureat
O profesoară de Matematică de la Colegiul Tehnic „Emil Negruțiu” din Turda, județul Cluj, și-a premiat în bani elevii care au reușit să obțină note peste 9 la Bacalaureat. „Totul a pornit dintr-o glumă pe care eu, însă, am luat-o în serios”, a povestit pentru „Adevărul” Alexandra Avasicei.

HIstoria.ro

image
Ziua în care veteranii de o vârstă cu secolul s-au întors pe plajele Normandiei
Acum 80 de ani, soldații care au debarcat pe plajele Normandiei, în dimineața de 6 iunie, au pășit în infern, întâmpinați de obstacole diabolice, mine, sârmă ghimpată, cazemate și bunkere, mitraliere secerându-i încă din apă și un inamic fortificat hotărât să îi arunce înapoi.
image
Vechi magazine și reclame bucureștene
Vă invităm să descoperiți o parte din istoria Capitalei, reflectată în vitrinele magazinelor și în mesajele reclamelor de odinioară.
image
„România va fi ce va voi să facă Stalin cu ea”
Constantin Argetoianu avea să ajungă la o concluzie pe care istoria, din păcate, a validat-o.