Pauza. Manual de utilizare

Publicat în Dilema Veche nr. 659 din 6-12 octombrie 2016
Pauza  Manual de utilizare jpeg

Circulă ideea că te faci stimat/iubit de muncitorii tăi dacă-ți sufleci din cînd în cînd mînecile, cît ești tu de șef, și lucrezi cot la cot cu ei. Dacă joci totul pe cartea asta, sigur nu va funcționa. Am avut ocazia să văd o doamnă arheolog, celebră, atît cît poți fi în arheologie, dînd cu tîrnăcopul în rînd cu zilierii, de numa-numa. Dacă ar fi lucrat cu stîngăcie, ideea ar fi avut ceva potențial, dar din păcate această doamnă era foarte pricepută. Lumea rămînea cu impresia, corectă de altfel, că șeful ține să le arate cum se poate face treaba, treaba lor, mai bine și mai repede. În general, arheologii se lasă treptat de gesturile astea și, dacă e vorba să ai presă bună printre muncitori, se mulțumesc cu alte butoane. Iar butonul esențial este pauza. Șefii ar trebui să se gîndească mai des că principala lor datorie pe șantier este să dea pauzele la ora stabilită, cu absolută exactitate, ceea ce înseamnă cu un minut înainte de ora prevăzută. Să nu fii niciodată în situația să ți se arate cadranul ceasului cu degetul. Cu mai bine de o oră înainte de pauză, omul începe deja să se gîndească la pauza care se apropie. Respectul față de pauză este pînă la urmă din aceeași categorie cu respectul față de banii pe care i-i datorezi omului pentru munca lui, și care trebuie să vină, și ei, integral și exact la timp. Iar asta cu atît mai mult dacă e vorba de sume mici, cîteva ore suplimentare sau o duminică, pentru că de sumele mici se leagă așteptările cele mai mari. După cum pauza nu se scurtează niciodată, pentru nimic în lume, nici măcar cu un minut. În minutul ăla, înainte de a-și pune mănușile, omul încă visează, se gîndește la casa lui, la femei, la parastase etc. E liber și puternic.

Aș zice că e important ca, în clipa în care a venit pauza, să te întrerupi și tu, ca un om normal, din orice făceai, și să te întinzi în iarbă fără nici o întîrziere. Să te întrerupi chiar în mijlocul propoziției și să zici: lasă că mai vorbim, acuma facem o pauză. În felul ăsta nu riști să sugerezi că ești foarte dedicat cauzei, că tu nu ai obosit, că nu ți-e foame. Nu că nu le-ar prii oamenilor mîncarea dacă nu te așezi și tu lîngă ei, dar oricum, se simt obligați să înceapă să te strige amical: băi, dom’ șef, ce se întîmplă, las-o dracu’, hai să mîncăm, alou! Transformarea unei echipe de zi­lieri la venirea pauzei este, de altfel, miraculoasă. Din niște inși ursuzi și jerpeliți, prefăcuți de soare în mogîldețe prăfuite, te afli deodată într-un cerc de boieri în iarbă, care discută toți cu toți mîncînd cu o bizară demnitate din zeci de cutii diferite pline cu bunătăți frumos colorate de cu seară. Se fac glume mai subțiri și mai groase, la care rîd deodată și cei despre care credeai că trag un pui de somn cu pălăria pe față. Apar de pe deal musafiri, întîi un cuplu în vîrstă venit de la carnaval, care se așază cu mult firesc lîngă noi, apoi un derviș pe scuter, care face cu zilierii mei un schimb rapid de pachete. Conversația se întoarce la tractoare și Facebook. Constați că și în germană, și în turcă se folosește același cuvînt pentru garoafă și cuișoare. Cineva a adus un miel, că n-avea cu cine să-l lase. Apoi pauza se termină și toată lumea se tîrăște anonimă în șanț.

Ca să coordonezi o echipă de 20 de muncitori trebuie să fii pe rînd, cu oarecare talent, good cop și bad cop. Rolul de good cop e ceva mai simplu, deși și acolo se pot face greșeli majore, după care ai pierdut controlul asupra echipei. Dar, în general, vine mult mai ușor decît momentele în care trebuie să te dai autoritar. Pe șantierele din Orient se obișnuiește, de exemplu, ca șeful să mai aducă mărunțișuri pentru lucrători, chips-uri, țigări, cola etc. (În Turcia e de preferat să nu faci gafa de a aduce Coca-Cola dacă poți să aduci Cola Turka.) În experiența mea, nu există nimic mai bun decît să dai pur și simplu oamenilor o pauză suplimentară, în zilele în care e foarte cald, adică în fiecare zi. Muncitorii își mai iau și singuri mici pauze, de pildă cînd se aude muezinul, dacă se aude, dar o pauză individuală nu are nici pe departe atîta substanță cît o pauză colectivă, care înseamnă taifas generalizat sub oblăduire instituțională. E remarcabil cît de mult face o pauză de cinci minute, sau trei minute, pentru moral, cît de mult bucură ea sufletul. Evident, mai e și teama ca unul din muncitorii foarte în vîrstă să nu pățească ceva, deși cred că, statistic, mai multor arheologi, chiar și din cei care obișnuiesc să stea mereu la umbra cortului, li se înmoaie picioarele de căldură decît muncitorilor care asudă în șanț. Nu vreau să zic că e mai înțelept să te impui prin pauze decît prin muncă. Dar pentru o mică pauză neașteptată, fie și doar cît o jumătate de țigară sau o felie de pepene galben, pentru un gest atît de mărunt, ziceam, vei avea surpriza să constați că muncitorii tăi te lasă și pe tine să faci o poză cu mielul ăla.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată: romanul Trecerea, Cartea Românească, 2016.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.