Patinajul pentru copii și veterani

Publicat în Dilema Veche nr. 783 din 21-27 februarie 2019
Patinajul pentru copii și veterani jpeg

Cînd pui cinci patinatori profesioniști pe patine din metatarsiene de cal, te temi că patinoarul italian unde are loc experimentul se va transforma într-un fel de accelerator de particule. Rezultatul, mult mai modest, a fost doar o oarecare înțelegere a felului în care funcționau patinele preistorice de os. Într-o oră, oamenii au făcut cu ele 4 km, ceea ce pare puțin, patinele fiind azi cel mai rapid mijloc ieftin de locomoție, afară de bicicletă și de căderea liberă. E totuși o distanță mai mare decît poți face pășind pe gheață sau prin zăpadă mare. Patina de os are o suprafață de contact cu gheața foarte lată – 14 mm pentru cele din studiu, în loc de, să zicem, 1 mm la o patină modernă. Propulsia trebuie să fi fost asigurată de brațe, înfigînd în gheață un băț cu vîrf ascuțit, cu mișcarea de la schi, în vreme ce picioarele nu se ridicau nici o clipă de pe gheață (metoda e pomenită abia în descrieri arabe medievale). Te-ai aștepta în cazul ăsta ca toate patinele să fie curbate în sus la vîrf, ceea ce totuși nu se întîmplă. Poate că gheața rîurilor și lacurilor era mult mai fină atunci, neieșind din ea gîturi de sticlă din plastic.

Patinele preistorice de os, descoperite arheologic mai peste tot în Europa cu ierni cît de cît respectabile, de la Londra la Bîrlad, sînt uneori din oase de vacă, dar de obicei din oase de cal, și aproape întotdeauna metatarsiene sau metacarpiene. (Metacarpianul, la om, este unul din oasele palmei; la cal, e acel os de la piciorul din față cuprins între genunchi și chișiță. Atîta că „genunchiul“ ăsta corespunde gleznei noastre, dată fiind nesfîrșita segmentare a piciorului calului, care merge tot timpul literalmente în vîrful degetelor).

Cele mai vechi patine vin din lacurile elvețiene și au cam 5000 de ani vechime. Patine neolitice, curios poate, par să nu fi existat, deși tehnica nu lipsea; și eu aș putea să fac o patină de os, darămite un profesionist din neolitic. E drept că n-aveau cai, dar aveau oase metapodale de vacă sau de cerb. La fel, tot curios, lumea nu s-a gîndit milenii de-a rîndul să adauge o lamă de metal unei patine de os sau de lemn, deși n-ar fi fost nici o problemă să se facă asta. (Vă gîndiți uneori, așteptînd la poștă, ce ponturi ați putea să le vindeți celor vechi dacă v-ați întoarce în timp? Idei simple și salvatoare, cum ar fi să se fiarbă apa pentru prevenirea holerei? În epoca bronzului, eu aș inventa patinele cu lamă metalică.) De fapt, o patină romană de la British Museum chiar are fixate în zona călcîiului inele de fier, pentru curelele de piele, dar mai departe nu s-a mers cu patina compozită. Abia olandezii, din cîte înțeleg, au folosit lama metalică prin secolul al XIII-lea. Adesea, patinele sînt găurite pentru curelușe de piele; uneori e vorba de găuri care nu traversează tot osul și în care se află încă resturi de cepuri de lemn sau cuișoare, pe după care se treceau asemenea curele (dar și, sînt sigur, pentru ca patinele să poată fi legate una de alta și atîrnate de perete).

Uneori, patinele sînt descoperite în asociere cu schelete umane – un caz din Anglia, al unui schelet feminin de pe fundul unui rîu, și un altul, tot medieval, din Suedia, al unui tînăr înmormîntat cu patinele la picioare. Se cunoaște și o pereche de patine vikinge pe care era sculptată rudimentar o față umană, provenind din Viborg (Danemarca). Din păcate, par să fi fost publicate doar într-un jurnal danez la care nu am avut acces.

În spațiul Ungariei și al României de azi se pare că numărul patinelor a crescut mult odată cu domesticirea calului. Asta presupune că un mare număr de bunici, urmărind cu privirea noile herghelii, trebuie să se fi gîndit la cadouri de iarnă pentru nepoatele lor, reflectînd la superioritatea simetriei tubulare a celui de-al treilea os metapodal de cal față de cel de la vacă și de cerb, unde două din ele sînt sudate, și la ușurința de a sculpta un vîrf curbat pe epifiza distală a osului de cal față de cel corespunzător, nițel bifurcat, de la vacă. Încălzirea globală nu ne obligă să ne pregătim să ne improvizăm patine, dar nu se știe niciodată. La limită, e suficientă îndreptarea și netezirea părții dorsale a osului.

Patinele erau probabil aruncate acolo unde se rupeau, pe coclauri, și chiar și-așa destule au fost recuperate arheologic, ceea ce înseamnă că numărul lor trebuie să fi fost foarte mare. Unul din studiile cele mai serioase a analizat vreo 700 de patine de pe două situri vikinge (secolele VIII-XIII) de lîngă Stockholm: de la Birka, unde marea majoritate sînt din os de vită, și de la Sigtuna, unde majoritatea sînt de cal. Pe primul sit, media de lungime e de 20 cm. De-aici eu înțeleg așa: că mare parte din clienți erau copii pentru care tatăl viking, cu mărimea notată de-acasă pe-o tăbliță, cerea un 31 sau un 32. În total, sub 4% din patine erau destul de mari pentru mărimea 40 sau mai mult.

Forma patinelor de os nu s-a schimbat aproape deloc față de cele preistorice sau romane, și de altfel și cele din secolul al XIX-lea („mîțele“ din Transilvania și Moldova) erau încă asemănătoare. Dacă însă și în epoca romană tot copiii le foloseau cel mai mult, e greu de zis. Că veni vorba de romani și de copii: în iarna lui 101-102, dacii, cu roxolanii și alți aliați, au traversat Dunărea (aproape) înghețată. Știți din manualele școlare despre această așa-numită „diversiune moesiană“, concepută de Decebal contra lui Traian. Mă gîndesc acum că mulți soldați trebuie să fi folosit patine. Poate că undeva există încă, îngropate, cîteva mii de patine de os aruncate de armata lui Decebal. Veteranii lui trebuie să fi vărsat o lacrimă la despărțirea de ele. 

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este romanul Chihlimbar, Polirom, 2017.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Donald Trump alegeri 2024  Foto GettyImages 2182894077 (1) jpg
„Aproape ca și cum l-ar fi numit pe Putin însuși”. Nemulțumiri după numirile lui Trump. Analist: „testul suprem este loialitatea față de el”
La mai bine de o săptămână de la alegerea lui Trump, propunerile sale de consilieri și de miniștri provoacă dezbateri intense. Experta în securitate Iulia Joja analizează strategia președintelui republican și face o comparație cu specialiștii de care Trump s-a înconjurat în primul mandat.
iasi oras romania jpg
Orașul din România cu 40.000 de locuitori care a prins viață cu ajutorul fondurilor europene: „S-a transformat sub ochii mei”
Un oraș din România cu doar 40.000 de locuitori a prins viață cu ajutorul fondurilor europene. Alex Prunean, reporter al știrilor Observator, care s-a născut aici, a mărturisit că nu s-a gândit niciodată să plece, mai ales că se dezvoltă într-un ritm alert și s-a schimbat enorm de mult de la Revoluț
Donald Trump Vladimir Putin Foto profimedia 0378354003 jpg
Ce se ascunde în spatele celui mai recent discurs al lui Putin. EU vs Disinfo: „E clar că își dorește cu adevărat un telefon de la Trump”
Portalul Comisiei Europene care combate dezinformarea – EU vs Disinfo – a analizat cel mai important discurs public al lui Vladimir Putin, după victoria lui Donald Trump. În spatele unei atitudini nonșalante, e clar că Putin își dorește cu adevărat un apel de la Trump, arată sursa citată.
Sharm el Sheikh - Egipt - Moscheea Al Sahaba Foto Adevărul - credit Nader Nabhan
Românii tot mai atrași de destinații exotice în sezonul rece. Vacanțe de lux mai ieftine decât Revelionul în România
Conform operatorilor internaționali de turism, cererea pentru vacanțele în destinațiile calde crește pe măsură ce temperaturile din Europa scad. Românii, care în mod obișnuit preferă să se refugieze la „gura sobei” în sezonul rece, nu fac excepție de la această tendință, iar statisticile confirmă.
Ziua Mondială a Baclavalei se sărbătorește în fiecare an pe 17 noiembrie Colaj TGA
Ziua Mondială a Baclavalei. Desertul ridicat la rang imperial de Suleiman Magnificul. Secretele rețetei perfecte
Baclavaua, cel mai faimos simbol dulce al Turciei, ascunde o istorie fascinantă ce se întinde pe secole și rădăcini mai puțin cunoscute. Am descoperit pentru tine povestea sa captivantă, împreună cu secretele care stau la baza rețetei perfecte, transmise din generație în generație de artizanii turci
vot alegeri romania foto shutterstock
De ce au renunțat candidații de la dezbaterile prezidențiale: Analist: „Miza este istorică anul ăsta"
Analiștii politici Valeriu Turcan și Cristian Pîrvulescu explicǎ transformările din politica românească, subliniind cum schimbările din peisajul media și criza de lideri autentici influențează campaniile electorale.
cetatea dacică costesti foto daniel guta adevarul
Descoperire impresionantă într-o cetate dacică: coloanele unui templu necunoscut scoase la lumină de arheologi
Rămășițele unui templu antic necunoscut au fost descoperite de arheologi în Cetatea dacică Costești din Hunedoara - inclusă în patrimoniul cultural mondial UNESCO. Descoperirea are loc după un secol de la primele cercetări arheologice din cetate.
Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa  Colaj Adevărul, CJ Hunedoara jpg
Schimbare totală a Amfiteatrului din Sarmizegetusa romană după restaurare. Când va fi redeschis
Tribunele metalice, iluminatul nocturn și o scenă de lemn se numără printre schimbările cele mai vizibile pe care le vor găsi turiștii în Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa, restaurat în ultimii ani. Investiția a dat naștere unor controverse.
radu dragusin facebook jpg
Kosovo nu e Serbia, dar e sub România la fotbal: ne-am atins toate obiectivele, profitând de prostia lor
Am jucat slab, fără strălucire, însă ne-am atins toate obiectivele. Atât în actuala campanie din Liga Națiunilor, cât și pentru următoarea, cea pentru Mondialul din 2026.