Patinajul pentru copii și veterani

Publicat în Dilema Veche nr. 783 din 21-27 februarie 2019
Patinajul pentru copii și veterani jpeg

Cînd pui cinci patinatori profesioniști pe patine din metatarsiene de cal, te temi că patinoarul italian unde are loc experimentul se va transforma într-un fel de accelerator de particule. Rezultatul, mult mai modest, a fost doar o oarecare înțelegere a felului în care funcționau patinele preistorice de os. Într-o oră, oamenii au făcut cu ele 4 km, ceea ce pare puțin, patinele fiind azi cel mai rapid mijloc ieftin de locomoție, afară de bicicletă și de căderea liberă. E totuși o distanță mai mare decît poți face pășind pe gheață sau prin zăpadă mare. Patina de os are o suprafață de contact cu gheața foarte lată – 14 mm pentru cele din studiu, în loc de, să zicem, 1 mm la o patină modernă. Propulsia trebuie să fi fost asigurată de brațe, înfigînd în gheață un băț cu vîrf ascuțit, cu mișcarea de la schi, în vreme ce picioarele nu se ridicau nici o clipă de pe gheață (metoda e pomenită abia în descrieri arabe medievale). Te-ai aștepta în cazul ăsta ca toate patinele să fie curbate în sus la vîrf, ceea ce totuși nu se întîmplă. Poate că gheața rîurilor și lacurilor era mult mai fină atunci, neieșind din ea gîturi de sticlă din plastic.

Patinele preistorice de os, descoperite arheologic mai peste tot în Europa cu ierni cît de cît respectabile, de la Londra la Bîrlad, sînt uneori din oase de vacă, dar de obicei din oase de cal, și aproape întotdeauna metatarsiene sau metacarpiene. (Metacarpianul, la om, este unul din oasele palmei; la cal, e acel os de la piciorul din față cuprins între genunchi și chișiță. Atîta că „genunchiul“ ăsta corespunde gleznei noastre, dată fiind nesfîrșita segmentare a piciorului calului, care merge tot timpul literalmente în vîrful degetelor).

Cele mai vechi patine vin din lacurile elvețiene și au cam 5000 de ani vechime. Patine neolitice, curios poate, par să nu fi existat, deși tehnica nu lipsea; și eu aș putea să fac o patină de os, darămite un profesionist din neolitic. E drept că n-aveau cai, dar aveau oase metapodale de vacă sau de cerb. La fel, tot curios, lumea nu s-a gîndit milenii de-a rîndul să adauge o lamă de metal unei patine de os sau de lemn, deși n-ar fi fost nici o problemă să se facă asta. (Vă gîndiți uneori, așteptînd la poștă, ce ponturi ați putea să le vindeți celor vechi dacă v-ați întoarce în timp? Idei simple și salvatoare, cum ar fi să se fiarbă apa pentru prevenirea holerei? În epoca bronzului, eu aș inventa patinele cu lamă metalică.) De fapt, o patină romană de la British Museum chiar are fixate în zona călcîiului inele de fier, pentru curelele de piele, dar mai departe nu s-a mers cu patina compozită. Abia olandezii, din cîte înțeleg, au folosit lama metalică prin secolul al XIII-lea. Adesea, patinele sînt găurite pentru curelușe de piele; uneori e vorba de găuri care nu traversează tot osul și în care se află încă resturi de cepuri de lemn sau cuișoare, pe după care se treceau asemenea curele (dar și, sînt sigur, pentru ca patinele să poată fi legate una de alta și atîrnate de perete).

Uneori, patinele sînt descoperite în asociere cu schelete umane – un caz din Anglia, al unui schelet feminin de pe fundul unui rîu, și un altul, tot medieval, din Suedia, al unui tînăr înmormîntat cu patinele la picioare. Se cunoaște și o pereche de patine vikinge pe care era sculptată rudimentar o față umană, provenind din Viborg (Danemarca). Din păcate, par să fi fost publicate doar într-un jurnal danez la care nu am avut acces.

În spațiul Ungariei și al României de azi se pare că numărul patinelor a crescut mult odată cu domesticirea calului. Asta presupune că un mare număr de bunici, urmărind cu privirea noile herghelii, trebuie să se fi gîndit la cadouri de iarnă pentru nepoatele lor, reflectînd la superioritatea simetriei tubulare a celui de-al treilea os metapodal de cal față de cel de la vacă și de cerb, unde două din ele sînt sudate, și la ușurința de a sculpta un vîrf curbat pe epifiza distală a osului de cal față de cel corespunzător, nițel bifurcat, de la vacă. Încălzirea globală nu ne obligă să ne pregătim să ne improvizăm patine, dar nu se știe niciodată. La limită, e suficientă îndreptarea și netezirea părții dorsale a osului.

Patinele erau probabil aruncate acolo unde se rupeau, pe coclauri, și chiar și-așa destule au fost recuperate arheologic, ceea ce înseamnă că numărul lor trebuie să fi fost foarte mare. Unul din studiile cele mai serioase a analizat vreo 700 de patine de pe două situri vikinge (secolele VIII-XIII) de lîngă Stockholm: de la Birka, unde marea majoritate sînt din os de vită, și de la Sigtuna, unde majoritatea sînt de cal. Pe primul sit, media de lungime e de 20 cm. De-aici eu înțeleg așa: că mare parte din clienți erau copii pentru care tatăl viking, cu mărimea notată de-acasă pe-o tăbliță, cerea un 31 sau un 32. În total, sub 4% din patine erau destul de mari pentru mărimea 40 sau mai mult.

Forma patinelor de os nu s-a schimbat aproape deloc față de cele preistorice sau romane, și de altfel și cele din secolul al XIX-lea („mîțele“ din Transilvania și Moldova) erau încă asemănătoare. Dacă însă și în epoca romană tot copiii le foloseau cel mai mult, e greu de zis. Că veni vorba de romani și de copii: în iarna lui 101-102, dacii, cu roxolanii și alți aliați, au traversat Dunărea (aproape) înghețată. Știți din manualele școlare despre această așa-numită „diversiune moesiană“, concepută de Decebal contra lui Traian. Mă gîndesc acum că mulți soldați trebuie să fi folosit patine. Poate că undeva există încă, îngropate, cîteva mii de patine de os aruncate de armata lui Decebal. Veteranii lui trebuie să fi vărsat o lacrimă la despărțirea de ele. 

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este romanul Chihlimbar, Polirom, 2017.

Foto: wikimedia commons

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Misterele celor mai spectaculoase peşteri din munţii Hunedoarei. Unde s-ar fi aflat comoara lui Decebal
Turiştii care ajung în munţii Hunedoarei pot vizita o mulţime de peşteri spectaculoase, pline de mistere. Unele au fost locuite din preistorie.
image
Şoseaua pierdută în munţi, plânsă de localnici: „În scurt timp nu o să mai admirăm peisajul minunat” VIDEO
Doar o parte din şoseaua care se afundă în munţi, pentru a lega Valea Jiului de Băile Herculane, a fost finalizată. Localnicii se plâng de starea drumului naţional.
image
O influenceriţă urmărită de milioane de fani, acuzată că şi-a ucis iubitul. Tânăra mai fusese arestată pentru că l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, în vârstă de 26 de ani, este o influenceriţă şi model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestată pentru crimă, după ce şi-a înjunghiat mortal iubitul, în timp ce se certau.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.