Păsărisme

Publicat în Dilema Veche nr. 720 din 7-13 decembrie 2017
Păsărisme jpeg

Tulburare mare la secția de Ornitologie a Facultății de Biologie în urmă cu trei zile. Șeful Catedrei de Zburătoare cu Ciocul Mic, profesorul Mierluț Tucan-Pupezeanu, a făcut un gest necugetat… Înainte de a vorbi despre gest însă, trebuie să lămurim puțin cauzele care au dus la comiterea lui intempestivă. Încă de la primele ore ale dimineții, Mierluț a primit, la cabinetul personal, vizita doamnei conferențiar Vrăbiuța Papagal-Lișițanu, coordonatoarea Catedrei (rivale!) de Zburătoare cu Ciocul Mare. Vrăbiuța devenise foc și pară, întrucît descoperise că, în noul stat de funcțiuni al Departamentului, cursul ei general de „Teoria și practica ornitologică“ fusese împărțit pe „segmente“, iar „segmentele“ repartizate în normele altor colegi provenind, integral, de la Catedra de Zburătoare cu Ciocul Mic. Inițiativa îi aparținuse, de la A la Z, domnului Tucan-Pupezeanu, un personaj cu influență în Consiliul Profesoral și destul de abil ca să strecoare acțiuni machiavelice în administrația universitară de ansamblu. Întrebîndu-l pe Mierluț despre incident, ar fi răspuns probabil că respectivul curs intra în aria de expertiză a tuturor ornitologilor din secție și nu doar a celor de la Catedra de Zburătoare cu Ciocul Mare. În plus, acțiunea repara, în fond și la urma urmelor, o gigantică nedreptate din trecut, cînd Vrăbiuța – aflată, se știa prea bine, în grațiile decanului Vulturaș Porumbel-Șoimaru – se bucurase de privilegii academice absolut nemeritate.

„Vizita“ menționată se anunța așadar ca o confruntare decisivă între două tabere ornitologice antagonizate de decenii: Zburătoarele cu Ciocul Mic și Zburătoarele cu Ciocul Mare. Într-adevăr, doamna conferențiar a intrat furtunos în biroul profesorului Pupezeanu, aruncîndu-i acestuia, în loc de „bună dimineața“, terifiante fulgere din priviri. Curios însă, după pătrunderea zguduitoare în încăpere, complet inexplicabil, Vrăbiuța păru să nu mai poată spune nimic ori, în fine, aproape nimic, întrucît scoase niște sunete difuze din esofag, ce semănau cu cotcodăcelile obosite ale unei găini capturate de către gospodar după îndelungi urmăriri prin toată ograda. Se consumase oare furia conferențiarei, exploziv, din momentul aflării cumplitei vești și pînă în cel al interacțiunii propriu-zise cu Mierluț? Greu de stabilit. Cert este că, după croncănelile vagi și ambigue pe care le emisese la debutul scenei, păstrîndu-și totuși privirea ucigașă, ea se așeză decisă pe un fotoliu și nu mai rosti nici o vorbă. Tucan-Pupezeanu se pregătise pentru o luptă deschisă cu Vrăbiuța, dar, trebuia să recunoască, nu prevăzuse strategii și pentru neobișnuita postură adoptată de rivală: prezența tăcută în biroul lui sau, mă rog, tăcerea furibundă pe unul dintre fotoliile cabinetului propriu. Așteptă o vreme încurcat, apoi se panică subit. Dacă nebuna urma să-l acuze de abuz ori tentativă de viol, Doamne ferește, că tot a ajuns chestiunea la modă în lumea întreagă? Campania internațională de succes – „Toarnă-l pe porcul tău!“ – îi sună brusc, terifiant, în urechi, lui Pupezeanu, într-o formulă ușor adaptată: „Toarnă-l pe mierluțul tău!“

Cum stătea așa – paralizată în sentimentul de oroare –, Vrăbiuța sugera perfect șocul emoțional. Mierluț se ridică îngrozit de la birou și fugi la secretarele Facultății pentru a cere ajutor. Acestea veniră imediat, dar, după un timp, se arătară neîncrezătoare că doamna conferențiar ar fi pățit ceva cu adevărat. Nu dorea să comunice, nici un dubiu. Totuși, altfel, se arăta în deplinătatea funcțiilor vitale (chiar și căutătura crîncenă de pe chip le era tuturor familiară). La fel s-a exprimat și doctorița de la Urgențe – Urgențe apelate de însuși Mierluț. A alege să nu discuți cu nimeni, în anumite clipe, constituie un lucru natural pentru profesori (obosiți, desigur, de atîta trăncăneală!), decise ea. Nici cu polițiștii nu avu Tucan-Pupezeanu mai mult succes. Agenții constatară că doamna nu comitea nici o infracțiune, aflîndu-se la serviciu, „în incinta locului de muncă prevăzut de lege“. Paznicii instituției, femeile de la curățenie, ceilalți colegi, chiar și unii studenți rătăciți prin zonă îl asigurau pe Mierluț că totul li se părea normal, plecînd ulterior în treaba lor. Decanul se dădu „prins cu treburi“, iar rectorul – înștiințat telefonic despre incident – a transmis scurt și cuprinzător: „Dacă nu încetează cu zburătăceala, Mierluț o va mierli! De mîna mea.“ Prin urmare, pe la miezul nopții, rămas singur cu Vrăbiuța, epuizat nervos, șeful de Catedră deschise deodată, larg, ferestrele. Urcă pe pervaz și plonjă spectaculos în gol de la etajul al patrulea…

Miraculos, fix atunci, ieșind parcă de sub apă, Vrăbiuța începu să strige isteric: „Cum ai îndrăznit, nenorocitule…?“ Mierluț însă nu o mai auzea. Zbura falnic. Nu la figurat, ci la propriu: în cercuri largi, unduite, fascinante… A doua zi, ziarele au titrat, mare, pe prima pagină: „Un salt mic pentru om, dar uriaș pentru Ornitologie. La bătrîna noastră Universitate se așteaptă, cu emoție profundă, acordarea, anul viitor, profesorului Mierluț Tucan-Pupezeanu, a Premiului Nobel pentru Biologie.“ 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.