Păsărisme

Publicat în Dilema Veche nr. 720 din 7-13 decembrie 2017
Păsărisme jpeg

Tulburare mare la secția de Ornitologie a Facultății de Biologie în urmă cu trei zile. Șeful Catedrei de Zburătoare cu Ciocul Mic, profesorul Mierluț Tucan-Pupezeanu, a făcut un gest necugetat… Înainte de a vorbi despre gest însă, trebuie să lămurim puțin cauzele care au dus la comiterea lui intempestivă. Încă de la primele ore ale dimineții, Mierluț a primit, la cabinetul personal, vizita doamnei conferențiar Vrăbiuța Papagal-Lișițanu, coordonatoarea Catedrei (rivale!) de Zburătoare cu Ciocul Mare. Vrăbiuța devenise foc și pară, întrucît descoperise că, în noul stat de funcțiuni al Departamentului, cursul ei general de „Teoria și practica ornitologică“ fusese împărțit pe „segmente“, iar „segmentele“ repartizate în normele altor colegi provenind, integral, de la Catedra de Zburătoare cu Ciocul Mic. Inițiativa îi aparținuse, de la A la Z, domnului Tucan-Pupezeanu, un personaj cu influență în Consiliul Profesoral și destul de abil ca să strecoare acțiuni machiavelice în administrația universitară de ansamblu. Întrebîndu-l pe Mierluț despre incident, ar fi răspuns probabil că respectivul curs intra în aria de expertiză a tuturor ornitologilor din secție și nu doar a celor de la Catedra de Zburătoare cu Ciocul Mare. În plus, acțiunea repara, în fond și la urma urmelor, o gigantică nedreptate din trecut, cînd Vrăbiuța – aflată, se știa prea bine, în grațiile decanului Vulturaș Porumbel-Șoimaru – se bucurase de privilegii academice absolut nemeritate.

„Vizita“ menționată se anunța așadar ca o confruntare decisivă între două tabere ornitologice antagonizate de decenii: Zburătoarele cu Ciocul Mic și Zburătoarele cu Ciocul Mare. Într-adevăr, doamna conferențiar a intrat furtunos în biroul profesorului Pupezeanu, aruncîndu-i acestuia, în loc de „bună dimineața“, terifiante fulgere din priviri. Curios însă, după pătrunderea zguduitoare în încăpere, complet inexplicabil, Vrăbiuța păru să nu mai poată spune nimic ori, în fine, aproape nimic, întrucît scoase niște sunete difuze din esofag, ce semănau cu cotcodăcelile obosite ale unei găini capturate de către gospodar după îndelungi urmăriri prin toată ograda. Se consumase oare furia conferențiarei, exploziv, din momentul aflării cumplitei vești și pînă în cel al interacțiunii propriu-zise cu Mierluț? Greu de stabilit. Cert este că, după croncănelile vagi și ambigue pe care le emisese la debutul scenei, păstrîndu-și totuși privirea ucigașă, ea se așeză decisă pe un fotoliu și nu mai rosti nici o vorbă. Tucan-Pupezeanu se pregătise pentru o luptă deschisă cu Vrăbiuța, dar, trebuia să recunoască, nu prevăzuse strategii și pentru neobișnuita postură adoptată de rivală: prezența tăcută în biroul lui sau, mă rog, tăcerea furibundă pe unul dintre fotoliile cabinetului propriu. Așteptă o vreme încurcat, apoi se panică subit. Dacă nebuna urma să-l acuze de abuz ori tentativă de viol, Doamne ferește, că tot a ajuns chestiunea la modă în lumea întreagă? Campania internațională de succes – „Toarnă-l pe porcul tău!“ – îi sună brusc, terifiant, în urechi, lui Pupezeanu, într-o formulă ușor adaptată: „Toarnă-l pe mierluțul tău!“

Cum stătea așa – paralizată în sentimentul de oroare –, Vrăbiuța sugera perfect șocul emoțional. Mierluț se ridică îngrozit de la birou și fugi la secretarele Facultății pentru a cere ajutor. Acestea veniră imediat, dar, după un timp, se arătară neîncrezătoare că doamna conferențiar ar fi pățit ceva cu adevărat. Nu dorea să comunice, nici un dubiu. Totuși, altfel, se arăta în deplinătatea funcțiilor vitale (chiar și căutătura crîncenă de pe chip le era tuturor familiară). La fel s-a exprimat și doctorița de la Urgențe – Urgențe apelate de însuși Mierluț. A alege să nu discuți cu nimeni, în anumite clipe, constituie un lucru natural pentru profesori (obosiți, desigur, de atîta trăncăneală!), decise ea. Nici cu polițiștii nu avu Tucan-Pupezeanu mai mult succes. Agenții constatară că doamna nu comitea nici o infracțiune, aflîndu-se la serviciu, „în incinta locului de muncă prevăzut de lege“. Paznicii instituției, femeile de la curățenie, ceilalți colegi, chiar și unii studenți rătăciți prin zonă îl asigurau pe Mierluț că totul li se părea normal, plecînd ulterior în treaba lor. Decanul se dădu „prins cu treburi“, iar rectorul – înștiințat telefonic despre incident – a transmis scurt și cuprinzător: „Dacă nu încetează cu zburătăceala, Mierluț o va mierli! De mîna mea.“ Prin urmare, pe la miezul nopții, rămas singur cu Vrăbiuța, epuizat nervos, șeful de Catedră deschise deodată, larg, ferestrele. Urcă pe pervaz și plonjă spectaculos în gol de la etajul al patrulea…

Miraculos, fix atunci, ieșind parcă de sub apă, Vrăbiuța începu să strige isteric: „Cum ai îndrăznit, nenorocitule…?“ Mierluț însă nu o mai auzea. Zbura falnic. Nu la figurat, ci la propriu: în cercuri largi, unduite, fascinante… A doua zi, ziarele au titrat, mare, pe prima pagină: „Un salt mic pentru om, dar uriaș pentru Ornitologie. La bătrîna noastră Universitate se așteaptă, cu emoție profundă, acordarea, anul viitor, profesorului Mierluț Tucan-Pupezeanu, a Premiului Nobel pentru Biologie.“ 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Igor Cuciuc a primit un semn din „lumea de dincolo”. Crede că vine din partea fiicei sale decedate, Andreea
Igor Cuciuc nu-și poate reveni în urma morții fiicei sale, Andreea. Tânăra în vârstă de 17 ani s-a stins vulgerător din viață în timp ce se afla la petrecerea de la Balul Bobocilor. Părinții ei încă nu pot accepta moartea sa și zilnic postează diverse mesaje pe rețelele de socializare.
Fly Project  photo credit Ramona Murgu(1) jpg
INTERVIU Tudor Ionescu – Fly Project: „Al doilea album l-am înregistrat într-o garsonieră plină de mucegai“ FOTO
Muzica nu a lipsit niciodată din viața lui Tudor Ionescu, însă, când era mic, fiecare membru al familiei îi vedea un alt viitor decât cel de artist.
irinel columbeanu jpg
Orgiile pe care le organiza Irinel Columbeanu la vila de la Izvorani, povestite de o vedetă TV: „Era Hugh Hefner de România!”
Acesta a vorbit de perioada de glorie a lui Irinel, când acesta o avea iubită pe Anna Lesko.
erotica 4512433 1280 jpg
Planul elaborat pe care un bărbat l-a pus la cale pentru a fugi cu amanta. Și-a înscenat moartea, dar a avut parte de o surpriză
Un bărbat din Statele Unite a pus la cale un plan care ar putea părea demn de un scenariu de film: și-a înscenat moartea pentru a fugi cu amanta, lăsând în urma sa o operațiune de căutare masivă și o întreagă familie îngrijorată.
FOTO IPJ Alba
Jandarmii au intervenit pentru deblocarea unei mașini din nămeți. În vehicul se afla și un copil
Jandarmii din Alba au deblocat din nămeţi, duminică seara, o maşină în care se aflau doi adulţi şi un copil în vârstă de doi ani. Ei au povestit jandarmilor că se întorceau de la ski şi s-au rătăcit, iar apoi au rămas blocaţi în stratul gros de zăpadă din zonă.
Schengen shutterstock 8 jpg
Cu cât ar putea să crească PIB-ul României după aderarea la spațiul Schengen. Principalii beneficiari în următorul deceniu
Aderarea României la spaţiul Schengen poate genera o creştere cu până la 2% a PIB-ului României anul viitor, cu beneficii ce se vor resimti pe parcursul următorilor 10 ani, arată un comunciat al asociaţiei patronale RESTO Constanţa.
ianis hagi rangers profimedia jpg
cat jpg
Miracol chiar înainte de sărbători: Un motan a fost găsit și s-a reunit cu stăpânul său după 11 ani. VIDEO
Aceste sărbători vor rămâne pentru totdeauna în memoria lui Dave Dexter, un tânăr din Statele Unite, care și-a regăsit motanul pierdut în urmă cu mai bine de un deceniu.
Cel puţin 40 de persoane au fost ucise într un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza Foto   X jpg
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza. Și un jurnalist de la Al Jazeera a fost omorât
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza, a anunţat duminică organizaţia de apărare civilă din teritoriu, condusă de Hamas.