Părinţii celebri din tenis

Publicat în Dilema Veche nr. 738 din 12-18 aprilie 2018
Părinţii celebri din tenis jpeg

Dacă la fotbal, în afară de jucători sau antrenori, celebre pot deveni și nevestele sau iubitele jucătorilor, la tenis, de foarte multe ori, celebri devin părinții competitorilor. Cei care i au ghidat de-a lungul vieții, i-au antrenat și încă îi mai antrenează, i-au „chinuit“ de mici copii și poate încă îi mai „chinuie“. Un soi de nebuni care au făcut totul pentru ca odraslele să devină mari campioni.

Tatăl lui Andre Agassi, fost boxer, e doar unul dintre exemplele mai pregnante, descris chiar de fiul său în celebra poveste a vieții sale scrisă împreună cu scriitorul J.R. Moehringer: „Violent din fire, tatăl meu se pregătește mereu de luptă. Boxează permanent cu umbra lui. Ține un mîner de topor în mașină. Pleacă de acasă cu o mînă de sare și piper în fiecare buzunar, în caz că apare vreo bătaie de stradă și trebuie să orbească pe cineva“. Și dacă tot vorbim de tatăl lui Agassi, nu e de uitat episodul în care acesta era gata-gata să se ia la bătaie cu la fel de năbădăiosul Peter Graf, cuscrul său, tatăl campioanei germane Steffi Graf. Motivul? O dispută legată de reverul acesteia. Ei bine, știm că după ce a ajutat-o să devină campioană, Peter Graf era să-și bage fiica și în bucluc, administrîndu-i banii cîștigați din tenis într-un mod dubios.

În orice caz, probabil că într-un sport în care psihicul contează enorm, în care pe teren ești absolut singur în fața celor mai importante decizii, un gen de competiție în care de obicei n-ai colegi, ci doar adversari, contează foarte mult să te poți lăsa pe mîna cuiva foarte apropiat, care să te antreneze, să te trateze cu duritatea pe care doar un părinte și-o mai poate permite, să te împingă bine montat în „luptă“ și, eventual, să te poată obloji după aceea, așa cum tot doar un părinte o poate face. Acești tați și aceste mame par a fi de multe ori cel puțin la fel de ambițioși ca odraslele lor.

Unii au mers pînă acolo încît și-au programat copiii să devină campioni încă înainte de a se naște, cum e cazul lui Richard Williams, tatăl faimoaselor surori. În cazul altui mare campion, Nadal, „paternitatea“ în ale tenisului a fost lăsată pe seama unchiului Tony, care s-a purtat cu el mult mai dur decît ar fi fost în stare părinții. Tony își permitea să spună despre nepotul său, ajuns primul în lume, că încă mai are de învățat în ale tenisului. Și Rafael accepta vorbele unchiului. Tony Nadal a fost inspirat spre o carieră personală în tenis după ce l-a văzut pe Ilie Năstase cîștigînd turneul de la Barcelona în 1972. N-a reușit el însuși, dar și-a făcut nepotul campion. Campioana care l-a inspirat pe Richard Williams să-și facă fetele tenismene era și ea româncă. Aflînd suma pe care Virginia Ruzici o primise într-o săptămînă în 1978, anul cîștigării Roland Garros-ului, Williams i-a spus soției sale: „Trebuie să mai facem doi copii și să-i transformăm în mari stele ale tenisului“. Venus și Serena, concepute după acest plan, au ajuns să cîștige din tenis sume incomparabil mai mari decît Virginia Ruzici. Dar, dincolo de bani, Serena e conștientă că „a fost născută“ pentru tenis. Ce nebunie! Atît tatăl lui Agassi, cît și tatăl Serenei au spus la toată lumea, încă de cînd copiii lor erau foarte mici, că aceștia vor deveni cei mai buni din lume. Dar există nenumărați alți părinți deveniți celebri de pe urma copiilor lor campioni. Piotr Wozniacki, de exemplu, tatăl Carolinei, cel care vine mereu pe teren s-o sfătuiască și s-o încurajeze pe fiica sa în limba polonă, spre disperarea comentatorilor din toată lumea, care nu pot traduce nimic. Caroline a fost sfătuită de nenumărate ori să-și ia un antrenor „adevărat“. Cînd a făcut-o, pentru o perioadă scurtă de timp, nu i-a mers bine, așa că a revenit la tatăl, său despre care a spus că îi datorează toată cariera ei. Justin Henin, în schimb, s-a despărțit de tatăl ei, pe care n-a mai vrut să-l vadă timp de șapte ani. O despărțire cu vorbe grele – „Dacă pleci, nu mai ești fiica mea!“ –, situație care demonstrează, la rîndul ei, intensitatea și pasiunea existentă în relațiile dintre asemenea campioni și cei care i-au împins în arenele „cu lei“.

Mama lui Andy Murray e de asemenea faimoasă, chiar dacă a renunțat de mult să-și mai antreneze fiii. Pe chipul ei se citește însă întreaga ambiție pe care a reușit s-o transmită copiilor. Un alt părinte care se remarcă e Sergio Giorgio, nonconformistul pletos și încărunțit care o antrenează pe fiica sa Camila Giorgi. Ei bine, și despre el s-a spus că n-ar fi în stare să pună în valoare întregul potențial competitiv al fiicei sale. Înainte de a fi tată și antrenor, tipul a luptat în insulele Falkland împotriva englezilor și are o experiență de viață cu totul specială.

În cele mai multe cazuri, e vorba de niște părinți extrem de ambițioși cu copiii lor, foști sportivi și ei de obicei, care însă n-au obținut prea mari rezultate. De multe ori, probabil, acești oameni au tendința să-și ia revanșa pentru propriile nereușite, prin intermediul copiilor. Tendința asta, adesea dezavuată de psihologi, pare că în unele situații speciale poate deveni o formulă cîștigătoare. Dar nu poți să nu te gîndești și cîți părinți „nebuni“, care-și muncesc din greu copiii visînd să-i scoată campioni, eșuează. Cluburile de tenis sînt pline de ei.

Foto: adevarul.ro, Nadal şi unchiul său

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

masuri austeritate foto Shutterstock
Lista tuturor măsurilor de austeritate din pachetele 1, 2 și 3. Ce cuprinde reforma administrativă
În ultimele două săptămâni, guvernanții au propus și prezentat o serie de măsuri fiscale, menite să reducă deficitul bugetar și să reorganizeze administrația publică astfel încât să fie reduse drastic cheltuielile statului. Toate aceste măsuri de austeritate sunt cuprinse în 3 pachete.
Stațiunea Băile Herculane  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (31) JPG
Turiștii străini impresionați de Băile Herculane: „Peisajul de altădată e fascinant, dar unele clădiri sunt aproape să se dărâme”
Băile Herculane au redevenit una dintre stațiunile cele mai vizitate din România, dar starea dezolantă a multor clădiri emblematice ale sale continuă să îi îngrijoreze pe turiști.
Lucrări la stadion Știința FOTO Ștefan Both
Motivul real pentru care Guvernul crește taxele: „Un leu luat din buzunarul românilor e mai puțin imporant decât unul alocat baronimii”
Cunoscutul profesor universitar Bogdan Glavan, director al Centrului de Economie Politică și Afaceri „Murray Rothbard”, explică politica fiscala a Guvernului Bolojan și motivul pentru care taxele pentru români cresc, dar unele cheltuieli nejustificate sunt doar amânate.
La toaletă tranzit intestinal Foto Study Finds dms
Băutură care consumată înainte de culcare ne îmbunătățește tranzitul. Trucul medicilor care schimbă tot
Bea asta înainte de culcare și mergi la toaletă fără probleme dimineața – un truc simplu recomandat de medici pentru un tranzit regulat.
city 1428707 1280 jpg
Orașul fascinant apreciat de scriitori și artiști. Povestea impresionantă a locului considerat o adevărată „bijuterie”
Taormina, unul dintre cele mai pitorești orașe de pe coasta estică a Siciliei, a fost încă din secolul al XVIII-lea un magnet pentru scriitori și artiști celebri, precum D.H. Lawrence, Oscar Wilde și Truman Capote.
Dieta mediteraneana - mancare sanatoasa - legume FOTO Shutterstock
Plan alimentar mediteranean: 7 cine rapide, sănătoase și de vară, gata în cel mult 25 de minute
Descoperă 7 cine mediteraneene rapide, sănătoase și gustoase, gata în 25 de minute sau mai puțin! Plan alimentar de vară cu preparate ușoare, pline de ingrediente proaspete, ideale pentru un stil de viață activ și sănătos.
Marsa  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
Coloșii de la Canalul Dunăre–Marea Neagră, fabricați la Mârșa. „Mă lua groaza la gândul că aș putea rămâne locatar aici”
În anii ’80, Uzina Mecanică Mârșa, din Sibiu, a fabricat unele dintre cele mai mari utilaje folosite la construcția Canalului Dunăre–Marea Neagră. Fosta colonie muncitorească ridicată în jurul uzinei păstrează amintirea epocii sale industriale, în decorul pitoresc al Munților Făgăraș.
acoustic 1851248 1280 jpg
Artistul din Generația de Aur care a lucrat pe șantier. Cum a reușit să devină celebru și de ce a ales muzica
Pentru a evita înrolarea în armată, Mircea Vintilă a ales să urmeze cursurile Facultății de Construcții. A absolvit cu succes și chiar a lucrat în domeniu, primul său loc de muncă fiind pe șantierul Barajului Siriu.
Mersul pe jos face nu doar piciorul frumos ci prelungește și viața potrivit studiilor Colaj DMS
Cum să slăbești 5 kilograme în 3 luni mergând pe jos. Elementele-cheie de care trebuie să ții cont
Mersul pe jos combinat cu o alimentație sănătoasă și antrenament de forță te ajută să slăbești eficient și să-ți accelerezi metabolismul.