Părinţi denaturaţi sau copii neastîmpăraţi?

Publicat în Dilema Veche nr. 623 din 28 ianuarie - 3 februarie 2016
Comunismul se aplică din nou jpeg

Despre problema familiei Bodnariu, în jurul căreia s-a făcut recent atîta vîlvă, nu cred că e cazul vreunui comentariu pînă cînd nu se va şti exact ce s-a întîmplat acolo. Aşa că nu luaţi cele ce urmează drept o pledoarie în favoarea acestei familii. Sigur, „ai noştri“ au reacţionat la ideea luării copiilor de lîngă părinţi, idee care, pînă una-alta, nouă, în general, ni ne pare mult mai îngrozitoare decît eventualele pedepse corporale aplicate de un părinte odraslei sale. În lume, chestiuni de genul acesta au stîrnit, nu o dată, mari controverse, scandaluri şi proteste publice.

Dacă mi-aduc bine aminte, în deceniul trecut a fost un caz în care autorităţile americane au extrădat un imigrant chinez, în urma unei reclamaţii că acesta şi-ar fi bătut copilul într-un loc public. S-a iscat un adevărat scandal pentru că unii şi-au pus problema represaliilor cu mult mai grave la care ar fi fost expuşi şi tatăl, şi copilul odată reîntorşi în China, de unde fugiseră ilegal. Autorităţile americane au fost acuzate atunci că nu ar fi ţinut seama de ceea ce se numeşte interesul superior al copilului, care întotdeauna ar trebui să primeze în astfel de cazuri. Din Canada am aflat de un alt caz, în care o româncă stabilită acolo a fost la un moment dat reclamată la poliţie de fiica ei adolescentă, pentru o palmă. Doar pe baza celor spuse de fată, mama a fost ţinută o zi întreagă la poliţie şi anchetată. Mama, la rîndul ei, n-a putut spune că motivul palmei era că o prinsese pe fată consumînd droguri. Încurajată de rezultatul reclamaţiei, fata a încercat să-şi exercite puterea şi cu alte ocazii, ameninţîndu-şi mama că o va reclama din nou. Mama s-a văzut obligată să răspundă prin limitări materiale. Adică nu i-a mai dat bani şi nu i-a mai cumpărat nimic pentru o vreme, ca să-i demonstreze fetei că încă are nevoie de părinţi. Dar, în asemenea condiţii, se poate ajunge la o întreagă nebunie.

Noi încă ştim bine şi povestea copiilor încurajaţi să-şi denunţe părinţii, pe modelul celebrului caz al lui Pavel Morozov (Pavlik), elevul de 13 ani care în timpul vînătorii împotriva kulacilor, sub Stalin, şi-a denunţat tatăl că ar fi fost kulak (chiabur) şi că ar fi avut şi activităţi „contrarevoluţionare“. Tatăl a fost condamnat la zece ani de închisoare, iar numele fiului a devenit emblematic pentru propaganda oficială sovietică: elevul „erou“, care punea interesele statului mai presus de cele ale propriilor părinţi. Sigur, acolo era un regim totalitar şi  bestial. Nu înseamnă însă că, uneori, nu se poate ajunge la rezultate similare şi în ţări cu o democraţie şi o civilizaţie ultrarafinate.

Desigur, extrema cealaltă este tot o nebunie, care se petrece îndeobşte prin ţările mai puţin civilizate şi în care părinţii pur şi simplu îşi maltratează copiii, iar autorităţile nu pot sau nu vor să intervină pe motiv că familia e sacră şi nu te poţi amesteca în treburile ei interne.

Dar, apropo de regulile civilizaţiei şi de ipocriziile ei inerente, îmi amintesc de o situaţie la care am asistat odată, într-un camping de la marginea Florenţei. Era un loc plin de turişti de toate soiurile şi naţiile. Noi eram cu cortul. Alături, doi părinţi englezi şi copilul lor de vreo cinci ani locuiau într-o rulotă. Copilul – pe cît de drăgălaş, pe atît de greu de suportat. Făcea tot ce poate face un copil ca să-i deranjeze pe cei din jur. Tatăl părea şi el la fel de enervat ca vecinii din camping, dar se uita în jur cu teamă şi nu ştia ce măsuri să ia. Dădea senzaţia că l-ar fi urecheat el pe neastîmpărat, dar că, fiind prea mulţi ochi pe acolo, se temea de cine ştie ce reclamaţie. Probabil că, neştiind bine cum sînt privite lucrurile astea prin Italia, nu voia să intre în vreo dandana. Uneori, se mai răstea la copil, cu vocea gîtuită de furie, dar şi de teama de a nu-i deranja pe alţii. Oricum, rezultatul era nul. În fine, după vreo două zile de suportat răcnetele, plînsetele şi sîcîielile copilului, o cucoană de pe un şezlong din apropiere, exasperată probabil că nu reuşea să citească nici două rînduri, a îndrăznit să-l atenţioneze pe tatăl micului terorist cu un subtil  „Helloo!“. În acel moment l-am văzut pe englez cum se schimbă la faţă. Părea că în mintea lui întrevedea deodată pericolul unui alt tip de reclamaţie decît cea de care se temuse pînă atunci, aceea pentru tulburarea liniştii publice. Şi parcă atîta aştepta. Brusc şi-a săltat plodul de-o aripă şi aproape că l-a azvîrlit în rulotă. A intrat după el şi a închis uşa în urma lui. Dinăuntru s-au auzit nişte icnete suspecte şi ni s-a părut chiar că rulota a început să se mişte încoace şi încolo, ca-n desenele animate. Copilul îşi primea porţia, se pare…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Despăgubire de 14,5 milioane de euro pentru un fermier din Focșani, care spune că Autostrada A7 îi ruinează afacerea
Afacerea de milioane de euro a unui vrâncean va fi distrusă de Autostrada A7, mai exact de sectorul Focșani-Bacău. Totuși, afaceristul a primit despăgubiri în valoare de peste 14,5 milioane de euro în primă instanță, conform deciziei Tribunalului Vrancea.
image
Traficantul de droguri în casa căruia a murit drogată o elevă de 16 ani, trimis în judecată. Cum a murit fata
Traficantul de droguri acuzat că i-a dat unei eleve de 16 ani un drog sintetic periculos, în urma căruia adolescenta a murit, a fost trimis în judecată, împreună cu alți doi minori.
image
Pensiile vor fi recalculate încă o dată după 1 septembrie. Ce categorie de cetățeni va încasa mai mult
Executivul se pregătește de o a doua recalculare a pensiilor, care va aduce și mai multor seniori majorări financiare consistente.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: