Paragrafe

Publicat în Dilema Veche nr. 784 din 28 februarie – 6 martie 2019
Paragrafe jpeg

L-am întîlnit pe colegul meu de la Stilistică, Manciurin Ciungu, mergînd dezorientat prin Universitate, cu mină descompusă și privire rătăcită. L-am oprit și l-am întrebat dacă totul era în regulă. „Nu e deloc OK!“, a răspuns. A început apoi să se confeseze cu debitul verbal specific nevropaților: „Predau studenților filologi din anul al treilea un curs de stilistică practică, după modelul manualelor americane de profil. Sînt titularul disciplinei de fix două decenii. Pe vremuri o aveam programată la anul al patrulea, dar, de cînd ne-a cuprins și pe noi sistemul de la Bologna, ea a trecut la anul al treilea. Este important ca studentul să o parcurgă în intervalul terminal de licență, întrucît astfel învață normele de redactare a apropiatei sale lucrări de absolvire. De aceea, am fost mereu apreciat pentru curs. Toată lumea îl considera foarte util. De vreo cinci ani însă, ceva dubios se întîmplă. Percepția discipolilor mei actuali nu mai are nimic în comun cu disponibilitatea hermeneutică a celor de odinioară. Lucrurile au scăpat complet de sub control. Cel mai mult mă chinui la capitolul dedicat paragrafelor. Cum trebuie scris un paragraf în general și unul academic în particular? Răspunsul a atins nivelul maxim de nebunie, iar eu – te rog să mă crezi – nu sînt deloc responsabil pentru asta. Am explicat copiilor din amfiteatru, cu o claritate, aș zice, situată dincolo de orice dubiu, că paragraful reprezintă dezvoltarea analitică a unei singure idei dintr-un întreg, mai precis dintr-o serie de idei legate logic între ele și ilustrative pentru teza principală a eseului/articolului/studiului pe care-l creionăm. Un paragraf va fi deci revelator, limpede și pentru estetica paginii, dar și pentru înțelegerea exactă a temei lui, nici prea lung, nici prea scurt. Am precizat totodată că, pentru armonia textului în ansamblul său, paragrafele ar trebui să fie aproximativ egale între ele. Așa obținem o scriitură simetric proporționată și judicios întocmită. Cum aș fi putut să-mi imaginez că aceste banale considerații didactice vor produce un tsunami universitar? Prima victimă am fost chiar eu. La lucrările practice pe care le solicit săptămînal (ca să-i obișnuiesc pe oameni cu sistemul de redactare), am primit cele mai neașteptate construcții textuale, configurate vreodată în pagină de-a lungul istoriei scrierii umane!“

Manciurin a suspinat din adîncul ființei și a continuat trist: „Mai întîi m-am confruntat cu paragraful-fluviu, de opt pagini, al unui tînăr furios. I-am reproșat că nu a respectat regulile pe care le discutaserăm. S-a răstit la mine că ba da, le respectase cu asupra de măsură. Nu spusesem eu că paragraful trebuie să dezvolte o singură idee? Păi, ăsta era el – omul unei singure idei care țîșnea din străfundurile minții sale precum țițeiul din pămînt! Dacă nu-i dădeam 10, m-a amenințat, avea de gînd să protesteze la toate forurile superioare, mergînd pînă la Dumnezeu, dacă s-ar fi dovedit necesar. Ulterior am recepționat, ca pe un jet de apă rece în față, paragraful-propoziție al unei fete agitate. Și ea m-a luat la rost cu placa ideii singulare. Invers decît furiosul, studenta respectivă susținea că deținea prea multe idei, că mînca de fapt idei pe pîine. Cum să le exprime, într-un eseu, altfel decît prin propoziții și fraze succesive, aliniate ca paragrafe în sine? La rîndul său, domnișoara mi-a sugerat că ar putea lua măsuri administrative drastice dacă nu arătam obiectivitate. Mai fusese, striga, hărțuită de domni profesori libidinoși și în trecut, iar acum toți dădeau cu subsemnatul. În fine, n-ai să crezi, un alt ins mi-a oferit foi albe drept lucrare de seminar, observînd că, în baza indicațiilor mele referitoare la estetica paginii, paragraful cel mai frumos ar fi fost acela nescris. Prin urmare, mă soma să-i apreciez originalitatea stilistică! Apoi, vai, problema s-a extins. Un tată nervos a venit la decanat și a cerut despăgubiri morale. Își internase băiatul, studentul meu, la ospiciu. Se părea că tînărul dezvoltase obsesia numărării rîndurilor paragrafelor pe ecranul computerului, luptîndu-se să le păstreze egale. A repetat gestul pînă cînd a înțepenit, cu un rînjet tîmp, dinaintea calculatorului. M-au luat la refec și colegii din facultate. Cică i-aș fi învățat pe studenți să redacteze rapoarte științifice în formă de haiku-uri, piramide, brazi de Crăciun și steluțe. Mă aștept ca, peste șaizeci de ani, cine știe ce băbuță să scrie cereri la Casa de Pensii în formă de iepurași textuali și, la nedumerirea firească a funcționarei, să urle: Șiungu-i di jinî. Așe mi-o predat paragrafu’ pi cînd ieram fatî colo, la Universitati!“.

Prorectorul cu chestiuni studențești apăru brusc pe coridor, întrerupîndu-l pe Manciurin. A întrebat: „Tu ești Ciungu?“ „Da“, a mieunat profesorul. „Fi-ți-ar paragrafele lu’ pește să-ți fie!“, a mîrîit cel dintîi, repezindu-se spre noi. Ciungu a zbughit-o ca un iepuraș (urmărit de alt iepuraș) în sezonul de împerechere. 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ce substanțe toxice i-au ucis pe angajații fabricii de cașcaval de la Ibănești. Sunt deosebit de periculoase și utilizate pe scară largă
Angajații fabricii de cașcaval de la Ibănești au fost uciși de două substanțe extrem de toxice. În concentrații mari acestea pot provoca decesul foarte rapid, provocând pagube fizice imcopatibile cu viața.
image
Secretele primului submarin militar al României. „Delfinul“ a făcut ravagii printre navele sovietice din Marea Neagră
Primul submarin militar al României a fost construit în anii interbelici și a costat o sumă impresionantă, însă a fost folosit cu succes în Al Doilea Război Mondial. Una dintre operațiunile militare în care a fost implicat a intrat în istorie.
image
Anunțul CFR primit cu hohote de râs de români. „Dacă trenurile reduc viteza cu 50 km/h vom merge cu 20, dar în sens opus”
Oficial, cei de la CFR spun că trenurile circulă cu până la 50 km / h mai încet din cauza caniculei. Anunțul CFR a fost primit cu hohote de râs de români, care știu că trenurile circulă oricum foarte încet.

HIstoria.ro

image
DACICC-1 - Primul calculator electronic de fabricație românească
Pe strada Republicii din Cluj-Napoca se află vila care a aparținut celebrului arhitect al Clujului, Lajos Pákey.
image
Bătălia plajelor. Debarcarea din Normandia
Pregătirea de foc a început la ora 5:50, iar 40 de minute mai târziu, primele unități terestre americane au început debarcarea pe plajele Utah și Omaha.
image
Intrarea Armatei Roşii în Bucureşti bulversează redacția unei reviste de mondenități
Aşa cum sună titlul, Femeia şi căminul e o publicație de mondenități, un magazin pentru femeile serioase, cu bărbat de hrănit şi copii de spălat la fund; cele fără, avînd la dispoziție titluri mai puțin cuminţi.