Papa de la Roma şi cipurile de la Bucureşti

Publicat în Dilema Veche nr. 475 din 21-27 martie 2013
Marea de altădată jpeg

Săptămîna trecută, la diferenţă de doar cîteva ore, la Vatican şi la Bucureşti s-au petrecut evenimente de un contrast îngrijorător.

La Vatican a fost ales un nou Papă, ocazie cu care zeci de mii de pelerini din întreaga lume s-au adunat în faţa bazilicii San Pietro. Prin intemediul televiziunii, am putut asista şi noi la momentele acelea şi am putut simţi ceva din bucuria şi atmosfera de graţie pogorîte asupra Romei. Am putut zări feţele fericite ale oamenilor, am putut vedea zîmbetul luminos şi cuceritor al noului Papă. Alegerea a fost considerată de către mulţi comentatori drept surprinzătoare şi curajoasă. Un cardinal argentinian. Primul Papă din America Latină, primul Papă din Ordinul Iezuiţilor şi primul Papă care îşi ia numele de Francisc (de la Francisc din Assisi). Un conducător de la care se aşteaptă să facă faţă complicatelor probleme cu care se confruntă Biserica Catolică, cele care par să-l fi copleşit pe predecesorul său. Dacă Papa Benedict al XVI-lea a fost recunoscut ca un mare înţelept, noul Papă ar putea deveni, după unele semne, un mare model pentru credincioşi.

În ziua următoare alegerii Papei, şi la Bucureşti s-au adunat aproape o mie de credincioşi creştini, călugări şi preoţi cu steaguri, icoane şi cruci. Fără vreo legătură, însă, cu cele petrecute la Vatican. Şi ce treabă să fi avut ortodocşii de la noi cu Papa de la Roma? Motivul lor nu era nicidecum bucuria unei înnoiri în Biserică, ci grija, nevoia de a se opune cipurilor electronice din noile carduri de sănătate. Un protest pe care ei, probabil, l-au considerat cît se poate de creştinesc. Cu toţii păreau convinşi (pe cine ştie ce căi necurate) că în acele cipuri ar fi înscris numărul Fiarei. Dar nici iubirea, nici bunătatea, nici blîndeţea, nici fericirea şi nici vreun alt sentiment creştin nu guverna acea masă de oameni, animată de ignoranţă, încrîncenare şi spaimă. Un gen de manifestare care, în trecut, a fost dezavuat indirect şi de Sfîntul Sinod. Ca o încununare a lipsei de inspiraţie a participanţilor la miting, pe manifestul răspîndit cu acea ocazie era trecut un „precept“ care zicea chiar aşa: „Nu participaţi la mitinguri şi revolte sociale.“ Un altul spunea: „Nu vă încredeţi în horoscop şi superstiţii (sic).“ Pe pliantele distribuite se mai recomanda retragerea banilor din bănci, evitarea folosirii cardurilor, consumul de lapte de la ţărani, necumpărarea „mîncărurilor iradiate“ de la supermarketuri şi „sămînţa tradiţională nemodificată genetic“. O manifestare neaoşistă şi îndreptată împotriva ştiinţei şi a progresului tehnologic, ca în Evul Mediu.

În ziua precedentă, cum spuneam, la Vatican fusese ales un Papă iezuit. De-a lungul istoriei de aproape 500 de ani, despre iezuiţi s-au spus multe lucruri. Au avut o imagine mai degrabă rea decît bună, iar în secolul al XVIII-lea, membrii ordinului au fost prigoniţi, şi Papa Clement al XIV-lea a fost chiar nevoit, din raţiuni politice, să suprime ordinul. Ceea ce poate nu se ştie, însă, foarte bine e că iezuiţii au dat o mare importanţă educaţiei şi au promovat ştiinţa. Foarte mulţi s-au ocupat de matematică şi astronomie, iar 35 de cratere de pe Lună poartă numele unor cercetători iezuiţi. Printre ei, astronomul Maximilian Hell, de exemplu, a contribuit la calcularea distanţei dintre Pămînt şi Soare, misionarul şi botanistul Georg Joseph Kamel a descoperit camelia, iar Athanasius Kircher a descoperit prezenţa unor microorganismelor în sînge. Lista savanţilor iezuiţi e impresionantă. Ei au contribuit la dezvoltarea medicinei, la legile electricităţii şi ale opticii. Fiind misionari, au răspîndit necontenit informaţii ştiinţifice, pe toate continentele. Tot ei au descoperit izvoarele Nilului Albastru, au făcut hărţi ale fluviilor Amazon şi Mississippi, au confirmat că delfinii au sînge cald... Mai de curînd, unii oameni de ştiinţă, membri ai ordinului din care şi noul Papă a fost ales, au avut contribuţii importante la biologia moleculară sau la analize lingvistice, prin folosirea computerului. Da, chiar acel aparat plin de cipuri.

Pe una dintre pancartele manifestanţilor de la Bucureşti se putea citi „cip = sclavie“. Povestea a fost caracterizată pe drept cuvînt, de Moise Guran, drept un caz de „demenţă colectivă“. Un caz interesant în care s-ar putea spune că inteligenţei artificiale i s-a opus prostia naturală.

Poate că Biserica Ortodoxă Română va găsi o cale să-şi lumineze grabnic membrii mai puţin învăţaţi. Să le amintească, eventual, că printre vlădicii ortodocşi au existat şi cărturari ca Sfîntul Dosoftei, Diaconul Coresi sau Sfîntul Martir Antim Ivireanu. Să le spună că toţi aceştia au dat o mare importanţă tipografiilor şi tiparului, adică unor instrumente de răspîndire a culturii, istoriei şi credinţei, care pot fi considerate precursoare ale cipului şi computerului de astăzi. Să le explice că sminteala refuzului cardurilor nu are nimic de-a face cu spiritul creştin. Altfel, ne vom depărta şi mai tare de lumea civilizată actuală iar lumina adevărată va ajunge tot mai greu pînă la noi.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Friedrich Merz FOTO AFP
Germania își reafirmă susținerea pentru Ucraina. Fredrich Merz a ales un expert pro-Kiev pentru funcția de ministru de Externe
Cancelarul desemnat al Germaniei, Friedrich Merz, a promis că sprijinul ferm pentru Ucraina va fi o prioritate centrală a viitorului său guvern, anunțând că noul ministru de Externe va fi un expert pro-Kiev în politică externă și fost militar.
1 anemie jpg jpeg
Ce legatură este între anemie și cancer?
Una dintre principalele complicații ale cancerului și ale tratamentelor sale este anemia, o tulburare a sângelui care îți poate da senzația de oboseală extremă, amețeală și frig constant.
Avion F/A-18E Super Hornet pe portavionul USS Harry S. Truman FOTO Profimedia
SUA au pierdut în mare un avion de zeci de milioane de dolari, după o manevră de evitare a focului rebelilor Houthi
Marina americană a pierdut un avion de vânătoare de zeci de milioane de dolari, după ce a căzut în mare de pe portavionul USS Harry S. Truman, în timp ce era remorcat în hangar.
blackout 7644060 1280 jpg
Riscul blackout-urilor: „Un avertisment serios pentru viitorul energetic al României”
În contextul recentei pene de curent ce a afectat o parte importantă a vestului Europei, specialiștii atrag atenția asupra riscului crescut de blackout generalizat și asupra vulnerabilităților critice ale sistemului energetic național din România.
image png
Planta de apartament care face minuni: produce mir! Merită să o aibă fiecare român, e o adevărată minune în ghiveci
ntr-o lume tot mai agitată, în care căutăm refugii de liniște chiar în propriile case, o floare discretă, dar cu o încărcătură simbolică și estetică deosebită, devine un adevărat dar pentru suflet: floarea de ceară, cunoscută și sub denumirea de Hoya Carnosa sau „Lacrima Maicii Domnului”
mihai aftanase jpg
Luptător MMA din Iași, filmat în timp ce era răstignit pe cruce și tras de un BMW „Ceea ce voi vreți să vedeți, prostie”
Mihai Aftănase s-a remarcat în mediul online cu provocări virale, care i-au adus atât notorietate, cât și critici acerbe. Recent, la câteva zile după Paște, sportivul s-a filmat în timp ce era „răstignit” pe o cruce și tras de un BMW, o scenă care a stârnit un val de reacții negative în mediul virtu
Ion Ceban Donald Trump Jr  FOTO Facebook jpg
Edilul prorus al Chișinăului, discuții la București cu Donald Trump Jr. : „Să facem Moldova măreață din nou”
Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a anunțat că l-a întâlnit la București pe Donald Trump Jr. cu care a discutat despre mai multe subiecte, inclusiv despre relațiile dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii.
Pană de curent masivă în Spania și Portugalia. FOTO EPA-EFE
În peninsula Iberică s-au reaprins luminile. Spania și Portugalia ies treptat din beznă în aplauzele locuitorilor
După o zi de haos și incertitudine, luminile s-au reaprins pe rând în marile orașe din Spania și Portugalia, semn că sistemele energetice încep să-și revină din cea mai gravă pană de curent din ultimele decenii.
victor ponta trump jr foto fb
Ponta dezvăluie ce i-a spus Trump Jr. despre așteptările președintelui SUA de la România. „Dacă nu, putem și fără voi”
Victor Ponta, candidatul independent la alegeri, a dezvăluit ce a discutat cu Donald Trump Jr., cu care s-a întâlnit la Sofia, Bulgaria, în cadrul forumului de afaceri Trump Business Vision 2025.