Ospitalitate moldovenească

Publicat în Dilema Veche nr. 703 din 10-16 august 2017
Ospitalitate moldovenească jpeg

Prin anul al IV-lea de facultate, un coleg şi bun prieten de-al meu hotărî să se însoare. Relaţia lui cu viitoarea soţie (studentă la Filozofie) dura de ceva timp şi, prin echilibrul său, părea să conducă partenerii, neabătut, spre fericitul eveniment. Totuşi, cu cîteva zile înainte de ceremonial, Ianut – amicul în discuţie – căzu pe gînduri, cuprins fiind, aparent, de hărţuitoare fantasmagorii. Bănuindu-l apăsat de emoţia schimbării modului de viață, am evitat să intru în amănunte. Într-un tîrziu, însă – convins de virtuţile psihoterapeutice ale dialogului –, l-am întrebat abrupt ce se în­tîmplase. Ianut m-a privit cu ochi îngrijoraţi şi mi-a spus un lucru teribil. „Sînt, bătrîne, în faţa unei încercări de care depinde finalmente căsătoria mea cu Oara. Dacă într-o săptămînă nu învăţ să diger, la o singură masă, jumătate de viţel, un pui, treizeci de sarmale şi să beau zece găleţi cu vin, totul s-ar putea să fie pierdut.“ Pentru o secundă, l-am suspectat de vreun curios delir premarital şi am mimat compasiunea profundă. Apoi, văzîndu-i seninătatea tragică a fizionomiei, am cerut lămuriri. Presupusei că obscura comunitate rurală (moldovenească) de unde provenea Oara practica misterioase ritualuri iniţiatice, preluate de la omul tradiţional şi menite să glorifice virilitatea domestică. Explicaţia lui Ianut fu însă mult mai simplă şi, deşi nu eram străin de fondul ei cultural, reuşi să mă lase perplex. Prietenul meu vizitase familia viitoarei soţii în cîteva rînduri şi se arătase impresionat de marea lor ospitalitate. O multitudine de fraţi, unchi, veri şi cumnaţi – pe lîngă părinţii, bunicii şi străbunicii de rigoare – îl înconjurară cu afecţiune din prima clipă a descinderii sale în micul sat de cîmpie moldavă.

Sentimentele pozitive ale clanului se vedeau mai curînd în gestica afabilă şi preocuparea pentru vizitator decît în cuvinte, întrucît, aşa cum Ianut observă imediat, respectivii ţărani erau măsuraţi la vorbe. Porci, curcani, găini şi alte vietăţi au fost imediat sacrificate în cinstea înaltului oaspete. Oara însăşi se depersonalizase, agitîndu-se prin ogradă în ploaia de fulgi şi pene ieşite parcă necontenit din zburătoarele decapitate. Bărbaţii îl abordară conspirativ, cu priviri ferme şi mişcări repezite. Aduseră un butoi gigantic alături de masă, din care, cu un furtun, extrăgeau vinul negru şi gros. Lichidul umplea fără întrerupere o mare de găleţi uriaşe, apărute ca din senin în decorul rustic. Fiecare mesean primea una dintre ele şi i se cerea – pe un ton ameniţător, consideră Ianut – „să o dea gata dintr-o suflare“. Amicul meu, bărbat puternic altfel, făcu faţă banchetului timp îndelungat, dar, la un moment dat, cu privire ceţoasă şi pancreas incendiat, mărturisi împleticit că îi este de ajuns. Pentru întărirea declaraţiei, încercă să acopere gura colosalei găleţi cu propriul piept. Reuşi doar să alunece sub masă, zîmbind nătîng şi sughiţînd animalic. Ca printr-un abur, sesiză feţele nemulţumite ale viitoarelor rude şi auzi observaţia tăioasă a cuiva: „Ianut e supărat pe noi!“, urmată de întrebarea de-a dreptul arţăgoasă a mamei-soacre: „Oara, de ce-i Ianut supărat pe noi?“ Ulterior, totul se scufundă într-o lumină cu nuan­ţe albastre, paradiziace.

Neputinţa colegului meu de a rezista la maratonul alimentar şi bahic propus de către comunitatea amintită era interpretat de acei ţărani conservatori drept un afront personal. Temerile lui Ianut înaintea festinului suprem (căsătoria) erau, în bună măsură, justificate, avînd în vedere semnificaţia covîrşitoare a petrecerii în interiorul unei relaţii de durată la români. Mesele îmbelşugate şi rîurile de alcool, pe care se întemeiază legăturile de prietenie şi de familie în cultura noastră, sînt un mijloc de comunicare (sau o suplinire a ei!) cu celălalt. Ne exprimăm emoţiile şi afecţiunea mai puţin prin cuvinte şi mai mult prin intermediul experimentului pantagruelic. O cină frugală, colorată doar cu vorbe, va fi întotdeauna repudiată în favoarea îngurgitării monstruoase şi tăcute. Reuşita însăşi a balului românesc se leagă, într-un mod straniu, de obligatoriul somn indigest care îi urmează. Totodată, valoarea unei gazde pare să derive la noi din „măiestria“ sa în producerea infarctului ori a pancreatitei nesăbuitului musafir şi nu din bunul comportament moderat. Mîncatul abundent (nu rafinat) reprezintă uneori, să recunoaștem, un act de civilizaţie. Festinul poate deveni, la limită, codul unui impuls reprimat. Investigat cu mijloacele psihanalizei, el dezvăluie o întreagă istorie mentalostă a „substituţiilor“ şi „eliberărilor“ mascate, punctînd constant diverse frustrări colective. Problema e că, asemenea tuturor invenţiilor milenare ale grupului, ritualul pantagruelic produce victime colaterale. Una dintre ele a fost, neîndoios, bunul meu amic Ianut. Implacabilul eveniment (nunta) a sosit, iar el nu a putut evita la nesfîrşit invitaţiile la ospăţ. L-am căutat toată noaptea printre petrecăreţi, intenţionînd să-l felicit. Într-un tîrziu, l-am găsit în stare de colaps, cu capul căzut pe umărul tinerei sale soţii. Alături de ei se afla un cazan imens, cu zece mii de sarmale, golit pe jumătate. „Ce tablou idilic!“, mi-a şoptit cineva la ureche, dar eu nu i-am răspuns.

Nu ştiu de ce, Ianut mi se părea cam supărat. 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Fa­cultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

Foto: adevarul.ro

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.