Orfeu

Publicat în Dilema Veche nr. 750 din 5-11 iulie 2018
Orfeu jpeg

Din mormintele lumii grece╚Öti antice apar uneori t─âbli╚Ťe de aur, unele mici c├«t un bilet RATB, altele ceva mai mari, c├«t, ├«n fine, c├«t un card RATB. Se cunosc vreo 50, foarte r─âsf─â╚Ťate de cercet─âtori. Altele s├«nt bine ascunse prin colec╚Ťii private, unde nu vreau s─â m─â g├«ndesc cum au ajuns. T─âbli╚Ťe nu e prea bine zis (├«n arheologie, ele se numesc lamellae): aurul e b─âtut ├«ndelung, ├«ntr-un strat doar at├«t de gros c├«t s─â se mai poat─â imprima litere pe el. Scrisul ├«nsu╚Öi e minuscul ╚Öi ur├«t. Cele c├«teva r├«nduri s├«nt pline de dezacorduri ╚Öi litere m├«ncate, dar con╚Ťinutul e c├«t se poate de serios: formule mistice, parole de acces ╚Öi instruc╚Ťiuni pentru lumea de dincolo, date ini╚Ťiatului ├«n misterele orfice.

Orfeu, nici zeu, nici vreun erou r─âzboinic sau atletic, e o apari╚Ťie bizar─â ├«n mitologia greac─â. Dat─â fiind importan╚Ťa lui, care se extinde la pitagoreici, cre┼čtini ╚Öi neoplatonicieni, pare ciudat c─â nu e fiul sau fratele sau cumnatul nici unui zeu, adic─â nu ╚Ötim de unde s─â-l lu─âm genealogic. Fiindc─â tat─âl pe care i-l pune la dispozi╚Ťie legenda e un rege trac, Orfeu e exaltat adesea, ├«n epoca modern─â, ca trac get-beget de promotorii tezelor autohtoniste. Pentru Platon ╚Öi al╚Ťi autori antici, el reprezint─â ├«ns─â, ca poet ╚Öi muzician arhetipal, ├«ns─â┼či cultura greac─â.

Episodul-cheie al mitului este ├«ncercarea lui Orfeu de a-╚Öi readuce so╚Ťia, pe Euridice, din lumea de dincolo. Farmecul devastator al muzicii lui ├«l face s─â smulg─â aceast─â derogare de la Hades, dar ├«n ultima clip─â ÔÇô a╚Öa lucreaz─â mitul, par╚Öiv ÔÇô Orfeu ├«ncalc─â promisiunea de a nu se uita ├«napoi, ca s─â se asigure c─â iubita sa ├«l urmeaz─â. E deci o victorie temporar─â ├«n fa╚Ťa mor╚Ťii, insuficient─â pentru un (implauzibil) happy end conjugal, totu╚Öi destul pentru ca restul lumii s─â ├«nceap─â s─â trag─â n─âdejde c─â ceva s-ar putea, cumva, face cu condi╚Ťia de muritor. ├Äntre timp, povestea cobor├«rii ├«n infern dispare din sursele antice aproape patru secole. Asta nu poate fi explicat dec├«t prin participarea antieroului nostru la muta┼úiile ├«n sensibilitatea religioas─â care au provocat difuziunea cultelor ini┼úiatice ├«n epoca arhaic─â. Iar apoi, prin dezvoltarea propriei ÔÇ×religii de mistereÔÇť, ├«n care el devine cel care pune vorbe bune pentru muritori la cei nemuritori.

E un du-te-vino ├«n povestea lui Orfeu ├«ntre Dionysos ╚Öi Apollo, ├«ntre extaz, pe de-o parte, ╚Öi o bine controlat─â perfec╚Ťiune artistic─â, pe de alta. Ceea ce reprezint─â o metod─â sigur─â de a se pune prost cu am├«ndoi zeii. Dionysos trimite menadele s─â-l omoare, iar Apollo ├«i ia darul profe╚Ťiei. (Partea cu profe╚Ťia e mai complicat─â. Orfeu moare sf├«rtecat de femei, jignite de dezinteresul lui pentru ele, s─â-i zicem post-traumatic. Capul s─âu e dus ├«n insula Lesbos, unde ÔÇô normal ÔÇô continu─â s─â c├«nte ╚Öi s─â pronun╚Ťe oracole, ├«ntrec├«nd ├«n popularitate oracolul lui Apollo, care, ├«n consecin╚Ť─â, ├«l oblig─â s─â tac─â, elimin├«nd astfel concuren╚Ťa.) ├Än ansamblu ├«ns─â, zeul mereu asociat cu cultul orfic r─âm├«ne Dionysos. ├Än ritualul orfic se juca probabil, de altfel, dezmembrarea ╚Öi apoi ├«nvierea lui Dionysos.

De o religie coerent─â numit─â orfism nu prea se poate vorbi. Credincio╚Öii nu erau adoratori ai lui Orfeu, ci ini╚Ťia╚Ťi ├«n misterele lui. Secte orfice, animate de textele teogonice ┼či eschatologice atribuite lui Orfeu, func╚Ťionau deja ├«n perioada clasic─â. Ele prescriau un mod de via┼ú─â aparte, al c─ârui element esen┼úial pare s─â fi fost interdic┼úia absolut─â a consumului de carne. ─ésta e unul din motivele principale pentru care asemenea secte au fost percepute ca subversive ├«n raport cu cetatea, deoarece carnea era prin excelen╚Ť─â alimentul rezultat din sacrificiile aduse zeilor tradi╚Ťionali, sacrificii care erau ele ├«nsele principala manifestare religioas─â a comunit─â┼úilor civice.

Practicile funerare orfice presupuneau nu doar lamellae, descoperite în morminte pînă foarte tîrziu, în secolul III d.Hr., dar și suluri de papirus cu prescripţii obscure (pentru noi) ce trebuiau urmate de defunct pentru a se alătura celorlalţi iniţiaţi în lumea de dincolo. Cel mai vechi papirus orfic a fost descoperit în resturile unui rug funerar de la Derveni (lîngă Salonic), dar cred că și papirusul de la Mangalia, altminteri la fel de vechi (din a doua jumătate a secolului IV î.Hr.), e tot orfic, chiar dacă n-a putut fi descifrat. Deocamdată.

Cum teosofia orfic─â ├«╚Öi propunea s─â deschid─â sufletului calea spre adev─ârata via┼ú─â, asem─ân─ârile lui Orfeu cu Christos erau suficient de evidente ca s─â trebuiasc─â discutate ╚Öi respinse de apologe╚Ťi (├«ntre al╚Ťii, Clement din Alexandria). Polemicile lor au neutralizat par╚Ťial compara╚Ťia, dar au f─âcut o probabil ╚Öi s─â sar─â ├«n ochii unei alte p─âr╚Ťi a publicului. Oricum, arta paleocre╚Ötin─â ├«n general folose╚Öte iconografia orfic─â pentru inspira╚Ťie (atunci c├«nd, bine├«n╚Ťeles, nu folosesc am├«ndou─â ca modele reprezent─âri ale ├«mp─âratului roman sau ale lui Mithra). Imaginea Bunului P─âstor, de exemplu, este construit─â pe baza figurii lui Orfeu c├«nt├«nd ├«nconjurat de animale s─âlbatice ┼či pa┼čnice tr─âind ├«n armonie, a╚Öa cum apare ├«n cel pu╚Ťin o sut─â de mozaicuri de epoc─â roman─â, reluat─â de mai multe imagini ale lui Orfeu-Christos ├«n catacombe. O amulet─â de la Pergamonmuseum (pierdut─â ├«n al Doilea R─âzboi Mondial) ├«l reprezenta pe Christos crucificat, av├«nd ├«ns─â inscrip┼úia Orpheos Bakkikos. Un alt mozaic cu Orfeu (purt├«nd boneta frigian─â tipic─â) a fost descoperit ├«ntr-un morm├«nt din secolul VI d.Hr. de la Ierusalim, ar─ât├«nd c─â, pentru unii cre┼čtini, Orfeu putea fi ├«nc─â o conexiune paralel─â tolerabil─â cu lumea de dincolo. Bog─â╚Ťia mitului lui Orfeu ├«ndrept─â╚Ťe╚Öte, s─â zicem, aceast─â interpretare ╚Öi altele; r─âm├«ne o singur─â ├«ntrebare: cu Euridice ce-a╚Ťi avut? 

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este romanul Chihlimbar, Polirom, 2017.

Foto: mozaic roman, Orfeu ├«mbl├«nzind animalele

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
Reac┼úii dup─â ┼čedin┼úa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: ÔÇ×Arat─â ca un cadavruÔÇŁ
Desemnat ├«n anii '90 cel mai sexy b─ârbat ├«n via┼ú─â de revista People, actorul Brad Pitt ┼či-a ┼čocat fanii cu cea mai recent─â ┼čedin┼ú─â foto realizat─â pentru revista GQ, mai mul┼úi internau┼úi coment├ónd c─â arat─â ca un cadavru.
image
Lacul c─âutat de zeci de mii de turi┼čti pentru tratamente s-a colorat ├«n roz. Explica┼úiile cercet─âtorilor VIDEO
Pe l├óng─â culoare, lacul eman─â ┼či un miros nepl─âcut. ├Än fiecare an, aici vin zeci de mii de turi┼čti la tratament. Speciali┼čtii vin cu explica┼úii.
image
CTP ne treze┼čte la realitate: ÔÇ×Popovici? Dar de ce s─â m─â simt m├óndru?ÔÇť
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.