Operaţiunea toate cele

Publicat în Dilema Veche nr. 98 din 1 Dec 2005
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

"Uite ce s-a-ntîmplat", îmi spuse mama, arătînd cu degetul către CNN. Îmi ridicai privirea din ziarul pe care îl citeam la insistenţele ei, căci a ţinut morţiş să citesc glumele din organul de presă al comunităţii de pensionari în care trăieşte. Atentatorii sinucigaşi de pe CNN s-au amestecat oarecum cu poanta unui banc cu Britney Spears care suna cam aşa: "Cred că mariajul homosexual ar trebui să aibă loc între un bărbat şi o femeie". Mă surprinde faptul că oamenii de pe acolo aveau habar cine e Britney Spears. Cu o seară înainte mă uitasem cu mama la The Honeymooners. Carnagiul este urmat pe CNN de preşedintele Bush, care jură ferm că va continua războiul în Irak. În prezent, se află în Mongolia. Mă duceam de la New York în Florida şi m-am oprit pe drum s-o vizitez pe mama de Thanksgiving, ca un fiu iubitor ce sînt. Hainele mi se răsucesc în maşina de spălat de pe etajul complexului unde locuieşte mama. Azi-dimineaţă am ieşit la plimbare să ne uităm la copacii dărîmaţi de ultima furtună. Mama mi-a mai arătat şi piscinele goale şi cum sînt ele curăţate de noroi şi crengi rupte. Au aici şi cinematograf, şi săli de sport, cursuri de spaniolă şi sculptură. Nimic din acestea nu îi stîrneşte interesul mamei, care preferă să se plîngă de lumea în care trăim. Primeşte în asta un ajutor de nepreţuit din partea televizorului. Acesta pune paie pe foc cînd para jignirilor, pe care i le aducea lumea largă, pare a se stinge. Mă rog, ăsta este privilegiul vîrstei: poţi găsi cusururi în toate cele, şi toate cele, credeţi-mă, au cusururi. CNN ni-l arată pe Bush în Mongolia, în faţa unui perete roşu, ornat cu ceva ce pare a fi miliarde de mici seceri şi ciocane, iar mama aduce nişte prăjiturele fără zahăr din care trebuie neapărat să gust "pentru că sînt din cele bune". Le mănînc. Mama e democrată. Aseară ne-am uitat la Fahrenheit 911, filmul lui Michael Moore, şi ea a plîns. Azi, CNN pare a fi doar o urmare la filmul lui Moore. De fapt, fiecare zi de la realegerea lui Bush este o urmare la filmul lui Moore. Mai avem şi un nou uragan cu nume de literă grecească în Caraibe, aşa că şi ăsta pare o urmare. Dacă termină şi literele alfabetului grecesc, o să înceapă cu cel chirilic. Apoi cu cel chinez. Slavă Domnului, alfabete avem! Ce nu avem este răbdarea şi puterea de a trece prin atîtea uragane şi prin încă trei ani de mandat ai lui Bush. Mama a trăit în timpul celui de-al doilea război mondial în România, dar aia era atunci, şi asta-i acum. Încă o mai supără uciderea civililor, chiar dacă de data asta nu mai e vorba de rudele noastre. Sînt rudele altora. Dar furtuna o ia foarte personal. Mai ales de cînd gaşca lui Bush pare hotărîtă să nege încălzirea globală şi degradarea mediului. Mama sare de pe scaun şi se repede să-mi pună hainele în uscător. Se întoarce foarte agitată: "Am ajuns la ţanc. Un moşotei voia să se-nstăpînească pe uscătoare". Moşi. Timp. La timp. Lumea. Totul este aici, iar eu scriu lucrurile pe măsură ce se întîmplă.

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Cele mai ieftine destinații de vacanță din Grecia. Insula care trece neobservată, dar merită vizitată
Pe lângă celebrele insule grecești Santorini, Mykonos și Thassos, există și alte destinații de vacanță în Grecia mai puțin cunoscute și mai ieftine. Iată care sunt acestea, conform The Travel.
image
Poliţistul care a ucis din greșeală un şofer. Nu va face nicio zi de închisoare, dar a fost obligat la daune-record
Un polițist din Vaslui a fost trimis în judecată pentru omor, dar a fost condamnat în cele din urmă pentru ucidere din culpă, după ce instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei.
image
Sfaturile primite de doi tineri pensionari MAI care vor să își crească fetița în Olanda. „Ne ajung banii?“
Doi tineri pensionari MAI, beneficiari de pensii militare, vor să se mute cu fetița în Olanda și au cerut sfaturi despre acest pas pe un grup de Facebook al românilor din diaspora.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.