Onestitate academică

Publicat în Dilema Veche nr. 737 din 5-11 aprilie 2018
Onestitate academică jpeg

Am aflat recent niște întîmplări din viața profesorului de Etică, Negu Copilan, demne de tot interesul. Mi-a atras atenția, mărturisesc, un incident inexplicabil legat de acest filozof al moralei și, curios din fire cum sînt, am făcut cîteva mici investigații. Incidentul se referă la numirea lui Copilan – absolut justificat, judecînd după numeroasele sale atribute intelectuale –, de către Rectorat, în funcția de decan al Facultății de Metafizică Spontană și, aproape instantaneu (nici măcar a doua zi, ci chiar în ziua validării lui în Senat, ba chiar pe parcursul ședinței senatoriale respective!), revocarea sa de urgență. Ce se întîmplase? Se răzgîndise subit profesorul și își dăduse demisia? Făcuseră administratorii vreo greșeală birocratică și nu puteau să o rezolve decît prin reluarea procesului de numire de la început? Senatorii universitari se arătară parcimonioși cu informațiile, așa încît, întîlnindu-l, la un moment dat, pe protagonist, l-am întrebat direct care fusese cauza preluării celui mai scurt mandat decanal din, probabil, întreaga istorie academică a umanității. A zîmbit și mi-a spus, am avut sentimentul, cu profundă duioșie: „Domnule profesor, am fost victima a ceea ce se cheamă îndeobște defect ocupațional, un reflex profesional necontrolat…“

Fostul decan a simțit că erau necesare explicații suplimentare și de aceea a adăugat: „Nu s-a întîmplat prima oară, dar, admit, acum a fost cel mai spectaculos. Știți prea bine, eu predau chestiuni legate de morală. Or, nu pot fi etician la catedră și ipocrit în viața de zi cu zi! Prin urmare, în pragul oricărui tip de compromis social la care mă expune viața, voit/știut în prealabil, însă nedigerat suficient cerebral, cel mai adesea totuși nevoit/neștiut, mi se activează, salutar, creierul moral și, ca să o zic pe aia dreaptă, mă apucă năbădăile. Așa l-am plesnit peste bot, în seara de 23 decembrie 1989, pe noul prefect – emanat din Revoluție – al orașului, atunci cînd, uitînd contextul, insul s-a adresat răsculaților adunați acolo, din automatism, evident, dar la fel de eronat, cu apelativul tovarăși. Am fost ulterior alungat, drept pedeapsă, din toate structurile urbane de conducere, deși am intrat primul în Prefectură, printre tancuri și milițieni! Tot așa mi-am fugărit decanul prin Universitate, cînd l-am auzit, la deschiderea anului școlar, că trebuie să fim mai flexibili cu devierile unor cadre didactice, întrucît, în fond, oameni sîntem cu toții. L-am prins, desigur, și l-am făcut neom pentru cîteva săptămîni. Am fost suspendat, aflîndu-mă la un pas de concediere…“

Negu Copilan a luat o scurtă pauză de meditație (o pauză de metafizică spontană, pesemne!). Apoi, a continuat: „Mă rog, am acționat identic și în alte împrejurări similare, plătind, după legea vaselor comunicante, un preț extrem de mare. În cazul de față, nu mi-am imaginat nici o secundă faptul că acest surprinzător creier moral va găsi iarăși rațiuni de manifestare. Mă înscrisesem la concursul de decan din proprie inițiativă și, culmea, fără speranțe semnificative. Cei doi contracandidați erau indivizi de calitate profesională și, nu vă ascund, mă gîndeam sincer că măcar unul dintre ei ar putea fi mai bun administrator decît mine. În plus, ambii aveau relații excelente cu actuala conducere a Universității, șansele lor – pînă și pe acest palier al deciziei subiective – părînd mult mai consistente ca ale mele. Uluitor însă, am fost eu declarat cîștigător și, în consecință, numit oficial decan la ședința de Senat la care vă referiți! A fost, în felul său, un episod unic în existența mea. Mereu s-a tras scaunul de sub mine, mereu am fost faultat, vai, grobian. Nu-mi venea să cred că mi se acordase credit, că eram, ultimativ, onorat cu o asemenea misiune nobilă – de a fi decanul Facultății de Metafizică Spontană! Vedeți totuși, misterioase sînt mințile noastre…“

Profesorul a revenit după o altă clipă meditativă: „Cînd mi s-a oferit cuvîntul pentru a mă adresa, în noua calitate, comunității, ceva straniu s-a petrecut în conștiința mea. Unii ar spune că li s-a pus o pîclă pe creier. Nu, nu este așa! Dimpotrivă, parcă mi s-a deschis creierul deodată și am văzut lucrurile cu o claritate divină. Deși m-am dus setat să-mi exprim gratitudinea, m-am trezit elaborînd o diatribă – timp de o oră și jumătate, în fața unui Senat paralizat de spaimă – împotriva racilelor învățămîntului românesc, ai cărui exponenți demonici se aflau chiar acolo, în frunte cu rectorul și prorectorii trădători! Mizerabili, javre și nemernici au fost – vă rog să mă credeți! – cele mai politicoase cuvinte pe care le am folosit…“ „Bine“, am întrebat îngrozit, „și, pe lîngă revocare, nu v-au trimis și la Comisia de Etică?“ „Pardon!?“, a strigat Negu cu un ton diferit. „Sugerați cumva că eu, filozof al moralei, trebuie să merg la Comisia de Etică?“ Ochii îi luceau nebunește. Am făcut stînga-împrejur și am luat-o la goană cu Copilanul dezlănțuit în urma mea… 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Un fan al Angliei și un ofițer de poliție din Germania s-au ales cu răni grave după ce huliganii au atacat un bar în care suporterii Serbiei sărbătoreau înaintea meciului Serbia - Anglia de la Euro 2024, care va începe la ora 22.00.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.