Omul, cît trăieşte, învaţă

Publicat în Dilema Veche nr. 675 din 26 ianuarie – 1 februarie 2017
Un decalog sau mai multe? (VIII) jpeg

Am aflat că domnul Liviu Dragnea ar fi zis că pune pariu că 99% din manifestanții de la mitingul de duminică împotriva ordonanțelor de urgență referitoare la grațiere și amnistie nici măcar n-au citit textele cu pricina. Am fost la mitingul de duminică și nu citisem textele cu pricina. S-ar putea ca domnul Dragnea să aibă dreptate. S ar putea ca procentul vehiculat retoric de domnia-sa să fie chiar subestimat. Poate a fost de 99,3%.

Ce nu înțelege domnul Dragnea sau se preface că nu înțelege – nu știu care variantă e preferabilă – e că tocmai ăsta a fost motivul principal al protestului. Am vrea să fim și noi lăsați să citim. Am vrea să ni se dea și nouă dreptul să înțelegem. Am vrea să putem asculta și noi părerea celor competenți. Am vrea să putem și noi să discutăm despre ce urmează să se întîmple cu societatea noastră. Am vrea să putem formula și noi o opinie, în cunoștință de cauză. Am vrea ca și opinia noastră să poată fi ascultată. Am vrea, pe scurt, să trăim într-o societate în care ordinul mai întîi se discută și abia după aceea, dacă mai e cazul, se execută, și nu într-o cazarmă.

Am fost la mitingul de duminică și mă voi duce ori de cîte ori Puterea va încerca să ia decizii, în numele nostru, mai înainte ca noi să putem înțelege despre ce e vorba. Am aflat, de la mediile de informare din România, că ar fi trebuit să-mi aduc și cîinele la manifestație – aș fi primit 30 de lei în plus. Îmi pare rău, cîinele meu se teme de aglomerație, de mulțimi de oameni strînși laolaltă. Se pare că, față de anumite lucruri, animalele sînt mai sensibile decît oamenii. Pentru că, din perspectivă umană, o atare mulțime de protestatari nu e decît o gloată nătîngă și zurbagie.

Am fost, cîndva, numit „legionar“ și /sau „golan“ de un președinte al unui stat proaspăt democratic. Am văzut cu ochii mei batalioanele de civili mărșăluind pe străzi și scandînd „IMGB face ordine!“. Am văzut minerii ciomăgind tineri pe stradă pentru că aveau plete, barbă sau ochelari. Am văzut sediul Facultății de Geologie a Universității din București vandalizat de apărătorii democrației purtători de lămpașe proprii sau închiriate, Dumnezeu știe. M-am uitat la vitrinele făcute țăndări, la exponatele – roci, flori de mină – călcate în picioare, la fecalele depuse glorios peste sfărîmături.

Aflu acum că, după două decenii și jumătate, nu mai sînt privitorul îngrozit, ci însuși făptașul. Noroc că domnului Dragnea nu i-a dat prin cap să cheme în ajutor intelectualii, să facă ordine printre minerii de azi.

Am auzit cîndva scandîndu-se cu mîndrie proletară pe străzile Bucureștiului „Noi muncim, nu gîndim!“ și mi-am însușit lecția. Trei ore în frig, și la Universitate, și la Guvern, și la sediul PSD, nu-i de ici, de colo, cînd remunerația per activitate e, deh, mică, după buget! Măcar de-aș fi luat, totuși, și cîinele, că din diurna lui îl hrăneam o lună întreagă. Să lăsăm fasoanele cu sperietura: o adunătură de golani, nevoiași și ei. Mai aflu că era cît pe ce să izbutim și o lovitură de stat, dar s-a dat ruperea rîndurilor tocmai cînd să înceapă treaba pe bune, fiindcă iar au cotit-o serviciile, că li s-a făcut frică în ultimul moment. Și că a fost, de fapt, un miting nazist, ca să înscăuneze un Conducător care să exileze romii în Gulag la Bruxelles și să cucerească, în fine, Bulgaria, așa cum visa Cioran în 1935. Multe lucruri află omul și, cum se zice, cît trăiește, învață.

Primesc dup-aia o invitație la televiziune, la o dezbatere despre cît de dezbinat e poporul român. Chiar, cît sîntem de dezbinați? Aș zice, deși mi-e teamă că o să-i enervez pe mulți, că nu din cale-afară, dacă e să ne comparăm, în momentul de față, chiar cu alte nații mai cu ștaif, precum americanii, englezii, francezii sau nemții, de pildă. Am fost, după Brexit, la conferințe internaționale la care am stat de vorbă cu profesori britanici, care nu ziceau, e drept, că le e rușine de nația lor – unui britanic îi e greu să scoată pe gură așa ceva, spre deosebire de mulți compatrioți de-ai noștri –, ci doar că le e rușine de ce a ajuns să se întîmple cu ea. Am fost la o conferință la Budapesta la care gazdele și-au dus oaspeții de peste hotare la un monument hidos, ridicat în vremurile recente, prin care Ungaria zilelor noastre încerca să se spele pe mîini de vinovățiile Holocaustului, punîndu-le în seama „cotropitorului“ hitlerist. Îndată după inaugurare, monumentul a fost invadat de semne ale dezaprobării – fotografii, relatări biografice sau doar mici pietre amintindu-i pe cei exterminați – pe care autoritățile nu au mai avut curajul să le înlăture. „Nu sîntem, totuși, în Țara lui Orbán“ – păreau să vrea să ne spună gazdele.

Nu sîntem, cred, un popor dezbinat – poate dezarticulat, defazat, ceea ce e altă poveste. Avem în schimb lideri politici a căror cultură, inteligență și probitate politică nu au reușit să se ridice peste nivelul lui „cine nu e cu noi e împotriva noastră“ și pentru care a fi de altă părere te califică fie drept imbecil, fie drept trădător de țară. Ai votat, s-a terminat – c-așa-i în democrație.

Și eu ce o să mai spun mîine la televizor? Gata cu televizorul! Toată lumea la culcare. Trebuia să vă faceți lecțiile mai devreme. 

Liviu Papadima este profesor de literatură română la Facultatea de Litere, prorector la Universitatea din București; coautor al manualelor de limba și literatura română pentru liceu, apărute la Humanitas Educațional. A coordonat mai multe volume apărute la Editura Arthur.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
O pisică a fost „expediată” din greșeală mii de kilometri cu un colet pe care stăpânii săi l-au returnat. Cum a fost recuperată
O familie din SUA și-a expediat din greșeală pisica într-un colet de retur. Felina a rezistat fără mâncare si apă timp de șase zile, până când a fost salvată de un angajat al companiei Amazon. Stăpânii au crezut că e o glumă când au aflat unde a ajuns animalul pe care îl căutaseră disperați.
image
Ce poți face seara pentru a te trezi mai fericit dimineața. „Recomand unul dintre acele ceasuri deșteptătoare de modă veche”
Se pare că secretul pentru a avea o dimineață grozavă începe cu o seară înainte, potrivit experților. De fapt, doar câteva obiceiuri dinainte de culcare pot face toată diferența pentru ziua următoare.
image
Gelozie dusă la extrem. Locuinţă incendiată din răzbunare pe concubina care-şi găsise alt bărbat
Un bărbat din judeţul Neamţ are mari necazuri penale, fiind reţinut de poliţişti şi cercetat pentru distrugere şi încălcarea ordinului de protecţie, după ce a acţionat necugetat din pricina geloziei

HIstoria.ro

image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.