Oengeurile nonguvernamentale

Publicat în Dilema Veche nr. 416 din 2-8 februarie 2012
Dragoste şi răzbunare jpeg

Din luxuriantul neam pleonastic al eternelor sintagme-vedetă, „babă bătrînă“ şi „mic orăşel“, se desprinde, zilele astea, după un sprint spectaculos, ideea de oengeu nonguvernamental. În efortul de a provoca empatia compatrioţilor care stau la televizor şi nu ies în piaţa publică pentru a-şi declara nemulţumirea, unii dintre demonstranţi au descoperit, cu fascinaţie, că ei înşişi pot fi părţi ale societăţii civile. Mai mult decît atît, ceea ce suna extrem de ameninţător, nu cu mulţi ani în urmă, devine acum un refren dintre cele mai plăcute. Deşi o bună parte din percepţia publică asupra ONG-urilor şi asupra a ceea ce ar putea însemna societate civilă e destul de distorsionată, faptul că aceste două sintagme au revenit pe scena publică de la noi nu e deloc un lucru rău. Că se mai trezesc unii cetăţeni exprimîndu-se cît se poate de vocal în numele întregii societăţi civile, ba încă unii declarînd vîrtos că ei înşişi sînt societatea civilă, adunată într-o singură persoană, asta e altă poveste. Însă ceea ce e cumva amuzant, dar şi îmbucurător în aceeaşi măsură e mecanismul de gîndire care a dus la această mică înviorare a imaginii societăţii civile. Nu pot să spun că am suportul vreunei cercetări sau cifrele unui studiu fulger desfăşurat chiar în aceste zile. E doar o părere. Un fel de a vedea lucrurile, lipsit de pretenţia certitudinii.

Faptul că unii dintre compatrioţi au ieşit în stradă pentru a-şi declara public nemulţumirile legate de nivelul de trai, abuzuri, promisiuni neonorate e un lucru perfect normal. E, în sine, o componentă esenţială a jocului democratic. O parte a libertăţii pe care ne-am dorit-o atîta vreme. Unii dintre cei care privesc cu neîncredere sau chiar cu dezaprobare acest protest spun că haosul de idei, mulţimea pestriţă de mesaje, lipsa de program, hărmălaia, tot ce s-a întîmplat în Piaţa Universităţii de la Bucureşti şi în multe alte oraşe sînt încă o dovadă a înapoierii noastre, un indicator al inferiorităţii, al neputinţei. Dar sancţionarea, pe drept cuvînt, sau dezaprobarea faţă de cei care s-au trezit să înjure în fel şi chip, să facă uz de formule greu de calificat, să spargă vitrine sau să se dea la jandarmi, s-a lăţit şi peste cei care au folosit perfect corect acest mecanism democratic. În Piaţa Universităţii şi în oraşele unde concetăţenii au ieşit să protesteze s-au regăsit destui oameni care formulau cu claritate motivele lor de nemulţumire, fără să folosească formule jignitoare la adresa cine ştie cărui aspect fizic al cuiva sau la adresa familiilor, neamurilor sau strămoşilor unora dintre cei incriminaţi în mesajele de protest. Mai clar, neaoş, pe româneşte, scepticii spun că totul e sortit dezastrului. Puterea e sinistră şi ticăloasă. Opoziţia e o adunătură de papagali. Protestatarii sînt oameni care n-au ce face, lipsiţi de orice educaţie, abrutizaţi, manipulaţi. Dacă nu s-ar fi ieşit în stradă, pesimiştii ar fi spus că „naţia asta nu e în stare de nimic“. Discursurile despre fatalitate şi laşitate ar fi zburdat nestingherite. Dacă s-a ieşit în stradă – iar nu e bine. Adică n-au ieşit ăia care ar fi trebuit să iasă. Şi tot aşa, la nesfîrşit, în bucla timpului.

Pe de altă parte, entuziaştii fenomenului au făcut o obsesie din supraexpunerea şi purtarea pe aripi ditirambice a inventivităţii şi creativităţii unora dintre mesajele protestatarilor. S-a decis că marele umor românesc nu e pierdut, că fibra hîtră care ne-a însoţit istoria nu s-a atrofiat complet şi că, în mod sigur, putem fi calificaţi oricum, dar proşti, cu siguranţă, nu sîntem. Dacă mai putem să facem miştouri – unele dintre ele, excelente, cum s-ar spune, de mare angajament –, nimic nu e încă pierdut. Însă entuziaştii spectacolului creativ nu îşi dau seama că, vrînd-nevrînd, cîntă aceeaşi partitură cu cea a pesimiştilor. Primii reduc tot ceea ce văd la cei care jignesc şi au chef de adrenalină şi hîrjoană cu jandarmii. Cei din urmă reduc natura fenomenului la driblingurile fine din texte, la zîmbete şi hohote complice, care trimit treaba, pe neobservate, în zona anecdoticului.

Iar dincolo de toţi, stă umbra confiscării. Nu doar politicienii sînt cei care generează acest pericol. Felul nostru radical de a gîndi e mult mai periculos. Într-un fel, fiecare dintre noi vrea să confişte acest fenomen. Prin lozinci geniale, prin volumul declaraţiilor, prin forumuri, prin comentarii, fiecare pe unde apucă. E mai important să spui: „Ţi-am zis io, bă?! Păi, am fost primul acolo. Tu unde-ai fost în primele zile? Io am zis de la început că aşa stă treaba!“. Asumarea oricărui tip de eroism e mai tentantă decît ieşirea în sprijinul ideilor, care par să fie situate prea departe, prea difuze, prea greu de atins. Chiar şi indiferenţa e o formă de confiscare aici.

Şi-n atmosfera asta vie, apare, în urma invocărilor, din nou, societatea civilă. Se murmură şi se strigă – Unde sînt oengeurile? Două chestiuni dintre cele mai hulite în anii trecuţi. Acum, societatea civilă e aşteptată ca un detaşament salvator, ca o divizie de paraşutişti. Iar ceea ce a declanşat această chemare e sonoritatea „nonguvernamental“. De unde şi întărirea pleonastică – oengeuri nonguvernamentale. Dacă e ceva nonguvernamental – e de bine. Dacă e ceva civil – iar e de bine. Ca prim pas, chiar dacă sună amuzant, e un lucru vrednic de laudă. Ar fi minunat ca multe dintre organizaţiile care fac lucruri foarte bune în ţara asta să se bucure de un val de solidaritate şi de simpatie. Însă bucuria e valabilă doar cîtă vreme avem chef să descoperim cu adevărat ce înseamnă nonguvernamental şi societate civilă. Dacă ne închipuim că, bunăoară, un mare grup de militari în rezervă – doar pentru că sînt îmbrăcaţi civil – sînt societatea civilă, am greşit-o rău.

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Cancer pacient facebook jpg
„Super-supraviețuitorii” cancerului, subiect de cercetare. Ce impact ar putea avea noul studiu
Medicii de la Institutul Național de Sănătate britanic (NHS) au lansat un studiu pentru a înțelege cum au reușit unii pacienți bolnavi de cancer să trăiască mai mult decât se aștepta, scrie The Guardian.
Alexandra Stan s-a lăsat inspirată de fostul iubit pentru albumul ei
Rachete ATACMS FOTO Profimedia jpg
Reacția principalului aliat al lui Putin, după ce SUA a permis Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acţiune. Poziția Italiei și Franței
China, principalul aliat a lui Putin, a îndemnat la pace în Ucraina, după ce președintele american Joe Biden a autorizat Kievul să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune furnizate de SUA.
netflix pixabay jpg
Filmul care a rupt topurile Netflix și a făcut ocolul Planetei! A cucerit publicul și a ajuns instant pe primul loc.
Drama care a rupt topurile Netflix! Este pe primul loc în România și te va emoționa complet
Alibec jpg
LIVETEXT / România - Cipru, în Liga Națiunilor. Tricolorii vor punctaj maxim
România înfruntă astă-seară, de la ora 21.45, selecționata Ciprului, în ultimul meci din actuala campanie a Ligii Națiunilor la fotbal.
Atac rusesc la Odesa FOTO EPA EFE jpg
Atac masiv al rușilor asupra Odesei. Presa locală publică imagini cu morți pe stradă
Forțele ruse au lansat, azi, la pranz, un atac masiv cu rachete asupra orașului port Odesa pe 18 noiembrie, a anunțat guvernatorul regiunii Oleh Kiper.
donald trump jr
„Imbecili!”. Fiul lui Donald Trump, furios după ce Joe Biden a permis Ucrainei să folosească rachete ATACMS pe teritoriul Rusiei
Donald Trump jr i-a calificat drept „imbecili” pe Joe Biden şi oficialii americani care au dat undă verde Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acţiune pe teritoriul Rusiei.
test1 jpeg
Provocarea care dă bătăi de cap multora. Câte triunghiuri sunt în imagine? Geniile dau răspunsul corect în câteva secunde
Poate că, la prima vedere, acest test de inteligență ne va părea a fi unul neobișnuit de simplu. La urma urmei, tot ce ni se cere să facem este să spunem câte triunghiuri vedem în acest cerc, în numai 15 secunde! Însă, în realitate, lucrurile sunt mult mai complicate decât am crede!
Péter Szijjártó facebook png
Indignare la Budapesta, după ce SUA a permis Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă asupra Rusiei. „Extinde războiul la scară globală”
Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, este de părere că decizia SUA de a ridica sancțiunile Ucrainei să lovească teritoriul Rusiei cu rachete, ar „extinde războiul la scară globală”, scrie Politico.