Oengeurile nonguvernamentale

Publicat în Dilema Veche nr. 416 din 2-8 februarie 2012
Dragoste şi răzbunare jpeg

Din luxuriantul neam pleonastic al eternelor sintagme-vedetă, „babă bătrînă“ şi „mic orăşel“, se desprinde, zilele astea, după un sprint spectaculos, ideea de oengeu nonguvernamental. În efortul de a provoca empatia compatrioţilor care stau la televizor şi nu ies în piaţa publică pentru a-şi declara nemulţumirea, unii dintre demonstranţi au descoperit, cu fascinaţie, că ei înşişi pot fi părţi ale societăţii civile. Mai mult decît atît, ceea ce suna extrem de ameninţător, nu cu mulţi ani în urmă, devine acum un refren dintre cele mai plăcute. Deşi o bună parte din percepţia publică asupra ONG-urilor şi asupra a ceea ce ar putea însemna societate civilă e destul de distorsionată, faptul că aceste două sintagme au revenit pe scena publică de la noi nu e deloc un lucru rău. Că se mai trezesc unii cetăţeni exprimîndu-se cît se poate de vocal în numele întregii societăţi civile, ba încă unii declarînd vîrtos că ei înşişi sînt societatea civilă, adunată într-o singură persoană, asta e altă poveste. Însă ceea ce e cumva amuzant, dar şi îmbucurător în aceeaşi măsură e mecanismul de gîndire care a dus la această mică înviorare a imaginii societăţii civile. Nu pot să spun că am suportul vreunei cercetări sau cifrele unui studiu fulger desfăşurat chiar în aceste zile. E doar o părere. Un fel de a vedea lucrurile, lipsit de pretenţia certitudinii.

Faptul că unii dintre compatrioţi au ieşit în stradă pentru a-şi declara public nemulţumirile legate de nivelul de trai, abuzuri, promisiuni neonorate e un lucru perfect normal. E, în sine, o componentă esenţială a jocului democratic. O parte a libertăţii pe care ne-am dorit-o atîta vreme. Unii dintre cei care privesc cu neîncredere sau chiar cu dezaprobare acest protest spun că haosul de idei, mulţimea pestriţă de mesaje, lipsa de program, hărmălaia, tot ce s-a întîmplat în Piaţa Universităţii de la Bucureşti şi în multe alte oraşe sînt încă o dovadă a înapoierii noastre, un indicator al inferiorităţii, al neputinţei. Dar sancţionarea, pe drept cuvînt, sau dezaprobarea faţă de cei care s-au trezit să înjure în fel şi chip, să facă uz de formule greu de calificat, să spargă vitrine sau să se dea la jandarmi, s-a lăţit şi peste cei care au folosit perfect corect acest mecanism democratic. În Piaţa Universităţii şi în oraşele unde concetăţenii au ieşit să protesteze s-au regăsit destui oameni care formulau cu claritate motivele lor de nemulţumire, fără să folosească formule jignitoare la adresa cine ştie cărui aspect fizic al cuiva sau la adresa familiilor, neamurilor sau strămoşilor unora dintre cei incriminaţi în mesajele de protest. Mai clar, neaoş, pe româneşte, scepticii spun că totul e sortit dezastrului. Puterea e sinistră şi ticăloasă. Opoziţia e o adunătură de papagali. Protestatarii sînt oameni care n-au ce face, lipsiţi de orice educaţie, abrutizaţi, manipulaţi. Dacă nu s-ar fi ieşit în stradă, pesimiştii ar fi spus că „naţia asta nu e în stare de nimic“. Discursurile despre fatalitate şi laşitate ar fi zburdat nestingherite. Dacă s-a ieşit în stradă – iar nu e bine. Adică n-au ieşit ăia care ar fi trebuit să iasă. Şi tot aşa, la nesfîrşit, în bucla timpului.

Pe de altă parte, entuziaştii fenomenului au făcut o obsesie din supraexpunerea şi purtarea pe aripi ditirambice a inventivităţii şi creativităţii unora dintre mesajele protestatarilor. S-a decis că marele umor românesc nu e pierdut, că fibra hîtră care ne-a însoţit istoria nu s-a atrofiat complet şi că, în mod sigur, putem fi calificaţi oricum, dar proşti, cu siguranţă, nu sîntem. Dacă mai putem să facem miştouri – unele dintre ele, excelente, cum s-ar spune, de mare angajament –, nimic nu e încă pierdut. Însă entuziaştii spectacolului creativ nu îşi dau seama că, vrînd-nevrînd, cîntă aceeaşi partitură cu cea a pesimiştilor. Primii reduc tot ceea ce văd la cei care jignesc şi au chef de adrenalină şi hîrjoană cu jandarmii. Cei din urmă reduc natura fenomenului la driblingurile fine din texte, la zîmbete şi hohote complice, care trimit treaba, pe neobservate, în zona anecdoticului.

Iar dincolo de toţi, stă umbra confiscării. Nu doar politicienii sînt cei care generează acest pericol. Felul nostru radical de a gîndi e mult mai periculos. Într-un fel, fiecare dintre noi vrea să confişte acest fenomen. Prin lozinci geniale, prin volumul declaraţiilor, prin forumuri, prin comentarii, fiecare pe unde apucă. E mai important să spui: „Ţi-am zis io, bă?! Păi, am fost primul acolo. Tu unde-ai fost în primele zile? Io am zis de la început că aşa stă treaba!“. Asumarea oricărui tip de eroism e mai tentantă decît ieşirea în sprijinul ideilor, care par să fie situate prea departe, prea difuze, prea greu de atins. Chiar şi indiferenţa e o formă de confiscare aici.

Şi-n atmosfera asta vie, apare, în urma invocărilor, din nou, societatea civilă. Se murmură şi se strigă – Unde sînt oengeurile? Două chestiuni dintre cele mai hulite în anii trecuţi. Acum, societatea civilă e aşteptată ca un detaşament salvator, ca o divizie de paraşutişti. Iar ceea ce a declanşat această chemare e sonoritatea „nonguvernamental“. De unde şi întărirea pleonastică – oengeuri nonguvernamentale. Dacă e ceva nonguvernamental – e de bine. Dacă e ceva civil – iar e de bine. Ca prim pas, chiar dacă sună amuzant, e un lucru vrednic de laudă. Ar fi minunat ca multe dintre organizaţiile care fac lucruri foarte bune în ţara asta să se bucure de un val de solidaritate şi de simpatie. Însă bucuria e valabilă doar cîtă vreme avem chef să descoperim cu adevărat ce înseamnă nonguvernamental şi societate civilă. Dacă ne închipuim că, bunăoară, un mare grup de militari în rezervă – doar pentru că sînt îmbrăcaţi civil – sînt societatea civilă, am greşit-o rău.

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (III)
Expresiile subiect de drept și drept subiectiv par să aibă o nuanță tautologică sau să trimită la o definiție idem pe idem.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Turcia fără Erdogan?
Recep Tayyip Erdogan este de atîta vreme la putere încît nimeni nu poate spune cu siguranță cum va arăta Turcia după o eventuală plecare a sa din palatul prezidențial.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Cum de nu există din partea instituțiilor aferente reacții prompte, severe, susținute juridic, împotriva unei astfel de imposturi?
Frica lui Putin jpeg
Centrali
Cîte unul se crede central fiindcă e bătăușul clasei; un altul, fiindcă e al planetei.
AFumurescu prel jpg
Inteligență artificială; cu materialul clientului
…a trecut întîi o boare pe deasupra știrilor: există inteligență artificială! Mai întîi ni s-au deșteptat telefoanele.
index jpeg 5 webp
Amelia Earhart și Eleanor Roosevelt, o cină și un zbor cu stelele
„Este începutul unei noi epoci, nu-i așa, cînd o femeie în rochie de seară pilotează un avion noaptea?”, a spus retoric și entuziast Eleanor Roosevelt.
Iconofobie jpeg
Poezia continentelor
Ce surprinde la Whitman este uşurinţa cu care transferă ideea poetică (transcendentalistă) spre geografia culturală a umanităţii.
„Cu bule“ jpeg
Zgubilitic
Cuvîntul zgubilitic nu s-a răspîndit prea mult, dar își păstrează expresivitatea prin felul în care pare să parodieze o terminologie medicală (psihiatrică), prin contrastul comic între simbolismul lipsit de eufonie al primei sale părți și terminația savantă.
HCorches prel jpg
Două tristeți și o așteptare
Le transmit, din experiența personală, că vor simți îmbunătățiri semnificative ale vieții lor, pe toate planurile!
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Cum spargem balonul chinez
Dacă relațiile sino-americane ar fi un joc de cărți, s-ar putea spune că avem o mînă bună. Dar chiar și o mînă bună poate pierde, dacă e jucată greșit.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Scrisori regăsite
Montefiore spune că nota aceasta, găsită după moartea lui Stalin în seiful său personal, a avut efectul scontat.

Adevarul.ro

image
Singura fabrică românească de ciocolată și-a cerut insolvența
În perioada de glorie, fabrica producea 2.000 de tone de ciocolată pe an. Unul dintre sortimente a fost premiat cu medalia „Marca de Aur“.
image
Fanii lui David Attenborough, dezgustați de scenele din cel mai recent documentar: „Nu voiam să văd asta”
Ultimul episod al documentarului TV Wild Isles, al cercetătorului David Attenborough, a trezit repulsie în unii telespectatori.
image
De ce sunt finlandezii cei mai fericiți oameni din lume
Românii sunt mai fericiți față de anul trecut, potrivit World Happiness Report, care arată că ţara noastră a urcat 4 locuri în acest top. Cea mai fericită ţară, din cele 137 câte au fost incluse în clasament, rămâne Finlanda.

HIstoria.ro

image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.