Obr─âjorii rumeni ai moralei

Publicat în Dilema Veche nr. 642 din 9-15 iunie 2016
Obr─âjorii rumeni ai moralei jpeg

Trei milioane de compatrio╚Ťi au semnat o peti╚Ťie adresat─â Parlamentului, ├«n care cer ca o formulare din Constitu╚Ťia Rom├óniei, cea care spune c─â ÔÇ×Familia are la baz─â c─âs─âtoria liber consim╚Ťit─â ├«ntre so╚ŤiÔÇť trebuie s─â fie ├«nlocuit─â cu cea ├«n care se spune c─â ÔÇ×Familia are la baz─â c─âs─âtoria liber consim╚Ťit─â ├«ntre b─ârbat ╚Öi femeieÔÇť. Ca s─â fie lucrurile foarte limpezi. ╚śi s─â nu existe vreun loc de manevr─â pentru persoanele gay (LGBT), care pot specula cuv├«ntul ÔÇ×so╚ŤiÔÇť, ├«n a╚Öa fel ├«nc├«t s─â ob╚Ťin─â o c─âs─âtorie ├«ntre fiin╚Ťe umane de acela╚Öi sex. Cu un ajutor substan╚Ťial din partea unor organiza╚Ťii nonguvernamentale, de fapt chiar la ini╚Ťiativa uneia dintre ele, dar ╚Öi cu sprijinul mai multor biserici din culte religioase diferite, aceast─â cerere de modificare a Constitu╚Ťiei a reu╚Öit s─â adune ├«n jurul s─âu un uria╚Ö val de simpatie.

Nu ob╚Ťii repejor ├«n Rom├ónia trei milioane de semn─âturi, ├«ntr-o ╚Ťar─â ├«n care cu to╚Ťii ne pl├«ngem de lipsa spiritului comunitar. Ca gest de solidaritate cu o cauz─â, cu o idee, ca exprimare a unei credin╚Ťe, adunarea acestor semn─âturi e o performan╚Ť─â excep╚Ťional─â. Trei milioane de rom├óni vor acela╚Öi lucru ╚Öi-╚Öi exprim─â dorin╚Ťa asta semn├«nd o scrisoare care cere o schimbare ├«n Constitu╚Ťie. E un gest care merit─â ╚Öi care trebuie, ├«n mod real, s─â fie respectat. Con╚Ťinutul profund al gestului e subiectul unei alte discu╚Ťii. ├Än esen╚Ť─â, el e o cerere ca altor compatrio╚Ťi s─â li se interzic─â un drept.

Ca mai toate subiectele aruncate ├«n spa╚Ťiul public de la noi, acesta din urm─â a st├«rnit pasiuni enorme, desc─âtu╚Öate cu un entuziasm care ar prinde bine ╚Öi ar face minuni ╚Öi ├«n alte cauze, din care chiar am avea de c├«╚Ötigat to╚Ťi. Mult─â lume vorbe╚Öte despre faptul c─â a fost, cumva, o mutare ca la ╚Öah, anticip├«nd o eventual─â ac╚Ťiune a celui cu care joci. Evit s─â spun adversar, de╚Öi mul╚Ťi prefer─â s─â vad─â a╚Öa lucrurile. Celor care ar fi putut cere legalizarea c─âs─âtoriei ├«ntre persoane de acela╚Öi sex li s a t─âiat craca de sub picioare, prin simpla interven╚Ťie ├«ntr-o defini╚Ťie. ÔÇ×So╚ŤiÔÇť poate ├«nsemna orice. ÔÇ×B─ârbat ╚Öi femeieÔÇť anuleaz─â orice poft─â de interpretare de texte. Pe de alt─â parte, dac─â victoria asta superb─â ÔÇô cea a adun─ârii unor milioane de semn─âturi pentru o cauz─â nobil─â ÔÇô const─â ├«n schimbarea unei defini╚Ťii, ├«n detrimentul altor compatrio╚Ťi, parc─â nu mai are ├«n jurul s─âu nimbul total al solidarit─â╚Ťii ╚Öi al iubirii de semeni.

╚śi ce bine ar fi dac─â lucrurile, ├«n spa╚Ťiul public de la noi, s-ar vedea ca un joc de ╚Öah. Dar percep╚Ťia real─â e mult dincolo de a╚Öa ceva. Adev─ârul e c─â, ╚Ötiind ├«n general pu╚Ťin unii despre al╚Ťii, ne ur├«m ╚Öi ne du╚Öm─ânim ├«ngrozitor, din cauza oric─âror tipuri de diferen╚Ťe ├«ntre noi. Ca s─â avem iluzia c─â dormim cu con╚Ötiin╚Ťa ├«mp─âcat─â, ne ├«nrol─âm entuziast ├«n taberele unor cauze, proiect├«nd orice vin─â pe ceilal╚Ťi, pe cei care s├«nt diferi╚Ťi de noi, pe cei care cred altceva, demoniz├«ndu-i ╚Öi transform├«ndu-i ├«n inamicii din cauza c─ârora nu s├«ntem ferici╚Ťi, ├«mplini╚Ťi, senini. F─âr─â prea mult─â cercetare, cu ce ne-a spus nou─â cineva, cu ce-am mai auzit de la un profesor de fizic─â din Azuga, cu ce-a mai zis o vecin─â de scar─â, ne-am fabricat du╚Ömanul urgent. ╚śi s├«ntem brusc ferici╚Ťi c─â se g─âse╚Öte cineva vinovat de nefericirea noastr─â.

Ciudat, dar nu s-au adunat milioane de semn─âturi c├«nd s-a aflat, ├«n nenum─ârate r├«nduri, despre abuzuri ├«ngrozitoare ├«n familiile formate din b─ârba╚Ťi ╚Öi femei, c├«nd s-au t─âiat g├«turi, c├«nd s-au schilodit copii, c├«nd s-au violat b─âtr├«ni, fii ╚Öi fiice, c├«nd s-au legat fiin╚Ťe umane de pat ╚Öi de calorifer, aidoma animalelor la fel de crunt maltratate. N-au plecat valuri de proteste ╚Öi de scrisori spre Parlamentul Rom├óniei. Dragostea cre╚Ötin─â, ├«n multe cazuri, s-a rezumat la mici revolte de re╚Ťea social─â, mesaje de condamnare, ├«nfier─âri ╚Öi exerci╚Ťii retorice. ├Än cazul de fa╚Ť─â, lucrurile au stat altfel. Trei milioane dintre noi au r─âspuns unei cauze. Cine dintre noi nu ╚Öi-ar dori ca solidaritatea asta minunat─â s─â fie semnalul unei treziri a spiritului nostru comunitar? Dar cum s─â te bucuri de a╚Öa ceva, c├«nd cauza asta e un gest ├«mpotriva unor semeni care cer m─âcar discutarea civilizat─â a unui drept?

La alegerile locale, recent ├«ncheiate, mai mul╚Ťi primari ╚Öi demnitari locali cu procese de corup╚Ťie aflate pe rol, unii ├«n arest preventiv, al╚Ťii trecu╚Ťi pe la ├«nchisoare ÔÇô ├«n urma unor sentin╚Ťe definitive date ├«n cazuri de corup╚Ťie ÔÇô, au adunat voturile entuziaste ale multor compatrio╚Ťi. Dup─â modelul ÔÇ×Fur─â, daÔÇÖ face ╚Öi pentru noiÔÇŽ Al╚Ťii au furat mult mai mult. M─âcar ─âsta mai face c├«te ceva ╚Öi e b─âiat simpatic, sufletistÔÇŽÔÇť, dragostea de semeni ├«ng─âduie furtul chiar cu un z├«mbet pe buze. Noi, cei care ne pl├«ngem c─â se fur─â colosal, ├«i vot─âm cu ├«nd├«rjire pe cei cerceta╚Ťi sau condamna╚Ťi pentru acte de corup╚Ťie. ╚śi s├«ntem milioane. Multe milioane, care ne pl├«ngem c─â treaba nu merge, iar justi╚Ťia nu e credibil─â ╚Öi nu e performant─â. ╚śi ÔÇ×lumea e stricat─â, pervertit─â ╚Öi nedreapt─âÔÇť. ╚śi-i vot─âm pe indivizii ─â╚Ötia de ne sar capacele. ╚śtim c─â ne violeaz─â orice urm─â de bun-sim╚Ť. Dar ne spunem c─â mai bine ne violeaz─â unul pe care-l ╚Ötim, dec├«t un necunoscut. ╚śi, ├«n felul ─âsta, morala noastr─â e ro╚Öie ├«n obraji, de s─ân─âtate, nu de ru╚Öine. ╚śi s├«ntem str├«ns uni╚Ťi ├«n jurul unui ideal. Cum s─â scriem o scrisoare la Parlament, dac─â avem m├«inile ocupate?

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
├Änchisoare pe via┼ú─â ├«n┬áMarea Britanie pentru ┼čoferii care produc accidente mortale. ├Än ce condi┼úii se aplic─â pedeapsa maxim─â
Marea Britanie introduce pedeapsa cu ├«nchisoarea pe via┼ú─â pentru ┼čoferii care ucid, ├«n cadrul unei ample reforme a justi┼úiei care a intrat duminic─â ├«n vigoare, potrivit informa┼úiilor publicate de BBC.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.