Oamenii pe care îi dispreţuim

Publicat în Dilema Veche nr. 690 din 11-17 mai 2017
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Cei care au păreri diferite de ale noastre. Cei care se uită la alte televiziuni și la alte emisiuni decît cele care ne plac nouă. Cei care postează pe Facebook alte citate, alte poze, alte mesaje decît cele pe care le considerăm noi interesante. Cei care își mobilează casele altfel decît o facem noi. Cei care ascultă alte muzici decît cele care ne fac pe noi să vibrăm. Cei care vorbesc mai îngrijit decît noi. Cei care vorbesc mai dezlînat decît noi. Cei care se spală pe dinți mai des decît noi. Cei care se spală pe dinți mai rar decît noi. Cei care mănîncă mezeluri. Cei care cred că mezelurile sînt otravă. Cei care își vaccinează copiii. Cei care cred că vaccinul e brațul înarmat al unei forțe malefice. Cei care fumează. Cei care nu mai fumează. Cei care n-au fumat niciodată. Cei care dau de mîncare cîinilor de pe străzi. Cei care cheamă hingherii. Cei care dau șpagă pentru că „altfel nu obții nimic“. Cei care nu dau șpagă nici în ruptul capului. Cei care merg la serviciu cu bicicleta. Cei care merg cu mașina pînă la magazinul de la colțul străzii pe care locuiesc. Cei care ies în stradă să protesteze. Cei care cred că ăia care protestează sînt manipulați, proști, trădători.

Cei care poartă „ghiul“. Cei care poartă cercei în nas și în buric și unde mai vor ei. Cei care nu poartă nici o podoabă. Cei care se tatuează. Cei care cred că tatuajul e o formă de sălbăticie. Bărbații care poartă barbă. Bărbații care se bărbieresc în fiecare dimineață. Cei care își lasă unghie mare la degetul mic. Cei care își leagă nenumărate cruciulițe la oglinda retrovizoare din mașină. Că tot sîntem la capitolul ăsta, cei care își fac cruce ori de cîte ori trec pe lîngă o biserică. Cei care rîd de unii oameni atunci cînd își fac cruce în fața unei biserici și le atrag atenția că aia e o sinagogă. Cei care aruncă chiștocul pe geamul mașinii. Cei care nu au curajul de a lua chiștocul ăla de pe jos, ca să-l arunce înapoi în mașina de unde a ieșit. Bărbații care iubesc bărbați. Femeile care iubesc femei. Bărbații care iubesc femei. Femeile care iubesc bărbați. Oamenii care nu știu ce sînt, femei, bărbați sau pur și simplu altceva. Cei care țin în casă pisici. Cei care țin în casă cîini. Cei care cresc broaște țestoase, hamsteri, iguane, maimuțe, pinguini, papagali. Cei care nu acceptă animale în casă. Inclusiv unii membri ai familiei și rude din alte localități.

Romii. Maghiarii. Evreii. Bulgarii. Românii. Italienii săraci, ajunși pe-aici. Cei care scriu comentarii la articole. Cei care scriu articole. Cei care beau șpriț. Cei care beau bere la „sticlă de plastic“. Cei care poartă „trening“ de fîș. Cei care țin cu Dinamo. Cei care țin cu Steaua. Cei care țin cu o echipă de fotbal, oricare va fi fiind ea. Cei care beau cafea dimineața, pe stomacul gol. Cei care fac sex (des și zgomotos) în apartamentul de alături. Cei care își parchează mașinile ca niște boi. Cei care dau zeci de ture pînă găsesc un loc de parcare. Cei care sînt în stare să dea ture o zi întreagă, deși au găsit un loc de parcare, dar nu îl ocupă, pentru că e un loc rezervat persoanelor cu dizabilități. Cei care parchează din prima secundă pe un loc rezevat persoanelor cu dizabilități. Cei care claxonează ca niște isterici, crezînd că asta îi calmează. Cei care întreabă ceva la o conferință care se încheie cu următoarele cuvinte: „Aveți întrebări?“ Cei care tac în situațiile astea și privesc, încurcați, în pămînt. Cei care merg la terapeut. Cei care zic că rezolvă ei situația, că ei cunosc omul în zece secunde, după cum spune bună ziua, și-l scanează mai bine decît orice aparat de pe lumea asta, ce mai pierdem vremea cu teorii și rahaturi de doi bani, cînd ei pot să-ți spună din prima cum stă treaba cu orice om de pe planeta asta?

Hipsterii. Rockerii. Lumbersexualii. Feministele. Țăranii proști. Ecologiștii. Ăștia cu political correctness. Ecologiștii, din nou, pentru că sînt foarte enervanți. Cei care își pun picături în nas de zece ori pe zi. Bărbații care se dau cu creme. Femeile care se epilează. Bărbații care se epilează. Doamne, apără și păzește! Femeile care iau anticoncepționale. Bărbații care folosesc prezervativ. Dacopații. Motocicliștii. Filateliștii. Numismații. Ortodocșii. Catolicii. Greco-catolicii. Reformații. Protestanții. Neoprotestanții. Musulmanii. Liber-cugetătorii. Ateii. Agnosticii. Indiferenții. Bărbații care încă mai poartă, iarna, izmene sau orice poate să semene cu așa ceva. Ființele umane care merg la sala de fitness. Ființele umane care mănîncă o șaorma mare, cu de toate, pe la trei dimineața. Compatrioții care iubesc filmele românești. Astea din ultimii ani. Compatrioții care urăsc filmele românești. Cei care spun că românii sînt cel mai înzestrat popor din lumea asta, că aici e centrul energetic al lumii, că prin munții noștri sigur se găsește un Stargate sau așa ceva și că nu poți traduce cuvintele „dor“ și „doină“ în alte limbi, pentru că doar sufletul românesc e capabil să simtă și să creeze asemenea frumuseți. Cei care spun că românii sînt cel mai jalnic popor, laș, leneș, ticălos, furăcios, trădător, n-are nimic original, doar gura e de el, își merită pe deplin soarta, pentru că nimic de pe lumea asta nu îl va schimba vreodată, acum și-n vecii vecilor, amin!

Cam ăștia sînt oamenii pe care îi disprețuim. În rest, totul e bine. Există respect, considerație, bun simț, putem sta de vorbă civilizat cu oricine, cu condiția să nu facă parte din vreo categorie enumerată mai sus. 

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul în care Statele Unite se raportează la Taiwan e adesea descris ca fiind „ambiguitate strategică”.
Bătălia cu giganții jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemența cu care Viktor Orbán respinge ultimul set de sancțiuni împotriva Rusiei precum și alte măsuri de sprijin pentru Ucraina arată distanța care se cască între Ungaria și Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia conviețuiește constant cu rusofilia, admirația cu panica, tentativa colaborării cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie morală a lumii europene se oglindește și în insuficiența modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dacă izbînda Ucrainei în fața Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o tristețe melancolică.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existența „măgarului cu un singur corn în frunte” a fost confirmată și de Aristotel.
O mare invenție – contractul social jpeg
Vlad Constantinesco și Stéphane Pierré-Caps: o pledoarie pentru libertate
Oferă o imagine complexă și coerentă a raporturilor dintre Constituție, stat, societate și individ.
Iconofobie jpeg
Bifurcațiile gîndirii etice
Din păcate, „așezarea“ (etică) pe toate nivelurile de gîndire rămîne inaccesibilă multora dintre noi.
„Cu bule“ jpeg
Noroc chior
Dicționarele noastre mai înregistrează însă cîteva caracterizări similare, norocul putînd fi apreciat superlativ ca „orb”, „porcesc”, „cu carul”.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Activități de week-end
În viață trebuie să știi trei lucruri: ce vrei – adică să ai un scop, în ce crezi – adică să respecți niște valori și ce trebuie să faci – adică ce acțiuni întreprinzi.
Un sport la Răsărit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA şi ATP au spus că a interzice sportivi (chestie care nu implică ţările lor, deja puse pe tuşă de toată lumea) încalcă principiul nediscriminării pe bază de naţionalitate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?