Oameni și porumbei

Publicat în Dilema Veche nr. 762 din 27 septembrie – 3 octombrie 2018
Oameni și porumbei jpeg

Un amic întors dintr-o vacanță în Grecia mi-a povestit că traversarea Bulgariei l-a cam stresat, dar că în Grecia s-a simțit ca acasă. I-am înțeles pe deplin sentimentul pentru că l-am trăit și eu de nenumărate ori. Dar nu numai în Grecia am perceput lucrul ăsta, ci și în Austria și uneori în Italia, Franța, Anglia sau America. M-am simțit ca acasă. În schimb, cel mai departe de ideea asta m-am simțit în apropiata Serbie, deși doar am traversat-o de vreo două ori. Nu m-am simțit foarte bine nici în Polonia sau în Ungaria. Și sînt tot mai conștient că trebuie să fie vreo legătură între percepția asta și istoria, comunistă sau nu, a țării respective, cel puțin pe aici, prin partea noastră de lume.

Senzația de acasă e ceva foarte complex și nu demult revista noastră a dedicat un întreg număr acestui subiect. E un sentiment în care intră o mulțime de ingrediente, de la felul cum ești primit și cum se poartă oamenii și autoritățile cu tine pînă la arhitectură, infrastructură, vegetație, climă sau designul camerei în care stai. Chiar și felul în care luminează veioza de lîngă pat sau culoarea covorului contează. Limba și ușurința cu care te înțelegi cu localnicii sînt, de asemenea, extrem de importante. Mă refer la percepția de acasă pe care o ai în vizite scurte, de obicei turistice. Dacă mergi să lucrezi e poate altceva, dar nu foarte diferit, iar aici vorbim chiar despre unul dintre motivele pentru care mulți dintre românii care pleacă la muncă nu se mai întorc. Pentru că sînt locuri în care găsesc totul comod, la îndemînă, conceput pentru binele și în folosul omului. Deși, cînd ești acolo, pare că e simplu și normal ca lucrurile să fie așa, în realitate nu e ușor să creezi o societate în care omul să se simtă bine. Dovada e că în prea multe locuri de pe glob, din diverse motive, asemenea condiții nu există. Și poate că nu neapărat formula ca acasă exprimă cel mai bine ideea. Ar fi mai potrivit probabil să vorbim despre locurile în care te simți în largul tău. Iar, în general, omul se simte în largul său în țări liberale (în sens larg) și primitoare.

Nu te simți în largul tău acolo unde, de cum intri, ești supus unui control vamal strict, de către funcționari severi sau indolenți. În țări foste comuniste, cel puțin nouă, esticilor, cred, blocurile de tip sovietic ne stîr-nesc familiarități neplăcute. Adică nu tot ce-i familiar te face să te simți bine. E ca acasă, dar ca răul de acasă, nu ca binele. Familiară și neplăcută poate fi și întîlnirea cu acel soi de răutate remanentă în societățile foste comuniste. Sînt țări în care oamenii au învățat să supraviețuiască, să se teamă, să-i invidieze pe alții, să-i suspecteze pe străini și să profite la modul cît mai primitiv de pe urma lor. De pildă, polițiștii opresc autoturismele cu număr străin pentru a le găsi șoferilor nod în papură în speranța primirii unor „atenții“ sau numai și pentru a-i amenda fiindcă „nu-s de-ai noștri“.

Am auzit la un moment dat o observație foarte interesantă legată de efectele generate de comunism. Cineva se întreba de ce, pe vremea lui Ceaușescu, în piețele din România nu existau porumbei care să mănînce diverse boabe din mîna oamenilor, așa cum erau în Occident. În București, cel puțin, porumbeii se cam fereau de oameni, de trecători. Nu aterizau în stoluri mari, „în largul lor“, prin piețe sau alte locuri publice, așa cum se întîmpla în piața San Marco din Veneția, ca să dau exemplul cel mai celebru. Asta spune foarte multe. După 1989, pe măsură ce și la noi a început să pătrundă civilizația occidentală, parcă și porumbeii s-au „îmblînzit“ tot mai mult. În zilele astea, însă, îți vine să te întrebi dacă vor fi vreodată porumbei și în Piața Victoriei (fiindcă, deocamdată, după cum am aflat de la persoane care locuiesc prin zonă, după 10 august n-au mai fost nici măcar țînțari).

Cu siguranță, și oamenii au simțuri care le relevă cît de prietenos sau de ostil e mediul social înconjurător. Simțuri care-i avertizează dacă e bine să stea pe pămînt și să se încreadă în cei din jur sau mai degrabă să-și ia zborul de acolo. Și bineînțeles că nu de multe ori ne simțim străini cînd călătorim în propria țară. Sînt lucruri mai mici sau mai mari care ne provoacă uneori sentimente de alienare. E ceea ce mulți români plecați spun că simt cînd se întorc acasă. Acasă aici, unde te-ai născut, ar trebui să fie cel mai bine și nu e. Acasă dincolo, unde ai plecat în Occident, e mai mult confort, mai multă siguranță, mai multă solidaritate umană chiar și pentru străini. Cu mai binele te obișnuiești repede.

Foto: Thassos, wikipedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

BeFunky collage (1) jpg
Cum arăta prima hartă a lumii. Ce loc de pe Pământ se afla în centrul ei
Ai fost vreodată curios să afli cum arată prima hartă a lumii? Ei bine, aceasta datează din anul 600 înainte de Hristos și a fost reprezentată de un filozof cunoscut.
romania kosovo sportpictures webp
deces fiica Igor Cuciuc  jpeg
Fiica unui îndrăgit interpret de muzică populară a murit în condiții suspecte! Avea doar 17 ani: „I s-a făcut rău și a căzut..."
Andreea, în vârstă de 17 ani, s-a stins din viață, în noaptea de 15 noiembrie. A fost unicul copil al interpretului de muzică populară Igor Cuciuc. Anunțul a fost făcut chiar de acesta pe rețelele de socializare. Tânăra a murit în condiții suspecte, în timp ce era la Balul Bobocilor.
silviu prigoana adriana bahmuteanu  Foto Click JPG
Adriana Bahmuțeanu, cu colivă la cavoul lui Silviu Prigoană. De ce a fost amendată și escortată de polițiști la ieșirea din cimitir
Apropiații afaceristului Silviu Prigoană, dar și fosta soție au mers sâmbătă dimineață la cavoul familiei pentru a-și lua rămas-bun. Fosta moderatoare TV a venit cu colivă și o coroană de flori cu un mesaj din partea sa și a celor doi fii - Eduard și Maximus.
pete hegseth3FOTO:X
Tatuajul care ar putea sabota candidatura lui Pete Hegseth în fruntea departamentului Apărării: Ce semnificație are „Deus Vult”?
Pete Hegseth, propus de Donald Trump pentru funcția de secretar al Apărării, se află în mijlocul unei controverse legate de un tatuaj pe care îl are pe biceps: „Deus Vult”
Lacul Huron Wikipedia jpg
Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron
Documente lansate recent au dezvăluit că autoritățile din Canada au colectat resturi ale unui obiect zburător neidentificat (OZN) care a fost doborât în Lacul Huron în 2023.
Măsurile dispuse după meciul tensionat dintre România și Kosovo Foto FRF jpg
Primele măsuri luate după meciul tensionat dintre România și Kosovo
Fotbaliștii din Kosovo au abandonat meciul cu România din Liga Națiunilor, la scorul de 0-0, cu doar un minut înainte de final. După scandalul de pe „Arena Națională”, au fost luate și primele măsuri.
alcool baut shutterstock jpeg
La ce vârstă ar trebui să renunțați complet la consumul de alcool. Avertismentul unui neurolog
Un neurolog american, expert în sănătatea creierului și autor al unei cărți pentru prevenirea demenței, avertizează că alcoolul trebuie eliminat complet de la o anumită vârstă.
sambata de sus jpg
Localitatea care poartă cel mai lung nume din România. Are 27 de litere, iar turiștii rămân impresionați de peisajele fabuloase
Știați că în România există o localitate care poartă cel mai lung nume? Ei bine, are 27 de litere, iar mulți dintre cei care au vizitat-o au rămas plăcut impresionați de peisajele pitorești și împrejurimile spectaculoase.