Oameni și cîini

Publicat în Dilema Veche nr. 952 din 7 – 13 iulie 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

La foarte scurt timp după Revoluție, pe cînd făceam o cartare geofizică într-o formație de vreo zece oameni în Munții Godeanu, urcînd o culme, am nimerit brusc în apropierea unei stîne. Din echipa noastră făceau parte tehnicieni gravimetriști, topometriști și zilieri recrutați de prin regiune, în general, oameni obișnuiți cu muntele, cu natura și cu animalele. Din cealaltă echipă, a stînei, făceau parte vreo douăzeci de cîini fără ciobani, unii mai mici și zgomotoși, alții mult mai mari și fioroși. A spune că au început să ne latre ar fi prea puțin. S-au repezit pur și simplu asupra noastră. Ne-am strîns într-un fel de cerc, deși mai bine spus ar fi grămadă, încercînd să ne apărăm cu obiectele și instrumentele pe care le aveam la îndemînă: stadii de măsură, trepiede ale nivelelor și  teodolitelor, rucsacuri date jos de urgență din spate și altele. În mijloc l-am plasat pe omul cu gravimetrul, care era un aparat foarte scump și sensibil și nu trebuia lovit sau zdruncinat prea tare. Cîinii ne-au înconjurat și nu-și făceau doar datoria de a ne ține la distanță de stînă, ci ne atacau pur și simplu, dînd să ne muște. Cineva a strigat: „Toată lumea jos! Toată lumea pe vine!”. Deși nu ne venea să ne așezăm, pentru că părea o poziție și mai vulnerabilă, cu fețele la nivelul colților acelor fiare, în cele din urmă, așa am făcut. Ca prin farmec, cîinii s-au potolit. S-au așezat însă într-un cerc perfect în jurul nostru și cum încerca vreunul dintre noi să facă o mișcare, cum intrau în alertă și începeau să mîrîie. Zece oameni în toată firea eram ținuți prizonieri de niște cîini. Am strigat întruna după ciobani, dar nu părea să ne audă nimeni.

Munții Godeanu erau extrem de rar vizitați de turiști (probabil ca și acum) și am înțeles că acei cîini nu erau obișnuiți să vadă alți oameni în afară de ciobani. Erau pregătiți să întoarcă oile rătăcite, să le mîne în țarc și să se lupte cu eventualii urși sau cu alte fiare sălbatice. Am stat acolo vreun sfert de oră, fără nici o soluție de scăpare pînă cînd, într-un tîrziu, a apărut un cioban, care cine știe pe unde umblase pînă atunci, și care, descoperindu-ne așa, ciuciți și speriați, a zîmbit servindu-ne clasica formulă: „Nu vă face nimic!”. Am vociferat în fel și chip. Cu efort, individul a reușit să determine cîțiva cîini să se dea la o parte și să ne lase să trecem prin acea breșă. Cei din spate, însă, au devenit agitați și păreau că vor să se ia după noi. Cum eu eram inginerul, am rămas ultimul, ca un comandant (n-aveam încotro), mergînd cu spatele, cu o stadie de doi metri în mîini și urmărind cu infinită groază mișcările bestiilor care se regrupau în urma noastră arătîndu-și colții, abia ținuți de cioban să nu se repeadă din nou. Nu știu să-mi fi fost vreodată mai frică de cîini.

Altădată, tot în Godeanu, am trecut pe lîngă o vale foarte adîncă, mai degrabă o căldare glaciară, în profunzimile căreia se zărea o stînă. De acolo, abia dacă se deslușea ecoul unor lătrături. Unii băieți din echipă, mai pățiți, ne-au spus că acei cîini vor urca pînă la noi. N-am crezut. Distanța era uriașă, ce treabă puteau să aibă cîinii cu noi, de la o așa depărtare? Doar dacă erau nebuni... Ne-am văzut în continuare de drumul nostru și de măsurătorile pe care le făceam, pe marginea văii. După multe minute, cineva a zărit două mogîldețe care urcau panta fluturîndu-și cozile. Erau deja foarte departe de stînă, dar mai aveau încă sute de metri bune pînă sus. Tot nu ne venea să credem. Nu lătrau din cauza urcușului care le lua suflul, dar la un moment dat a devenit evident: veneau la noi. Și nu ca să se joace. Băieții avuseseră dreptate. Ne-am înarmat cu pietre și cînd au ajuns destul de aproape am început să le azvîrlim spre ei. Erau doi de talie medie, dar foarte agresivi. Au făcut o manevră de ocolire ca să iasă din bătaia pietrelor noastre și ne-au atacat ariergarda, adică pe o zilieră care rămăsese puțin izolată de grup. Fată vajnică de la țară, cu un băț în mînă și niște pietre, s-a apărat cu brio, punîndu-și în cele din urmă agresorii pe fugă. S-au întors în vale schelălăind. Fenomenul acela ni s-a părut însă foarte curios. Contrazicea orice comportament cîinesc cunoscut.

Într-o altă ocazie, tot așa, făceam niște cartări prin Maramureș, într-o zonă de munte în care știam că oamenii sînt foarte ospitalieri. Ei bine, la un moment dat, prin spatele unor curți fiind, ne-am trezit cu un țăran care se îndrepta spre noi, cu o atitudine cît se poate de agresivă și cu un cîine pe care-l ținea de un lanț. Ne înjura, ne blestema și voia să ne ia la bătaie, să ne gonească de acolo. Ne temeam că va asmuți și cîinele împotriva noastră. La început, n-am înțeles de unde așa o înverșunare. Am încercat să-i explicăm că sîntem geologi, că n-avem nici o treabă cu el, că nu ne cunoaștem, dar omul nici nu voia să audă. Din bombănelile lui am înțeles în cele din urmă că ne credea veniți cu măsurători pentru colectivizare. Era prin toamna lui 1989, chiar înainte de Revoluție. 

În comunism și o vreme după aceea, se pare că nu doar oamenii, ci și multe alte ființe se comportau altfel decît astăzi. Condițiile grele produceau o înrăire, o sălbăticire generală. Nici porumbeii nu stăteau prin piețe printre picioarele oamenilor, ca astăzi. Nu le ciuguleau din palmă. De urmărit ce se petrece cu animalele de toate felurile din Ucraina. La Lvov, un adăpost gîndit pentru ajutorarea animalelor sălbatice a fost adaptat pentru adăpostirea animalelor de companie afectate de condițiile războiului. Aceste animale, spun îngrijitorii, sînt foarte agresive. Sălbăticia invadatorilor are repercusiuni pînă și asupra animalelor.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Colaj candidati presedentie 2024  Foto Inquam Photos Mediafax  Profimedia jpg
SONDAJ Cine se mai luptă pentru un loc în turul doi la alegerile prezidențiale. Un alt candidat a scăzut dramatic în ultima săptămână
Doi candidați se luptă pentru un loc la turul II al alegerilor prezidențiale din acest an, potrivit sondajului AtlasIntel.
Iulia Alexandra Neacșu & Șerban Ghilvaci  în ORFANI @ Teatrelli 1 oct 02 (photocredit Lavinia Cioacă) jpeg
Spectacolul „Orfani” a ajuns la finalul traseului itinerant din 2024
O adaptare modernă și autohtonă a piesei „Orfani” de Dennis Kelly a animat în această toamnă mai multe spații culturale din București (Teatrelli, ARTHUBx, Teatrul În Culise), dar și scena Teatrului Național „Toma Caragiu” din Ploiești.
cathedral 5881418 1280 jpg
Un oraș italian iubit de toți românii limitează numărul de turiști. Doar anul acesta a fost vizitat de 7,8 milioane de oameni
Orașul italian Florența ia măsuri concrete pentru a contracara efectele negative ale turismului excesiv, introducând restricții noi pentru a proteja calitatea vieții localnicilor și patrimoniul cultural.
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
Ce trebuie să ştii despre Lăsata Secului la Postul Crăciunului
Începând cu Lăsata Secului, Postul Naşterii Domnului este un nou prilej de rugăciune, renunţare la plăcerile lumeşti, milostenie, pregătire a trupului şi sufletului înainte de mărturisirea păcatelor şi de Sfânta Împărtăşanie.
telefin buda jpg
Cititul, postatul și scroll-ul pe budă dăunează sănătății. Medicii: Nu vă mai luați telefonul la toaletă
Cu toții am făcut-o: ne luăm telefonul când mergem la toaletă și, fără să ne dăm seama, o scurtă pauză de câteva minute se transformă într-o sesiune prelungită de scrollat, citit
tezaurul romaniei moscova jpg
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
Tezaurul României, ajuns în URSS în primul Război Mondial, conține 91,5 tone de aur, cantitate aproape egală cu rezerva de aur a țării noastre. Parlamentul European cere Comisiei să ajute România în recuperarea acestuia de la ruși.
regina elisabeta gettyimages jpg
Care au fost ultimele cuvinte ale reginei Elisabeta a II-a scrise în jurnalul său, cu două zile înainte de moarte
Cu doar două zile înainte de a înceta din viață, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a notat o ultimă însemnare în jurnalul său personal, la Castelul Balmoral.
image png
Întineriți instantaneu cu această tunsoare în stil japonez, ideală pentru femeile de peste 40 de ani
Pentru femeile de peste 40 de ani care își doresc un look proaspăt și tineresc, o tunsoare inspirată din stilul japonez poate fi răspunsul perfect.
Brad Smith X  png
Avertisment: China surprinde. „Ești impresionat de cât de multe fac” - Președintele Microsoft, despre avansul Chinei în tehnologie
Președintele Microsoft, Brad Smith, avertizează Occidentul cu privire la avansul tehnologic al Chinei.