Oameni și cîini

Publicat în Dilema Veche nr. 952 din 7 – 13 iulie 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

La foarte scurt timp după Revoluție, pe cînd făceam o cartare geofizică într-o formație de vreo zece oameni în Munții Godeanu, urcînd o culme, am nimerit brusc în apropierea unei stîne. Din echipa noastră făceau parte tehnicieni gravimetriști, topometriști și zilieri recrutați de prin regiune, în general, oameni obișnuiți cu muntele, cu natura și cu animalele. Din cealaltă echipă, a stînei, făceau parte vreo douăzeci de cîini fără ciobani, unii mai mici și zgomotoși, alții mult mai mari și fioroși. A spune că au început să ne latre ar fi prea puțin. S-au repezit pur și simplu asupra noastră. Ne-am strîns într-un fel de cerc, deși mai bine spus ar fi grămadă, încercînd să ne apărăm cu obiectele și instrumentele pe care le aveam la îndemînă: stadii de măsură, trepiede ale nivelelor și  teodolitelor, rucsacuri date jos de urgență din spate și altele. În mijloc l-am plasat pe omul cu gravimetrul, care era un aparat foarte scump și sensibil și nu trebuia lovit sau zdruncinat prea tare. Cîinii ne-au înconjurat și nu-și făceau doar datoria de a ne ține la distanță de stînă, ci ne atacau pur și simplu, dînd să ne muște. Cineva a strigat: „Toată lumea jos! Toată lumea pe vine!”. Deși nu ne venea să ne așezăm, pentru că părea o poziție și mai vulnerabilă, cu fețele la nivelul colților acelor fiare, în cele din urmă, așa am făcut. Ca prin farmec, cîinii s-au potolit. S-au așezat însă într-un cerc perfect în jurul nostru și cum încerca vreunul dintre noi să facă o mișcare, cum intrau în alertă și începeau să mîrîie. Zece oameni în toată firea eram ținuți prizonieri de niște cîini. Am strigat întruna după ciobani, dar nu părea să ne audă nimeni.

Munții Godeanu erau extrem de rar vizitați de turiști (probabil ca și acum) și am înțeles că acei cîini nu erau obișnuiți să vadă alți oameni în afară de ciobani. Erau pregătiți să întoarcă oile rătăcite, să le mîne în țarc și să se lupte cu eventualii urși sau cu alte fiare sălbatice. Am stat acolo vreun sfert de oră, fără nici o soluție de scăpare pînă cînd, într-un tîrziu, a apărut un cioban, care cine știe pe unde umblase pînă atunci, și care, descoperindu-ne așa, ciuciți și speriați, a zîmbit servindu-ne clasica formulă: „Nu vă face nimic!”. Am vociferat în fel și chip. Cu efort, individul a reușit să determine cîțiva cîini să se dea la o parte și să ne lase să trecem prin acea breșă. Cei din spate, însă, au devenit agitați și păreau că vor să se ia după noi. Cum eu eram inginerul, am rămas ultimul, ca un comandant (n-aveam încotro), mergînd cu spatele, cu o stadie de doi metri în mîini și urmărind cu infinită groază mișcările bestiilor care se regrupau în urma noastră arătîndu-și colții, abia ținuți de cioban să nu se repeadă din nou. Nu știu să-mi fi fost vreodată mai frică de cîini.

Altădată, tot în Godeanu, am trecut pe lîngă o vale foarte adîncă, mai degrabă o căldare glaciară, în profunzimile căreia se zărea o stînă. De acolo, abia dacă se deslușea ecoul unor lătrături. Unii băieți din echipă, mai pățiți, ne-au spus că acei cîini vor urca pînă la noi. N-am crezut. Distanța era uriașă, ce treabă puteau să aibă cîinii cu noi, de la o așa depărtare? Doar dacă erau nebuni... Ne-am văzut în continuare de drumul nostru și de măsurătorile pe care le făceam, pe marginea văii. După multe minute, cineva a zărit două mogîldețe care urcau panta fluturîndu-și cozile. Erau deja foarte departe de stînă, dar mai aveau încă sute de metri bune pînă sus. Tot nu ne venea să credem. Nu lătrau din cauza urcușului care le lua suflul, dar la un moment dat a devenit evident: veneau la noi. Și nu ca să se joace. Băieții avuseseră dreptate. Ne-am înarmat cu pietre și cînd au ajuns destul de aproape am început să le azvîrlim spre ei. Erau doi de talie medie, dar foarte agresivi. Au făcut o manevră de ocolire ca să iasă din bătaia pietrelor noastre și ne-au atacat ariergarda, adică pe o zilieră care rămăsese puțin izolată de grup. Fată vajnică de la țară, cu un băț în mînă și niște pietre, s-a apărat cu brio, punîndu-și în cele din urmă agresorii pe fugă. S-au întors în vale schelălăind. Fenomenul acela ni s-a părut însă foarte curios. Contrazicea orice comportament cîinesc cunoscut.

Într-o altă ocazie, tot așa, făceam niște cartări prin Maramureș, într-o zonă de munte în care știam că oamenii sînt foarte ospitalieri. Ei bine, la un moment dat, prin spatele unor curți fiind, ne-am trezit cu un țăran care se îndrepta spre noi, cu o atitudine cît se poate de agresivă și cu un cîine pe care-l ținea de un lanț. Ne înjura, ne blestema și voia să ne ia la bătaie, să ne gonească de acolo. Ne temeam că va asmuți și cîinele împotriva noastră. La început, n-am înțeles de unde așa o înverșunare. Am încercat să-i explicăm că sîntem geologi, că n-avem nici o treabă cu el, că nu ne cunoaștem, dar omul nici nu voia să audă. Din bombănelile lui am înțeles în cele din urmă că ne credea veniți cu măsurători pentru colectivizare. Era prin toamna lui 1989, chiar înainte de Revoluție. 

În comunism și o vreme după aceea, se pare că nu doar oamenii, ci și multe alte ființe se comportau altfel decît astăzi. Condițiile grele produceau o înrăire, o sălbăticire generală. Nici porumbeii nu stăteau prin piețe printre picioarele oamenilor, ca astăzi. Nu le ciuguleau din palmă. De urmărit ce se petrece cu animalele de toate felurile din Ucraina. La Lvov, un adăpost gîndit pentru ajutorarea animalelor sălbatice a fost adaptat pentru adăpostirea animalelor de companie afectate de condițiile războiului. Aceste animale, spun îngrijitorii, sînt foarte agresive. Sălbăticia invadatorilor are repercusiuni pînă și asupra animalelor.

Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cultura de Internet (o însemnare – încă îndreptățită, cred – din 2008)
Atîta doar: cînd eşti în faza de învăţare, nu se cade să adopţi, ţanţoş, postura învăţătorului. Mai ai încă de butonat…
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totuși, că determinismul geografic joacă un anume rol în judecățile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar cînd încercăm să vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie morală, adică libertatea.
AFumurescu prel jpg
Națiuni (ne)rușinate
Practic, constat tot mai des că există atît oameni, cît și națiuni ce par complet străine conceptului de rușine.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul în care suveranismul și izolaționismul s-au dus să moară. Însă, cel puțin pentru o vreme, cele două vor lăsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare invenție – contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, această funcționare eficientă nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justiție, s-a bucurat de dreptul la apărare și de o analiză independentă și imparțială a motivelor și argumentelor prezentate.
tumblr o4cyqcAhRy1sdzmuoo6 1280 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necruțătoare
Egoismul (aproape că îmi vine să-i spun egotism și în română) reprezintă mult mai mult decît ne transmit dicționarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alienează sui generis, te îmbolnăvește de „tine însuți”.
„Cu bule“ jpeg
De dulce
Echivalența parțială dintre dulce și bun devine echivalență totală în anumite construcții, de exemplu în sintagma frați dulci(sau buni), adică frați avînd ambii părinți în comun, în opoziție cu frații vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce legătură au toate astea cu rubrica de educație, cu statutul de prof, viața mea? Exilarea lui Ovidiu și atentatul asupra lui Rushdie sînt pledoarii pentru nevoia de a păstra în școală literatura pe primul loc – și subliniez, pe primul – ca importanță!
Un sport la Răsărit jpeg
David Popovici e om?
Cu cît rezultatele sînt mai mari şi mai departe de imaginaţia noastră apare umbra trişatului. Aşa şi cu David. Nu poate fi adevărat, susţin nu puţini. E ceva în neregulă. De unde a apărut?
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Hai, noi să trăim, că se pare că vom fi ultima generație de oameni înțelepți de pe lumea asta. După noi vin sociopații ăia care nu mai știu să vorbească între ei. Nu știu decît să stea cu ochii în telefon. Mă îngrozește treaba asta, zău.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana și strănutul albanez – despre călătoria mea în Albania (I) –
Dimineața începe doar atunci cînd locuitorii orașului se întîlnesc pe la terase ca să-și bea cafeaua, însoțită mereu de un pahar de apă rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodată acasă.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.

Adevarul.ro

image
Preţurile petrolului continuă să crească. La cât ar putea ajunge până la sfârşitul anului şi cu cât au scăzut stocurile
Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA şi aşteptările de scădere a livrărilor ruseşti au compensat temerile că încetinirea creşterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc românii voucherele sociale pentru alcool şi ţigări. Ce spun sociologii şi psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anunţat că voucherele sociale blocate pentru că beneficiarii au cumpărat cu ele tutun şi alcool vor rămâne aşa până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra. Experţii atrag însă atenţia că din coşul de c...

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.