Oameni la pămînt

Publicat în Dilema Veche nr. 347 din 7 octombrie - 13 octombrie 2010
Adev─âratul rost al lucrurilor jpeg

E un tip acolo jos, ├«n sta┼úia de metrou, n-are picioare, jumaÔÇÖ de om c─âlare pe un skateboard, ca mijloc de deplasare perfect─â pentru el. St─â sprijinit de un st├«lp, cu capul r─âsturnat ├«ntr-o parte ┼či cu ochii deschi┼či, parc─â e mort. Din cap─âtul cel─âlalt al sta┼úiei ├«l fluier─â un tovar─â┼č (cu picioare). Omule┼úul se treze┼čte ┼či intr─â brusc ├«n vitez─â, v├«slind cu m├«inile pe pardoseal─â. Str─âbate ├«ntreaga sta┼úie ├«n c├«teva secunde, se strecoar─â cu skateboard-ul printre cei care a┼čteapt─â metroul, ┼či care-l privesc surprin┼či, ca pe-o n─âluc─â. D─â senza┼úia c─â intr─â printre picioarele lor ┼či, chiar a┼ča, urcat pe sc├«ndura cu rotile, cu figura lui de pitic matur, abia dac─â ajunge p├«n─â deasupra genunchilor celorla┼úi oameni. S─â-┼úi vezi semenii, toat─â via┼úa, doar de la nivelul genunchilor... 

Mai sus, pe scar─â, spre ie┼čire, e lume adunat─â. Un om ├«n v├«rst─â a c─âzut pe trepte. A alunecat sau i s-a f─âcut r─âu. E aproape incon┼čtient ┼či ├«┼či mi┼čc─â doar mandibula ├«n sus ┼či-n jos de parc─â ar vrea s─â-┼či aranjeze placa dentar─â. Deasupra t├«mplei are o ran─â care s├«ngereaz─â. O femeie ├«ncearc─â s─â-l ajute, s─â-i ridice u┼čor capul. A┼čezat─â pe vine, ├«┼či dezv─âluie chilo┼úii tanga pe deasupra curelei pantalonilor, spre hazul a doi pu┼čti. Apoi ├«ncepe s─â-i ard─â b─âtr├«nului palme peste fa┼ú─â. ÔÇ×De ce-i mi┼čca┼úi capul?ÔÇť ÔÇô ├«ntreab─â cineva. ÔÇ×N-ave┼úi voie s─â-l mi┼čca┼úi. S├«nte┼úi doctori┼ú─â?ÔÇť Femeia nu r─âspunde. ÔÇ×Nu vezi c─â-i proast─â? O s─â-l omoare pe bietul omÔÇť ÔÇô zice unul dintre pu┼čti. ÔÇ×A┼ča a murit buniculÔÇť ÔÇô exclam─â o fat─â. ÔÇ×Da┼úi-v─â, domnule, la o parte c─â-i lua┼úi aerul ÔÇô intervine altcineva ÔÇô p─âi, nu mai ave┼úi ┼či alt─â treab─â? Da┼úi telefon la Salvare!ÔÇť ÔÇ×Am dat, domnule, e pe drumÔÇť ÔÇô r─âspunde calm femeia. Ocolesc grupul de gur─â-casc─â ┼či-mi reiau urcu┼čul pe scar─â, ├«n timp ce o cucoan─â mi se adreseaz─â cu ├«nv─â┼ú─âmintele ei: ÔÇ×P─âi, ce e omul? Uite acu┼či e viu ┼či tr─âie┼čte, iar peste o clip─â nu mai e. S-a chinuit o via┼ú─â ┼či se duce ├«ntr-o secund─âÔÇť. 

Cu c├«teva zile ├«nainte asistasem la o ├«nt├«mplare asem─ân─âtoare. Un b─ârbat de vreo 80 de ani c─âzuse ├«n fa┼úa mea, pe banda rulant─â de la magazinul Real. S-a pr─âbu┼čit ├«n vreo trei faze ├«ncetinite care-┼úi d─âdeau iluzia c─â se va putea redresa. ┼×i apoi, brusc, i-am v─âzut chelia lipit─â de podea, congestion├«ndu-se. La ├«nceput, c─âderile astea pot p─ârea o glum─â. Nu-┼úi vine s─â crezi c─â e adev─ârat. Moartea ├«ns─â┼či apare de cele mai multe ori drept ceva neadev─ârat, un lucru despre care ├«n, primul moment, ├«┼úi vine s─â spui: ÔÇ×nu se poateÔÇť. Omul se ├«mpiedicase la cap─âtul benzii rulante, iar eu am realizat c─â ├«n continuare pe band─â venea lume cu c─ârucioare fixate ├«n striurile metalice. Un om c─âzut, chiar mort de-ar fi, nu poate opri fluxul cump─âr─âturilor celor vii. Via┼úa merge ├«nainte. C─ârucioarele ├«l puteau lovi ├«n cap ┼či erau imposibil de deturnat din drumul lor. Noroc c─â au s─ârit mai mul┼úi oameni ┼či am reu┼čit s─â-l tragem la o parte, ├«n afara zonei periculoase. L-am a┼čezat pe un fotoliu ap─ârut acolo ca din senin. I-am recuperat de pe jos telefonul mobil. Un t├«n─âr ├«l ├«ntreba cum se simte ┼či dac─â e nevoie s─â cheme Salvarea. A ie┼čit ┼či farmacista din pr─âv─âlia ei. Bietul om era pe m├«ini bune. Mi-am v─âzut de drum. Intrat ├«n supermarket, mi-am dat seama ├«ns─â c─â mai ┼úineam str├«ns ├«n m├«n─â telefonul lui. M-am repezit afar─â s─â i-l ├«napoiez. Era tot pe fotoliu, ├«nc─â n─âuc, cu capul ca un dovleac te┼čit. I-am ar─âtat telefonul, dar n-a reac┼úionat, a┼ča c─â i l-am b─âgat pur ┼či simplu ├«n buzunar. Mi-am amintit atunci de pove┼čtile cu poli┼úi┼čti care buzun─âresc victimele accidentelor. 

Ajung la cap─âtul Dude┼čtiului, aproape de noile terenuri de fotbal cu mochet─â verde, unde un individ b─ârbos ┼či-a f─âcut culcu┼čul chiar ├«n mijlocul trotuarului. Dinspre terenuri se aud ├«njur─âturile b─ârba┼úilor ce se chinuie s─â st─âp├«neasc─â mingea. Insul ├«ntins pe trotuar emite un fel de bomb─âneli ininteligibile, ca ├«ntr-un dialog cu fotbali┼čtii amatori de peste gard. M─â ├«ntreb ce o vrea s─â spun─â, ce mesaje s-or ascunde ├«n spatele bolboroselilor strecurate prin barb─â. E ├«nvelit cu o plapum─â matlasat─â, cu fa┼úa din m─âtase galben─â, recuperat─â probabil de pe la gunoi. Se tot ├«nv├«rte┼čte ├«ncerc├«nd s─â-┼či ├«nveleasc─â mai bine picioarele. Ceea ce m─â frapeaz─â e c─â pe vremuri am avut ┼či eu o asemenea plapum─â galben─â. Dac─â o fi aceea┼či? Dup─â at├«┼úia ani? Nu se poate... ┼×i m─â trezesc dintr-odat─â c─â m─â imaginez ├«n locul lui, acolo pe trotuar, ├«nvelit cu plapuma mea, ├«ncerc├«nd s─â spun oamenilor ceva ce nimeni nu pricepe.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
├Änchisoare pe via┼ú─â ├«n┬áMarea Britanie pentru ┼čoferii care produc accidente mortale. ├Än ce condi┼úii se aplic─â pedeapsa maxim─â
Marea Britanie introduce pedeapsa cu ├«nchisoarea pe via┼ú─â pentru ┼čoferii care ucid, ├«n cadrul unei ample reforme a justi┼úiei care a intrat duminic─â ├«n vigoare, potrivit informa┼úiilor publicate de BBC.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.