Oameni dintr-o bucată?

Publicat în Dilema Veche nr. 852 din 6 - 12 august 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Unii presupun că oamenii de la munte, chiar dacă mai aprigi decît cei de la șes, ar avea totuși un simț civic sau moral ceva mai dezvoltat. Că ar fi mai dintr-o bucată, cum se spune. Nu știu cum o fi din punct de vedere sociologic sau statistic, dar am să relatez  cîteva povești dintr-o zonă de munte.

● Cînd Costel, ușor băut fiind, a scurtat drumul cu căruța peste terenul babei Reta, desfăcîndu-i doi pari din gard, pe care apoi i-a pus la loc, bătrîna l-a ochit de la distanță, deși era spre seară. Nu l-a prins, dar a știut cine era. Supărată că omul i-a călcat iarba, pe care oricum ea n-o mai folosea, pentru că nu mai avea animale, bătrîna și-a făcut a doua zi de lucru pe la grajdurile dinspre munte ale lui Costel. A moșmondit ea ceva pe acolo. Ceva mai tîrziu, Costel și-a găsit mielul mort în grajd. Fără să nege că ea ar fi autoarea, baba ne-a spus că doar așa ne învață și Scriptura: „Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”. După povestea asta, am văzut-o odată pe baba Reta citind Biblia în curte, în picioare, cu coasa sprijinită de umăr. Fiind pe la vremea înserării, umbra ei cu coasa se lungea aproape nefiresc pe dealul din apropiere. O imagine greu de uitat.

 Într-o zi m-am împotmolit cu mașina pe un drum desfundat. Drumul era îngrădit de-o parte și de alta cu sîrmă ghimpată, fixată din loc în loc cu niște pari de lemn. Din poziția în care ajunsesem pe acele șleauri, nu mai puteam ieși cu mașina din noroi fără s-o hîrjîi de gard. M-am dat jos și am scos un par din pămînt, încercînd să îndepărtez puțin gardul ca mai cîștig ceva spațiu, cu gîndul de a-l înfige la loc după ce redresam automobilul. Nu era o treabă prea simplă, iar în timp ce trăgeam de par, am văzut un sătean în vîrstă, care urca dealul spre mine, aproape alergînd. M-am bucurat, gîndindu-mă că vrea să-mi dea o mînă de ajutor. Dar cînd s-a apropiat, abia răsuflînd, omul a început să strige și să înjure. A pus mîna pe parul din gard și l-a împins în mașină. Greu am priceput că țăranul își apăra terenul. Mă considera un intrus care voia să-i mute gardul. Văzuse gestul meu de la o jumătate de kilometru și sărise instinctiv, asemeni unui cîine care-și păzește teritoriul. Cîteva clipe ne-am luptat în jurul parului, eu încercînd să-mi feresc mașina de zgîrieturile pe care gestul lui le putea produce, el părînd că vrea chiar să dea în mine. Nu era loc de rațiune sau de cuvinte. Abia cînd mi-a dat prin cap să-i strig că gardul ăla fusese făcut din banii mei (ceea ce era în bună parte adevărat) s-a oprit brusc. O vagă luminiță a sticlit în ochii lui alerți, dar opaci. A lăsat parul jos și mi-a întors spatele plecînd împleticit, asemeni unui animal sălbatic care socotește că e cazul să renunțe la pradă, în favoarea unui concurent mai puternic.

 Niște copii excursioniști, împreună cu profesorul lor de sport, au ajuns într-o poiană de la marginea satului. Zărindu-mă prin apropiere, m-au întrebat dacă pot juca fotbal acolo. M-am mirat de întrebare și le-am spus că nu văd ce i-ar putea împiedica. Am greșit. Nu știam că poiana tocmai fusese luată în arendă de către un sătean cu un foarte dezvoltat simț al proprietății. Copiii și profesorul și-au lăsat rucsacurile jos, au făcut două porți din patru bețe și au încins un meci. N-au trecut nici cinci minute, că din pădure a apărut săteanul răcnind și învîrtind în mîini o bîtă imensă (cît o tulpină de copac). Asemeni celui de mai înainte, cu gardul, fără vorbe sau vreo somație, omul venise să-și apere terenul de intruși. Era un fel de demonstrație prin care voia parcă să înștiințeze lumea de noua achiziție, să-și marcheze teritoriul. Nu mai conta că în fața lui erau niște copii nevinovați și nici că profesorul de sport era de trei ori cît el.

 Georgică avea niște cîini foarte răi. Pe seară, înainte să vină Marioara de la lucru, de la oraș, i-a dezlegat. Marioara era vecina lui, care făcea naveta și cu care se dușmănea de moarte, așa cum șade bine vecinilor de prin partea locului. Cînd femeia a trecut prin apropierea curții lui, cîinii s-au repezit la ea. Femeie voinică de la țară, Marioara s-a apărat cît s-a apărat, dînd în ei cu o sticlă de bere pe care o avea în sacoșă. În cele din urmă însă, cîinii au doborît-o și au sfîșiat-o. Georgică a declarat la poliție că n-a auzit strigătele ei, că n-a avut habar de ce s-a întîmplat. Ba nu și-a mai recunoscut nici cîinii, zicînd că nu erau ai lui. Femeia se pare că agonizase pînă dimineață, cînd și-a dat sufletul.

Nu știu dacă asemenea întîmplări ar putea fi puse în vreun fel pe seama sechelelor comunismului.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
profimedia 0892515190 jpg
Provocările Kamalei Harris în primele zile de campanie, în timp ce se pregătește pentru o confruntare istorică cu Donald Trump
În doar câteva zile de când a preluat conducerea campaniei, Harris și-a pus amprenta distinctivă asupra operațiunii electorale. Ea stârnește entuziasm și atrage un val de donații din partea democraților care se temeau că vor aluneca spre dezastru cu Biden în fruntea listei.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.