O societate înfundată?

Publicat în Dilema Veche nr. 824 din 5–11 decembrie 2019
O societate înfundată? jpeg

Am tot observat de-a lungul vremii că o bună parte din străzile orașelor noastre sînt, de fapt, fundături. Nu duc nicăieri, se închid pur și simplu. Nu știu dacă e o problemă care dăinuie mai din vechime, dacă e vreo tradiție de cine știe cînd, dar știu că fenomenul poate fi astăzi remarcat mai ales în zonele de blocuri construite pe vremea lui Ceaușescu. Dacă rătăcești cu mașina, mai ales, printre astfel de blocuri de beton, te poți trezi foarte des că nu mai ai altă soluție decît să întorci. Înfundarea asta perpetuă o conștientizezi mai bine cînd ajungi prin cetăți vestice sau prin orășele italienești și grecești în care descoperi o mulțime de străzi și străduțe din ce în ce mai înguste și mai labirintice, dar care nu se înfundă niciodată. Cînd crezi că ai ajuns la capăt, întotdeauna se mai ivește un cot al străduței, o scăriță de piatră, un pasaj, o cît de mică trecere pe unde poți „scăpa“ către alte străzi și cartiere.

Probabil că paranoia ceaușistă, frica dictatorului și a comuniștilor de spații incontrolabile și de deschidere, mania izolaționismului și a lipsei de transparență în comunicarea de toate tipurile au generat și asemenea planuri urbanistice. Înfundate.

E o problemă oarecum înrudită cu aceea a închiderii ușilor din față la instituțiile publice, pe modelul rural al intrării pentru musafiri și al camerei bune ținute numai pentru ocazii speciale. Odată cu economia de piață, comercianții au fost primii care au reînceput să folosească intrarea normală a magazinelor, prin față, să nu mai dea, adică, alimentele și alte mărfuri prin spate, așa cum se învățaseră în anii penuriei generalizate dinainte de 1989, cînd cozile trebuiau ascunse în dosuri, să nu cumva să se înșire pe marile bulevarde și să strice imaginea luminoasă a „societății socialiste multilateral dezvoltate“. Încetul cu încetul, parcă și în zona clădirilor publice povestea asta s-a mai atenuat, pe măsură ce ne‑am depărtat în timp de perioada comunistă. Autoritățile au început să permită în tot mai multe cazuri publicului plătitor de taxe și impozite să intre pe ușa cea mare, din față, și să nu se mai strecoare prin dos.

S-ar putea zice, deci, că la acest capitol măcar, deși foarte lent, facem totuși pași în direcția cea bună, îndepărtîndu-ne de închistările comuniste. Ce-i drept, cu fundăturile dintre blocuri, soluțiile nu-s foarte simple. Arhitectura de acest gen va rămîne moștenire încă multă vreme de aici încolo.

Mai nou însă, la orizont a apărut un alt tip de frînă în circulația deschisă prin orașe: mania semafoarelor. Tot așa cum comuniștii ne-au vîndut ideea blocurilor de beton ca fiind o modernizare a țării, actualii primari par a considera că civilizația urbană și traficul modern ar presupune cît mai multe semafoare. Ba mai bine ar fi să le zicem stopuri. Unele dintre acestea nu doar că nu ajută, dar duc chiar la o și mai proastă circulație. Mulți au observat poate că există intersecții în care, dacă stopurile se defectează, circulația e mai fluentă, șoferii și pietonii descurcîndu-se mai bine cînd își dau singuri prioritate unii altora. Sînt multe exemple. De pildă, cel de lîngă parcul IOR din București, la podul de pe strada Liviu Rebreanu. Un alt caz e pe bulevardul Colentina, în apropiere de intersecția cu Doamna Ghica. O trecere de pietoni simplă făcea acolo posibilă traversarea și cînd era trafic, și cînd nu era. Dar s-a instalat și un stop. Acum pietonii apasă pe buton și, ca să nu încalce legea, așteaptă cuminți pe trotuar aproape un minut, chiar dacă nu trec mașini, pînă își face efectul apăsarea. La rîndul lor, mașinile trebuie să stea la stop cînd e roșu, chiar dacă toți pietonii au trecut. Iar lucrurile astea se petrec chiar în contra curentului de pe o arteră ce pare a fi fost amenajată cu grijă pentru facilitarea traseului zilnic al primăriței (stopurile de pe străzile perpendiculare au un roșu foarte lung, de partid).

Trebuie spus că în Olanda se experimentează de mai mulți ani renunțarea la stopuri, mai ales în localitățile mici. Rezultatele, spun autorii experimentului, sînt că accidentele nu s-au înmulțit, traficul e mai fluent, iar șoferii și pietonii au devenit mai atenți și mai amabili unii cu alții.

La noi nu se fac studii sau nu se ține seama de ele. La televiziuni vorbesc „specialiști“ care par să fi descoperit roata, adică ideea semaforizării inteligente (unda verde). Asta după ce, cum știm, un asemenea sistem a fost deja de mult plătit din banii bucureștenilor, dar n-a funcționat aproape niciodată. Bănuim că excesul de stopuri poartă pecetea  afacerilor cu firme „de casă“ ale primăriei, cum se spune. Mă întreb însă de ce acest gen de afaceri se fac mai întotdeauna în sensul frînării. Adică de ce să nu dai banii publici la prieteni care să ajute circulația și nu s-o încurce mai rău?

Concluzia mai generală ar putea fi că întreaga noastră societate e incapabilă să scape de fundături, de stopuri și de obstacole. Sîntem urgisiții încetinirii, opririi, ocolirii și ai bețelor în roate. De ce ni se blochează orașele, de ce n-avem autostrăzi, de ce trenurile merg mai încet chiar decît la momentul înființării lor? Ce ni se întîmplă?

Foto: wikimedia commons

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.