O procedură încălcată la curăţenia de Paşti

Publicat în Dilema Veche nr. 582 din 9-15 aprilie 2015
Reacţii omeneşti jpeg

Doamna Georgescu din Bucureşti avea nevoie de o menajeră care s-o ajute la curăţenie. De-a lungul timpului, avusese mai multe experienţe neplăcute, aşa cum toată lumea are la capitolul ăsta, iar ultima femeie o lăsase baltă fără nici o vorbă, tocmai înainte de Paşti. O prietenă căreia i-a împărtăşit problema s-a oferit s-o ajute. Directoare la un mare hotel fiind, prietena i-a spus că are în subordine o mulţime de femei de serviciu, profesioniste adevărate, care uneori lucrează şi pentru particulari. Una dintre ele îi făcuse chiar ei curat în casă şi lăsase totul lună. Sigur, se gîndise doamna Georgescu, probabil că pentru şefa ei îşi dăduse un interes special, dar, oricum, cu aşa o recomandare, nu avea de ce să nu încerce. 

Zis şi făcut. A luat numărul de telefon şi a sunat-o pe femeia care, în prealabil, fusese pusă în temă de către directoarea sa. Chiar de la început, menajera a surprins-o cu o întreagă teorie. I-a spus că ea nu e ca orice femeie care face curat, că lucrează numai în anumite condiţii şi numai pe baza unor proceduri, aşa încît să iasă treaba bine şi toată lumea să fie mulţumită. Uşor amuzată, doamna Georgescu a acceptat: „Sigur, mă bucur să aud că lucraţi într-un mod organizat, facem aşa cum spuneţi, n-am nimic împotrivă.“ Atunci, femeia a rugat-o să ia un creion şi o hîrtie, să noteze de ce ar avea nevoie: zece perechi de mănuşi de unică folosinţă, un spray de curăţat geamuri marca X, un spray de mobilă marca Y (nu cumva să fie Z, că nu-i bun), soluţie pentru gresie de nu ştiu care, soluţie de curăţat aragazul de felul cutare, soluţie pentru parchet (şi aceea neapărat de un anumit fel), lavete umede, lavete uscate etc. 

„Dar de ce zece perechi de mănuşi?“ a întrebat timid doamna Georgescu. „O să vedeţi, doamnă, de ce. Eu lucrez profesionist. Sigur, de fapt, pentru prima oară, nu-mi trebuie decît vreo cinci, dar vă spun că e mai rentabil să luaţi un pachet de zece şi ajunge pentru două şedinţe. Nu cred că-i un capăt de ţară.“ „OK“, a încuviinţat doamna Georgescu. S-a dus la supermarket şi, urmărind pe listă să ia tot ce notase, s-a trezit că la casă trebuie să scoată din buzunar o sumă importantă. „În fine“ – şi-a zis – „dacă aşa sînt cerinţele...“ 

În ziua următoare, femeia a apărut în staţia de autobuz la ora convenită. Cînd a intrat în casă, înainte de orice altceva, a dat o raită prin toate încăperile, aruncînd un ochi de expert asupra împărţirii şi explicînd în acelaşi timp proprietarei în ce ordine şi în ce fel are de gînd s-o abordeze. Întîi baia mare şi holul de lîngă ea, apoi baia mică, fiindcă necesita cam aceleaşi operaţii, apoi livingul şi balconul, dormitoarele şi, la urmă, bucătăria şi holul de la intrare. Părea o adevărată strategie militară. A aşteptat apoi un fel de încuviinţare, mai mult de formă, din partea clientei, după care şi-a schimbat hainele de stradă cu un halat alb, profesional, şi a început „atacul“, în forţă. Doamna Georgescu a încercat să nu-i stea în cale, dar o urmărea din cînd în cînd cu uimire şi i se părea că femeia lucrează într-un mod cu adevărat excepţional. S-a gîndit atunci, cu o oarecare strîngere de inimă, că nu vorbiseră nimic despre preţ. „Fie ce-o fi“ – şi-a zis – „slavă Domnului că face curat cum trebuie.“ Cînd a terminat cu băile, femeia şi-a schimbat mănuşile. Cînd a terminat cu balconul, a luat o altă pereche. Ştergea praful pînă în cele mai mici cotloane şi nu uita nici rama tocurilor de deasupra uşilor, acolo unde se face de obicei controlul. Era probabil învăţată de la hotel. După curăţenie s-a apucat de călcat. Acolo a avut ceva de bodogănit la adresa fierului de călcat, care nu era pe gustul ei. Şi era destul de evident că la hotel nu făcea şi treaba asta. 

La final, spre sfîrşitul zilei, în afară de uşoara deficienţă în ale călcatului, nu părea nimic de reproşat. Doamna Georgescu a întrebat-o cît face. Femeia a pronunţat cu multă siguranţă o cifră de vreo trei ori mai mare decît cele mai rele aşteptări. Însă doamnei Georgescu nu i-a venit să se tocmească, mai ales că în joc era şi relaţia cu prietena. I-a dat banii cu dinţii strînşi, hotărîtă să n-o mai cheme altădată. 

Prietena, directoarea, a sunat-o a doua zi s-o întrebe dacă totul a fost în regulă. „Da“ – i-a răspuns doamna Georgescu cu jumătate de gură – „dar mi-a cerut un preţ piperat.“ Aflînd suma, prietena s-a mirat nespus. „Transmite-i, te rog, cumva, că nu o mai chem“ – i-a zis doamna Georgescu – „nu-mi mai permit aşa ceva a doua oară.“ Peste ceva timp, prietena i-a relatat hohotind că a vorbit cu menajera, care era foarte supărată, spunînd că nu vrea să mai meargă vreodată la doamna Georgescu. De ce? Pentru că, deşi doamna s-a arătat foarte mulţumită de curăţenia pe care i-a făcut-o, nu i-a dat nici măcar un leu bacşiş.  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Meteorologii anunță cod galben  de vânt puternic în 35 de județe ale țării jpeg
Vremea duminică, 15 decembrie. Mai multe județe sunt sub Cod galben de ceață și vânt puternic
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică dimineața avertizări Cod galben de vânt puternic și ceață pentru mai multe județe din țară.
Mango Mannheim O6 jpg
Fondatorul lanțului de magazine Mango a murit după ce a căzut de pe o stâncă
Fondatorul lanţului spaniol de produse textile Mango, Isak Andic, a murit într-un accident în Spania, a anunţat compania, relatează agenţiile internaţionale de presă. Isak Andic avea 71
Craciun copii jpg
Cum contribuie Crăciunul la sănătatea psihologică a copiilor
Crăciunul este una dintre cele mai îndrăgite sărbători din întreaga lume. Pe lângă luminițele din brad, podoabele și cadourile mult așteptate de la Moș Crăciun, această sărbătoare constituie un prilej de petrecere a timpului în familie și contribuie la menținerea unei stări de optimism și liniște, a
banner Iulia Albu
Iulia Albu, mesaj pentru toți romanii în preajma sărbătorilor de iarnă: „Anul acesta, de Crăciun...”
Sărbătorile de Crăciun sunt un prilej fantastic pentru majoritatea românilor de a se reuni cu familia și persoanele dragi. Cu doar câteva zile înainte, Iulia Albu vine în atenția oamenilor cu sfaturi prețioase. Despre ce este vorba, aflați din rândurile de mai jos.
Scena  mortii lui decebal Eikipedia common jpg
Ranisstorum, ultimul refugiu al regelui Decebal. Unde se afla locul plin de secrete, considerat un oraș sfânt al dacilor
După descoperirea în 1965 a unui monument funerar care oferea informații despre sfârșitul lui Decebal, înfrânt de romani, oamenii de știință au căutat noi indicii despre locul misterios numit Ranisstorum, de numele căruia se leagă moartea regelui dac.
Costică Prisecaru, în lesă cu Emilia Bejan. Captură YouTube
comisia europeana
Bugetul UE: Cine plătește și cine câștigă cel mai mult. Cum stă România
În bugetul UE, națiunile mai bogate din vestul și nordul Europei servesc în principal drept contributori neți, în timp ce membrii Europei Centrale și de Est sunt principalii beneficiari.
Biserica Sf  Nicolae din Demre Antalya Turcia și sarcofagul Sfântului Nicolae Colaj Anadolu Getty Images
Mormântul Sfântului Nicolae, care a inspirat povestea „Moș Crăciun”, descoperit sub o biserică din Turcia
În 2022, arheologii au început săpăturile sub o biserică din sudul Turciei, bănuind că acolo ar putea fi mormântul Sfântului Nicolae. Recent, eforturile lor au scos la lumină un sarcofag de calcar, despre care se crede că a adăpostit rămășițele episcopului ce a inspirat legenda lui Moș Crăciun.
image png
„Am aflat că soția mea a avut cândva o relație cu bărbatul care este acum iubitul mamei ei” - reacția bărbatului când l-a întâlnit pe fostul iubit al soției sale
Faptul că soția sa s-a iubit în trecut cu un bărbat care în prezent este iubitul mamei ei a creat o mare frustrare pentru un bărbat în vârstă de 35 de ani. Cum a reacționat când a aflat și de ce anume se teme?