O procedură încălcată la curăţenia de Paşti

Publicat în Dilema Veche nr. 582 din 9-15 aprilie 2015
Reacţii omeneşti jpeg

Doamna Georgescu din Bucureşti avea nevoie de o menajeră care s-o ajute la curăţenie. De-a lungul timpului, avusese mai multe experienţe neplăcute, aşa cum toată lumea are la capitolul ăsta, iar ultima femeie o lăsase baltă fără nici o vorbă, tocmai înainte de Paşti. O prietenă căreia i-a împărtăşit problema s-a oferit s-o ajute. Directoare la un mare hotel fiind, prietena i-a spus că are în subordine o mulţime de femei de serviciu, profesioniste adevărate, care uneori lucrează şi pentru particulari. Una dintre ele îi făcuse chiar ei curat în casă şi lăsase totul lună. Sigur, se gîndise doamna Georgescu, probabil că pentru şefa ei îşi dăduse un interes special, dar, oricum, cu aşa o recomandare, nu avea de ce să nu încerce. 

Zis şi făcut. A luat numărul de telefon şi a sunat-o pe femeia care, în prealabil, fusese pusă în temă de către directoarea sa. Chiar de la început, menajera a surprins-o cu o întreagă teorie. I-a spus că ea nu e ca orice femeie care face curat, că lucrează numai în anumite condiţii şi numai pe baza unor proceduri, aşa încît să iasă treaba bine şi toată lumea să fie mulţumită. Uşor amuzată, doamna Georgescu a acceptat: „Sigur, mă bucur să aud că lucraţi într-un mod organizat, facem aşa cum spuneţi, n-am nimic împotrivă.“ Atunci, femeia a rugat-o să ia un creion şi o hîrtie, să noteze de ce ar avea nevoie: zece perechi de mănuşi de unică folosinţă, un spray de curăţat geamuri marca X, un spray de mobilă marca Y (nu cumva să fie Z, că nu-i bun), soluţie pentru gresie de nu ştiu care, soluţie de curăţat aragazul de felul cutare, soluţie pentru parchet (şi aceea neapărat de un anumit fel), lavete umede, lavete uscate etc. 

„Dar de ce zece perechi de mănuşi?“ a întrebat timid doamna Georgescu. „O să vedeţi, doamnă, de ce. Eu lucrez profesionist. Sigur, de fapt, pentru prima oară, nu-mi trebuie decît vreo cinci, dar vă spun că e mai rentabil să luaţi un pachet de zece şi ajunge pentru două şedinţe. Nu cred că-i un capăt de ţară.“ „OK“, a încuviinţat doamna Georgescu. S-a dus la supermarket şi, urmărind pe listă să ia tot ce notase, s-a trezit că la casă trebuie să scoată din buzunar o sumă importantă. „În fine“ – şi-a zis – „dacă aşa sînt cerinţele...“ 

În ziua următoare, femeia a apărut în staţia de autobuz la ora convenită. Cînd a intrat în casă, înainte de orice altceva, a dat o raită prin toate încăperile, aruncînd un ochi de expert asupra împărţirii şi explicînd în acelaşi timp proprietarei în ce ordine şi în ce fel are de gînd s-o abordeze. Întîi baia mare şi holul de lîngă ea, apoi baia mică, fiindcă necesita cam aceleaşi operaţii, apoi livingul şi balconul, dormitoarele şi, la urmă, bucătăria şi holul de la intrare. Părea o adevărată strategie militară. A aşteptat apoi un fel de încuviinţare, mai mult de formă, din partea clientei, după care şi-a schimbat hainele de stradă cu un halat alb, profesional, şi a început „atacul“, în forţă. Doamna Georgescu a încercat să nu-i stea în cale, dar o urmărea din cînd în cînd cu uimire şi i se părea că femeia lucrează într-un mod cu adevărat excepţional. S-a gîndit atunci, cu o oarecare strîngere de inimă, că nu vorbiseră nimic despre preţ. „Fie ce-o fi“ – şi-a zis – „slavă Domnului că face curat cum trebuie.“ Cînd a terminat cu băile, femeia şi-a schimbat mănuşile. Cînd a terminat cu balconul, a luat o altă pereche. Ştergea praful pînă în cele mai mici cotloane şi nu uita nici rama tocurilor de deasupra uşilor, acolo unde se face de obicei controlul. Era probabil învăţată de la hotel. După curăţenie s-a apucat de călcat. Acolo a avut ceva de bodogănit la adresa fierului de călcat, care nu era pe gustul ei. Şi era destul de evident că la hotel nu făcea şi treaba asta. 

La final, spre sfîrşitul zilei, în afară de uşoara deficienţă în ale călcatului, nu părea nimic de reproşat. Doamna Georgescu a întrebat-o cît face. Femeia a pronunţat cu multă siguranţă o cifră de vreo trei ori mai mare decît cele mai rele aşteptări. Însă doamnei Georgescu nu i-a venit să se tocmească, mai ales că în joc era şi relaţia cu prietena. I-a dat banii cu dinţii strînşi, hotărîtă să n-o mai cheme altădată. 

Prietena, directoarea, a sunat-o a doua zi s-o întrebe dacă totul a fost în regulă. „Da“ – i-a răspuns doamna Georgescu cu jumătate de gură – „dar mi-a cerut un preţ piperat.“ Aflînd suma, prietena s-a mirat nespus. „Transmite-i, te rog, cumva, că nu o mai chem“ – i-a zis doamna Georgescu – „nu-mi mai permit aşa ceva a doua oară.“ Peste ceva timp, prietena i-a relatat hohotind că a vorbit cu menajera, care era foarte supărată, spunînd că nu vrea să mai meargă vreodată la doamna Georgescu. De ce? Pentru că, deşi doamna s-a arătat foarte mulţumită de curăţenia pe care i-a făcut-o, nu i-a dat nici măcar un leu bacşiş.  

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

Jose Maria Gimenez Fernando Muslera Sebastian Sofa Edinson Cavani Daniel Ghana Uruguay Foto EPA EFE jpg
Scandal uriaș după Uruguay - Ghana. „Acești nenorociți sunt o adunătură de hoți”. Urmează reacția FIFA
Un scandal uriaș a izbucnit la finalul partidei dintre Uruguay și Ghana, scor 2-0, meci la capătul căruia naționala lui Suarez nu a reușit să se califice în optimile de finală ale CM din Qatar.
Xhaka Captură Youtube png
Gestul lui Xhaka cu caracter politic, care a inflamat spiritele în Qatar. Ce semnifică numele Jashari pentru sârbi VIDEO
Granit Xhaka, căpitanul Elveției, a fost autorul unui gest sfidător imediat după victoria cu Serbia, de la Campionatul Mondial din Qatar, atunci când și-a scos tricoul de joc, pentru a afișa un mesaj.
judecatori magistrati bani venituri pensii shutterstock
Cea mai mare pensie specială versus cea mai mare pensie stabilită pe principiul contributivității, în Suceava
Suceava se află printre primele județe din țară la numărul de pensionari, dar sumele pe care le încasează cei aflați în în plată nu sunt dintre cele mai mari, ci dimpotrivă. Peste 30% dintre pensionari încasează cel mult 1.000 de lei.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.