O privire din ochiul păsării

17 aprilie 2020
Invizibilii jpeg

O înțelepciune de pandemie reizvorîtă din net în perioada asta adapta o zicală răsuflată: cu toții sîntem egali în fața morții și a nenorocirilor. Că boala care bîntuie pe afară nu alege și bagă sub coasa ei pe toată lumea, la o adică. Uite că înțelepciunile la kilogram își cam dovedesc inutilitatea zilele astea.

Nicicînd n-au fost deosebirile mai mari.

Primii pe care-i vezi sînt nebunii, homeleșii și cerșetorii de pe stradă. Ăștia nu înțeleg nimic. Nu înțeleg unde a dispărut toată lumea, de ce e pustiu, de ce a închis cafeneaua aia mică din colț de unde mai primeau cîte ceva și nu înțeleg de ce, dacă dau de vreun om înmăscat și înmănușat, nu mai primesc nici un leu. Ăsta cu botnița la gură ridică din umeri, dă neputincios din mînă și zice: „N-am cash”. Își ia seama și zice: „N-am bani”. Un alt amărît, care făcea pe parcagiul în zilele lui bune, s-a reprofilat și stă în fața magazinului lîngă femeia care vinde flori rupte din grădină. S-a reprofilat prost. Femeii i se usucă florile, iar el se învîrte acolo fără rost măsurînd lumea care iese cu pungile doldora, dar n-are cash. Nebuna din colțul străzii e figura tipică. Are niște haine aruncate pe ea de parcă a îmbrăcat-o un copil, are o colecție nemaipomenită de pălării și căciuli, e rujată ca Joker de la o ureche la alta și își țipă povestea pe străzi că nu știu ce conspirație de notari cu afaceriști i-a mîncat banii și că e iradiată pe sub ușă. Mă gîndesc foarte serios că femeia are, la urma urmei, dreptate. Nici ea nu mai are nimic de primit. Țigări își dorea întotdeauna de la trecători. Și ceva consolare urlată tot în gura mare de nenea ăla care face chei într-un soi de bortă la parterul unui bloc. Uite că primește țigări. Na, că acuma vrea și foc. „Pleacă, dom’le, de aici, n-ai auzit de distanțarea socială? Ia mai bine bricheta asta cadou, hai la revedere.” Omul care-i zice asta are niște ochelari negri pe ochi, un măscoi care-i acoperă trei sferturi de față (nu e mască din aia profi, e făcută în casă dintr-un material cu imprimeu cu cireșe) și niște mănuși de-alea de menaj pe mîini. Sincer, nu știu care dintre ei e nebunul.

În magazin, o bătrînă umblă și ea ca o găină fără cap. E din categoria incertă despre care nu știi dacă are casă. Poate că are, poate că n-are. E încă îmbrăcată ca de iarnă grea și tîrăște în picioare niște bocanci cu cîteva numere mai mari. Are niște pîine și încă ceva strîns la piept, că nu și-a luat coș. Vrea acum niște mere. Nu reușește să rupă o pungă de plastic în care să le pună. Își umezește degetul și tot încearcă să le desprindă. (Da, știu.) Un tip înalt, cu ochi albaștri, o ajută. Îi pune și merele în pungă. „Cîte să pun?”, o întreabă. „Vreo patru-cinci”, zice bătrîna, „că mă duc la biserică.” „Uite-l p-ăla mare și frumos”, zice și se apropie periculos, nepermis, de tipul ăsta amabil. „Băăi, ferește capul, ia distanță”, mă pomenesc că mă gîndesc și, fir-ar al naibii, iar mă simt prost.

Tot a dracului boală ne-a adus p-ăștia care avem case și calculatoare mai abitir grămadă pe Facebook. Unde s-a mutat casa de nebuni. Toată lumea are brusc prea mult timp și la fel de multe păreri. Am asistat la niște păruieli pe net de mi-au rămas tastele în gît. Ai o grămadă de moraliști care pozează și pun la punct fiecare moș sau babă brambura pe stradă, aglomerațiile din piețe sau mai știu eu ce încălcare de coduri. Îi ai p-ăia cu case mari și grădină care o ard zen pe sub ochii celor chirciți cîte doi-trei prin garsoniere închiriate. Îi ai p-ăia care mai au job-uri și p-ăia care nu mai au. Ai influensări care vor să scoată bani din bani donați. Ai marketing de criză. Ai glumeți, meme-uri, pisici, cafele, băutură, Netflix. Ai medici care horesc în curtea spitalului, imnul din mașina de poliție, oficialități îngenuncheate pios, îmbolnăviți cazați în saloane private din spitale publice și mai ai fugari cu secrete de serviciu. Ai oameni care au reușit să se organizeze și să-i ajute pe cei neajutorați. Ai băgători de seamă, depresivi și optimiști. Ai muncitori sezonieri și păreri agățate de ei. Ai de toate. Boala ne-a pus oglinda în față. Uite cît de diferiți sîntem.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.