O privire din ochiul păsării

17 aprilie 2020
Invizibilii jpeg

O înțelepciune de pandemie reizvorîtă din net în perioada asta adapta o zicală răsuflată: cu toții sîntem egali în fața morții și a nenorocirilor. Că boala care bîntuie pe afară nu alege și bagă sub coasa ei pe toată lumea, la o adică. Uite că înțelepciunile la kilogram își cam dovedesc inutilitatea zilele astea.

Nicicînd n-au fost deosebirile mai mari.

Primii pe care-i vezi sînt nebunii, homeleșii și cerșetorii de pe stradă. Ăștia nu înțeleg nimic. Nu înțeleg unde a dispărut toată lumea, de ce e pustiu, de ce a închis cafeneaua aia mică din colț de unde mai primeau cîte ceva și nu înțeleg de ce, dacă dau de vreun om înmăscat și înmănușat, nu mai primesc nici un leu. Ăsta cu botnița la gură ridică din umeri, dă neputincios din mînă și zice: „N-am cash”. Își ia seama și zice: „N-am bani”. Un alt amărît, care făcea pe parcagiul în zilele lui bune, s-a reprofilat și stă în fața magazinului lîngă femeia care vinde flori rupte din grădină. S-a reprofilat prost. Femeii i se usucă florile, iar el se învîrte acolo fără rost măsurînd lumea care iese cu pungile doldora, dar n-are cash. Nebuna din colțul străzii e figura tipică. Are niște haine aruncate pe ea de parcă a îmbrăcat-o un copil, are o colecție nemaipomenită de pălării și căciuli, e rujată ca Joker de la o ureche la alta și își țipă povestea pe străzi că nu știu ce conspirație de notari cu afaceriști i-a mîncat banii și că e iradiată pe sub ușă. Mă gîndesc foarte serios că femeia are, la urma urmei, dreptate. Nici ea nu mai are nimic de primit. Țigări își dorea întotdeauna de la trecători. Și ceva consolare urlată tot în gura mare de nenea ăla care face chei într-un soi de bortă la parterul unui bloc. Uite că primește țigări. Na, că acuma vrea și foc. „Pleacă, dom’le, de aici, n-ai auzit de distanțarea socială? Ia mai bine bricheta asta cadou, hai la revedere.” Omul care-i zice asta are niște ochelari negri pe ochi, un măscoi care-i acoperă trei sferturi de față (nu e mască din aia profi, e făcută în casă dintr-un material cu imprimeu cu cireșe) și niște mănuși de-alea de menaj pe mîini. Sincer, nu știu care dintre ei e nebunul.

În magazin, o bătrînă umblă și ea ca o găină fără cap. E din categoria incertă despre care nu știi dacă are casă. Poate că are, poate că n-are. E încă îmbrăcată ca de iarnă grea și tîrăște în picioare niște bocanci cu cîteva numere mai mari. Are niște pîine și încă ceva strîns la piept, că nu și-a luat coș. Vrea acum niște mere. Nu reușește să rupă o pungă de plastic în care să le pună. Își umezește degetul și tot încearcă să le desprindă. (Da, știu.) Un tip înalt, cu ochi albaștri, o ajută. Îi pune și merele în pungă. „Cîte să pun?”, o întreabă. „Vreo patru-cinci”, zice bătrîna, „că mă duc la biserică.” „Uite-l p-ăla mare și frumos”, zice și se apropie periculos, nepermis, de tipul ăsta amabil. „Băăi, ferește capul, ia distanță”, mă pomenesc că mă gîndesc și, fir-ar al naibii, iar mă simt prost.

Tot a dracului boală ne-a adus p-ăștia care avem case și calculatoare mai abitir grămadă pe Facebook. Unde s-a mutat casa de nebuni. Toată lumea are brusc prea mult timp și la fel de multe păreri. Am asistat la niște păruieli pe net de mi-au rămas tastele în gît. Ai o grămadă de moraliști care pozează și pun la punct fiecare moș sau babă brambura pe stradă, aglomerațiile din piețe sau mai știu eu ce încălcare de coduri. Îi ai p-ăia cu case mari și grădină care o ard zen pe sub ochii celor chirciți cîte doi-trei prin garsoniere închiriate. Îi ai p-ăia care mai au job-uri și p-ăia care nu mai au. Ai influensări care vor să scoată bani din bani donați. Ai marketing de criză. Ai glumeți, meme-uri, pisici, cafele, băutură, Netflix. Ai medici care horesc în curtea spitalului, imnul din mașina de poliție, oficialități îngenuncheate pios, îmbolnăviți cazați în saloane private din spitale publice și mai ai fugari cu secrete de serviciu. Ai oameni care au reușit să se organizeze și să-i ajute pe cei neajutorați. Ai băgători de seamă, depresivi și optimiști. Ai muncitori sezonieri și păreri agățate de ei. Ai de toate. Boala ne-a pus oglinda în față. Uite cît de diferiți sîntem.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Descoperire epocală lângă Sarmizegetusa Regia realizată cu LIDAR. Nimeni nu bănuia ce ascund munții VIDEO
Un loc plin de vestigii dacice, din Hunedoara, ascuns și neglijat complet în ultimele decenii de autorități, a fost cercetat recent de oamenii de știință, cu ajutorul tehnologiei LIDAR, iar rezultatele studiului sunt uimitoare
image
Turist amendat pentru că a urcat în Munții Piatra Craiului fără să aibă buletinul la el. De ce i-a dat dreptate judecătorul
Un turist amendat de Jandarmerie pentru că „aflându-se în Piatra Craiului, pe un traseu nemarcat, a refuzat să furnizeze date pentru stabilirea identităţii sale” a dat în judecată Jandarmeria Română.
image
Camioanele care au dus faima României în toată lumea. Povestea vehiculelor solide și fiabile, cu „atitudine“ spartană
Camioanele românești, realizate la uzinele din Brașov, au fost adaptate mereu vremurilor, cu o tehnologie de vârf și prețuri avantajoase, cucerind astfel piețele internaționale, chiar și pe cele de peste Ocean.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.