O poveste de demult

Publicat în Dilema Veche nr. 584 din 23-29 aprilie 2015
Alte confuzii jpeg

În ciclul primar, timp de un an, am avut un coleg numit Băsescu. Ştiu la ce vă gîndiţi, dar vă rog, din start, să nu mergeţi prea departe cu supoziţiile! Nu e vorba despre fostul preşedinte (care a studiat, în copilărie, într-adevăr, pentru puţin timp, şi pe la liceele din Iaşi). De Traian Băsescu mă despart vreo două decenii de istorie. Dumnealui vine din epoca staliniştilor, eu din cea a decreţeilor. În plus, dacă, prin absurd, aş fi fost coleg cu domnul preşedinte Băsescu, pentru un an, în ciclul primar, mă îndoiesc că mi-aş mai fi amintit de el. Nu recunoştea domnia-sa, la deschiderea cursurilor din 2005, că a fost un elev mediocru? Pe aceştia îi uiţi imediat. În memorie îţi rămîn, de obicei, trei categorii de colegi: străluciţii, şmecherii şi catastrofele iremediabile. Băsescu la care mă refer eu făcea parte din ultima. Era un repetent incorigibil şi, totodată, un derbedeu periculos. Noi îl „moşteniserăm“, aşa-zicînd, de la generaţiile anterioare şi ne pregăteam, conştiincios, să-l „pasăm“ promoţiilor următoare de boboci. Pentru învăţătoarea noastră lucrurile erau clare: Băsescu avea să rămînă, din nou, repetent. În a doua jumătate a anului şcolar, nici nu se mai obosea să-l asculte. Îl ţinea ca pe o mobilă în clasă, ignorîndu-l cu desăvîrşire. Băsescu, aparent fericit de evoluţia lucrurilor, rînjea mereu. Nu-şi mai aducea, dacă-mi amintesc bine, nici ghiozdanul. Fuma vîrtos prin closete, se căţăra prin copaci şi, din cînd în cînd, ne mai înjura cavernos pe noi, ăştia „cuminţi“. 

Apoi, în trimestrul al treilea, ceva s-a întîmplat. Tînăra noastră învăţătoare intră în concediu de maternitate şi fu înlocuită chiar de soţul ei, la rîndul său, învăţător. Toţi eram înnebuniţi după el. Simpatic, apropiat de copii şi, mai mult, excelent desenator,

(cum îi spuneam noi în răspăr cu recomandarea comunistă de

) devenise pentru clasă un semizeu. Lucru interesant, el începu să se intereseze de Băsescu. Îl scotea la tablă, îi dădea teme mai uşoare şi încerca să-l schimbe cu vorba bună. Îi tot spunea să-l aducă „pe tata“ la şcoală (părinţii respectivului erau absenţi complet, se pare, din peisajul didactic). Prea multe nu reuşi, dar parcă îl făcu pe terifiantul repetent un pic mai respectuos. Nu mai rînjea atît de des. Spre sfîrşitul anului, într-o zi, cînd ne încheia mediile, iar noi ne hîrjoneam prin bănci, Domnu’ se opri contrariat la o pagină din catalog. Zise, cu un ton foarte serios, care nu-i era specific: „Măi, Băsescule, tu iar rămîi corijent pe vară. Ştiu mama şi tata?“ „Nu ştiu“, răspunse Băsescu din ultima bancă, afişîndu-şi vechiul lui surîs insolent. În clasă s-a creat rumoare. „Cum, mă“, continuă învăţătorul, „nu le-ai spus?“ „Nu“, se hlizi colegul nostru, spre uimirea noastră crescîndă. „Uite ce-i: vreau să vină un părinte la şcoală!“, adăugă Domnu’ cu o sobrietate prevestitoare de furtuni. „Am să le zic!“, replică liniştit Băsescu. „Ai să le zici chiar acum! Te duci acasă şi vii cu un părinte!“, continuă ferm omul de la catedră. „Nu-i nici unul acasă!“, strigă Băsescu. „Nu te cred (învăţam după-amiaza,

)! Trimit pe cineva cu tine să le comunice.“ 

Domnu’ aruncă o privire de ansamblu peste clasă şi se opri asupra mea: „Cuţitaru, ia mergi tu cu Băsescu la el, la bloc, şi cheam-o pe mama lui la şcoală!“, ordonă institutorul. „Auzi“, adăugă însă imediat cu voce ghiduşă, „nu care cumva să te mituiască pe drum şi să spui că nu era nimeni acasă!“ „Nu“, am răspuns eu, plin de simţ de răspundere. Am pornit-o amîndoi prin cartier, eu ţanţoş, ca un inspector de salubritate, Băsescu destul de spăsit, cu mîinile în buzunare şi capul în pămînt, ca un individ bănuit pe nedrept. N-am prea vorbit. Eram din ligi diferite. Ne-am oprit totuşi amîndoi în faţa unei coropişniţe imense, întinse pe o frunză, şi am exclamat la unison, eu cu o grimasă de silă, el cu un rînjet de surpriză: „Mamă, ce scîrbos!“ Apoi mi-a spus o singură dată: „Chiar nu-s acasă, să ştii! N-am minţit“. „Bine, vedem“, am replicat, pătruns complet de importanţa misiunii mele. Rememorînd episodul azi, îmi dau seama că totul avea un fundal suprarealist. În realitate, pe drum, Băsescu m-ar fi putut lichida cu un gest (era cu vreo trei ani mai mare ca mine şi avea şi reputaţie de bătăuş necruţător). Mă putea ameninţa, şantaja, tortura. Cu toate acestea, mergea umil pe lîngă mine. Învăţase să-l respecte pe Domnu’, iar eu preluasem – prin delegare – o parte semnificativă din acel respect. Autoritatea învestită de învăţător în mine părea imensă, reuşind să-l copleşească pe golănaşul de mahala, ascuns în sufletul necizelat al lui Băsescu. Colegul meu repetent nu minţise. Nu era nimeni acasă. Bătuse în uşă, pentru a fi convingător, chiar şi cu picioarele. M-am întors la şcoală puţin îngrijorat. Mă gîndeam că Domnu’ ar fi putut bănui că am fost, pînă la urmă, „mituit“ pe traseu. Spre surprinderea mea însă, nu m-a suspectat nici o secundă. A zis doar „bine“, cînd i-am povestit micul voiaj, invitîndu-ne la locurile noastre. Ştia, cu certitudine, că autoritatea transmisă de el, simbolic, în această expediţie nu ar fi fost tratată jocular nici de mine şi nici de Băsescu. Cu anumite lucruri nu te joci. Nici măcar în ciclul primar.

Morala? Una simplă, fără subtilităţi obositoare. În lumea noastră ambiguă, luaţi cu inteligenţă, pînă şi cei mai refractari indivizi învaţă treptat să se încline, dacă nu în faţa autorităţii sugerate de

, măcar în faţa celei impuse de

.  

Istoreme

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Supa de linte  Sursa foto shutterstock 309501530 jpg
Supa bună pentru creier și inimă. Se prepară simplu și e un adevărat medicament pentru sănătate
Avem nevoie de alimente care să susțină sănătatea noastră fizică și mentală. O supă sănătoasă, bogată în nutrienți esențiali, poate fi soluția perfectă pentru a sprijini atât creierul, cât și inima. Iată o rețetă simplă, dar plină de beneficii, care combină ingrediente naturale și pline de vitamine:
donald trump sah/FOTO:X
Ce se va întâmpla cu România și cu NATO în era Trump. General: „Problema e că autoritățile nu-și fac treaba și nu explică asta oamenilor”
Numeroși experți și analiști militari se tem că Donald Trump va scoate SUA din NATO sau le va dezangaja din alianță și va lăsa Europa singură în fața rușilor. Experții contactați de „Adevărul”, doi cunoscuți generali care au lucrat cu americanii, explică de ce nu trebuie să ne panicăm.
curcan istock jpg
Rețeta delicioasă de curcan umplut la cuptor. În ce amestec trebuie să stea carnea pentru un gust aparte
Este o rețetă delicioasă, care deși pare destul de migăloasă, se pregătește, de fapt, foarte ușor! Cu numai câteva ingrediente, putem face un curcan umplut de care nu ne vom mai sătura!
horoscop saptamana 16 23 ianuarie jpg
Horoscop joi, 23 ianuarie. Recompense și aprecieri pentru nativii unei zodii
Horoscopul zilei de joi, 23 ianuarie 2025, anunță recompense și aprecieri pentru nativii unei zodii și un final neașteptat pentru Fecioare. Capricornii au parte de reproșuri.
marian iordache politia campulung muscel foto costi tudor
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
A făcut vâlvă cazul comisarului șef Marian Iordache, fostul șef al Poliției Câmpulung Muscel, care a fugit de la fața locului după ce a provocat un accident soldat cu doi răniți. Acesta și-a depus cererea de pensionare din arestul Poliției Argeș.
image png
23 ianuarie: Ziua când s-a născut poeta dizidentă Ileana Mălăncioiu, „suflet adânc, colțuros”
Pe 23 ianuarie este și data de naștere a pictorului francez Edouard Manet, dar în aceeași dată a murit pictorul si graficianul suprarealist spaniol Salvador Dali.
geamuri jpg
De ce trebuie să pui o șosetă umplută cu orez la geam! O soluție ieftină de mare ajutor
Condensul acumulat pe ferestre poate duce la probleme serioase, cum ar fi apariția mucegaiului. Iar deși fiecare dintre noi încercăm să scăpăm de această problemă, ea este una persistentă, destul de dificil de remediat.
Ceremonia de transfer de autoritate între militarii detașamentului de luptă al Brigăzii 2 „Strike” și cei ai detașamentului din cadrul Brigăzii 1 „Bastogne”, ambele din cadrul Diviziei 101 Aeropurtate (Asalt aerian) a Armatei SUA și un exercițiu demo
Pentagonul va trimite 1.500 de militari suplimentari la granița cu Mexic
Preşedintele american Donald Trump a semnat un decret pentru desfăşurarea a 1.500 de militari suplimentari la graniţa cu Mexic.
facebook burduja
Subvenția la energie electrică și gaze, în funcție de venitul familiei, după renunțarea la plafonare. Explicațiile ministrului Energiei
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a subliniat la Digi24 că „scenariul de bază” prevede prelungirea plafonării prețurilor la energie și gaze. În urma renunțării la plafonare, subvenționarea se va face în funcție de venitul familiei, potrivit ministrului.