O întrebare istorică

Publicat în Dilema Veche nr. 694 din 8-14 iunie 2017
O întrebare istorică jpeg

În 1990, cînd am văzut pentru prima oară filmul lui Lucian Pintilie De ce trag clopotele, Mitică?, am fost realmente entuziasmat (vizionările din anii ulteriori mi-au mai diminuat totuşi din fascinaţia juneţii). Mi se părea remarcabil modul original în care regizorul scosese la iveală „seriozitatea“ piesei lui Caragiale D’ale carnavalului, fondul ei grav şi, pînă la urmă, tragic (fond disimulat în bufoneria personajelor). Un singur lucru mă nedumerise şi îmi dăduse mult de gîndit după terminarea peliculei (fiind student la vremea respectivă, îmi permiteam, desigur, luxul meditaţiilor ample asupra detaliilor). Nu pricepusem exact – în ciuda faptului că îi gustasem efectul burlesc – „adăugirea textuală“ regizorală din final la rolul Miţei Baston (interpretat de către Mariana Mihuţ). Cocoţată undeva, dama în chestiune are o perspectivă de ansamblu asupra mahalalei imunde, unde se petrece totul, şi, observînd trupa de şoc (Girimea, Pampon, Crăcănel, Catindatul, Iordache) cum goneşte bezmetic într-o direcţie necunoscută, întreabă impacientată (fără a primi vreun răspuns, bineînţeles): „Un’ vă duceţi, boilor? Un’ vă duceţi, boilor?“ Refuzam să cred că un maestru de talia lui Pintilie s ar fi lăsat tentat – în modificarea cadrului caragialian – de „ispitele“ culorii locale ori, pur şi simplu, de dinamica butaforiei groteşti. Ceva era ascuns în această interogaţie apăsată, iar eu nu puteam să-i descifrez misterul.

Deunăzi, la aproape un sfert de secol de la respectiva vizionare de film, discutam cu un bun prieten despre distrugerea competenţelor tradiţionale ale României (atîtea cîte vor fi fost ele de-a lungul secolului XX), în ultimele decenii de degringoladă istorică (aici intrînd, desigur, și era comunistă, cu specificitatea sa „axiologică“). Punctul de plecare al conversaţiei noastre fusese degradarea stadardelor intelectuale şi morale ale noii generaţii (cea formată în epoca postdecembristă). Plasaţi într-un univers fără repere etice la o vîrstă timpurie – cînd modelele au un rol covîrşitor –, aceşti copii ai tranziţiei au învăţat empiric că „virtuţile“ principale, în lupta pentru supravieţuire, sînt absenţa scrupulelor, arta înşelătoriei, dispreţuirea educaţiei, violenţa şi duplicitatea. Vina lor rămîne, în principiu, minimă, responsabilitatea răsturnării valorilor revenind adulților și, cu precădere, adulților aparținători grupurilor conducătoare, aflate în vîrful piramidei socio-politice de douăzeci și șapte de ani. Adolescenţii acestui segment istoric au preluat pînă şi o limbă română descentrată, în interiorul căreia cuvintele şi-au pierdut rezonanţa, aplicîndu-se pe „semnificaţi“ inexistenţi. Bunăoară, termeni precum „onestitate“, „adevăr“, „credinţă“, „loialitate“, „caracter“ nu mai dezvăluie acum, în mentalul colectiv juvenil, nici o urmă de solemnitate, stîrnind, cel mult, ilaritatea.

Îmi amintesc o întîmplare petrecută în urmă cu cîţiva ani în munţii Moldovei, lîngă Bicaz. Însoţeam un grup de studenţi americani prin pădurile noastre carpatine şi, într-o seară, ne-am intersectat cu o trupă de tineri bucureşteni, venită pentru cîteva zile la Potoci. Am făcut împreună un foc de tabără şi am discutat timp de mai multe ore. La un moment dat, unul dintre americani s-a ridicat ceremonios în picioare şi, în lumina focului, cu mîna dreaptă pe inimă, a cîntat – integral şi foarte melodios – imnul SUA. La sfîrşit, după cîteva clipe de stupoare, publicul românesc nu şi-a putut reprima, măcar din politeţe, instinctele, izbucnind într-un rîs năucitor. Explicaţia – pe care mi-am permis să le-o dau americanilor sideraţi – era simplă: pentru noi şi, în special, pentru tinerii noştri, astfel de emoţii nu mai existau, gravitatea trăirilor şi a limbajului disipîndu-se, pe de o parte, în atmosfera megalomană şi imbecilizatoare a ultimilor ani ceauşişti, pe de alta, în aburii de grosolănie ai tranziţiei către mult-visatul liberalism. Furturile echipelor de șoc perindate pe la cîrma ţării nu au fost doar materiale, ci, prin iradiere, morale şi valorice. Aşa au ajuns să fie deposedaţi de repere etice tocmai aceia care aveau mai multă nevoie de ele: adolescenţii şi copiii.

De-a lungul discuţiei menţionate, amicul meu a venit cu o teorie interesantă. Tot acest jaf financiar şi spiritual nu este, în esenţă, decît un catch-22, întrucît, perfid, el se va întoarce împotriva celor care l-au generat. Progeniturile „potentaților“ sînt și primele victime ale lumii construite (ori, mai degrabă, deconstruite) de părinţii lor. Banii nemunciţi şi lipsa educaţiei autentice i au împins pe mulţi spre debusolare, nihilism, droguri şi chiar crimă (informat, interlocutorul meu îmi dădu cîteva exemple convingătoare). Justiţie divină sau echilibru natural, situaţia, măcar simbolic vorbind, pare, într-adevăr, să creioneze o asemenea finalitate. Mai devreme sau mai tîrziu, istoria nu va ierta, plătind „urmaşilor pentru păcatele strămoşilor pînă la a șaptea spiţă“, vorba unui predicator biblic dintr-un roman al lui Melville (Pierre). Ceea ce mie îmi trezeşte, de fapt, o a doua insolvabilă nedumerire. Dacă naţiunile sînt ca oamenii şi au, prin urmare, instinct de conservare, cum poate o naţiune să-şi pericliteze viitorul cu bună ştiinţă, prin propriii săi reprezentanţi, lăsîndu-se pradă, letargic, acţiunilor autodistructive? Nu cred că voi găsi o soluţie la această dilemă în viitorul apropiat. Cel puţin, am avut totuși o revelaţie vizavi de cealaltă nedumerire – mai veche – a mea, legată de întrebarea pătimaşă a Miţei Baston, din filmul lui Pintilie: „Un’ vă duceţi, boilor? Un’ vă duceţi, boilor?“ Deodată, parcă nu mi s-a mai părut dislocată de context. 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Fa­cultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

accident corbita jpeg
Şapte răniți după ce două mașini s-au ciocnit și au ajuns în șanț, pe un drum național din Vrancea
Şapte persoane au fost rănite într-un accident rutier în judeţul Vrancea, unde două maşini s-au ciocnit.
eva kiss 3 jpeg
Povestea de viață a Evei Kiss. Cine este marea ei iubire și de ce a plecat din România: „Am vrut să fim o familie”
Eva Kiss, îndrăgita artistă stabilită de mai bine de trei decenii în Danemarca, a rememorat într-un interviu momentul în care l-a cunoscut pe actualul ei soț, Radu Constantin, și decizia dificilă de a-l urma într-o țară străină. Deși inițial nu și-ar fi dorit să plece din România, dragostea și dorin
WhatsApp Image 2025 05 21 at 12 18 15 e66af2e2 jpg
Cazinoul din Constanța, deschis publicului chiar de ziua orașului. Cum arată bijuteria arhitecturală de la malul mării
Cazinoul din Constanța și-a redeschis miercuri, 21 mai 2025, porțile, chiar de ziua urbei. „Simbolul orașului nostru este din nou pregătit să primească oameni, pași, priviri și aplauze”, a transmis Primăria.
Ilie Bolojan INSTANT BILANT ICCJ 004 INQUAM Photos Malina Norocea jpg
Liderii PNL se reunesc pentru a-l valida pe Bolojan pentru funcția de prim-ministru. O tabără din partid ar vrea guvern fără PSD - surse
Liderii PNL se reunesc în această seară pentru a valida candidatura lui Ilie Bolojan pentru funcția de prim-ministru. Bolojan își va încheia săptămâna viitoare mandatul de președinte interimar și se va întoarce în fruntea PNL. Mai mulți liberali cer ca partidul să formeze un guvern de dreapta.
bernadette szocs lacrimi jpg
Bernadette Szocs nu stă la discuții. Sportiva tricoloră avansează la Mondialele de tenis de masă
Bernadette Szocs este calificată în „optimi” la simplu, la Mondialele de la Doha.
Kaja Kallas FOTO Profimedia
UE își restructurează serviciul diplomatic. Planul va face o prioritate din punerea în aplicare a sancțiunilor împotriva Rusiei
Uniunea Europeană se pregătește să reducă dimensiunea serviciului său diplomatic – Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) – și să redirecționeze fondurile către interese strategice, precum punerea în aplicare a sancțiunilor împotriva Rusiei, a relatat luni POLITICO.
Mircea Geoana jpg
Mircea Geoană îl laudă pe noul ambasador SUA la Bucureşti: „Un profesionist de mare calitate”
Fostul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană salută numirea lui Darryl Nirenberg în funcţia de ambasador al SUA la Bucureşti, apreciind că este ”un profesionist desăvârşit”.
Screenshot 2025 05 21 113735 png
Detaliul surprins pe telefonul lui Nicușor Dan în interviul cu Andreea Esca, apreciat de mii de români
Un telespectator care a urmărit interviul pe care Nicușor Dan l-a susținut cu Andreea Esca, la ProTV, a observat un detaliu important pe telefonul președintelui ales.
Radu Marian FOTO Facebook jpg
Puterea din Republica Moldova, după acuzațiile lui Simion privind influențarea votului: Copia narativului Kremlinului
Radu Marian, parlamentar al partidului aflat la guvernare la Chișinău, susține că acuzațiile partidului AUR privind ingerința în alegeri reprezintă o insultă la adresa sutelor de mii de moldoveni cu cetățenie română și fac parte din încercările Rusiei de a submina democrația.