O comoară a daco-românisticii

Publicat în Dilema Veche nr. 555 din 2-8 octombrie 2014
Alte confuzii jpeg

Nu demult, mi-a căzut în mînă un „document“ stupefiant. Este vorba despre cartea în limba engleză (scrisă, tradusă?) In Pursuit of the Treasure/În căutarea comorii, a doamnei Elena Călugăru Baciu. Despre autoare aflăm cîteva lucruri din nota („bio-bibliografică“) finală şi din două diplome reproduse în copie color la sfîrşitul volumului. Doamna Baciu (care ne şi priveşte, de altfel, cu un aer uşor melodramatic, dintr-o fotografie „ataşată“ fişei personale) s-a născut la Bucureşti, în 1943. În 1972, a făcut prima facultate – de „Literatură Română“ – în Capitală. Zece ani mai tîrziu, face din nou – probabil, dintr-un exces de afectivitate pentru lumea Literelor – Filologia, de data aceasta la Iaşi (secţia Română-Engleză). Conform diplomelor amintite, elaborate de o instituţie de care aud acum pentru întîia oară – Academia Dacoromână (!?) –, Domnia Sa e („prin hotărîrea Senatului Academiei Dacoromâne“ etc., etc.), actualmente, „doctor în dacoromânistică“ şi are „calitatea de conducător de doctorat în dacoromânistică“ (sic!).

Cartea în chestiune a apărut, după pagina descriptivă, succesivă titlului, la Editura Amurg sentimental din Bucureşti, în 2010, informaţie contrazisă (corectată?) de pagina de gardă (imediat următoare), unde se specifică, ferm, ca loc de tipărire, Editura Dacoromână (2010), tot din Bucureşti. Ce să zic? Căldură (încă) mare, monşer. Căldurile te apucă puternic însă abia după ce începi lectura volumului, cu atît mai mult cu cît nu ştii ce citeşti. Vreau să fim bine înţeleşi. Am experienţă de aproape trei decenii în recenzarea cărţilor, am scris despre cîteva mii de volume – mai bune sau mai proaste – pînă în prezent. Pot confirma, cu mîna pe inimă, că o carte, oricît de lamentabilă, la o inspecţie de ansamblu, revelă un conţinut, un subiect, o temă, un obiect de o oarecare transparenţă. Demersul doamnei Baciu (redactat într-o engleză morbidă) nu are totuşi această calitate. Pare un delir spontan, incontinent, unde se amestecă viguros zeităţi daco-getice, folclor românesc, proză (aşa-zicînd) poetică şi numeroase texte populare, „tălmăcite“ în limba lui Shakespeare.

Deoarece nu intră în sfera intereselor mele dorinţa de a uzurpa sofisticatul domeniu ştiinţific al „dacoromânisticii“, voi lăsa discuţia propriu-zisă a volumului experţilor, atîţia cîţi ei vor fi fiind şi atît cît ei vor fi dorind să se aplece asupra unui asemenea „tratat“. Pentru delectare, eu mă voi opri – aici – numai la versiunea engleză a tradiţionalului nostru Pluguşor, propusă de doamna Elena Călugăru Baciu (pe baza unei traduceri, înţeleg, din 1956!?). Colinda culeasă de Vasile Alecsandri (şi intitulată, iniţial, Plugul) este cunoscută de toată lumea. Ea începe în felul următor: „Aho, aho, copii argaţi/ Staţi puţin şi nu mînaţi,/ Lîngă boi v-alăturaţi/ Şi cuvîntul mi-ascultaţi:/ S-a sculat mai an/ Bădica Troian,/ Ş-a încălicat/ Pe-un cal învăţat,/ Cu nume de Graur,/ Cu şaua de aur,/ Cu frîu de mătasă,/ Cît viţa de groasă/ Şi-n scări el s-a rădicat,/ Peste cîmpuri s-a uitat,/ Ca s-aleagă-un loc curat,/ De arat şi semănat./ Şi curînd s-a apucat,/ Cîmpul neted de arat,/ În lungiş/ Şi-n curmeziş./ S-a apucat într-o gioi,/ C-un plug cu doisprezece boi/ Boi bourei,/ În coadă cu dălbei,/ În frunte ţintăţei./ Mînaţi, copii, hăi, hăi!“ (Vasile Alecsandri – Poezii populare ale românilor, EPL, 1966, p. 320) Aceste versuri constituie varianta canonică a Pluguşorului, înregistrată de Alecsandri.

Iată „traducerea“ textului de mai sus în engleza acceptată/receptată de doamna Baciu: „Aho, aho, children servants/ Stop a bit, don’t farther drive!/ Next to oxen be adjoining/ And the word listen to me:/ That last year raised a son/ Being he brother Troian/ Riding Graur, horse so bold/ Brighting with his saddle of gold/ Bearing his rein of silk,/ Both seem something so big,/ Looking for over the fields/ A clean land for sowing./ Helped by oxen with white-tailed/ Rising up twelve for working./ Seeing them with blaze forheaded/ Drive on children, drive away!“ (Elena Călugăru Baciu – In Pursuit of the Treasure, EAS/ED, 2010, p. 102-3) Întrucît nici timpul, nici spaţiul, nici psihicul nu-mi permit să dezvolt discuţia (ar fi trebuit să pun „sic!“ practic după fiecare cuvînt englezesc din această „traducere“), îi rog pe elevii studioşi, de gimnaziu şi liceu, care se pregătesc pentru examenele Cambridge (FCE sau CAE) să sublinieze (cu roşu) erorile de limbă din textul de mai sus. Va fi un exerciţiu util în procesul învăţării, dar devastator totodată pentru mînă, care, garantez, le va rămîne încovrigată deasupra hîrtiei de atîta efort.

Eu mai semnalez doar faptul că, pe aceeaşi pagină de gardă, apare informaţia următoare: „This book was lectured by Prof.univ.dr. Ştefan Avădanei and Prof.univ.dr. Noemi Bomher.“ Ideea doamnei Baciu Călugăru este că amintiţii profesori „au citit“/„au lecturat“ (şi, implicit, „au aprobat“!) volumul de faţă. To lecture înseamnă însă, în engleză, a ţine o prelegere/a ţine un curs/a preda. Pentru că domnul Ştefan Avădanei şi doamna Noemi Bomher îmi sînt colegi la Litere, am hotărît să-i întreb despre legăturile dumnealor cu „comoara“ doamnei Baciu. Mi-au mărturisit amîndoi că nu au citit niciodată cartea respectivă, darămite să-i mai ţină şi prelegeri. 

Codrin Liviu Cuţitaru este prof. dr. la Facultatea de Litere a Universităţii din Iaşi (Catedra de Engleză). Cea mai recentă carte publicată: Istoreme, Editura Institutul European, 2009.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Energie electrica
Google și Microsoft consumă energie electrică aproape cât România
Dacă s-ar întocmi un clasament global al consumului de energie electrică, care să includă atât marile companii de tehnologie, cât și statele, Google și Microsoft s-ar clasa peste 100 de țări.
canicula grecia (afp) jpg
Ce înseamnă Coolcationing, noua tendință în turism care a prins avânt în vara 2024
Reorientarea turiștilor către destinații de vacanță altele decât cele mai populare pe timpul verii s-a văzut încă de anul trecut însă, anul acesta tendința este mult în creștere.
euro valuta bani pixabay jpg
Care este locul din Europa unde se oferă un ajutor de 10.000 euro pentru salvarea unui han vechi cu preparate tradiționale
În Austria, se oferă un ajutor de 10.000 de euro pentru salvarea unui han vechi. "Gasthaus Stich" este locul unde de trei generaţii oamenii se strâng pentru a sărbători botezuri și căsătorii.
Tom Cruise i a interzis lui Nicole Kidman 1  foto   Shutterstock jpg
Nicole Kidman și Tom Cruise au împărțit aceeași rulotă, ca să economisească bani
Sunt unele dintre cele mai mari vedete din lume, cu realizări și averi considerabile, însă s-au îngrămădit pe câțiva metri pătrați luni de zile, ca să nu cheltuie prea mult. Cum e posibil?
Amaistroaie png
România cu ochii pe Mădălina Amăistroaie: ce sport practică prima noastră reprezentantă la JO 2024
Pentru România, Jocurile Olimpice de la Paris vor începe de astăzi, cu o zi înainte de festivitatea de deschidere.
atac drone ucrainene iulie 2024  FOTO captura video X png
Războiul e tot mai aproape de graniţă. Al doilea mesaj RO-Alert în 24 de ore pentru nordul judeţului Tulcea
În decurs de 24 de ore, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea a emis două mesaje RO-ALERT prin care avertizează populaţi asupra faptului că ar putea cădea obiecte din spaţiul aerian, în principiu resturi de drone, în proximitatea graniţei cu Ucraina.
Revoltă în masă la Leeds  Mai mulți români au fost implicați  Foto Captură video YouTube jpg
Revolta românilor din Leeds. Ambasada României la Londra acordă atenție prioritară cazului minorilor români
Reprezentații Consulatului General al României la Manchester și ai Ambasadei României la Londra continua să acorde atenție prioritară cazului în care sunt implicați și cetățeni români minori și menține legătura cu familiile acestora, a transmis Ministerul Afacerilor Externe printr-un comunicat.
Steagul roșu arborat pe litoral din cauza vântului și a curenților marini puternici Foto Antonia Ispas
Preţuri nesimțite pe litoralul românesc. Turiștii, obligați să plătească 200 de lei pentru a pune un cearceaf pe „pat de scoici”
De la 1 iulie, pe litoralul românesc preţurile au explodat, fie că este vorba despre cazare, mâncare sau alte servicii. Tot mai mulţi români iau în considerare deja pentru anul viitor destinaţii din afara ţării, unde preţurile sunt mult mai mici.
Alegeri in SUA FOTO Profimedia jpg
De ce fierb democrațiile occidentale și cum se va termina lunga confruntare internă și externă
Pe scurt: 1. Nu doar în contextul fierbinte al arșiței de vară, democrațiile occidentale par să fi ajuns în „punctul de fierbere”.
image
Cine este cu adevărat noua iubită a lui Alex Bodi. Caterina l-a cucerit până și pe Abdul al faimoasei Andreea Bostănică
Caterina Ciorbă este noua iubită a lui Alex Bodi, însă nu e chiar străină de lumea showbiz-ului românesc, chiar dacă e o prezență discretă și nu a apărut până acum în peisajul monden. MIlionarul din Mediaș s-a despărțit de Ema Uta și și-a oficializat relația cu frumoasa moldoveancă de peste Prut, cu care are o relație de câteva săptămâni. Actualitate.net are informații de ultimă oră despre șatena cu care Alex Bodi a început o nouă relație de iubire.
image
Este oficial, o să avem Jocurile Olimpice de E-sports în 2025!
Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a decis să creeze Jocurile Olimpice de Esports, cu prima ediție programată în 2025 în Arabia Saudită. Decizia a fost aprobată în unanimitate în cadrul celei de-a 142-a sesiuni a CIO din Paris.
image
Elveția schimbă regulile: Software-ul guvernamental va fi public și open source
Elveția a făcut un pas semnificativ prin adoptarea „Legii federale privind utilizarea mijloacelor electronice pentru îndeplinirea sarcinilor guvernamentale” (EMBAG). Această lege impune ca tot software-ul dezvoltat sau utilizat de sectorul public să fie open source, cu excepția cazurilor restricționate de drepturi terțe sau preocupări de securitate.