O carte teribilă

Publicat în Dilema Veche nr. 868 din 26 noiembrie - 2 decembrie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Avînd în vedere numai titlul ei, nici n-ar avea cum să fie altfel: Ridică-te și ucide primul – istoria secretă a asasinatelor planificate ale Israelului, de Ronen Bergman, publicată în 2018 și tradusă în românește în 2019 la Editura RAO. Nu e o poveste conspiraționistă sau senzaționalistă. E chiar o istorie adevărată, de circa 800 de pagini, documentată într-un mod fenomenal, mai ales în condițiile în care marea majoritate a informațiilor pe care le conține n-au fost niciodată făcute publice oficial. De altfel, a și primit Premiul Național Israelian în domeniul istoriei. Și evident, se citește ca un thriller. Astfel de povești te-ai aștepta să găsești doar în cărțile de ficțiune. Ele sînt însă reale, iar forța lor bate orice ficțiune.

Autorul este jurnalist de investigații și analist militar israelian, cu studii de drept la Haifa și de Istorie și Relații Internaționale la Cambridge, un colaborator frecvent al publicațiilor de talia New York Times, Wall Street Journal, Newsweek, Frankfurter Allgemeine Zeitung etc. Ambii săi părinți au supraviețuit Holocaustului. Cum a reușit să afle și să publice istorii puse sub zăvorul informațiilor clasificate de către unele dintre cele mai puternice și temute servicii de informații, explică el însuși într-o notă asupra surselor. Nu doar că asemenea informații nu i-au fost oferite vreodată în mod oficial, dar chiar șeful Statului Major al armatei israeliene a cerut unora dintre aceste servicii să ia măsuri „agresive” împotriva sa, pentru a-l opri să le publice. Mossad-ul a intervenit la rîndu-i, spune Bergman, pentru a-i bloca accesul la unele surse. Și cu toate astea, cum de a izbutit? Cartea e bazată pe mii de documente primite de autor din nenumărate surse și pe mii de interviuri luate direct unor lideri importanți (chiar prim-miniștri), unor șefi de servicii sau doar simpli agenți. Dincolo de încercările de manipulare și de prezentare a unor istorii într-un mod subiectiv convenabil, motiv pentru care unii au acceptat să-i ofere informații, autorul crede că a detectat și o cu totul altă explicație a dezvăluirilor: „Toți vor să vorbească despre ce au făcut. Fapte pentru care oamenii din alte țări s-ar putea rușina să le recunoască sînt în schimb o sursă de mîndrie pentru israelieni, fiindcă sînt considerate în mod colectiv a fi chestiuni imperative ale securității naționale, necesare pentru a proteja vieți israeliene amenințate, dacă nu chiar însăși existența țării aflate sub asediu”.

Așadar, cei care au comis fapte ieșite din comun, chiar dacă ultrasecrete, vor totuși ca odată și odată să se știe ce au făcut. Este unul din mecanismele prin care adevărul iese totdeauna la iveală, cum se spune. Dar care sînt acele fapte ieșite din comun? Ei bine, e vorba de zeci dacă nu chiar sute de acțiuni descrise în carte, împotriva dușmanilor acestui stat, care a fost atacat, atît militar, cît și prin terorism, încă de la înființarea lui în 1948 (un stat înconjurat în cercuri concentrice de 21 de state arabe și ostile, cum se precizează în carte). Povestea începe cu asasinatele organizate împotriva unor reprezentanți ai autorităților britanice care administrau teritoriul palestinian înainte de crearea statului Israel, continuă cu eliminarea unor naziști responsabili de crime de război, pentru ca apoi să ajungă la acțiunile împotriva unor lideri militari, politici sau religioși din țări arabe, responsabili de acte teroriste împotriva evreilor sau de planuri ample, de distrugere a Israelului ca stat. Asasinarea unui inamic periculos, relevă Ronen Bergman, este o metodă luată adesea în considerare de serviciile israeliene, ca alternativă mai puțin distructivă (și deci, paradoxal, mai morală) decît o operațiune militară, un război, care de regulă produc mai multe pagube colaterale și mai multe victime în rîndul civililor.

Multe dintre acțiunile istorisite sînt de poveste. De pildă, cea în care israelienii au vîndut atacatorilor palestinieni, prin intermediari, grenade care explodau imediat ce le scoteai cuiul ori cea cu „recuperarea” unui fost mare nazist de partea unei cauze a Mossad-ului. Sau povestea asasinării generalului sirian Suleiman, cu scafandri lunetiști apăruți din mare pe plaja din fața vilei sale, ca într-un film cu James Bond. De asemenea, istoria repetiției generale din Israel pentru o operațiune de asasinare a lui Saddam Hussein, repetiție în care, din greșeală, s-au lansat rachete adevărate și au fost omorîți soldați israelieni care întruchipau echipa însoțitoare a dictatorului irakian, culmea fiind că acela care juca chiar rolul lui Saddam a scăpat cu viață. Nu lipsesc nici informații despre intenții incredibile nerealizate, cum ar fi ideea aruncării în aer a unei bănci elvețiene sau ordinele lui Ariel Sharon către aviația israeliană de a doborî un avion de pasageri în care se afla Yasser Arafat.

Cartea lui Ronen Bergman pune în lumină și numeroase semne de întrebare privind moralitatea sau oportunitatea unor astfel de decizii și asasinări planificate. Totul, însă, într-un stil anglo-saxon, cu o analiză obiectivă a faptelor și a ecourilor sau a consecințelor ulterioare. Istoria lui Ronen Bergman e plină și de operațiuni eșuate sau care, deși duse la capăt, s-au soldat cu dezastre strategice ulterioare. Plăcile tectonice ale politicii mondiale din ultimele decenii se intersectează în zona fierbinte a Orientului Apropiat, în jurul permanentei probleme israeliano-palestiniene. Bergman intră chiar în miezul acestui vulcan , iar cartea lui servește unei mai bune înțelegeri a lumii în care trăim.

O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Skynet dă în bobi*
Tehnologiile avansate vor continua să evolueze și să aibă un impact major asupra societății.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Dubla măsură
Să ne înțelegem: nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe G.B. Shaw, pe Sartre, pe Éluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene.
Frica lui Putin jpeg
Regii, vecinii noștri
Dacă acestea sînt așa, înțelegem pasiunea modernă pentru monarhia constituțională. Cu regii și prinții Angliei mai ales sîntem toți „vecini” prin intermediul presei, al Internetului și acum, iată, al unei cărți.
m simina jpg
La Azuga (II)
Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial noul regim politic din România a căutat să minimalizeze contribuția monarhiei în istoria țării.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ce oameni avem, ce oameni sîntem
Și în UE, relațiile dintre state au o bună doză de răceală și de cinism.
Iconofobie jpeg
Puțină genetică … literară
„Gena” funcționează, în acest context, asemenea sorții implacabile din tragedia antică. Devine fatum malus, predestinare obtuză.
„Cu bule“ jpeg
Paranghelia la discotecă
Descoperisem mai întîi un film grecesc din 1980, cu titlul în original Paranghelia, în care conflictul era declanșat de comandarea (= paranghelia) de către protagonist a unei muzici anume, într-un local.
HCorches prel jpg
Ca un cuțit de bucătărie proaspăt șters
Mircea Cărtărescu, în cîteva fraze, a spus, așadar, niște adevăruri tranșante și care trebuie rostite de o voce cu autoritatea lui.
radu naum PNG
Scapă Halep?
Există puţine certitudini în cazul controlului pozitiv cu Roxadustat al Simonei Halep, dar un lucru e sigur: orice ar fi, nu putem fi obiectivi.
p 7 WC jpg
A discreditat prăbușirea FTX „altruismul eficace”?
În cazul lui Bankman-Fried, riscul nu viza doar propria sa avere, reputație și poate chiar propria libertate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Exploratorii existenței
Kundera nu extinde aceste observații și asupra altor acte artistice, dar cred că și în pictură, de exemplu, pot funcționa aceleași mecanisme.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Un an special pentru noi
Am trecut prin toate cele ale României. De 30 de ani, nimic din ce este românesc nu ne este străin.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.