Nu vrei nimic? Atunci ce vrei?

Publicat în Dilema Veche nr. 738 din 12-18 aprilie 2018
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Minunată vorbă! O splendoare! O dovadă supremă a năucirii care ne lovește atunci cînd suspiciunile nu se adeveresc. Dacă cineva se pune pe treabă și face ceva, fie pentru el însuși, fie pentru mai mulți, înseamnă că „are un interes“. Înseamnă că „ascunde el ceva“. Adică, „de ce s-o fi găsit tocmai el/ea“ să facă un lucru pe care, „dacă aveam chef, îl puteam face oricare dintre noi“? Imediat ni se activează un motoraș interior, un malaxor care ia la-nvîrtit toate gîndurile ascunse prin cele mai umbroase cotloane ale minții. Și-și face apariția un soi de rușine care se dă doamnă și pretinde că e un fel de demnitate, îmbrăcată frumos în vigilență. Cu cît e mai caricatural ce se-ntîmplă în momentele astea, cu atît e mai plin de efecte spectacolul „demnității vigilente“.

Există spații geografice în care orice formă de putere politică, orice formă de autoritate administrativă, orice fel de instituție publică pot dormi ceva mai liniștite decît în alte locuri. Iar asta se-ntîmplă pentru că locuitorii acelor spații sînt mari iubitori ai spectacolului pe care-l dă „demnitatea vigilentă“. Puterea nu trebuie să facă mari eforturi pentru a pune în umbră orice individ care o critică sau o trage la răspundere. Se ocupă cetățenii de asta. Iar modalitățile de punere în umbră sînt dintre cele mai diverse. La loc de frunte e indiferența. O stare de grație la care ajungi foarte ușor, după ce te-ai făcut că plouă, în cel mai convingător mod cu putință. Pur și simplu, nu vezi, nu auzi, nu vorbești. Nici nu mai trebuie să te consumi, să irosești energia cu care ai alimenta luminile de pe scena pe care-ți joci „demnitatea vigilentă“. Te odihnești, te simți bine, te întorci pe partea cealaltă, și-ți spui – după ce fața ți-a fost invadată de un surîs mai senin decît cerul limpede al unei dimineți de primăvară – că „aici nici n-ai cu cine, nici n ai de ce, pentru că, oricum, n-are nici un rost, lucrurile tot la fel rămîn“.

Iar dacă ești nevoit să faci și efort, atunci orizontul se face vînăt și, cît ai zice „interes“, începe furtuna. Asta pentru că există oameni care fac lucruri atît de bune, de curate și de durabile, încît e foarte greu să-i pui în umbră, chiar dacă ai senzația că i-ai înecat în indiferență. Ei bine, cu ăia trebuie să te lupți puțin. Nu-i poți lăsa de capul lor, să arate că există și alt fel de demnitate decît cea din spectacolul tău. Aici, deja, ne supărăm foarte tare și simțim că se ngroașă gluma. E cazul să ne suflecăm mînecile și să ne punem un pic pe treabă. „Ia să vedem noi ce interes are ăla, de e așa vocal și activ, într-o chestie despre care noi am zis că, oricum, n-are rost. Ia să găsim ce-l mînă pe el în luptă! Că nu se poate să nu fie ceva la mijloc. Dacă nu vrea nimic, atunci ce vrea? Dacă nu-i iese nimic din chestia asta, atunci ce interes are?“

„Sau trebuie să fii cu capu’. Să fii dus. Rătăcit. Căpiat. Adică la ce bun să te apuci să-ți distrugi viața, alergînd după nu știu ce hîrtii ale nu știu cărei instituții? Ești lovit de streche? Ce te interesează pe tine să urmărești traseul unor bani publici? Ce treabă ai tu, dacă muntele de bani ajunge sau nu la un spital? E treaba statului, nene! Tot ei între ei rămîn. Nu e treaba ta. Și ce te bagi? Te pricepi? Ești de meserie? Nu ești? Atunci ce interes ai? Împotriva cui ești, de te trezești tu, așa, din senin, să verifici chestii? Sau ce te-apuci tu să ridici porcăriile alea de drone, să vezi cum mai stau lucrările la nu știu care fragmențel de autostradă? Înseamnă că ești băgat în ceva. Sau nu ești sănătos la cap. La ce bun să te-apuci să urmărești, de tîmpit, pe benzina ta și pe timpul tău, un ditamai camionu’ încărcat cu lemne? E lemn din pădurea lu’ tac-tu? Nu? Atunci vezi-ți, nene, de treabă! Plus că treaba asta cu tăierile ilegale de pe aici, de pe la noi, cică e cam cu cîntec. Deci sînt niște chestii așa de complicate, că nu le mai descîlcește nimeni. Mai bine o lași așa, că oricum nu se schimbă nimic.“

„Și hai s-o lăsăm mai moale și cu șlagăru’ ăsta de sărbători. Că sînt o groază de copii săraci, maltratați, părăsiți prin sate de-alea, de ți-e greață de ele. Să nu-i facă, mă, nene! I-ai făcut? Crește-i, vere! Spală-te cu ei pe cap! Toată ziua o ținem langa cu copiii. Ba că-s săraci, ba că-s bătuți, ba că-s nu știu cum. Și ce vrei, nene? Să i iau eu acasă? Să-i cresc eu? Că, oricum, or să iasă exact ca nenorociții care i-au făcut. O dată pe an dau haine. Deci chiar dau. Ce vrei să fac mai mult? Plus că habar n-am dacă hainele alea ajung la ei. Acuma ce-o să fac? Să fac poliție, să urmăresc pe unde umblă zdrențele alea? Nu vezi că toată lumea dă haine? Da’ tot degeaba. Că nu se rezolvă nimic. Din ăia nu mai scoți oameni. Că, cică, să le faci case, să-i dai la școală, să faci cumva să nu mai stea în bordeiele alea de animale. Păi, și cine dă bani de case? Că le strică dup-aia, de nu le mai recunoști. Deci își bat joc de ele într-un hal fără de hal. Și cine sînt ciudații ăia care zic ei că se ocupă de copii? Ce crezi că sînt? Niște pedofili sau de-ăia cu organe. Nu vezi că lumea s a prostit de tot? Ce-ți trebuie să te bagi? Și dacă intri-n vorbă cu de-ăștia cu ajutoare, pe urmă nu mai scapi de ei. Vin și-ți cer și-n anu’ următor. Poate n am, frate! Poate n-am chef să-ți mai dau. Nu?! Că poate mai am și eu niște probleme. Poate tre’ să dau la doctor sau ceva. Sau cutare. Ce crezi? Că asta cu măritu’ de salariu rezolvă ceva? Tot tre’ să le dai. Că altfel nu te bagă-n seamă.“

Da, încrederea poate fi uneori înșelată, călcată în picioare, batjocorită. Dar ce preferăm? Să lipsească, făcîndu-ne mai „demni“ și mai „vigilenți“? Sau să acceptăm că tocmai fragilitatea ei ne face din ce în ce mai oameni? Oameni civilizați. 

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.