Nu trageţi în arbitru

Publicat în Dilema Veche nr. 427 din 19 - 25 aprilie 2012
Marea de altădată jpeg

De cînd mă ştiu, în România am auzit acuzaţii la adresa arbitrilor. Comentatorii TV de pe vremea lui Ceauşescu obişnuiau să dea vina pe „cavalerii fluierului“ – cum li se zicea pe atunci – aproape de fiecare dată cînd echipele noastre mîncau bătaie de la altele străine. Cred că, din acea perioadă, multora dintre noi le va fi intrat în cap că arbitrul e un potenţial duşman, omul negru (chiar dacă de multă vreme arbitrii nu se mai îmbracă în negru), un tip capabil oricînd să facă favoruri de o parte sau de alta. Cu siguranţă, există şi arbitrii incompetenţi sau corupţi. Ba, e chiar posibil ca la noi, din punctul ăsta de vedere, lucrurile să fie mai grave decît prin alte ţări. În anii din urmă, se pare însă că arbitrul tinde să devină ţapul ispăşitor pentru toate neîmplinirile din fotbalul intern (cu pericol de extindere şi la alte sporturi). Frecvenţa şi vehemenţa acuzaţiilor din ultimele luni au devenit cu totul neobişnuite, o adevărată modă. Se folosesc cuvinte grele, formule definitive, se exagerează cu aplomb.

După un meci dintre Steaua şi CFR Cluj, Gigi Becali a ajuns să spună despre un arbitru că „astfel de oameni nu trebuie să trăiască“ şi că nici copii nu merită să aibă. Un tip ceva mai reţinut, acţionar la Dinamo, Nicolae Badea, susţinea, după ce echipa sa făcea „doar“ un meci egal la Galaţi, că „...fotbalul începe să devină exclusiv apanajul arbitrajului“ şi că „vorbim despre arbitraje comandate din nord-vestul ţării“. Trebuie poate explicat şi că de cînd CFR Cluj, echipa lui Árpád Pászkány, se află în fruntea clasamentului, patronii, preşedinţii şi antrenorii cluburilor concurente consideră că arbitrii nu mai sînt doar proşti şi răi de capul lor, ci şi manevraţi de „ungurii“ din nord-vestul ţării, chiar şi la meciuri în care CFR Cluj nu joacă. Aşa se face că, după jocul dintre Rapid şi Dinamo, de pe 1 aprilie, terminat la egalitate, patronul Rapidului, George Copos, declara că „nu a fost o greşeală de arbitraj, a fost un complot anti-Rapid. Să fim serioşi şi să nu ne facem că nu înţelegem mecanismul: arbitrii nu creează astfel de situaţii nici din prostie, nici din ignoranţă în ale fotbalului, nici de capul lor“. Dar poate că mai simpatic decît George Copos vă este antrenorul Rapidului, Răzvan Lucescu. Iată ce a declarat acesta după ce echipa sa a învins chiar CFR-ul, la Cluj, cu un incredibil 5 la 0: „Crăciunescu (şeful Comisiei Centrale a Arbitrilor, n.red.) atacă în continuare Rapidul (...) Nu e normal ca un preşedinte CCA să apere arbitrii care greşesc împotriva unei singure echipe (Rapid, n.red.)“.

La sfîrşitul aceluiaşi meci, patronul CFR-ului, Pászkány, spunea la rîndul său că „acuzele complet nefondate care se fac împotriva noastră îi inhibă pe arbitri. Toate deciziile s-au luat împotriva noastră, s-a arbitrat cu unităţi de măsură diferite (...) Nu spun că a fost rea-voinţă din partea arbitrilor, doar că această campanie care se duce împotriva noastră şi-a atins scopul“.

E adevărat că dintr-o statistică făcută luna trecută de Gazeta Sporturilor rezulta că CFR Cluj a fost echipa cea mai favorizată de erorile de arbitraj (12 pro şi 4 contra), dar pe locul al doilea, foarte aproape, nu era alta decît Rapid (11 pro şi 4 contra).

Boala contra arbitrilor atinge şi echipele aflate departe de fruntea clasamentului. Zilele trecute, antrenorul FC Braşov, Marius Şumudică, spunea după un meci pierdut cu Chiajna: „Eu vreau să-l întreb pe domnul Crăciunescu cît o să-şi mai bată joc de noi arbitrii? (...) A fost execuţie în direct. Putea să ne pună la zid şi să ne execute ca pe Ceauşescu“.

Nici în liga a doua, lucrurile nu stau altfel. După jocul dintre FC Maramureş şi Juventus Bucureşti terminat cu 2-1 în favoarea gazdelor, preşedintele bucureştenilor Marian Rusen a declarat... ce altceva: „deznodămîntul a fost exact aşa cum şi-au dorit arbitrii“. Şi pentru rezultatul partidei dintre CSMS Iaşi şi Delta Tulcea, potrivit învinşilor de la Iaşi, tot arbitrii au fost de vină. Sînt numai cîteva exemple recente care pot continua însă, la nesfîrşit. S-a mers pînă acolo încît şi o echipă de liga a cincea (există şi aşa ceva) din Sălaj a ajuns să ceară arbitri străini.

Dar chiar şi cînd arbitrii sînt străini şi jocul nu e fotbalul, dar echipa e a noastră şi pierde, cum a fost cazul semifinalei de handbal feminin dintre Oltchim şi Gyor, un om cît se poate de onorabil, ca antrenorul Radu Voina, declară că „...aportul arbitrilor a fost decisiv. Aveam altă părere despre arbitrii francezi. Şi noi i-am ajutat, nu e doar vina lor. Au dovedit că au clasă, le-au ajutat atît cît trebuie (pe adversare, n.red.)“.

Evident, nici presa nu pierde ocazia de a califica arbitrajele în fel şi chip. Arbitrii au ajuns să fie numiţi „fluieraşi“. Într-o asemenea conjunctură, afirmaţia făcută de Adrian Porumboiu, după ce echipa sa FC Vaslui a fost eliminată din Cupa României de către Rapid, că „arbitrajul a fost impecabil“, e de-a dreptul stupefiantă.

Probabil că unii patroni de cluburi, obişnuiţi să comande tuturor celor din jur, inclusiv antrenorilor, sînt miraţi că nu-i au la cheremul lor şi pe arbitri şi nu pot să-şi închipuie decît că aceştia au fost plătiţi de adversari. Probabil că unii chiar reuşesc să „influenţeze“ cîte un arbitru. Probabil că şi arbitrii corecţi sînt inhibaţi şi afectaţi de atmosfera din jurul lor şi nu mai dau randamentul cerut. Probabil că formarea şi selectarea arbitrilor au destule deficienţe. Probabil că şi presa are de cîştigat de pe urma acestor scandaluri. Probabil că teoriile conspirative au prea mult credit la noi. Probabil că însăşi ideea de arbitru imparţial nu e prea comodă multora, tot aşa cum ideea de fair-play pare ceva pentru fraieri. Şi probabil că nici n-ar putea fi altfel, în ţara al cărei arbitru suprem se declară el însuşi jucător.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Prosoape de plajă divin de moi. Cum să le speli astfel încât să-ți ofere mereu acel moment „aaaah” la soare
Să ne imaginăm scena perfectă: o plajă liniștită, o briză caldă, soarele blând și tu, întins(ă) pe prosopul tău preferat – moale, parfumat și fin ca o îmbrățișare tropicală.
Deteriorarea celulelor nervoase în cazul bolilor autoimune Foto MIT Technology Review jpg
„Vaccinurile inverse”: soluția revoluționară pentru bolile autoimune și alergii. Un nou „Sfânt Graal” al medicinei
Descoperă cum vaccinurile inverse, o abordare inovatoare, pot revoluționa tratamentele pentru bolile autoimune și alergii, oferind speranță pentru milioane de oameni. Cercetările promit soluții eficiente, fără efecte secundare majore.
image png
Balsam de păr, făcut în casă, cu orez. Trucul asiatic de frumusețe care îți face părul să arate uimitor!
Ai visat vreodată la un păr lung, des și strălucitor, de parcă tocmai ai ieșit dintr-o reclamă pentru șampon?
p 21 Geneva WC jpg
Se-ntâmplă și la case mai mari: în Elveția și Liechtenstein doar angajații de peste 50 de ani sunt mai productivi
Elveția și Liechtenstein, țări cu salarii enorme față de restul Europei, se confruntă cu o mare problemă legată de forța de muncă: doar angajații de peste 50 de ani sunt cu adevărat productivi, în timp ce tinerii muncesc „din inerție”.
vot alegeri romania foto shutterstock
Cum să nu lupți împotriva populismului. Lecție din România, prezentată de FT: „Ei distrug țara pentru a scăpa de conducerea putredă”
Politica este întotdeauna ușor de interpretat post-eveniment. În urma revoluției anticomuniste din România din 1989, în mijlocul unei înfloriri a ziarelor, o propagandă ultranaționalistă a apărut pe străzi.
Paste Foto Bartalent Lab jpg
Secretul italienilor: cum să mănânci paste în fiecare zi fără să te îngrași. Sfatul unui chirurg cu 20 de ani de experiență
Află secretul italienilor pentru a mânca paste zilnic fără să te îngrași. Descoperă beneficiile pastelor gătite „al dente” și cum să le prepari corect pentru sănătatea ta.
Primii ani ai stăpânirii țariste în Basarabia: începutul rusificării jpeg
16 mai: A fost semnată Pacea de la București: partea de est a Moldovei, denumită Basarabia, a intrat în componența Imperiului Țarist. Ultimatumul otomanilor
Pe 16 mai, în anul 1812 a fost semnată Pacea de la București prin care partea de est a Moldovei, denumită Basarabia, a intrat în componența Rusiei. În 1891 a murit omul politic Ion C. Brătianu, iar în 1980, a murit scriitorul Marin Preda. În aceeași zi, dar în 1997, s-a stins actorul Puiu Călinescu.
Gq0BSORWEAAC68S jpeg
Un ucrainean de 21 de ani a fost inculpat pentru incendiul de la casa premierului britanic Keir Starmer
Poliția britanică a anunțat că un ucrainean în vârstă de 21 de ani a fost acuzat de incendiere în urma unei anchete antiteroriste privind o serie de incendii în Londra, inclusiv la locuința privată a prim-ministrului Keir Starmer.
Creatoarea de moda Ramona Filip, foto Instagram jpg
O româncă a strălucit pe covorul roșu de la Cannes: „Am împărțit lumina reflectoarelor cu Tom Cruise”. Cine este frumoasa brunetă?
O româncă superbă a strălucit pe covorul roșu al Festivalului de Film de la Cannes. Aflată la doar câțiva pași de celebrități internaționale, creatoarea de modă Ramona Filip a impresionat prin eleganța ținutei all-black și zâmbetul fermecător.