Nu trageţi în arbitru

Publicat în Dilema Veche nr. 427 din 19 - 25 aprilie 2012
Marea de altădată jpeg

De cînd mă ştiu, în România am auzit acuzaţii la adresa arbitrilor. Comentatorii TV de pe vremea lui Ceauşescu obişnuiau să dea vina pe „cavalerii fluierului“ – cum li se zicea pe atunci – aproape de fiecare dată cînd echipele noastre mîncau bătaie de la altele străine. Cred că, din acea perioadă, multora dintre noi le va fi intrat în cap că arbitrul e un potenţial duşman, omul negru (chiar dacă de multă vreme arbitrii nu se mai îmbracă în negru), un tip capabil oricînd să facă favoruri de o parte sau de alta. Cu siguranţă, există şi arbitrii incompetenţi sau corupţi. Ba, e chiar posibil ca la noi, din punctul ăsta de vedere, lucrurile să fie mai grave decît prin alte ţări. În anii din urmă, se pare însă că arbitrul tinde să devină ţapul ispăşitor pentru toate neîmplinirile din fotbalul intern (cu pericol de extindere şi la alte sporturi). Frecvenţa şi vehemenţa acuzaţiilor din ultimele luni au devenit cu totul neobişnuite, o adevărată modă. Se folosesc cuvinte grele, formule definitive, se exagerează cu aplomb.

După un meci dintre Steaua şi CFR Cluj, Gigi Becali a ajuns să spună despre un arbitru că „astfel de oameni nu trebuie să trăiască“ şi că nici copii nu merită să aibă. Un tip ceva mai reţinut, acţionar la Dinamo, Nicolae Badea, susţinea, după ce echipa sa făcea „doar“ un meci egal la Galaţi, că „...fotbalul începe să devină exclusiv apanajul arbitrajului“ şi că „vorbim despre arbitraje comandate din nord-vestul ţării“. Trebuie poate explicat şi că de cînd CFR Cluj, echipa lui Árpád Pászkány, se află în fruntea clasamentului, patronii, preşedinţii şi antrenorii cluburilor concurente consideră că arbitrii nu mai sînt doar proşti şi răi de capul lor, ci şi manevraţi de „ungurii“ din nord-vestul ţării, chiar şi la meciuri în care CFR Cluj nu joacă. Aşa se face că, după jocul dintre Rapid şi Dinamo, de pe 1 aprilie, terminat la egalitate, patronul Rapidului, George Copos, declara că „nu a fost o greşeală de arbitraj, a fost un complot anti-Rapid. Să fim serioşi şi să nu ne facem că nu înţelegem mecanismul: arbitrii nu creează astfel de situaţii nici din prostie, nici din ignoranţă în ale fotbalului, nici de capul lor“. Dar poate că mai simpatic decît George Copos vă este antrenorul Rapidului, Răzvan Lucescu. Iată ce a declarat acesta după ce echipa sa a învins chiar CFR-ul, la Cluj, cu un incredibil 5 la 0: „Crăciunescu (şeful Comisiei Centrale a Arbitrilor, n.red.) atacă în continuare Rapidul (...) Nu e normal ca un preşedinte CCA să apere arbitrii care greşesc împotriva unei singure echipe (Rapid, n.red.)“.

La sfîrşitul aceluiaşi meci, patronul CFR-ului, Pászkány, spunea la rîndul său că „acuzele complet nefondate care se fac împotriva noastră îi inhibă pe arbitri. Toate deciziile s-au luat împotriva noastră, s-a arbitrat cu unităţi de măsură diferite (...) Nu spun că a fost rea-voinţă din partea arbitrilor, doar că această campanie care se duce împotriva noastră şi-a atins scopul“.

E adevărat că dintr-o statistică făcută luna trecută de Gazeta Sporturilor rezulta că CFR Cluj a fost echipa cea mai favorizată de erorile de arbitraj (12 pro şi 4 contra), dar pe locul al doilea, foarte aproape, nu era alta decît Rapid (11 pro şi 4 contra).

Boala contra arbitrilor atinge şi echipele aflate departe de fruntea clasamentului. Zilele trecute, antrenorul FC Braşov, Marius Şumudică, spunea după un meci pierdut cu Chiajna: „Eu vreau să-l întreb pe domnul Crăciunescu cît o să-şi mai bată joc de noi arbitrii? (...) A fost execuţie în direct. Putea să ne pună la zid şi să ne execute ca pe Ceauşescu“.

Nici în liga a doua, lucrurile nu stau altfel. După jocul dintre FC Maramureş şi Juventus Bucureşti terminat cu 2-1 în favoarea gazdelor, preşedintele bucureştenilor Marian Rusen a declarat... ce altceva: „deznodămîntul a fost exact aşa cum şi-au dorit arbitrii“. Şi pentru rezultatul partidei dintre CSMS Iaşi şi Delta Tulcea, potrivit învinşilor de la Iaşi, tot arbitrii au fost de vină. Sînt numai cîteva exemple recente care pot continua însă, la nesfîrşit. S-a mers pînă acolo încît şi o echipă de liga a cincea (există şi aşa ceva) din Sălaj a ajuns să ceară arbitri străini.

Dar chiar şi cînd arbitrii sînt străini şi jocul nu e fotbalul, dar echipa e a noastră şi pierde, cum a fost cazul semifinalei de handbal feminin dintre Oltchim şi Gyor, un om cît se poate de onorabil, ca antrenorul Radu Voina, declară că „...aportul arbitrilor a fost decisiv. Aveam altă părere despre arbitrii francezi. Şi noi i-am ajutat, nu e doar vina lor. Au dovedit că au clasă, le-au ajutat atît cît trebuie (pe adversare, n.red.)“.

Evident, nici presa nu pierde ocazia de a califica arbitrajele în fel şi chip. Arbitrii au ajuns să fie numiţi „fluieraşi“. Într-o asemenea conjunctură, afirmaţia făcută de Adrian Porumboiu, după ce echipa sa FC Vaslui a fost eliminată din Cupa României de către Rapid, că „arbitrajul a fost impecabil“, e de-a dreptul stupefiantă.

Probabil că unii patroni de cluburi, obişnuiţi să comande tuturor celor din jur, inclusiv antrenorilor, sînt miraţi că nu-i au la cheremul lor şi pe arbitri şi nu pot să-şi închipuie decît că aceştia au fost plătiţi de adversari. Probabil că unii chiar reuşesc să „influenţeze“ cîte un arbitru. Probabil că şi arbitrii corecţi sînt inhibaţi şi afectaţi de atmosfera din jurul lor şi nu mai dau randamentul cerut. Probabil că formarea şi selectarea arbitrilor au destule deficienţe. Probabil că şi presa are de cîştigat de pe urma acestor scandaluri. Probabil că teoriile conspirative au prea mult credit la noi. Probabil că însăşi ideea de arbitru imparţial nu e prea comodă multora, tot aşa cum ideea de fair-play pare ceva pentru fraieri. Şi probabil că nici n-ar putea fi altfel, în ţara al cărei arbitru suprem se declară el însuşi jucător.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Fiul unui miliardar recunoaște implicarea în moartea unei studente: „un accident sexual“
Fiul unui miliardar yemenit și-a recunoscut implicarea în moartea unei studente norvegiene găsite violate și strangulate în Mayfair, dar nu se va întoarce în Marea Britanie pentru a compărea în fața justiției.
image
Două familii de romi din Timișoara, urmărire cu mașinile la Strasbourg: cinci morți și patru răniți VIDEO
Tragedie în două familii cunoscute de romi din Timișoara: Cârpaci și Stancu. Cinci persoane au murit, alte patru au fost rănite în urma unui accident petrecut marți, 27 martie 2023, în centrul Strasbourgului. Protagoniștii au filmat totul cu telefonul mobil.
image
Austrieci acuzați de discriminarea românilor pe aeroportul din Viena
Pasagerii români ar avea parte de „umilință” pe aeroportul din Viena, pe motiv că țara noastră nu face parte din spațiul Schengen. Afirmația vine din partea europarlamentarului Nicu Ștefănuță, care împreună cu fostul Ministru de Interne, Vasile Blaga, a transmis o cerere directorului aeroportului.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.