Noul „deţinut politic“

Publicat în Dilema Veche nr. 622 din 21-27 ianuarie 2016
Obrăjorii rumeni ai moralei jpeg

Noul „deținut politic“ e o specie cît se poate de recentă, apărută în urma glaciațiunii declanșate de impactul unui meteorit de mari dimensiuni, cunoscut sub numele de „Justiția“. E o nouă și sofisticată etapă a evoluției speciilor, o mutație extrem de spectaculoasă, petrecută ca rezultat al uluitoarei puteri de adaptare a vietăților de pe această planetă. În urma cataclismului, stratul de bun-simț respirabil s-a subțiat în așa hal încît toate formele de viață au fost nevoite să traverseze o schimbare dură, o fractură nemaiîntîlnită, o modificare bruscă de paradigmă, care a dus la crearea unei lumi noi. Instinctul acesta de conservare, puterea de a se adapta fulgerător unor schimbări cu totul neșteptate, dar și nivelul foarte avansat al evoluției speciei au făcut ca „deținutul politic“ să traverseze cu bine catastrofa naturală, ba mai mult, să intre triumfător în noua matrice a vieții, întărit și blindat cu calități nebănuite, care-i confirmă definitiv statutul privilegiat între ființe. Acela de supersupraviețuitor.

Fabuloasa putere de adaptare a noului „deținut politic“ te face să vezi lumea din altă perspectivă. Mai întîi, te uiți năucit la felul în care această ființă reușește, cu o nonșalanță complet ieșită din comun, să transforme în derizoriu noțiunea primară de deținut politic. Cu concursul vast al altor specii de răpitori de profesie, a reușit ca într-un interval de timp incredibil de scurt să compromită complet noțiunea originară și s-o transforme în ceva derizoriu, pentru a o reșapa și folosi de proaspătă, în funcție de nevoile sale contemporane. Adevărul e că, dacă vorbești despre supraviețuire, dacă tratezi în termeni duri, din categoria „care pe care“, nu mai stai la povești. Joci la miza cea mai mare. Cum?! S-a dus vremea în care cumpărai indulgențe de la marea preoțime? S-a dus vremea la care cumpărai titluri nobiliare și te scoteai discret, amestecîndu-te în forfota marii aristocrații? Nu e nici o problemă! S-au dus vremurile astea, dar nu s-a dus bănuțul. Vehiculul cu care se călătorește cel mai sigur dintr-o epocă în alta. Nu se pot cumpăra indulgențe, titluri, exceptări de la pedeapsă? Păi… de ce sîntem meșterii supraviețuirii?! Ca să găsim soluții! Cumpărăm povești pentru spațiul public. Cumpărăm instituții de presă. Cumpărăm fraieri cu diplome și cu titluri universitare. Cumpărăm rapsozi contemporani care ne fixează în legendă. Cumpărăm tot ce credeau proștii că nu poate fi cumpărat.

Și, uite-așa, din „prins și dovedit“, devii ce vrei tu, de fapt. Știi bine că democrația e slabă și fragilă, tocmai pentru că încearcă, de tîmpită, să însemne ceva, cît de cît, pentru fiecare ființă de pe suprafața lumii. În îmbulzeala asta, tu, ca meșterul absolut al supraviețuirii, o pîndești la colț de stradă pe fefeleaga asta deprimată, o tragi rapid mai la întuneric și-o violezi de-i sar capacele. După care aprinzi niște reflectoare profi, puse acolo dinainte, și începi să strigi lumea, să vină să vadă cum arată o femeie de moravuri ușoare, o ticăloasă stricată, o denaturată. Contează și cum faci asta. Trebuie să fii cît mai revoltat cu putință. Cît mai familist convins, apărător al valorilor, smerit, trecut pe la Muntele Athos, bun corist de cîntece sacre și – negreșit! – mare iubitor de țară.

Așa se naște ideea fină de haiduc contemporan. De rebel al unei cauze a celor mulți, pe care capitalismul îngrozitor îi joacă-n picioare. Și așa se naște ideea de tip „dat dracului!“, care e „deștept, dă-l în mă-sa!“ și lasă impresia că „ăsta, și cînd pierde, cîștigă!“. Iar principala calitate ca­re‑l face „baștan“ e faptul că „ajută oamenii“, nu-i lasă la necaz, la mîna unui stat slab, debil, gîngav și cu șosetele căzute. Cel care rezolvă tot ce nu pot face alții e el. Supersupraviețuitorul. Și, pentru că se sacrifică în lupta cu „statul ăsta cretin“, luptînd de partea „omului sărman“, la un moment dat, cade victimă a „sistemului ăstuia“, a „înscenărilor ghidonate de-afară“. Și devine „deținut politic“ profesionist. Adică și abuzat, băgat la zdup de pomană, tocmai pentru că „a făcut bine la oameni“, dar și șmecher, pentru că „nu se poate să nu se scoată el, cumva“. E doar eroul nostru. Personajul nostru.

Booon. Nu mai ești la cîrciumă, să lipești bancnote pe frunțile creatoare ale lăutarilor căzuți în transa creativă, producătoare de folclor de tradiție orală contemporană? Ești la închisoare? Nici o problemă. Lipești bancnote pe frunțile unor domni onorabili, din spațiul academic. Tot niște lăutari, dar abisal mai proști și mai netalentați. Nu‑i nimic. Le dăm de lucru și astora. „Știi, bă, să scrii, fraiere?! Ia scrie ceva, să fie științific și cutare. Hai, că ești fomist, da’ te dai mîndru că ai diplomă. O să mînce și gura lu’ matale, dacă nu ești bou…“ Și-așa apar operele de „deținut politic“. Studii științifice, scrise la închisoare, contribuții la înțelepciunea lumii care scurtează pedeapsa. Perfect legal. Perfect în spiritul ăleia violate și arătate lumii ca stricată, ca denaturată. În spiritul ăleia, unde e loc de de toate. De universitari, de doctorate, de cercetare, de scriitori, de gînditori la soarta lumii, de luptători pentru dreptate și valorile neamului, de tot ce e sublim.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul e­mi­siu­nii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Huiduieli la concertul Coldplay de pe Arena Naţională. Un manelist a cântat in mijlocul concertului. „Mi s-a dus tot cheful” | VIDEO
O apariţie pe cât de neaşteptată, pe atât de neplăcută în timpul concertului trupei britanice de rock Coldplay la primul concert susţinut în România în cadrul turneului „Music of the spheres”.
image
Cine e Babasha și ce spune după momentul de la concertul Coldplay: „Străinii ne apreciază, doar românii nu ne apreciază” VIDEO
Babasha, pe numele său real Vlad Babașa, este originar din Bacău și la ora actuală este foarte popular pe mai multe platforme de streaming audio. Acesta a stârnit controverse după ce a cântat la mult așteptaul concert Coldplay în România, în fața a 50.000 de spectatori.
image
Mărturiile recruților ruși luați prizonieri de război de către ucraineni: „Cu banii ăștia aș trăi regește în Somalia”
Recruți din țări africane și din Asia de Sud care au fost luați prizonieri de război de trupele ucrainene au oferit mărturii despre cum au ajuns să semneze contracte cu Ministerul rus al Apărării, relatează portalul RBC Ucraina.

HIstoria.ro

image
Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, anchetat şi împuşcat în URSS
La începutul lui octombrie 1937, Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, e chemat la Moscova pentru a răspunde unei anchete a Kominternului.
image
Hanurile de altădată, precursoarele caselor de schimb
Zarafii s-au orientat spre construcțiile ce ofereau cele mai sigure condiții, dar și accesibilitate, adică hanurile, precursoarele hotelurilor, în curțile cărora își puteau desfășura activitatea.
image
De ce au ajuns sovieticii primii la Berlin?
Pe 16 decembrie 1944, în condiții meteo nefavorabile, Wehrmachtul a declanșat o masivă contraofensivă împotriva trupelor americane dispuse în zona Ardenilor din Franța, Belgia și Luxemburg.