Nicolae Steinhardt şi modelele omului-graniţă

Publicat în Dilema Veche nr. 702 din 3-9 august 2017
Nicolae Steinhardt şi modelele omului graniţă jpeg

Pe 29 iulie s-au împlinit 105 ani de la naşterea lui N. Steinhardt. Ideile şi numele acestui scriitor continuă să fie vehiculate frecvent în publicistica literară şi culturală românească, chiar şi dincolo de efervescenţa mitogenetică a anilor ’90, pînă în dezbaterile socio-culturale de dată foarte recentă. I s au dedicat şi cîteva teze de doctorat, între care se remarcă monografia semnată de George Ardeleanu, realizată sub coordonarea lui Nicolae Manolescu.

Există, în discursul lui Steinhardt, o obsesie culturală pentru ideea de graniţă şi pentru împăcarea contrariilor. Se fac multiple referiri şi la acele cîteva modele ale acestei graniţe simbolice, iar între ele se detaşează două personalităţi marcante pentru personalitatea tînărului Steinhardt, dar şi pentru încrengătura de domenii (fizică, psihanaliză, suprarealism etc.) decisive pe scena interioară a subiectului: Albert Einstein (amicul din studenţie al tatălui său) şi Sigmund ­Freud (cu care se înrudea pe linie maternă). Priviţi prin aceeaşi lupă eseistic-răstălmăcitoare, care aduce, mereu compensativ, în prim-plan virtuţile secundarului, fiecare dintre cei doi mari deschizători de drumuri ar întrupa exemplar această logodnă a contrariilor. Fizicianul, de pildă, este deconspirat în latura sa de violonist pasionat, de veritabil personaj preocupat de problemele cele mai lumeşti ale actualităţii, care „circula pe aleile sanctuarului de la Princeton lingînd cornete de îngheţată“, şi ca autor al unei teorii prin care „ştiinţa s-a împăcat cu poezia“. Teoria relativităţii einsteiniene ar dezvălui, prin urmare, trăsături „derutante şi incantatorii“, capabile să dezvolte tangenţe cu poeticul:

„Cine oare n-ar fi ispitit a crede că «spaţiul e ca un cearşaf unde aştrii se afundă, îndoindu-l», că universul e în neîncetată expansiune, că razele de lumină sînt şi ele curbate de greutatea corpilor cereşti prin apropierea cărora trec, că gravitatea (sic!) e purtată de unde, că fotonii sînt corpusculi pilotaţi de o undă de probabilitate ori alte rostiri deopotrivă de halucinatorii sînt extrase nu dintr-o prea riguroasă carte de ştiinţă, ci dintr-o operă inspirată de visări şi închipuiri poetice?

Însăşi cariera ştiinţifică a lui Albert Einstein stă sub semnul unei fantasme infantile (unui complex formativ, ar spune Freud): întrebarea pe care şi-a pus-o încă de foarte tînăr: cum mi s-ar arăta lumea dacă aş călători pe o rază de lumină?

Gările acelea care defilează prin faţa unor trenuri imobile, ceasurile acelea care indică în acelaşi moment ore diferite pe stîlpii peroanelor şi pe încheieturile mîinii (ori în buzunarele) călătorilor, galaxiile acelea nenumărate, însă finite, evenimentele acelea care s-ar desfăşura de-a îndărătelea dacă se depăşeşte o anumită limită, simultaneitatea declarată a fi cu neputinţă, relativitatea (altfel spus nesiguranţa) proclamată atotstăpînitoare şi ineluctabilă, particulele despre care nu putem şti nicio­dată unde se află exact şi ce vor face par mai degrabă scorniri ale imaginaţiei ori fragmente din Alice în Țara Minunilor şi Dincolo de oglindă decît grave teorii pe deplin demonstrate, ulterior, de observaţii astronomice, de calcule computerizate şi de experienţe de laborator de o precizie ameţitoare“. („Centenarul poetului neştiut“, în Steaua nr. 5/1979, reprodus în Critică la persoana întîi, ediţie îngrijită de Florian Roatiş, Polirom, 2011)

Relativitatea, conchide Steinhardt, are marele merit de a-l fi scos pe individ de sub „asuprirea mecanicistă“ şi de a fi „strîns laolaltă noţiunile aparent contradictorii de hazard, ordine, uimire şi raţiune în suprema enunţare: cea mai importantă dintre minuni este că universul e perfect inteligibil“.

Într-un alt eseu, se insistă asupra valorii acordate de Freud graniţei dintre domeniile felurite ale cunoaşterii: „Datorită lui au stabilit relaţii de colaborare cu medicina investigaţii ca sociologia, psihologia, etnografia, istoria literaturii şi artelor, folclorul, memorialistica“ („Freud şi arta“, în Critică la persoana întîi), dar şi asupra interesului constant pentru artă manifestat de celebrul medic.

Un alt autor des vizitat şi invocat de Steinhardt este americanul Marshall McLuhan, cu ale cărui idei inovatoare, mozaicate, paradoxale şi non-academice eseistul deschis către formele criticii culturale rezonează intens. În articolul dedicat energiei hibride şi culiselor acesteia, pornind de la fizica particulelor şi de la observaţiile privind inovaţiile şi beneficiile descentralizatoare ale electricităţii asupra modelelor existente ale organizării sociale, McLuhan sfîrşeşte prin a face apologia graniţei şi a hibridului în artă:

„Hibridul sau zona de întîlnire a două mijloace este un moment de adevăr şi revelaţie, din care se naşte o formă nouă, deoarece paralela dintre două mijloace ne ţine la frontiera dintre forme, smulgîndu-ne din starea noastră de narcoză narcisistă. Momentul întîlnirii dintre mijloace este un moment de libertate şi de ieşire din starea obişnuită de transă şi de paralizie indusă de ele simţurilor noastre.“ (Marshall McLuhan, Galaxia Gutenberg: scrieri esenţiale, antologie şi cuvînt înainte: Eric McLuhan şi Frank Zingrone, traducere de Mihai Moroiu, Nemira, 2015)

Tentaţia graniţei susţine şi condiţia genului eseistic spre care tinde discursul cultural al lui Steinhardt. Pe urmele lui Derrida, pentru care legile care guvernează această specie sînt impuritatea şi contaminarea, cercetătorul finlandez Kuisma Korhonen plasează eseul în jurul conceptului de graniţă (borderline), definindu-l drept un „anti-gen“ (an antigenre): „When we speak about the essay, we speak about borderlines. Situated on – and playing with – the borderlines between philosophy and literature, argumentative science and poetic imagination, personal confessions and intertextual play, the essay is a marginal zone where there are no self-evident contracts between the author and the reader“. (Kuisma Korhonen, Textual Friendship: The Essay as Impossible Encounter. From Plato and Montaigne to Levinas and Derrida, Prometheus Books, 2006)

Definit de Christian Schärf ca situîndu-se în flagrantă opoziţie cu monologul catedratic fundamentalist şi unic (apud Andreea Mironescu, Afacerea clasicilor. Paul Zarifopol şi critica modernităţii, Tracus Arte, 2014), eseul provoacă atît controverse de ordin estetic, cît şi nelinişti de ordin ideologic. Textele subversive ale lui N. Stein­hardt nu fac excepţie, iar autorului lor i se potriveşte de minune metafora lui T.W. Adorno (din „The Essay as Form“, în New German Critique, nr. 32/1984) conform căruia „eseistul poate avea aerul unui copil care se joacă cu focul“. 

Adrian Mureşan este doctorand al Universităţii din Bucureşti.

index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (III)
Expresiile subiect de drept și drept subiectiv par să aibă o nuanță tautologică sau să trimită la o definiție idem pe idem.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Turcia fără Erdogan?
Recep Tayyip Erdogan este de atîta vreme la putere încît nimeni nu poate spune cu siguranță cum va arăta Turcia după o eventuală plecare a sa din palatul prezidențial.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Cum de nu există din partea instituțiilor aferente reacții prompte, severe, susținute juridic, împotriva unei astfel de imposturi?
Frica lui Putin jpeg
Centrali
Cîte unul se crede central fiindcă e bătăușul clasei; un altul, fiindcă e al planetei.
AFumurescu prel jpg
Inteligență artificială; cu materialul clientului
…a trecut întîi o boare pe deasupra știrilor: există inteligență artificială! Mai întîi ni s-au deșteptat telefoanele.
index jpeg 5 webp
Amelia Earhart și Eleanor Roosevelt, o cină și un zbor cu stelele
„Este începutul unei noi epoci, nu-i așa, cînd o femeie în rochie de seară pilotează un avion noaptea?”, a spus retoric și entuziast Eleanor Roosevelt.
Iconofobie jpeg
Poezia continentelor
Ce surprinde la Whitman este uşurinţa cu care transferă ideea poetică (transcendentalistă) spre geografia culturală a umanităţii.
„Cu bule“ jpeg
Zgubilitic
Cuvîntul zgubilitic nu s-a răspîndit prea mult, dar își păstrează expresivitatea prin felul în care pare să parodieze o terminologie medicală (psihiatrică), prin contrastul comic între simbolismul lipsit de eufonie al primei sale părți și terminația savantă.
HCorches prel jpg
Două tristeți și o așteptare
Le transmit, din experiența personală, că vor simți îmbunătățiri semnificative ale vieții lor, pe toate planurile!
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Cum spargem balonul chinez
Dacă relațiile sino-americane ar fi un joc de cărți, s-ar putea spune că avem o mînă bună. Dar chiar și o mînă bună poate pierde, dacă e jucată greșit.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Scrisori regăsite
Montefiore spune că nota aceasta, găsită după moartea lui Stalin în seiful său personal, a avut efectul scontat.

Adevarul.ro

image
Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei
Constantin Mavrocordat este unul dintre cei mai reformatori domnitori fanarioți din Țările Române. A desființat „rumânia” în Țara Românească și „vecinia” în Moldova și a reunit Oltenia cu Țara Românească în 1739.
image
Cele mai răzbunătoare trei zodii. Nu uită, nu iartă și îți vor plăti pentru tot ce le-ai greșit
Se spune că răzbunarea e cea mai dulce consolare, dar și că iertarea este un cadou pe care ni-l oferim nouă înşine. Nu toată lumea e însă capabilă să ierte și, cel puțin pentru trei zodii, răzbunarea va fi, cel mai adesea, prima opțiune.
image
Garsonieră minusculă cu toaleta în dulap, la Cluj. Prețul este exorbitant: 53.000 de euro FOTO
Piața imobiliară clujeană nu încetează să uimească: după garsoniera de 11 metri pătrați pentru care se cereau 37.000 de euro, a urmat garsoniera cu toaleta „în dulap”, de 16 metri pătrați, pentru care se cer 53.000 de euro.

HIstoria.ro

image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.