Nici un fel de discriminare

Publicat în Dilema Veche nr. 412 din 5-11 ianuarie 2011
Marea de altădată jpeg

Într-o dimineaţă devreme, în biroul în care lucram au intrat brusc nişte indivizi necunoscuţi. Doi bărbaţi negri şi o femeie, tot negresă. Eu lucram la calculator, fiind de serviciu; ora ştirilor la BBC se apropia. M-am ridicat în picioare neştiind prea bine ce să fac. Oamenii mi-au explicat că sînt de la curăţenie. „OK“, am zis şi m-am aşezat la loc să-mi continui treaba. Între timp i-am mai observat însă cu coada ochiului. Purtau costumaţia standard a oamenilor de serviciu, ei – pantaloni negri şi cămăşi bleu deschis, ea – o rochie scurtă, bleu în carouri, cu un şorţuleţ alb. Am remarcat că fiecare îşi avea atribuţiile sale bine definite. Femeia ştergea praful, unul dintre bărbaţi dădea cu aspiratorul iar celălalt spăla geamurile în interior. (În Anglia, geamurile se deschid de regulă spre exterior, aşa încît nu le poţi spăla şi pe dinafară, mai ales la etaj, iar cineva mi-a explicat că acest sistem ar fi fost impus în vremuri de demult, pentru ca oamenii să fie nevoiţi să apeleze la firme specializate în spălatul geamurilor, care folosesc schele sau alpinişti industriali.) 

Echipa de curăţenie lucra aşa de organizat, încît aveai impresia că participă la cine ştie ce competiţie televizată. În mai puţin de zece minute, oamenii au ieşit pe uşă în şir indian, lăsînd în urmă miros de odorizant de cameră. Mi-am reluat concentrarea, continuînd să lucrez de zor. După nici zece minute, în încăpere au intrat alţi doi indivizi negri, aceeaşi ţinută, care m-au salutat politicos. Aveau în mînă spray-uri şi lavete. Mirat, i-am întrebat care-i problema. „Facem curăţenie“, au răspuns. „Păi, au mai fost unii chiar acum cîteva minute.“ „Noi sîntem cu computerele“, au zis. Unul a început să şteargă monitoarele şi ecranele cu substanţe speciale, celălalt se ocupa de periatul şi bibilitul tastaturilor. Gesturile le erau perfecte şi standardizate. Nu pierdeau nici o secundă şi nici un dram de energie în plus faţă de cît era necesar. Au ieşit ordonat, ca şi primii, lăsînd în urmă miros de alcooluri fructate. Birourile şi monitoarele luceau.

Mi-am continuat lucrul cu şi mai mult zel. Numai că, după alte cîteva minute, au intrat un bărbat şi o femeie cu o figură severă, costumaţi un pic diferit şi de data asta albi. Deranjat, am făcut ochii mari, gata să încep să protestez. „Controlăm curăţenia“ mi-a spus femeia, transformîndu-şi preţ de o secundă încruntarea profesională într-un uşor zîmbet, în timp ce bărbatul dădea cu degetul peste partea ieşită în afară a pragului de sus al uşii ca să vadă dacă nu cumva e praf pe acolo. Au mai verificat cîteva „repere“ ale curăţeniei şi au ieşit cu paşi mărunţi. Am rămas să cuget în linişte la ceea ce văzusem. M-am amuzat amintindu-mi că prin birourile somptuoasei clădiri din King’s Street, curăţate într-un mod atît de profesional şi controlat, seara se auzeau tropăituri şi ronţăieli de şoricei. M-am gîndit apoi la toate e-mail-urile primite în timp şi la training-urile în care se pomeneau mereu strictele reguli profesionale şi în care eram avertizaţi să nu cumva să folosim formule ofensatoare sau discriminatorii, să nu menţionăm rasa sau culoarea pielii unui om într-o relatare de presă, cu excepţia cazurilor în care o astfel de informaţie are relevanţă.

Faptul că oamenii de la curăţenie pe care-i văzusem erau „de culoare“ – aşa cum se spunea odată – iar inspectorii erau albi, în mod evident nu era o discriminare din partea administraţiei. Era vorba doar de o realitate cît se poate de obiectivă. 

Dar tot atunci mi-a venit în minte şi istorisirea unui coleg român, mai în vîrstă, care a prins la BBC momentele de după căderea comunismului din Estul Europei. Atunci, la o mare şedinţă la Londra, cu un mare şef britanic, cineva a întrebat ce strategie se va adopta în recrutarea de personal din ţările proaspăt eliberate, mai ales că acolo urmau să fie deschise noi birouri. Cum se va proceda în cazul în care foşti nomenclaturişti, foşti membri ai instituţiilor represive sau alte categorii de indivizi compromişi în comunism vor dori să se angajeze (se pare că deja începuse să se profileze un astfel de fenomen). Britanicul a spus atunci extrem de răspicat că nu se poate face nici un fel de discriminare pe motive politice. Indivizii competenţi, care vor cîştiga concursurile de angajare, nu vor putea fi împiedicaţi să se angajeze, indiferent de trecutul lor politic, atîta vreme cît împotriva lor nu există sentinţe legale. Est-europenii care lucrau mai de mult acolo au realizat pericolul. Colegul meu povestea cum, după şedinţă, l-a abordat pe directorul britanic, spunîndu-i că o astfel de deschidere a porţilor pentru toată lumea ar putea fi de-a dreptul dezastruoasă şi că ar fi foarte grav să nu existe nici un fel de interdicţie. Directorul l-a luat de braţ şi a exclamat: „Hai, domnule, dar e de la sine înţeles că va fi o asemenea interdicţie“. Dincolo de alb şi negru, lumea are infinite nuanţe. 

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Ce avere are „Lupul de la Rutieră”. Soția sa, fost viceprimar, conduce afaceri prospere la Râșnov
„Lupul de la Rutieră” a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Soția sa a fost viceprimar al orașului Râșnov și conduce afaceri prospere, care le-au permis să cumpere case și terenuri
image
Revelațiile unor unguri în România. „Până la urmă, m-am înșelat în privința Transilvaniei și a lor”
Zsolt și Daniel sunt doi tineri din Ungaria care au vizitat pe rând România și au vorbit despre surprizele pe care le-au avut în momentul în care au ajuns să cunoască români și chiar să-și facă prieteni.
image
Care sunt cele 3 zodii care mint fără nicio remuşcare
Din punct de vedere al horoscopului există zodii care sunt mai mult sau mai puţin predispuse a se regăsi pe lista mincinoşilor.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.