Nevinovat şi murdar

Publicat în Dilema Veche nr. 428 din 26 aprilie - 2 mai 2012
Să ne bucurăm că nu se mai duce Chiricheş la Totthenham? jpeg

În lumina ultimelor hotărîri ale Justiţiei, valiza patronilor din fotbal devine egală cu valiza diplomatică? 

Dosarul Transferurilor şi Cazul Valiza sînt două procese penale în care magnaţii fotbalului au cîştigat meciul cu procurorii cu un scor de 20-0. Este diferenţa dintre anii de închisoare ceruţi de DNA şi sentinţa „Inculpaţii sînt achitaţi!“, verdict care a venit dinspre judecători. În fond, asistăm la o lecţie. Şi, dacă avem umilitatea de a ne închide ego-ul în penar, putem învăţa cîteva lucruri. Cu toţii. Primul este acela că fotbalul nu e deloc un domeniu simplu. Deloc, deloc! El are capacitatea de a vieţui după reguli de joc, organizatorice şi economice, pe care, dacă le iei peste picior, nu le vei înţelege niciodată. O spun fără vreo superioritate şi, mai ales, fără bucurie. Procurorii au abordat aceste dosare cu o suficienţă care i-a costat. O industrie prosperă de sute de miliarde de dolari la nivelul lumii şi deseori salvată, injust, dar asta e realitatea, de către comunităţi sau de către state, are capacitatea de a se apăra chiar şi în aspectele sale gri. În al doilea rînd, DNA n-a luat în calcul aspectul fundamental al vizibilităţii actului de justiţie din sport.

Pretutindeni în lume, Parchetul are grijă să instrumenteze fără breşe astfel de dosare, tocmai pentru că fotbalul este un univers de maximă expunere. Iar unul dintre rolurile justiţiei este acela de a servi ca model celor care să nu comită, la rîndu-le, greşeli. Ca procuror, poţi pierde, e uman, procese în orice domeniu. Diferenţă. Cînd o faci în sport, toată lumea ştie. Acesta este şi motivul pentru care mafioţii investesc în sport. Ca să obţină vizibilitate. În fine, în al treilea rînd, eşecul acuzării ne arată că, în fotbal, dar şi în orice altă secţiune pulsîndă a României, nu e logic ca responsabilii de bunul mers al domeniului să se ascundă la infinit în spatele intervenţiei justiţiei. Faptul că Becali, Copos, Borcea şi ceilalţi sînt nevinovaţi în instanţă nu-i face stimabili în sport. Ei şi-au păgubit cluburile, vămuind banii din transferuri, şi au stricat sensul competiţiei sportive, premiind echipe care astăzi sînt aliate şi mîine rivale. Nu au comis o ilegalitate, de acord, dar nici n-au acţionat în avantajul sportului! Iar asta e treaba şefilor fotbalului, nu a instanţelor. După cum restructurarea, modernizarea şi eficientizarea unui stat nu se fac cu legea penală, ci cu decizii politice şi managerie – exact de aceste decizii are nevoie fotbalul nostru nevinovat şi murdar.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a căsătorit. Cum a arătat marele eveniment: „M-am trezit soție” FOTO
Fiica cunoscutului rapper Eminem, Hailie Jade Scott, și-a pus pirostriile. Tânăra de 28 de ani s-a căsătorit cu Evan McClintock sâmbătă, 18 mai, în orașul Battle Creek, Michigan.
image
Fiica Lisei Marie Presley se opune licitației Graceland, proprietatea emblematică a legendarului Elvis Presley
Nepoata lui Elvis Presley, actrița Riley Keough, încearcă să împiedice vânzarea Graceland, reședința regretatului cântăreț din Memphis, Tennessee, relatează BBC.
image
Vești bune pentru șoferii de camion: soluții pentru traficul intens din vama Giurgiu-Ruse
Șoferii de TIR ar putea scăpa de cozile interminabile din punctul de trecere al frontierei Giurgiu-Ruse. Autoritățile române și bulgare vor să redeschidă conexiunea de feribot pe ruta Giurgiu-Ruse pentru a reduce traficul intens și blocajele de pe podul peste Dunăre.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.