Negustorii de formă

Publicat în Dilema Veche nr. 513 din 12-18 decembrie 2013
Reacţii omeneşti jpeg

Dacă tot e „luna cadourilor“, cum se spunea odată, e, poate, momentul să observăm ce se întîmplă cu două cunoscute magazine din Bucureşti, care, în ultima vreme, au încercat să se „modernizeze“. Unul este Cocorul. După Revoluţie, devenise un soi de bazar supraetajat, cu mărfuri claie peste grămadă, în mirosuri ascuţite de naftalină. Găseai acolo lucruri de calitate medie, la preţuri bune, dar aspectul nu mai cadra cu pretenţiile unei capitale intrate deja în Uniunea Europeană. Aşa că proprietarii s-au gîndit, probabil, să-i dea un fason exterior video. Efectul e că, vorba aceea, la soare te puteai uita, la Cocor – ba. Pesemne că au vrut să-l „occidentalizeze“, dar au obţinut mai degrabă ceva ce sugerează China sau zonele mai răsărite din spaţiul ex-sovietic. În interior, îmbîcseala de bazar s-a transformat într-o aeriseală kitschioasă. La parter găseşti o impresionantă prăvălie de vinuri scumpe, dimpreună cu miros de mîncare de la un Billa recent deschis la subsolul clădirii. La etajul întîi sînt instalate cîteva magazine timide. Puţine firme cunoscute. Probabil că poţi găsi cîte ceva interesant, la un preţ nu foarte mare, dar nu asta e problema. Mai sus dai peste etajul aşa-numiţilor designeri români. Dintre ei, cel mai cunoscut e Cătălin Botezatu, din al cărui salon de modă se disting două jilţuri matlasate, de un negru sclipitor, cu picioare argintii.

La etajul al treilea găseşti alte cîteva magazine, apoi, la al patrulea şi al cincilea pare că bîntuie falimentul total. Nu mai e nimic. De altfel, în tot magazinul sînt puţini cumpărători, chiar şi în perioada sărbătorilor, ceea ce face ca vînzătoarele să zacă în general plictisite în cîte un colţ, aducînd aminte de înaintaşele lor de pe vremuri, din magazinele universale. Unele tastează concentrate SMS-uri, cu unghii lungi şi multicolore. Altele se mai adună şi la cîte o mică şuetă, după ce şi-au încuiat uşa magazinului, pe care au lipit o foaie cu formula clasică: „Vin în cinci minute.“ Cînd merg la toaletă, procedează tot aşa, trăgînd pentru o vreme grilajele de metal.

Bodyguarzi îmbrăcaţi în haine gri spre negru, asortate cu pantaloni şi cămăşi căcănii, hălăduiesc fără rost în sus şi-n jos pe scările rulante, trăncănind între ei la căştile şi microfoanele din dotare. Cu toate astea, nu uită să mai arunce din cînd în cînd cîte o privire bănuitoare puţinilor clienţi care se învîrt printre magazine. Nu e deloc surprinzător să afli de marile probleme financiare în care se zbate Cocorul.

În ultimii 23 de ani, magazinul Titan a împărtăşit o soartă destul de asemănătoare. După ce a fost ambalat sub nereuşita formulă Titan Mercato (vă mai amintiţi?), a devenit un magazin de cartier, plin cu mărfuri de toate felurile, de la prize, becuri, blugi şi adidaşi, pînă la dulapuri şi canapele. Nici el nu avea un aspect cool, dar părea că forfoteşte de comerţ. Anul trecut a fost închis şi, peste noapte, a căpătat o nouă înfăţişare şi denumirea de Galeriile Titan. Adică, nu mai e un simplu magazin, ci un centru comercial, de întîlnire şi recreere. În interior, pe o latură, e inclusă o piaţă aseptică de legume, cu nelipsitul raion de produse tradiţionale de la Sibiu. E, bineînţeles, prezent şi nelipsitul Mega Image, deşi unul mai vechi există la numai 200 de metri distanţă. Fîntînile arteziene de la parter susură în mijlocul unei mulţimi de magazine de bijuterii, ceasuri şi parfumuri. Modelul ar putea fi, deci, cel al marilor magazine din Londra sau Paris. La etajele unu şi doi pare că, mai degrabă decît în noul Cocor, poţi găsi ceva de îmbrăcat. Dar nu ieftin şi nici foarte la modă. Într-un colţ descoperi chiar o mercerie şi un atelier de croitorie, vizavi de o prăvălie pe care scrie Erotica. Faţă de vechiul Titan, spaţiile comerciale, dar şi mărfurile sînt destul de rarefiate. Deja, la etajul al treilea, firme strălucitoare şi locuri întunecate te înştiinţează că ai pătruns în zona de jocuri, pariuri şi baruri. La ultimul etaj e acum un club de fitness, de unde alergătorii pe benzi rulante pot admira Parcul IOR. Pare că acest din urmă loc se bucură de ceva popularitate.

Concluzia ar fi că necazul celor două magazine e conţinutul. Proprietarii le-au dat o formă nouă, crezînd că ambalajul strălucitor le va aduce mai multe venituri. Nu pare să fie aşa. Ai magazin, eşti mare patron, ai investit, l-ai făcut să strălucească, e frumooos, dar nu iese banul. Problema vine din clasica bucurie a formei fără fond. Un soi de mentalitate primitivă, venită din întunericul sărăciei provinciale, duce la ideea că, dacă vitrina străluceşte, oamenii (bogaţi) vor fi dispuşi să arunce cu banii, fără să se uite prea mult la calitatea mărfurilor. Că dacă magazinul pare de lux, poţi să cîştigi mai mult, să măreşti preţurile cît vrei. Un negustor adevărat, aparent umil, scoate bani şi cu o prăvălioară plină de nimicuri. În cazurile amintite avem însă de-a face cu o specie mult mai răspîndită la noi: fudulii negustori de formă. Ne-am plictisit, poate, de Carrefour-uri, de Auchan-uri şi de tot felul de mall-uri venite cu sisteme şi reţete de-a gata din Occident. Dar cu ce ne-am fi ales dacă ar fi fost după mintea afaceriştilor autohtoni, dacă n-am fi intrat în zona de interes a Uniunii Europene? Probabil că mai toate marile noastre magazine ar fi fost nişte simple vitrine cu mărfuri sclifosite, la preţuri mari. 

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

INSTANT CIUCA CARBURANT 003 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
România va alimenta cu gaz Republica Moldova. Ciucă: Cinci milioane metri cubi de gaz pe zi, nu mai mult
România poate să dea Republicii Moldova cel mult cinci milioane de metri cubi de gaz pe zi, a declarat, luni, premierul Nicolae Ciucă, precizând că statul moldovean a cerut ţării noastre să primească gaz natural.
Elevi liceu Romania FOTO Mircea Moira   Shutterstock jpg
Elevii și profesorii, liberi miercuri. Structura anului școlar
Elevii și preșcolarii vor avea liber miercuri, 5 octombrie, de Ziua Internaţională a Educaţiei. Pentru cadrele didactice, această zi liberă este inclusă în contractul de muncă.
Vehicule militare distruse în Harkov - Razboi în Ucraina FOTO AFP
Contraofensiva ucraineană. Unități de elită ale armatei ruse au cedat în fața forțelor Kievului
Forțele ucrainene au continuat să obțină câștiguri substanțiale în jurul Liman și în regiunea Herson în ultimele 48 de ore.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.