Natură vie cu figuri

Publicat în Dilema Veche nr. 602 din 27 august - 2 septembrie 2015
Reacţii omeneşti jpeg

● Doi părinţi cu rotile în picioare împing un cărucior albastru prin parc. Bebeluşul dinăuntru, de vreo şapte-opt luni, stă în fund, nici deranjat, nici încîntat de viteza mare cu care îi e împins vehiculul. Are însă o figură mai mult decît blazată, îndoindu-se parcă total de utilitatea entuziastului galop al părinţilor săi. Mi-am zis că ăsta e

Viitorul? 

● În acelaşi parc, o doamnă în vîrstă şade cît se poate de demn într-un cărucior cu rotile, împinsă de o fată cu ciorapi trei-sferturi. Doamna poartă o rochie de vară în culori pale, mărgele mari la gît, o pălărie roz, de pai, pe cap, iar în mînă ţine o umbrelă gălbuie închisă, ca pe un steag.

încă rezistă, cu umbrela sus.

 Pe lîngă chioşcul pe care scrie Gogoşica, la o masă din acelea cu pătrate pentru şah încrustate, stă de obicei un pensionar slăbuţ, cu ochelari şi pălărie de pînză. Descifrează cuvinte încrucişate, avînd alături un mic radio cu antenă. Aş zice:

● O fată bruneţică, uşor creaţă, slabă şi încruntată, aleargă aproape zilnic în jurul lacului. Cu un tricou fără mîneci şi pantaloni mulaţi, negri, de jogging, pînă deasupra genunchilor, e întotdeauna înconjurată de o mulţime de fire de la căşti, telefon şi alte aparate minuscule fixate la brîu, la spate şi pe braţ. În timpul alergării (mai degrabă alergătură) vorbeşte fără întrerupere la telefonul mobil, pe care-l ţine dinaintea gurii, de parcă pe el l-ar urmări, asemeni ogarilor care, la curse, fug după „iepurele“ fluturat prin faţa lor. Uneori, fata explică la telefon ceva în ritm sacadat, alteori vorbeşte aprins sau se lamentează enervată. Sînt şi momente cînd ridică tonul. Pare că în timp ce aleargă rezolvă o mulţime de probleme de serviciu şi treburi familiale. Vorbeşte fără să gîfîie, dar figura i se contorsionează de efort. Imaginii ăsteia i-aş zice:

● Un chelner de la o terasă din parc, cu burta înainte şi carneţelul gata pregătit pentru comandă, ne întîmpină întrebător. Cînd aude că vrem doar o îngheţată se pleoşteşte. „Păi, are la chioşcul nostru de alături“, zice. „Bine“, răspundem, „atunci o să mergem la chioşc“ şi facem stînga-mprejur. „Ăăă, vă putem aduce noi, de la chioşc, la masă“, îşi ia el seama. Prea tîrziu. Indivizilor acestora le scapă mereu reacţii greşite. Nu pot fi drăguţi la momentul oportun pentru că lenea şi nesufereala le ies mai repede la suprafaţă. Chelnerul nostru întruchipează

● O tînără frizeriţă, pe care o ştiu mai de demult, mă tutuieşte mereu cu întrebări încuietoare. „Ce fel de filme îţi plac? Telenovelele, cumva?“ „Nu.“ „Cele cu bătăi?“ „Nici.“ „Te pomeneşti că alea erotice?“ „Nţ.“ „Atunci, mi se pare că nu-ţi plac filmele, în general. Ştii, e foarte curios, n-am mai întîlnit pe cineva căruia să nu-i placă filmele.“

Încep să înţeleg profunzimea zicalei de odinioară:

Probabil că astăzi coafezele nu mai citesc nici măcar Sandra Brown. Păi, acuma au Internet şi Facebook, fatăăă!

Altădată, aceeaşi frizeriţă mă întreabă ce am în sticla din sacoşă. „Vin.“ „De care?“ „Côtes du Rhône. Franţuzesc.“ „E bun?“ „Da.“ Scoate un carneţel şi-şi notează conştiincios numele de pe etichetă. „Vinurile franţuzeşti sînt mai bune ca ale noastre, nu-i aşa?“ „De obicei, cam da.“ „De ce?“

Aş spune că aşa arată

Nostimă şi nevinovată. Spre deosebire de cea întîlnită adesea la taximetriştii care, în ciuda multelor informaţii ce le trec pe la urechi, rămîn tributari clişeelor tembele. Aia e

● Părăsind Bucureştiul, constat că pe recent asfaltatul drum ce urcă la Babele şi Peştera se asfaltează din nou. E închis în fiecare zi, de dimineaţă pînă seara la cinci şi jumătate, cu excepţia unei jumătăţi de oră la prînz. Pesemne că atunci e pauza de prînz a muncitorilor. În week-end e deschis toată ziua, căci nici atunci muncitorii nu lucrează. Dar e fix luna august şi plin sezon. Iar la intersecţia acelui drum cu şoseaua Sinaia-Tîrgovişte se fac cozi interminabile de maşini. Lumea stă şi aşteaptă, cu orele, mica fereastră de timp în care se poate circula. Odată ce, în sfîrşit, ai intrat pe drum, te-ai aştepta să vezi lucrări grandioase care să justifice oprirea circulaţiei, lucrări care să ducă la bun sfîrşit ce s-a început în urmă cu cîţiva ani, construirea parapetelor de siguranţă, terminarea asfaltării, aşa cum ar fi normal, pînă la cabana Babele şi pînă la hotelul Peştera… Cînd colo, descoperi că se astupă nişte gropi şi se reface stratul de asfalt, pe ici, pe colo, prin părţile pe unde a mai fost asfaltat în urmă cu doar cîţiva ani. Reparaţiile astea s-ar putea face şi noaptea, cînd nu circulă nimeni, sau măcar într-o lună cu mai puţini turişti. Situaţia se poate înscrie în mai vasta panoramă intitulată

● În week-end nu mai e coadă pentru urcat Bucegii, dar e coadă de autoturisme pe Valea Prahovei. Dacă vrei să treci în august cu maşina pe acolo, e recomandabil să ai la tine un termos cu cafea sau ceai şi neapărat ceva de citit. Tipărit, că pentru Internet nu e semnal peste tot. Sînt destule momente în care se stă aşa de bine, că motorul poate fi oprit, ca la barieră. Deasupra şoselei atîrnă bannere care anunţă că la palatul Cantacuzino din Buşteni e o expoziţie Salvador Dalí. Te-ai aştepta să vezi ceasuri moi şi oprite prin copacii de pe marginea şoselei. Oamenii ies afară din maşini să-şi dezdoaie spinările şi să-şi întindă braţele. Copiii sînt duşi prin tufişuri, să facă una-alta. Se împrietenesc. Unde v-aţi cunoscut? La coadă, pe şosea. Ei, odată părinţii se cunoşteau la coadă la pîine, ca simpli pietoni.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

sabalenka facebook jpeg
Sabalenka – Pegula, finala US Open, a transformat visul american în coșmar: rușii și bielorușii, în delir
La New York, s-a încheiat după miezul nopții o partidă cu adevărat palpitantă.
Klaus Iohannis - România Educată / FOTO Inquam Photos / George Călin / 5 dec 2018
Cum a evoluat „România educată”. Economist de top: „Acum 20 de ani Pro TV difuza concerte U2, azi manelele sunt peste tot”
România s-a schimbat enorm în ultimele două decenii, în bine și în rău. Integrarea în NATO și UE a asigurat securitatea țării și a dus la creșterea nivelului de trai. În schimb, independent de aceste reușite importante și strategice, societatea nu a evoluat mereu în direcția ideală.
Irina Begu Facebook jpg
Begu va juca finala turneului de la Montreux: ora meciului și miza clasamentului pentru Irina
Românca de 34 de ani a luat-o de jos într-o tentativă de a reintra în Top 100.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
20 de trucuri pentru a evita alimentele ultraprocesate, fără a renunța la ce vă place
Alimentele ultraprocesate sunt omniprezente – dar câteva ajustări mici ale dietei pot reduce semnificativ impactul lor.
regina elisabeta gettyimages jpg
8 septembrie: doi ani de la moartea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii
La 8 septembrie 1495 a început domnia lui Radu cel Mare în Țara Românească, iar în anul 1930 s-a născut scriitorul și omul politic Petre Sălcudeanu. În aceeași zi, dar în anul 2004, a murit artistul Dan Spătaru.
szoboszlai dominik platformax jpg
Ungaria, strivită în Liga Națiunilor: naționala maghiară a suferit umilința serii în Europa
Szoboszlaii colegii săi au demonstrat că locul lor nu e printre coloșii continentului.
Centura Sud Timișoara  Foto CNAIR (1) jpg
Lucrările la Centura Sud - Timișoara, finalizate. Au loc ultimele pregătiri pentru deschiderea circulației pe noua șosea
De săptămâna viitoare, șoferii vor putea circula pe noua șosea de centură a Timișoarei. Lucrările la Centura Sud Timișoara au fost finalizate, iar șoseaua de 26 de kilometri va fi deschisă traficului rutier, potrivit oficialilor CNAIR.
Kosovo Romania (Sportpictures) jpg
rise of the raven Foto cinemagia jpg
Serialul „Rise of Raven” despre Ioan de Hunedoara, lansat de maghiari. A fost numit „Game of Thrones” al Ungariei
Un serial istoric despre viața Huniazilor va fi lansat în această toamnă. Unii critici au numit seria „Rise of Raven” (Înălțarea Corbului) un „Game of Thrones” al Ungariei. Producția a fost finanțată de statul ungar.
image
image
image