N-am luat trotinetă

Publicat în Dilema Veche nr. 741 din 3-9 mai 2018
N am luat trotinetă jpeg

Pe cînd stăteam într-o coloană de mașini din aceea fără speranțe, am observat un tip pe trotinetă care trecea nonșalant pe lîngă noi cu o viteză de invidiat. Evident, trotineta era electrică și omul părea să nu facă nici un fel de efort. Ca un înger fericit. Mi-am dat seama că e un mijloc de transport despre care nu știam mai nimic. Curios, am început să mă interesez. E o categorie mai largă pe care magazinele o încadrează la ceea ce ele numesc „mobilitate urbană“. Un capitol în care se mai înscriu skateboard-urile electrice (unele, cică, off-road), hoverboard-urile și biciclurile cu sau fără ghidon, monociclurile (acele roți cu baterie care se țin între picioare într-un echilibru incredibil) și alte asemenea „ciudățenii“. Uneori, invențiile acestea primesc numele pretențios de scutere electrice. Studiind mai în amănunt problema, am descoperit că trotineta electrică este considerată un mijloc de a ajunge la serviciu, de a te deplasa printr-un oraș aglomerat, mai degrabă decît un vehicul de agrement. Unii chiar își fac reclamă spunînd că trotinetele lor pentru adulți se diferențiază clar de cele pentru copii. Probabil știu ei bine că rușinea de a merge pe trotinetă ca adult e încă de neneglijat în societatea noastră. Dar poate că un oraș în care o mulțime de oameni ar circula cu asemenea forme variate de deplasare ar fi foarte interesant. Mulți cred că asta e o bună soluție pentru București.

La un moment dat am fost și eu sedus de ideea asta. Ca unul care a mai folosit bicicleta prin oraș, m-am gîndit că în special trotineta electrică ar putea fi un mijloc de deplasare mai flexibil, mai puțin solicitant, ba chiar mai puțin periculos, fiindcă, în mod reflex, șoferii te asociază mai degrabă cu pietonii, pe care se pare că au reflexul să-i ferească mai bine decît pe bicicliști. În plus, cu trotineta poți merge și pe trotuar fără să provoci panica și indignările pe care le-ai stîrni ca biciclist.

Nu-mi place militantismul eco-hipstero-vegano-agresiv al unora care se cred superiori pentru că au două roți și un lanț. Dar un miting de trotinetiști, hoverboardiști, monocicliști, skateboardiști și alte asemenea specii încă rare ar fi poate ceva mai nostim. Trăiască trotinetele, mi-am spus deci, la un moment dat, aceste adevărate cenușărese ale traficului! Și care, pentru ani buni parcă dispăruseră complet din memoria colectivă, chiar dacă mulți am avut așa ceva pe cînd eram copii.

De observat însă că, pentru o trotinetă electrică, e nevoie de ceva bani. E mai scumpă decît o bicicletă obișnuită, ba chiar unele modele se apropie de o mie de euro. Sigur, găsești și cu o mie de lei, dar nu știu cît de bine te descurci cu așa ceva în trafic. Se încarcă la baterie ca un telefon (se și conectează la telefonul mobil prin Bluetooth, cu ecranul lor LCD), dar cele mai ieftine nu prea pot fi folosite ca trotinete mecanice atunci cînd se descarcă bateria pentru că roțile se învîrt greu.

Citind comentariile de pe Internet, am aflat și de ce se plîng utilizatorii. Autonomia e în general încă o mare problemă. Cea înscrisă în datele vehiculului e în realitate mereu mai mică (la fel cum consumul mașinilor e întotdeauna mai mare decît cel dat de producător). Pietricelele sau crenguțele de pe străzi sînt și ele o mare problemă. Pentru micile roți ale unei trotinete e nevoie de asfalt neted și curat. Dar bordurile, gropile sau diverse alte obstacole sînt în general o problemă și pentru bicicliști. Pe urmă, cică, dacă mergi prea mulți kilometri, trotineta, fie ea și electrică, devine obositoare. Evident! În fine, cele mai multe dificultăți țin tot de calitatea infrastructurii orașului.

Nu eram prea convins că aș da așa mulți bani pe o trotinetă, dar am încercat să discut cu un vînzător. În primă instanță mi-a spus că înaintea mea are „de rezolvat“ un alt client și că trebuie să aștept. Clientul acela aștepta însă și el de vreun sfert de oră nu se știe ce, iar în cele din urmă „rezolvarea“ s-a soldat cu multe bombăneli. Am venit eu la rînd. Vînzătorul mi-a spus că modelul expus (și cu care toată lumea se plimba prin magazin) era unic. Nu mai aveau altele în depozit, deși sezonul abia începuse. Mi-ar fi dat-o și pe aceea folosită, dar fără vreo reducere. Modelele celelalte erau, și ele, ba la fel de unice și folosite, ba inconvenabile din diferite motive. Am întrebat dacă pot găsi modelul dorit la alte magazine din aceeași mare rețea. Mi-a spus că nu are habar, că nu au conexiuni cu alții. Comercianții de la noi pot uneori face pereche bună cu obstacolele din infrastructură. Parcă nici n-ar fi vrut banii mei. Și parcă nici eu nu mai voiam trotineta lor. Am realizat dintr-odată că trotineta e pentru orașe mai civilizate, în care lucrurile merg bine. Speranțele mele fuseseră, de fapt, deșarte. Nu, în București nici măcar umila trotinetă nu poate rezolva nimic. Poate trotilul.

Foto: flickr

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Oana Gheorghiu, de la Dăruiește Viață, despre cazul băiatului de 16 ani, mort de peritonită: „Mâine poate fi despre oricare dintre noi”
Cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață, Oana Gheorghiu, a susținut într-o postare pe Facebook necesitatea unei reforme a sistemului de sănătate publică, subliind că viitor premier trebuie să vină cu un plan concret în acest sens. Potrivit fondatoarei asociației, tragedia de la Tîrgu Jiu ar trebui
Fostul manager al Spitalului Malaxa Florin Secureanu părăseşte sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din Bucureşti FOTO Inquam Photos / Alexandru Busca
Florin Secureanu, fostul manager al Spitalului Malaxa, a fost condamnat la 11 ani de închisoare cu executare, după șapte ani de procese
Fostul manager al Spitalului Malaxa din București, medicul Florin Secureanu, a fost condamnat de judecătorii Tribunalului București la 11 ani de închisoare pentru corupție. Decizia instanței nu este definitivă.
Revelion curmat de o crimă la Ticuşu Vechi FOTO adevărul
Descoperire macabră într-o fosă septică la Lipova. A fost găsit un cadavru în putrefacție. Suspiciunile polițiștilor
Într-o fosă septică din zona Băile Lipova a fost descoperit, sâmbătă, un cadavru aflat într-o stare înaintată de putrefacție. Potrivit anchetatorilor, indiciile conduc la ipoteza unei crime.
image png
Iohannis, primit de președintele Germaniei. Discuții privind dezvoltarea cooperării economice şi a investiţiilor bilaterale
Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit sâmbătă, de către omologul său, Frank-Walter Steinmeier, la Palatul Bellevue, Germania. Cei doi şefi de stat au încurajat dezvoltarea cooperării economice și a investiţiilor bilaterale. Discuțiile au privit și situația securității în Europa.
Politie China FOTO Shutterstock
Atac cu cuțitul într-o școală din China. Un student a ucis opt oameni și a rănit alți 17
Opt oameni au fost uciși şi alti 17 au fost răniți într-un atac cu cuţitul, sâmbătă, de un student de 21 de ani într-o şcoală din oraşul Wuxi din estul Chinei, relatează Reuters. Potrivit autorităților, suspectul a fost capturat.
arable violets 4224439 1280 jpg
Trucul secret care ajută violetele să înflorească tot anul. Ce trebuie să pui în ghiveciul florilor
Violetele pot înflori tot anul, dacă știi la ce trucuri să apelezi. Există o soluție care face minuni și trezește la viață aceste flori îndrăgite de toate gospodinele. Astfel, odată aplicată în ghiveciul lor, ele vor fi cu adevărat spectaculoase.
politia politist trafic jpg
Noua regulă pe care o încalcă mulți șoferi români! Cum se circulă corect într-un sens giratoriu: „Eram mașina verde și a venit țăranu'..."
Fie că vorbim de intersecții nedirijate sau sensuri giratorii, mulți șoferi nu știu când și cui trebuie să acorde prioritate. Iar acest lucru poate avea urmări foarte grave. Se poate ajunge la accidente rutiere care ar putea fi evitate printr-o cunoaștere de bază a Codului Rutier.
romania kosovo liga natiunilor sportpictures jpg
Presa internațională, despre meciul de vineri seara, de pe Arena Națională: „Haos în România”
Presa sportivă internațională a dezbătut scandalul uriaș început vineri seara pe Arena Națională. Jurnaliștii sportivi au analizat incidentele, iar agenția de presă Reuters a scris pe larg despre eveniment.
horoscop saptamana 5 11 august webp
Cum vor fi afectate zodiile după Luna plină în Taur. Berbecii și Fecioarele au parte de surprize, bani și împliniri pe plan sentimental
Luna plină din 15 noiembrie aduce schimbări majore pentru anumite zodii din horoscop. În timp ce Berbecii se bucură, în sfârșit, de dragoste și prosperitate pe plan financiar, Fecioarele au decizii radicale de luat, dar se bucură și de un nou vis împlinit.